Kolekcje Floriana cz.2
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kolekcje Floriana cz.2
Moje dalie w gruncie też musiałam związać w talii szczególnie po ostatnim deszczu wszystko się położyło. Niestety porosły giganty 2m
Chyba zbyt dużo azotu w tym granulowanym oborniku było, bo kwiatów nie szczególnie dużo, jednak calutki czas parę zawsze stoi na straży
Cudna Lake Ontario taka nietypowa kolorystyka
- Florian Silesia

- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Dziękuję Agnieszko
Dalie z bordowymi liśćmi są unikatowe i każdą lubię bez wyjątku!
Dalie z widocznym środkiem są w cieniu tych napakowanych płatkami o różnych kształtach. Tym bardziej cieszę się, że Ci się podoba
Mam nadzieję, że kolejne też Ci przypadną do gustu
Ten typ dalii jest pomiędzy daliami z tzw "pustym środkiem" a daliami pełnymi - dalie kołnierzykowe. Kwitną nieprzerwanie i bardzo obficie:

Jadziu, chyba się mają za dobrze dalie u Ciebie, skoro tak porosły
No tak, wysokoazotowe nawozy nie rokują obfitego kwitnienia. Co innego potas
Tak, 'Lake Ontario' jest wyjątkowa! A ta nowinka chyba najobficiej kwitnie ze wszystkich ballek!

I moja stara ballka:

A za chwilę będzie ona w tle mojej championki.
Jestem po kolejnej międzynarodowej wystawie. Tym razem w Rybniku. I znów moja 'Ferncliff Tango' okazała się jedną z najładniejszych w kategorii pomponów i balli, zajmując II miejsce

Dalie z widocznym środkiem są w cieniu tych napakowanych płatkami o różnych kształtach. Tym bardziej cieszę się, że Ci się podoba

Jadziu, chyba się mają za dobrze dalie u Ciebie, skoro tak porosły
Tak, 'Lake Ontario' jest wyjątkowa! A ta nowinka chyba najobficiej kwitnie ze wszystkich ballek!

I moja stara ballka:

A za chwilę będzie ona w tle mojej championki.
Jestem po kolejnej międzynarodowej wystawie. Tym razem w Rybniku. I znów moja 'Ferncliff Tango' okazała się jedną z najładniejszych w kategorii pomponów i balli, zajmując II miejsce

- JAKUCH

Teraz najbardziej podoba mi sie Gardaia a Rock star przecudny. No tak masz racje trzeba będzie w przyszłym roku dać innego nawozu ,żeby tak nie szalały w górę tylko kwitły należycie.Florianie gratuluje następnej nagrody
Ferncliff tango ładny mnie bardziej urzekła Rock stara ta na fotce z nagrodzoną dalią taki rudy pomponik czy tylko tak wygląda. Ciekawe czy Convoitise dostała jakieś nagrody i Ferncliff illusion
- Narine

- Od: 30 paź 2007, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak to się stało, że dopiero teraz trafiłam do Twojego wątku?
Wszystko tu już powiedziano. Przepiękne odmiany liliowców i dalii.
Gratuluję sukcesów na wystawach
Przy okazji - który z Twoich pomponików najobficiej kwitnie?
Moja Marble Ball w tym roku się zbuntowała i jest jednokolorowa - burgundowa, bez ciapek... Ciekawe co pokaże za rok (o ile przetrwa)? Może Lajkonik bardziej stabilny?
Wszystko tu już powiedziano. Przepiękne odmiany liliowców i dalii.
Gratuluję sukcesów na wystawach
Przy okazji - który z Twoich pomponików najobficiej kwitnie?
To samo pomyślałam, gdy pierwszy raz spojrzałam na LajkonikaAmanita pisze: Marble Ball wyglądała identycznie jak Lajkonik, jak pierwszy raz zobaczyłam Lajkonika, to myślałam, że to własnie Marble Ball, ale jak to z daliami bywa, jest wiele podobnych odmian, jednakże wszystkie tak samo piękne![]()
Moja Marble Ball w tym roku się zbuntowała i jest jednokolorowa - burgundowa, bez ciapek... Ciekawe co pokaże za rok (o ile przetrwa)? Może Lajkonik bardziej stabilny?
- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Florku
''Rock star'' rzeczywiście jest oryginalna i piękna.
Nie dziwię się sukcesów tej fioletowej , cieniowanej dalii w Rybniku, cudna jest
Gratuluję wyróżnienia
''Rock star'' rzeczywiście jest oryginalna i piękna.
Nie dziwię się sukcesów tej fioletowej , cieniowanej dalii w Rybniku, cudna jest
Gratuluję wyróżnienia
- Florian Silesia

