A jednak kaktusy - barbra13
- Pio1986
- 500p 
- Od: 21 lut 2015, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: A jednak kaktusy - barbra13
Piękne kwiaty:)Ale G.horstii to ma parasol a nie kwiat! Nie sądziłem , że są aż tak duże! Piękności.Astro oczywiście też:)

- DAK
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gymnocalycium horstii   

Tak, ma duże kwiaty i do tego jakie piękne. Mój ulubieniec.
W zeszłym roku pierwszy raz mi zakwitł, po czym niestety padł. Ale na szczęście mam jego odrosty i linia genetyczna została zachowana.

Tak, ma duże kwiaty i do tego jakie piękne. Mój ulubieniec.
W zeszłym roku pierwszy raz mi zakwitł, po czym niestety padł. Ale na szczęście mam jego odrosty i linia genetyczna została zachowana.

Wszystkim bardzo dziękuję  .
 .
G.horstii w ub.roku miał większe kwiaty i więcej ich było. Jak Piotr APD zauważył, wymaga przesadzenia. Jakoś go ominęłam, pewnie po zimie miał w pasie parę centymetrów mniej (szkoda, że ja tak nie mam ). Teraz podlanie go wymaga kombinacji.
 ). Teraz podlanie go wymaga kombinacji.
Zupełnie nie rozumiem, dlaczego ostatnio mammillarie popadają w niełaskę. U mnie taka oto Mammillaria sheldonii zakwitła po raz pierwszy

A to taka skromniutka Mammillaria zeilmanniana f. albiflora

Gymnocalycium baldianum, ten egzemplarz ma ładny kwiat dopiero jak przekwita, bo wcześniej to taki blady, ani czerwony, ani różowy

Chamaecereus 'Paolina' i Chamaelobivia 'Denisa'

Parodia carminea

Parodia glischrocarpa guachipasana TB 416.1

.
 .G.horstii w ub.roku miał większe kwiaty i więcej ich było. Jak Piotr APD zauważył, wymaga przesadzenia. Jakoś go ominęłam, pewnie po zimie miał w pasie parę centymetrów mniej (szkoda, że ja tak nie mam
 ). Teraz podlanie go wymaga kombinacji.
 ). Teraz podlanie go wymaga kombinacji.Zupełnie nie rozumiem, dlaczego ostatnio mammillarie popadają w niełaskę. U mnie taka oto Mammillaria sheldonii zakwitła po raz pierwszy

A to taka skromniutka Mammillaria zeilmanniana f. albiflora

Gymnocalycium baldianum, ten egzemplarz ma ładny kwiat dopiero jak przekwita, bo wcześniej to taki blady, ani czerwony, ani różowy

Chamaecereus 'Paolina' i Chamaelobivia 'Denisa'

Parodia carminea

Parodia glischrocarpa guachipasana TB 416.1

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Bardzo ładne rośliny, bardzo ładne kwiaty - jak to u Ciebie.   

Szczególnie podobają mi się oczywiście parodie, Parodia glischrocarpa fma. guachipasana TB 416.1 rewelacyjna. 

Natomiast parodii o nazwie Parodia carminea nie ma. Tzn. w żadnym opisie, książce, katalogu czy czym tam jeszcze.
Owszem, czasem pojawia się błędna nazwa Parodia carminea którą określano Parodia sanguiniflora (fma. rubriflora) ale to też jest błąd. W każdym razie to zupełnie inna roślina, z zupełnie innej rodziny (Parodia microsperma).
Tutaj patrząc na tą roślinę którą pokazałaś pewnie chodzi o błędnie zapisaną
Parodia carminata BACKEBERG Kaktus ABC 1935 s.268, 416
która jest synonimem (nigdy praktycznie nie stosowanym w literaturze) dobrze nam znana i podobna nawet Parodia tilcarensis (Parodia stuemeri var. tilcarensis). Tyle, że roślina na Twojej fotce to wcale nie ona! 

To wg mnie któraś z grupy BRACHYSPERMAE czyli być może Parodia schwebsiana / Parodia punae / Parodia yamparaezi.
Dopatrz dokładnie (trzeba by liczyć ciernie ) pewnie jest to do zrobienia jeśli nie jest to po prostu ładny mieszaniec...
 ) pewnie jest to do zrobienia jeśli nie jest to po prostu ładny mieszaniec...

