Pod puszczą cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pod puszczą cz.2

Post »

Witam Wszystkich serdecznie :wit

Jak na razie upał nie odpuszcza , ale na szczęście deszcz też pada , więc w ogrodzie typowo letnie kwitnienia . U mnie jak zwykle moc pracy bo musiałam poprawiać sporą część trawnika zrytego przez nornicę, sporo też czasu spędzam w kuchni bo to przecież pora robienia przetworów , dzień niby długi , ale pracy też dużo .Ciągle jestem na urlopie , ale muszę wpadać do miasta do Mamy na kontrolę , i oporządzić na następne dni żeby jak pojadę na wieś , niczego jej nie brakowało .W ogrodzie mam wyjątkowo dużo chwastów i ciągłe zaległości w pieleniu , normalnie nie nadążam ;:202 .Trzeba też zbierać na bieżąco jeżyny , maliny ,pomidorki i borówki .Bociany ćwiczą swoje młode i zbierają się już w większe grupy , tylko patrzeć jak na dniach odlecą .Na łąkach słychać jeszcze krzyk żurawi , ale i tam niedługo zapadnie cisza , szkoda.Póki co , cieszmy się kolorami lata , zapachem naszych ogrodów , ciepłym wietrzykiem i nawet nieznośnie palącym słońcem .

Oleńko [/b , urlopu mam sporo :D , więc mogę nadrobić zaległości ogrodowe .Fajnie , że udało Ci się pomoczyć w morzu i złapać oddech od codzienności , nawet troszkę Ci zazdroszczę .Dzięki za buziaki i odwzajemniam ;:196

Aniu , zawsze staram się to co jest możliwe rozsiewać prosto na rabatach bo wiosną nie mam ani czasu , ani miejsca a w maju , czerwcu też są inne zajęcia , więc robię to troszkę z konieczności a np. szałwie po prostu jak przy nich pielę to robię sobie przy okazji młode sadzonki , dzięki czemu mam ich już sporo , podobnie robię z chryzantenami , uszczykuję , wsadzam do ziemi i gotowe .Pozdrawiam cieplutko .

Aniu AnaAn, cieszę się , że Ci pokazał swój kolorek bo jest ładny , no i chyba pasuje do Twojego ogrodu , więc podwójna radocha .Pozdrawiam i dobrego tygodnia Ci życzę . ;:167

Zuziu , mam dużo ładnych miesięczników typu : Veranda , Veranda Cantry , Sielskie życie i szkoda mi było to wyrzucić , więc zrobiłam dla siebie kącik wypoczynkowy z ławeczką , podusią i sporym wiklinowym stojakiem z półkami na powyższe czasopisma , mogę posiedzieć , poczytać i jeszcze raz obejrzeć . Co do liliowców to generalnie mam zbyt dużo łososia i do tego jeszcze w wielu kępach , więc to nadmiar szczęścia , trochę posadzę w mieście i już .Zastanawiam się też co zrobić z pomarańczowymi bo nie przepadam za nimi tyle tylko , że one najdłużej kwitną bo potrafią mieć kwiaty prawie do końca sierpnia , ale są okropne żarówy i trochę mi to przeszkadza , poniżej będzie ich fotka . ;:196

Gosiu , na swoje liliowce nie mogę narzekać , chociaż rzeczywiście , jeden mi nie zakwitł , no chyba , że przeoczyłam , ale nie sądzę , bo czekałam na niego .Każdy rok jest inny , albo mamy upały , albo nam leje i nie wiadomo co gorsze , więc ten rok na moje oko dla roślin nie jest zły bo urosły , kwitną , więc tylko podziwiać i cieszyć się latem .

Bożenko , skubaniutki zakwitł i nawet miał sporo kwiatów , za to szukam Twojego powojnika bo gdzieś mi zniknął łobuz . ;:223

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Trawnik drugi raz robiony

Obrazek

Obrazek
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

witaj Elu. :wit

Wciąż zachwycam się nad Twoim ogrodem i zastanawiam sie jak Ty to robisz, że wszytko masz takie zadbane. Zastanawiam się też jak roślinki sobie radzą bez Ciebie w czasie takich upałów. Piękną i bogatą kolekcję liliowców zebrałaś. To wytrzymałe rośliny i warto je mieć w ogrodzie.

Bardzo spodobała mi się niebieska ostróżka. Czy to bylina, czy może jednoroczna ?

