Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Post »

Opuściłam swoje włości i wybrałam się na dłuższy spacer po różnych ogrodach i ogródkach. Wracam, a tu tyle nowych Gości!
Witajcie! :wit

Dorotko[korzo_m] - miło Cię widzieć, jako że wiem skąd inąd, iż jesteś mocno zapracowana. ;:196
Mnie nerwa krótko trzyma ;:303 , zwłaszcza gdy wiem, że dany problem nie dotyczy mnie osobiście. Niech sobie z nim żyją Ci, którym to odpowiada. ;:224
Masz rację: nadopiekuńczość nie popłaca. Gdybyśmy zostawili Misię na noc na działce, dostałaby nauczkę, ;:202 ale żal mi jej było z uwagi na dość chłodną noc. ;:oj
Załatwione. Gałązeczki rozchodników masz jak w banku, tylko napisz mi, kiedy wysłać: teraz? Zielona jestem w tym temacie. ;:171

Maryniu - pocieszyłaś mnie. Pięknie dziękuję. ;:196
Teraz bardziej odważnie będę z nimi eksperymentować. :tan

Asiu [DzonaK] - ślicznie dziękuję za dobre słowa pod adresem mojej działeczki i kwiatów. ;:196
Też zachodzę w głowę, dlaczego ludzie stali się dla siebie tacy nieprzyjemni. ;:7 Uważam, że to nawet nie zazdrość niektórymi kieruje, a zawiść. Jeśli bowiem komuś czegoś zazdroszczę, to staram się dorównać, a jeśli ktoś komuś czegoś zawiści, to nic nie robi w celu dotrzymania kroku. Tacy ludzie są bardzo nieszczęśliwi, brak im radości życia. ;:oj

Majeczko - cóż, wszystko kiedyś kończy żywot, a ja mam jeszcze trzy zdrowe i pięknie kwitnące heliotropy i one mnie cieszą. :tan
Zimowity - powiadasz - przekwitły?! :roll: :shock: Bardzo wcześnie. Ale śniegu to jeszcze nie będzie... Jeszcze mamy pełnię słonecznego lata i niech tak zostanie jak najdłużej. ;:180 ;:180
Działkowcy kochają koty, bo sporo rozmaitych szkodników przeganiają. O dziwo! - Nawet gołębiarze nie mają nic przeciwko kotkom. :!: Bałam się, że zagrożenie dla Misi będzie ze strony hodowców gołębi, że niby pisklęta wyciągają. Na szczęście myliłam się, a kotki najedzone nie szukają maleńkich gołąbków. Moja kota to się ich nawet boi. ;:202

Na dobrą noc kilka obrazków z końcówki sierpnia.

Tę sierotkę za siatką wypatrzyłam.
Obrazek

Sama jestem stara, toteż ten starzec mnie pociąga.
Obrazek

Śniedek 'Sandersa' śliczne ma kwiatuszki z koralikami w środeczku.
Obrazek

Te złociste słoneczka to kwiatuszki sałaty dębowej.
Obrazek

Wilczomlecz obrzeżony zdobny jest z liści, ale kwiateczki też ma śliczniutkie, choć maleńkie.
Obrazek

Tak sobie razem dojrzewają: hokkaido z jabłuszkami.
Obrazek

To też dynia 'Hokkaido', tyle że w fazie kwiatka.
Obrazek

Jeszcze astry.
Obrazek

Obrazek

I emowskie gołąbki na żerowisku. Kwiatki tych smagliczek już zdziobane.
Obrazek

Obrazek Ten jeszcze ma nadzieję...

Obrazek ...a ten już ją stracił.

Dobrej nocy i udanego tygodnia. ;:4

Obrazek
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko jak zwykle z przyjemnością do Ciebie zaglądam ;:108 Jeszcze tyle kolorków, tyle różności do oglądania ;:215
Był wiersz o gruszkach na wierzbie, to dlaczego nie może być dynia na jabłoni :wink:

Zawsze się znajdzie jakiś burak, któremu się wydaje, że jest lepszy od innych. Masz rację, można znać swoją wartość a jednocześnie nie zniżać się do ich poziomu.

Dobrze, że kocinie przygoda dobrze się skończyła a i z pewnością Pańcia odetchnęła z ulgą widząc ją całą i zdrową.

Życzę zdrówka, Panu eMowi także i dobrego tygodnia ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!