Szczególnie podobają mi się oczywiście parodie, Parodia glischrocarpa fma. guachipasana TB 416.1 rewelacyjna.

Natomiast parodii o nazwie Parodia carminea nie ma. Tzn. w żadnym opisie, książce, katalogu czy czym tam jeszcze.
Owszem, czasem pojawia się błędna nazwa Parodia carminea którą określano Parodia sanguiniflora (fma. rubriflora) ale to też jest błąd. W każdym razie to zupełnie inna roślina, z zupełnie innej rodziny (Parodia microsperma).
Tutaj patrząc na tą roślinę którą pokazałaś pewnie chodzi o błędnie zapisaną
Parodia carminata BACKEBERG Kaktus ABC 1935 s.268, 416
która jest synonimem (nigdy praktycznie nie stosowanym w literaturze) dobrze nam znana i podobna nawet Parodia tilcarensis (Parodia stuemeri var. tilcarensis). Tyle, że roślina na Twojej fotce to wcale nie ona!

To wg mnie któraś z grupy BRACHYSPERMAE czyli być może Parodia schwebsiana / Parodia punae / Parodia yamparaezi.
Dopatrz dokładnie (trzeba by liczyć ciernie
 ) pewnie jest to do zrobienia jeśli nie jest to po prostu ładny mieszaniec...
 ) pewnie jest to do zrobienia jeśli nie jest to po prostu ładny mieszaniec...Re: A jednak kaktusy - barbra13
Henryku, dziękuję pięknie  . Właściwie to po cichu
 . Właściwie to po cichu  liczyłam na Ciebie. Pokazywałam tę parodię w ub.roku, ale nie podpisywałam, bo właśnie nigdzie nie mogłam znaleźć nazwy, pod którą ją kupiłam. W wolnej chwili poprzyglądam się dokładnie, chociaż skłaniam się ku teorii, że to mieszaniec. Ale i tak mi się podoba
  liczyłam na Ciebie. Pokazywałam tę parodię w ub.roku, ale nie podpisywałam, bo właśnie nigdzie nie mogłam znaleźć nazwy, pod którą ją kupiłam. W wolnej chwili poprzyglądam się dokładnie, chociaż skłaniam się ku teorii, że to mieszaniec. Ale i tak mi się podoba  .
 .

. Właściwie to po cichu
 . Właściwie to po cichu  liczyłam na Ciebie. Pokazywałam tę parodię w ub.roku, ale nie podpisywałam, bo właśnie nigdzie nie mogłam znaleźć nazwy, pod którą ją kupiłam. W wolnej chwili poprzyglądam się dokładnie, chociaż skłaniam się ku teorii, że to mieszaniec. Ale i tak mi się podoba
  liczyłam na Ciebie. Pokazywałam tę parodię w ub.roku, ale nie podpisywałam, bo właśnie nigdzie nie mogłam znaleźć nazwy, pod którą ją kupiłam. W wolnej chwili poprzyglądam się dokładnie, chociaż skłaniam się ku teorii, że to mieszaniec. Ale i tak mi się podoba  .
 .- 
				wisnia897
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Ale ślicznotki   Mammillarie, chamaczki, parodie, dla każdego coś dobrego
 Mammillarie, chamaczki, parodie, dla każdego coś dobrego  

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)

U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
Parodia glischrocarpa guachipasana TB 416.1 bardzo mi się podoba, złoto za całokształt, czyli kwiat i korpus z pięknym cierniami. Właśnie mi się przypomniało, że mi się marzyła taka parodia z pazurkami   

A ta błędnie podpisana ma fantastyczne aureole i ciernie, pajączki z haczykami

A ta błędnie podpisana ma fantastyczne aureole i ciernie, pajączki z haczykami

- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- kwiat na tej roślinie w tym pokazie jest bezsprzecznie "liderem", chociaż:barbra13 pisze:Parodia glischrocarpa guachipasana TB 416.1
- te skromniutkie wielkościowo kwiatuszki, których jeszcze nierozkwitnięte pąki kwiatowe zapowiadają, że będzie ich cały "wianuszek", wcale nie będą "mniejszą" ozdobą rośliny, na której dorastają.barbra13 pisze:A to taka skromniutka Mammillaria backbergiana albiflora
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V

Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- PiotrAPD
- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Przepięknie   