Jadziu, z nawozami najprostszy sposób - zastosować nawóz do pomidorów.
Za 'Ferncliff Tango' na zdjęciu jest dalia z wcześniejszego zdjęcia - 'Golden Scepter'.
Ani 'Ferncliff Illusion', ani 'Convoitise' nie były na wystawie więc nie mogły nic wygrać. Ta pierwsza nawet jeszcze nie zakwitła. Za to obficie i od dwóch miesięcy kwitnie ta odmiana karłowa:

Witaj Narine! Cieszę się, że do mnie zawitałaś
Na wystawie była okazja do wymiany myśli z daliowymi fachowcami więc po konsultacjach i dyskusji doszliśmy do wniosku, że moja 'Lajkonik' to prawdopodobnie 'Marble Ball'. Będę miał 100% pewności, gdy zobaczę na żywo różnice między tymi odmianami ale ufam autorytetom w tej dziedzinie i póki co zawieszam nazwę 'Lajkonik' do odmiany, którą posiadam. Sprawa by się niemal rozstrzygnęła w tym sezonie, bo z dwóch źródeł dostałem 'Marble Ball'. I obydwie okazały się pomyłką
Z pomponów to najobficiej teraz kwitnie ta odmiana:

Dziękuję Agnieszko
Tak, 'Ferncliff Tango' w pełni zasługuje na wyróżnienia. Ja co prawda bardziej zachwycam się nowościami, a starsze dalie mi się już trochę opatrzyły ale komisja patrzy bardziej obiektywnie i świeżym okiem więc wypada mi się tylko z nią zgodzić
Tak, 'Rock Star' piękna i jeszcze mi się nie opatrzyła, bo to nowość u mnie! Podobnie jak kolejny pompon, którym się zachwycam!

Tak wyglądał mój samochód w drodze na wystawę

Za 'Ferncliff Tango' na zdjęciu jest dalia z wcześniejszego zdjęcia - 'Golden Scepter'.
Ani 'Ferncliff Illusion', ani 'Convoitise' nie były na wystawie więc nie mogły nic wygrać. Ta pierwsza nawet jeszcze nie zakwitła. Za to obficie i od dwóch miesięcy kwitnie ta odmiana karłowa:

Witaj Narine! Cieszę się, że do mnie zawitałaś
Na wystawie była okazja do wymiany myśli z daliowymi fachowcami więc po konsultacjach i dyskusji doszliśmy do wniosku, że moja 'Lajkonik' to prawdopodobnie 'Marble Ball'. Będę miał 100% pewności, gdy zobaczę na żywo różnice między tymi odmianami ale ufam autorytetom w tej dziedzinie i póki co zawieszam nazwę 'Lajkonik' do odmiany, którą posiadam. Sprawa by się niemal rozstrzygnęła w tym sezonie, bo z dwóch źródeł dostałem 'Marble Ball'. I obydwie okazały się pomyłką
Z pomponów to najobficiej teraz kwitnie ta odmiana:

Dziękuję Agnieszko
Tak, 'Rock Star' piękna i jeszcze mi się nie opatrzyła, bo to nowość u mnie! Podobnie jak kolejny pompon, którym się zachwycam!