Zaczęły się zbiory jabłek. Wyjątkowo wcześnie w tym roku, ale zaczęły spadać, więc nie ma na co czekać.
Mamy trzy jabłonie, które wyjątkowo obficie obrodziły, skrzyneczki migiem się zapełniają i już widać, że trzeba zdobyć jeszcze kilka. To są późne jabłuszka, które zawsze do lutego poleżały, ale skoro tak wcześnie trzeba je zrywać, to zapewne szybciej trzeba będzie je skonsumować.

Beatko [Bazyla] - dziękuję za ciepłe słowa o kolorkach i różnościach. ;:196
Co do ludzkich przywar, pewnie też jakieś mam, ;:131 ale hipokryzja jest mi obca i nie toleruję jej u innych. ;:185
A kiciulka wróciła do pionu i przywoływana wraca na swoją działkę. ;:63
Za dobre życzenia pięknie dziękuję i z całego ;:167 odwzajemniam. ;:196

Trochę kolorowych różności.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Co Ty chciałas wykopywać?
Przecież masz piękny letni ogród
Zdjęcie z furtką przecudne
Dopiero przeczytałam jaką przygodę miał Twój m.
Jak to dobrze, że już wszystko w porządku
A kiedy wyniki?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko mam ten sezon pełen nieprzewidzianych wydarzeń, ale jakoś próbuję dać radę! Kwiatuszki kolorowe ładnie jeszcze kwitną i tyle ich! U mnie zakwitły jedne aksamitki i mają wzrost chyba 150 cm ale ładne są tylko lepiej jakby w innym miejscu rosły :;230 pewnie jak za rok posieję będą niziutkie. Luciu kiedy zbierasz nasiona heliotropu?
U mniej szaleje ulewa na przemian ze spokojnym deszczem i grzmi, ale kawałek ode mnie jest główna burza.
Dobrze że podlewa bo było bardzo sucho tylko znowu mi zniszczy kwiatki które dopiero co odżyły bo wali ciężkim deszczem. No i pozbija orzechy, bo lecą i trzeba będzie suszyć. Mikrus dostojny ale bieluszki są kochane ;:167 Głaskać możesz tylko czarnego więc podrap za uchem....moja staruszka też tylko leży i śpi :D
Zdrówka kochana dla Was ;:4 ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

I mam y kolejne zbiory i owocki do pzrrobek.Jabłak i śliwki. ;:108
Kwiatuszkowo twoje bardzo mi się podoba Lucynko :wit
Róze Śliczne, dalie, cynie, takie piękne ale i z odcieniami jesieni. ;:173
Bardzo ciekaw astry.Podziwiam , bo ja ich nie mam. :D
Marcinki, werbeny, zawilce,,ech wszystko cieszy i oby jak najdłuszej.
Dobrego dnia Lucynko ;:3
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Lucynko a co to za ładny kwiatek na 6 zdjęciu?żółty z pomarańczowym środkiem?
Pięknie kwitną gazanie z nasion od Ciebie.Zbieram nasiona ile się da.
Ostatnio wzięłam się za wykopywanie irysów i takich drobnych liliowców.Muszę je przesadzić i przy okazji zmniejszyć kępy.Będzie więcej
miejsca i więcej luzu.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Czy to lato nigdy się nie skończy? Nie, żebym tęskniła za zimą, ;:185 ;:185 tylko nieustająco towarzysząca latu susza daje się we znaki. A działka ciągle letnio - jesienna i nie mogę zrealizować pomysłów na zmiany. Żal każdej roślinki wyrzucić (oczywiście jednorocznych), gdy kwitnie sobie w najlepsze. Zresztą sami zobaczcie, jakie mam widoki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A lada dzień przyjadą cebulki.