Kaktusy kwitną czyli inne roślinki które miały je zastępować idą w niełaskę 

Najładniejsze oczywiście mammillarki Przepięknie uchwyciłaś M. scheldonii
  Przepięknie uchwyciłaś M. scheldonii   

A ta z białymi kwiatkami to jest Mammillaria zeilmanniana f. albiflora

Kaktusy kwitną czyli inne roślinki które miały je zastępować idą w niełaskę

Najładniejsze oczywiście mammillarki
 A ta z białymi kwiatkami to jest Mammillaria zeilmanniana f. albiflora

Dziękuję bardzo  .
 .
Piotr, no oczywiście, że M.zeilmanniana f.albiflora, dzięki za czujność, nie wiem, skąd mi się wzięła backbergiana . Poprawiłam.
 . Poprawiłam.

.
 .Piotr, no oczywiście, że M.zeilmanniana f.albiflora, dzięki za czujność, nie wiem, skąd mi się wzięła backbergiana
 . Poprawiłam.
 . Poprawiłam.Re: A jednak kaktusy - barbra13
Musze pochwalić parodie  

- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
Bardzo ładny debiut Mammillaria Sheldonie, a Mammillaria zeilmanniana f. albiflora powiedziałabym raczej, że na bogato bo kwiatków nie żałuje   chamaczki i parodie w czerwieniach,  pięknie
  chamaczki i parodie w czerwieniach,  pięknie  

Dziękuję bardzo  .
 .
Słońce grzeje niemiłosiernie, na niebie ani jednej chmurki, a niektóre kaktusy już wczoraj pobladły. Osłoniłam je dzisiaj lekko firanką, tak niezdarnie, że później musiałam odczepiać wiszące mammillarie .
 .
Takie m.in. kwiaty ostatnio u mnie były

Mammillaria schiedeana

Mammillaria boolii - u mnie debiut, za nią M.sheldonii

Parodia cardenasii, tym razem z dziesięcioma kwiatami

Echinopsis hybr. Sansibar ( od Henryka ), w tym sezonie debiutuje, to już drugi kwiat, pierwszy mi "umknął", rozwinął się podczas mojego wyjazdu
 ), w tym sezonie debiutuje, to już drugi kwiat, pierwszy mi "umknął", rozwinął się podczas mojego wyjazdu

Nie chcę zapeszać, ale może coś jeszcze będzie z hybrydek .
 .

.
 .Słońce grzeje niemiłosiernie, na niebie ani jednej chmurki, a niektóre kaktusy już wczoraj pobladły. Osłoniłam je dzisiaj lekko firanką, tak niezdarnie, że później musiałam odczepiać wiszące mammillarie
 .
 .Takie m.in. kwiaty ostatnio u mnie były

Mammillaria schiedeana

Mammillaria boolii - u mnie debiut, za nią M.sheldonii

Parodia cardenasii, tym razem z dziesięcioma kwiatami

Echinopsis hybr. Sansibar ( od Henryka
 ), w tym sezonie debiutuje, to już drugi kwiat, pierwszy mi "umknął", rozwinął się podczas mojego wyjazdu

Nie chcę zapeszać, ale może coś jeszcze będzie z hybrydek
 .
 .- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Śliczne kwiaty!   

Szczególnie ładny były Henrykowy Echinopsis hybr. Sansibar (trochę autopromocji nie zaszkodzi, a co! ) oraz Parodia cardenasii. Te kwitną rewelacyjnie.
 ) oraz Parodia cardenasii. Te kwitną rewelacyjnie. 
Brawo - widać, że potrafisz się nimi właściwie opiekować. 

A u mnie w tym roku Sansibar bez kwiatu, pączki były ale opadły............

Szczególnie ładny były Henrykowy Echinopsis hybr. Sansibar (trochę autopromocji nie zaszkodzi, a co!
 ) oraz Parodia cardenasii. Te kwitną rewelacyjnie.
 ) oraz Parodia cardenasii. Te kwitną rewelacyjnie. Brawo - widać, że potrafisz się nimi właściwie opiekować.

A u mnie w tym roku Sansibar bez kwiatu, pączki były ale opadły............

- 
				jandom1
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Parodia pracuś niesamowity, fajnie trafić kaktusa który jest takim ''kwiatorobem''. Do tego schiedeana, przepiękny kaktus, ma w sobie coś wyjątkowego