Obrazek
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Elu..podziwiam różyczki, bardzo ładnie u ciebie kwitną i co najważniejsze nie świecą golizną ..u mnie większość kwitnie ale bez liści ;:oj . Właśnie zrobiłam oprysk z drożdży choć za bardzo nie wierzę że coś im jeszcze może pomóc..zobaczymy :roll: . Mieczyki u ciebie ładnie stoją na baczność , moje nigdy nie chciały więc nie sadzę. Współczuję ponownego siania trawniczka , ja robiłam tylko dosiewki i już mam dość..nigdy w takie upały :wink: . Przyjemnego dalszego urlopowania i prac na działce ;:168
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Ela ja też się porwałam na uzupełnienie trawnika po obfitych deszczach u mnie, radość ogromna bo trawa szybko skiełkowała ale jak nadeszły upały to trzykrotne dziennie podlewanie i tak nie uratowało tych delikatnych żdżbeł....usychaly w oczach.
Zostawiłam gołe place i czekam na zmianę klimatu.
Twoje róże podziwiam, moje kwitną bardzo kiepsko i na golasa rzadko które mają wiele liści. No i ostróżki masz urocze moje odbijają ale już widzę mączniaka...zostawiam wszystko niebiosom i nic nie pryskane.
Pozdrawiam Krysia
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dojrzałam u ciebie gaurę. Niesamowita roślinka. Zawsze się zastanawiałam, jakim cudem ona utrzymuje kwiatuszki na tak wysokich cienkich pędzikach. I nigdy ich wiatr nie łamie. Fenomen po prostu. Czy u Ciebie też jest taka niezłomna? Niestety u mnie jakoś nie chciała dłużej rosnąć, choć próbowałm kilka razy. Widać, że nie ten odczyn gleby.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Pięknie co róże kwitną. :D
A co to jest pod różą ?
A te kolory mieczykow prześliczne. Takich nie mam :)
Ta lilia z białym czy to krzeslem czy pergola wygląda cudnie ;:173
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Masz rację, mimo upałów rosliny jakoś sobie radzą
Czy zmniejszyłaś przy okazji trawnik? ;:173
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam :wit

Jestem już znowu w mieście bo urlop pomału się kończy a i jestem ogrodem mocno zmęczona , więc kilka dni poświęcę na odpoczynek :D . Mimo panujących upałów udało mi się zrobić wszystko co zaplanowałam .Teraz muszę pomału brać się za drugą część trawnika i pewnie skończę go w przyszłym sezonie , i przyciąć ręcznie tuje i bukszpany , oczywiście czeka mnie jeszcze sporo przesadzania , ale to już kosmetyka . Mimo upałów rośliny dają sobie ładnie radę i niestrudzenie kwitną , róże powtarzają i walczą z plamistością , ale nie ma tragedii.Mamy ciągle lato i nie zanosi się na ochłodzenie co mnie odrobinę martwi .

Ewuniu , ta ostróżka to bylinowa , też ją lubię ze względu na kolor i nawet mi się rozsiała , ciekawe czy powtórzy kolor ? Moje rośliny przyzwyczajone do rzadkiego ale bardzo obfitego podlewania bo mój ogród to prawie 60 km dojazdu , więc w tygodniu nie ma szans na podlewanie ;:185 Austin poszedł jak burza i zrobił się z niego niezły już krzaczor , ale nie dałam mu kwitnąć , o nie , dopiero teraz zostawiłam mu na pocieszenie 2 pączki , niech mu będzie , będę dla niego dobra :;230

Zuziu , w tym sezonie sporo krzaczków róż przeszło przesadzanie , więc dla ładnych i zdrowych krzaczków obrywałam wszystkie pąki kwiatowe i się sprawdziło , róże wyglądają całkiem , całkiem . Z trawnikiem walczyłam cały sezon , ale się udało , no może jeszcze jakieś poprawki będą , ale to już pikuś .Mieczyki bardzo lubię i one wcale nie tak krótko kwitną a żeby się nie pokładały to trzeba je odpowiednio głęboko posadzić i najlepiej pomiędzy innymi roślinami .

Witaj Krysiu ,miło że zaglądasz .Swój świeżo posiany trawnik podlewałam tylko rano i wieczorem i na efekt nie mogę narzekać , chociaż u mnie patelnia cały dzień .Mam jeszcze drugą część do zrobienia , ale to pewnie będzie w przyszłym sezonie bo u mnie sam perz , mlecz i krwawnik , więc praca na ugorze , ale dam radę :D

Wando , gaura kwitnie u mnie od czerwca , ale ona ma cały dzień słońce i to jej chyba służy , jest u mnie drugi sezon i pięknie się rozrosła , rośnie w piachu , koniecznie muszę dokupić jeszcze jedną . ;:108 Pozdrawiam ;:167

Aniu , pod różą to kłosowiec i jestem nim zachwycona bo to magnez na wszelkie owady .Na róże nie mogę narzekać , chociaż sporo krzaczków przechodzi rekonwalescencję po przesadzaniu . Lilii koniecznie muszę dosadzić .