Tak wyglądał mój samochód w drodze na wystawę

- JAKUCH

No popatrz, a na fotce ma całkiem inny kolor ,chociaż Golden scepter tez śliczna.No tyle dalii było co pokazywać
- pelagia72

Florku
Oszaleć można, jak się Twoje auto widzi z tym kwieciem
Jak byś miał je w doniczkach to by Ci Forumowicze w minutę rozgrabili
A co to za cudo pasiaste, ciemne bordo z fioletem z białym
A tak swoją drogą nie szkoda ich obcinać
Oszaleć można, jak się Twoje auto widzi z tym kwieciem
Jak byś miał je w doniczkach to by Ci Forumowicze w minutę rozgrabili
A co to za cudo pasiaste, ciemne bordo z fioletem z białym
A tak swoją drogą nie szkoda ich obcinać
- Florian Silesia

Jadziu, 'Golden Scepter to śliczna dalia, choć ma swoje wady - zbyt często i zbyt szybko pokazuje środek oraz - łodygi kolejnych kwiatów są zbyt wiotkie. Ale dzięki temu że obficie kwitnie i jako florysta potrafię ją "usztywnić" - jeździ za mną na wystawy.
Dalia, która absolutnie podbiła moje serce w tym roku! I powinna Ci się Jadziu skojarzyć z inną

Kolejna nowość - dalia kulista, która nie może się zdecydować, czy chce być żółta czy czerwona. Ja bym ją nazwał 'Niezdecydowanie'

Agnieszko, gdybym miał je w doniczkach, to musiałbym je wozić bagażówką, bo mają po 1,5m i więcej
Czy nie szkoda mi ich ścinać?
Powiedzmy, że na wystawę tnę ok 300 łodyg. Myślę, że to zaledwie 10% tego, co kwitnie
. Po dwóch tygodniach nawet nie widać śladu wycinki. No i nie chcę samolubnie sam tylko podziwiać te piękności na żywo
Najciemniejsza dalia w bagażniku to 'Tartan'. Prawdziwy klejnot wśród dalii
Nie zrobiłem jej jeszcze portretu w tym roku więc w zastępstwie "krewna" - sport od 'Tartana' czyli pododmiana:

Jeszcze jedna migawka z rybnickiej wystawy. Ta odmiana jakby zakwitła specjalnie na wystawę - pierwsze kwiaty, od razu trzy w idealnym stanie! Uprzedzono mnie, że powali mnie na kolana. Powaliła

Dalia, która absolutnie podbiła moje serce w tym roku! I powinna Ci się Jadziu skojarzyć z inną

Kolejna nowość - dalia kulista, która nie może się zdecydować, czy chce być żółta czy czerwona. Ja bym ją nazwał 'Niezdecydowanie'

Agnieszko, gdybym miał je w doniczkach, to musiałbym je wozić bagażówką, bo mają po 1,5m i więcej
Czy nie szkoda mi ich ścinać?
Najciemniejsza dalia w bagażniku to 'Tartan'. Prawdziwy klejnot wśród dalii

Jeszcze jedna migawka z rybnickiej wystawy. Ta odmiana jakby zakwitła specjalnie na wystawę - pierwsze kwiaty, od razu trzy w idealnym stanie! Uprzedzono mnie, że powali mnie na kolana. Powaliła

- JAKUCH

Cudna ta powalająca na kolana oranżowa widać ją z daleka .Lubię takie ostre kolory .No tak kolorystyka Ferncliff u cudna w pół rozkwicie .No cóż mogę sobie jedynie popodziwiać, bo miejsca brak 
- Narine