Gosiu [Margo2] - no właśnie: letni, a powinien już być jesienny. ;:306
Mam pomysła na zmiany i moja niecierpliwa dusza fika z niemocy.
No popatrz, a poszedł na oddział tylko na badania... Wyniki za tydzień.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Marysiu [Maska] - u mnie podobnie przebiegał poprzedni sezon, tego nie oceniam najgorzej i oby nic się już nie wydarzyło. Tobie też się w końcu wszystko ułoży, wszak po burzy zawsze słońce zaświeci, czego życzę Ci z całego ;:167
Nasiona heliotropu zbieram cały czas, gdy tylko przekwita, ścinam baldach i suszę. W nagrodę roślina otwiera nowe baldachy kwiatów. ;:333
Podziel się trochę tymi ulewami. ;:180 Nie mam orzecha, a jabłuszka w skrzyniach, więc niech leje i nawadnia.
Okej, piesio dostał porcję pieszczot, choć wcale nie jest już łasy na takie karesy. ;:131 Woli spać.
Dziękuję i wzajemnie zdrowych dni i nocy Wam życzę. ;:167 ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu [anabuko] - późnych śliwek na szczęście nie mam. Na szczęście, bo już mi się po prostu nic nie chce przerabiać. :D
Tyle pochwał dla moich kwiatuchów.... pięknie dziękuję. ;:196 Zaraz sufit przebiję - tak urosłam. :tan
Dzień był dobry, mam nadzieję, że Tobie również minął przyjemnie. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Danusiu [danuta z] - ten kwiatek to gaillardia. Podoba mi się budowa jej kwiatuszka. ;:333
Zazdroszczę Ci możliwości wykopkowych. ;:224 Ja jeszcze muszę poczekać, by nie zmarnować sobie kolorowych widoczków.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Danka65
100p
100p
Od: 18 mar 2012, o 11:12

Post »

Dzień dobry Lucynko,
cóż to za piękne drobne postrzępione, w różnych kolorach kwiatki?. Te ze zdjęcia nad floksami, czy to też floksy?
A różyczka wystrzeliła aż do nieba....:)
Ślicznie, kolorowo, ścieżki wąziutkie aby przejść i niech królują kwiaty i inne roślinki ;:138 ;:215
To ja mam jeszcze mnóstwo miejsca na różności ;:333
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
DzonaK

Post »

:wit Lucynko
Jak kwiatki jeszcze tak pięknie kwitną to po co je wyrzucać . Przyjdzie jeszcze czas na to . Martwi mnie bardziej to że wszystko w tym roku jest takie dziwne . Drzewa owocowe kwitną , niektóre kwiaty wiosenne wyłażą, anomalia w tym roku. Ciekawe jaki to będzie miało wpływ na plony w przyszłym roku .
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Nasiona heliotropu zbieram cały czas, gdy tylko przekwita, ścinam baldach
Dobrze, że doczytałam ;:108 Na ten rok już mi nic nie przyjdzie z tej wiedzy, ale na następny będę mądrzejsza ;:196
Twojej hokkaido, chyba też ktoś nakładł mądrości do głowy, skoro się tak wywyższa ;:306 Z góry na pewno lepiej ją widać.
O borówki się nie martw, naprawdę nie taki diabeł straszny. Na razie tylko zasilaj i podlewaj a za kilka lat zaczniesz przycinać. Ale jeszcze się tym nie martw. Dacie radę ;:138
A ja z lata jestem bardzo zadowolona, nareszcie było prawdziwe, przynajmniej u mnie. Było gorąco i już w sierpniu nawet systematycznie podlewało :heja Ponieważ nie pamiętam aż takiego lata, to obawiam się, że następne już mi się nie trafi ;:145
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Za dużo masz kwiatów :) ...od przybytku głowa nie powinna boleć. ;:7 Niedawno narzekałaś na braki,wygnicie,nadmiar wody, :roll: No i dogódź tu Kobiecie! ;:306
U mnie miało padać od 2 dni i nic...pewnie podlewać trzeba będzie bo szkoda roślin...

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Te wielobarwne kwiaty wyglądają bajecznie. W całości z daleka już jest efekt,ale zdjęcia każdego z osobna powodują że siedzę i wzdycham 'wow,jaki ten! ... wow,a jaki ten! Wooo a ten jaki śliczny...(i tak w nieskończoność)' . Przepiękne.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko psica na ukwieconej wokół ścieżce, tak dostojnie wygląda. ;:215
Ciesz się z kolorów jednorocznych, ;:108 u mnie od kilku dni zapowiadali deszcze, więc nie podlewałam. Większość cyni i astrów usycha. ;:222
Znowu jakieś rewolucje sie szykują. :wink:
Dobrych dni. ;:168
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Lucynko, masz prawdziwie angielski ogród! Masz rację, takie bujne kwitnienia żal ruszać teraz. Jeszcze zdążysz :D . Pamiętam, jak miałam lwie paszcze i musiałam już sprzątać rabaty, no i to było strasznie ciężko wyrywać wtedy takie w pełni kwitnące rośliny. Kolorowo, bujnie u Ciebie a ogród wygląda jakby miał z pół hektara! :shock:
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”