Gosiu , trawniczka nie uszczupliłam nawet o centymetr bo uważam , że rabat mam i tak sporo a przecież trzeba ciągle o nie dbać a czasu nie mam za wiele a i sił z każdym rokiem będzie ubywało i to też niestety biorę pod uwagę ;:131 .Samo życie .
Teraz trochę zaległych fotek .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

U Ciebie, Elunia, jak zwykle wszystko perfekcyjnie wypielęgnowane :D ;:333
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Eluś ,ogród masz dopieszczony to widać ,a miałaś odpoczywać na urlopie ,ale dobrze,ze teraz odpoczniesz ,my zawsze coś wynajdziemy do roboty,bardzo pięknie kwitnie Twój ogród,róże dają radę i floksy takie cudne ,teraz pewnie to dbałaś o podlewanie ,ale jak Cię tam nie ma to już tak dobrze roślinki nie mają ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Elu, piękny ten twój ogród , i te białe podpory.Cudne ;:108 ;:108
I jaki luz na rabatach.U mnie tłoczno roślinki mają.
Roże z jeżówkami wyglądają przepiękne ;:215
Liliowce, dalie, słoneczniki, hortensje wszystko pięknie u ciebie wygląda.
a widzisz ja nie znam tego klosowca, bo go nie mam.A tam jedna masz roślin. ? Czy kilka ??
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A ja uważam, że trawnik to najtrudniejszy element ogrodu do utrzymania.
Najchętniej bym go u siebie zmniejszyła, ale m. broni :roll:
Rabaty masz niesamowite, więc myślę, że mniej trawnika nie zaszkodziłoby
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu..wiedziałam że co zaplanujesz na ogrodzie to wykonasz, dla ciebie nie ma innej opcji ;:oj . Wielkie ;:63 ci się należą , ogród pięknieje w oczach ;:180 . Podziwiam hortensje, inne także ale ja zakochana w hortensjach najbardziej na nie zwracam uwagę no i pracy przy nich mało a to wielki plus ;:173 . Dobrze że trawniczka nie uszczupliłaś , jestem za ;:168 ..to tło dla wszystkich nasadzeń. Przyjemnego odpoczynku ;:167
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej hej :wit

Kolejne święto jest za nami , ale tym razem naprawdę odpoczywałam i w zasadzie mimo że idę już do pracy to tydzień mam jeszcze ulgowy [zapomniałam , że rano muszę zabrać się za antonówkę bo stoją 2 olbrzymie siaty :;230 ] Do ogrodu pojadę tylko na jeden dzień skontrolować trawnik i co nieco przesadzić .Pomaleńku też przygotowuję się do prac pod warzywnik , ale tam to muszę nawieźć dobrej ziemi i obornika czyli dobrze wszystko zaplanować logistycznie .Czyli nic nowego , tylko następny front robót ;:oj

Moniczko , oj jak bym chciała żeby było tak wszystko wypielęgnowane na czas w każdym kątku , ale póki co , to raczej niemożliwe , jestem realistką i twardo stąpam po ziemi , może jak się uporam z trawnikiem i warzywnikiem to będę tylko pieliła , kosiła i zbierała plony , ale sama nie bardzo wierzę w taki scenariusz . ;:306

Martuniu , oj tam , oj tam , czepiasz się , odpoczywałam przy pracy , rano skoro świt i od popołudnia do nocy bo za dnia się nie dało :;230 Czasami się zastanawiam co takiego jest w tym ogrodowym zielsku , że aż tak dbamy o niego , pielęgnujemy i martwimy się jak coś go żre ? Ful roboty , niewiele przyjemności , gdzie tu logika i rozsądek , no gdzie ? ;:306

Aniu , kłosowiec to jedna kępa , ładnie się rozrasta , długo kwitnie i przyciąga masę owadów , najwięcej motyli .Dzięki za pochwałę ogrodu , jest lepiej , ale jeszcze dużo mu brakuje

Gosiu , normalnie namawiasz mnie do złego , ale ja się nie dam i nie zmniejszę swojego trawniczka choćby o jotę , będę broniła go jak lwica , bom lwica i nie wyrwę mu z czuprynki nawet jednego źdźbła , co to, to nie , nic z tego , nie wchodzi w rachubę , nie ma mowy , żadnych takich i już ;:196

Zuziu , trawniczka nie uszczuplę za żadne skarby , no chyba że upadnę na głowę o co się w najbliższym przynajmniej czasie nie podejrzewam .Hortensji nazbierałam już 15 sztuk i myślę że starczy bo jak porosną to zajmą dużo miejsca na rabatach a o to mi chodziło .Może nareszcie za 3 lata usiądę w ogrodzie i będę tylko podziwiała :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwszy zwiastun jesieni
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu..15 sztuk hortensji :shock: , ja tylko pięć :;230 ...choć przy twoim areale zmieściła byś więcej . ;:173 . To fakt jak porosną zajmują dużo miejsca . Jesień zbliża się wielkimi krokami, czuć to w powietrzu..choć dziś u mnie następny dzień upalny, pochmurzyło, pogrzmiało i poszło dalej. Podlewaniem jestem już zmęczona :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”