- Od: 30 paź 2007, o 20:51
Wszystkie mi się podobają, bez wyjątku. Każda ma w sobie coś. Choć Hapet Ideal i Radegast rzeczywiście wyjątkowo piękne .
A bagażnik ... mowę odejmuje
300 łodyg to zaledwie 10% kwitnących?? Ciekawa jestem ile odmian masz w kolekcji?
Ostatnio skłaniam się nieco ku pomponowym. Może dlatego, że mam ich tylko kilka. Co to za pomarańczowy pomponik w bagażniku na dole po lewej?
A bagażnik ... mowę odejmuje
300 łodyg to zaledwie 10% kwitnących?? Ciekawa jestem ile odmian masz w kolekcji?
Ostatnio skłaniam się nieco ku pomponowym. Może dlatego, że mam ich tylko kilka. Co to za pomarańczowy pomponik w bagażniku na dole po lewej?
- anida

- Od: 26 sie 2015, o 21:28
Gratulacje! Gwiazda rocka na pewno znajdzie się na mojej liście "chciejstw". Golden scepter w tym roku mi zmarniała posadzona do donicy, a bardzo ją lubiłam, a Autumn's Fairy nie przezimowała, niestety. Czekam więc do wiosny. Na szczęście są inne, które cieszą oczy i wspaniale zdjęcia na forum.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- lanceta

- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Gratuluję sukcesów....
To miła dla mnie również informacja, pozdrawiam serdecznie 
- Florian Silesia

Jadziu tak, 'Hapet Ideal' ma podobną kolorystykę jak 'Ferncliff Illusion'. U tej pierwszej odmiany róż bardziej jaskrawy. Ale na kwitnienie 'Ferncliff Illusion' też czekam z niecierpliwością
Ta dalia karłowa też ma jaskrawy kolor. W ogóle fajna seria 'Galery':

Narine, wielkie dzięki! Odmian dalii mam ok.400. Trochę się tego nazbierało.
Ta ruda kulista w rogu bagażnika to 'Sofe Shote'. Była prezentowana. Mnie też bardzo ciągnie w stronę pomponów i kulistych. Są niesamowite! Dla Ciebie kolejne:
'Tisa'

Anido, mam nadzieję, że to przejściowe kłopoty z daliami. U mnie też niektóre odmiany wypadają i tęsknię za nimi
Mam nadzieję, że 'Rock Star' będzie się dobrze mnożyć. Równie oryginalna jest ta dalia:

Dziękuję Lodziu. Praca przy daliach trwa u mnie 10 miesięcy więc cieszę się, jak ktoś to doceni

Ta dalia karłowa też ma jaskrawy kolor. W ogóle fajna seria 'Galery':

Narine, wielkie dzięki! Odmian dalii mam ok.400. Trochę się tego nazbierało.
Ta ruda kulista w rogu bagażnika to 'Sofe Shote'. Była prezentowana. Mnie też bardzo ciągnie w stronę pomponów i kulistych. Są niesamowite! Dla Ciebie kolejne:
'Tisa'

Anido, mam nadzieję, że to przejściowe kłopoty z daliami. U mnie też niektóre odmiany wypadają i tęsknię za nimi
Mam nadzieję, że 'Rock Star' będzie się dobrze mnożyć. Równie oryginalna jest ta dalia:

Dziękuję Lodziu. Praca przy daliach trwa u mnie 10 miesięcy więc cieszę się, jak ktoś to doceni

- pelagia72

Florku
Można Cie śmiało nazwać Daliowym Królem, nikt na F.O. nie ma tylu odmian.
''Pink Giraffe'' jest cudna, ale powinna się nazywać Purpure czy Violet
Sympatią darzę pomponiki, kiedyś w tej formie było ich najwięcej.
Chyba asterki już u Ciebie zaczynają spektakl
Można Cie śmiało nazwać Daliowym Królem, nikt na F.O. nie ma tylu odmian.
''Pink Giraffe'' jest cudna, ale powinna się nazywać Purpure czy Violet
Sympatią darzę pomponiki, kiedyś w tej formie było ich najwięcej.
Chyba asterki już u Ciebie zaczynają spektakl