W ogrodzie Doroty cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: W ogrodzie Doroty cz.10

Post »

Ach te twoje hortensje.
Przepiękne . Ale i krzaczki duuuze. ;:173
Gazanie ladne. Też sporo ich. Sialas czy kupowalas ??
Ja 3 krzaczki kupiłam. I myślę że trzeba nich zebrać nasionka. :)
W tym roku mi się nie udało z wysiewami. Ale może drugi rok będzie lepszy w tej kwestii.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu najstarsza hortensja rośnie u mnie 10 lat, co roku dokupowałam jakąś nowość, szybko przeliczyłam i mam ich razem z ogrodowymi od dziś 20 odmian, krzaków rośnie więcej bo niektóre mam podwójne ;:306
Gazanie jak co roku wysiewam sama, nasiona zbierałam z moich w zeszłym roku. Warto je mieć w ogrodzie bo są piękne, a jeszcze jak się trafi nasionka z mix kolorów to jest co oglądać.
Oby Ci się udało w przyszłym roku wysiać. Mnie z gazaniami wyszło, ale wiele nasion innych jednorocznych nie wykiełkowało, a część siewek z powodu suszy mi padło.

Dla miłośników hortensji jeszcze raz powtórka

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Gazanie przepiękne! Jakie wzory wymyśla natura, to po prostu w głowie się nie mieści. Takie paseczki, kropeczki, muśnięcia kolorem, jakby rysunek ludowego artysty. Spacer przy hortensjach bardzo przyjemny. Jestem totalnym laikiem w kwestii hortensji bukietowych i rozróżniam tylko białe i białe z różowym, ale jeszcze trochę i się nauczę. Odmiana Silver Dollar wpadła mi w oko w szkółce ale nie zwróciłam uwagi na wielkość kwiatów tylko na rzucającą się w oczy biel.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Rutewki są śliczne i super, że udało Ci się ją dorwać. Też mam w dwóch kolorach i dodatkowo jeszcze pełną. Te pojedyncze są delikatniejsze i na tych zależało mi najbardziej. W takim dużym ogrodzie jak Twój, roślinki czasami się gubią, stąd nie wiedziałaś, że taką masz ;:306
Silver Dollar jest świetną hortensją i wcale się nie dziwię, że jej uległaś. Mam ja trzeci sezon i wciąż jestem nią zachwycona.
Nasze ogrody nie muszą być dokładnie wyplewione i nawet lepiej, jak takie nie są. Dlatego przed kolejnym naszym przyjazdem zostaw trochę chwastów, będziemy się wtedy czuli swojsko i jak u siebie :tan
A mi jarmark się podobał. Może dlatego, że takiego nie mam takiego koło siebie i nie mam porównania. Zwierząt zbyt dużo może i nie było, ale kur i kaczek w różnym wieku, w tym maleńkich puchatych kuleczek, naoglądałam się sporo :heja
20 odmian hortensji? Ale masz miejsce, możesz zaszaleć ;:108 One u Ciebie pięknie komponują się z ogrodem.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko, miałam wyjechać tylko na weekend, ale strajki pilotów uziemiły mnie na tydzień! Mój ogród zlany codziennie, chwasty szaleją! U Ciebie pięknie! Hortensje kwitną obłędnie ;:oj
gazanie zachwycające! Będę pilnie śledzić Twój wątek wiosną, żeby wiedzieć kiedy będziesz siać gazanie i też spróbuję :wink:
Pomidorów masz zatrzęsienie! Mam kilka krzaczków i mimo codziennych opadów, mają uschnięte liście. Bez plam, po prostu suche, a góra żywozielona. Takich jeszcze nie miałam, chociaż przeważnie mi z nimi niezbyt wychodzi.. ;:185
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiedy te upały się skończą, duchota jest wykańczająca ;:222
Rano jak jeszcze słońce nie prażyło za mocno udało mi się z jednej grządki wyrwać cebulę. Grządkę porządnie wyczyściłam z chwastów, powybierałam duże kamienie posiałam poplon, tego roku kupiłam gorczycę i grykę i taką mieszankę zastosuję.

Kasiu gazanie są zawsze w moim ogrodzie, masz rację pięknie je natura wybarwia, niby jednakowy kolorek, ale każdy kwiat inny, tu jasny, tu ciemny paseczek, tam inny środek, natura to doborowy, chyba najlepszy, nieprzewidywalny artysta.
Hortensjami zaraziły mnie dziewczyny z forum, znałam tylko ogrodowe, których nie miałam. Dopiero jak zaczęły mnie przekonywać, na starej działce posadziłam w odpowiednim miejscu osłoniętym od słońca, wiatrów dwie odmiany. Piękno ich kwiatów, obfitość kwitnienia mnie zauroczyły. Poznawałam inne odmiany, mniej kłopotliwe, które nie potrzebują okrywania, zaczęło się od jednej kupiła mi ją forumowiczka i tak poszło...... Spróbuj na pewno i Ty się w nich zakochasz.

Iwonko szkoda, że nie jest to odmiana, którą widziałam w wątku Marysiu i Wioli o takich pięknych drobniutkich przewieszających kwiatuszkach.
Mnie często jakieś roślinki się gubią, nazwy mi się kojarzą, po zakupie okazuje się, że to mam ;:306
Moja Dolarka jeszcze w doniczce, cały czas myślę gdzie jej będzie najlepiej.
Zapraszam Was serdecznie, sprzętu do plewienia mam dużo, damy radę. Nie mogę sobie przypomnieć nazwy tej jasnej trawy, która mi trawniki zarasta, Leszek ją znał, proszę zapytaj, może pamięta.
Na jarmarku w ogóle zwierząt nie widziałam, dawniej drób sprzedawali pod wiatą, bydło przed wejściem, nic takiego nie widziałam, a byłam przed 7 rano.
Zawsze sprzedawała tam kobieta w zależności od pory roku miała pomidorki, czosnek, ale najbardziej intrygowało mnie przewracanie asortymentem, do tego miała ogromny biust, nie było jej, tego mi zabrakło, dla mnie to ikona jarmarku.

marta64 moja siostrzenica właśnie dlatego wylatywała we wtorek zeszłego tygodnia, zdążyła przed strajkiem. Zapewne leciałaś tą samą linią, a może i ten sam kierunek.
Z deszczu się cieszę u mnie mogłoby tak codziennie padać.
Gazanie sieję w lutym, później je przepikowuję po kilka sztuk ( nie mam na tyle cierpliwości, aby po 1 szt pikować)
Pomidorów mam dostatek. Właśnie dziś był kolega, przywiózł mi śliwki, a ponieważ jemu też daję sadzonki, mówię idź zobacz. Minę miał zaskoczoną ;:oj szok z obfitości owoców, a wczoraj bardzo dużo oberwałam. Dałam mu koszyczek, niech sobie poje ;:306 bo swoje ma jak powiedział marne.

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, ja miałam wyjątkowego pecha! Bilet miałam kupiony dawno, bo wiadomo kiedy muszę lecieć, wylatywałam w piątek 20 i wracałam w poniedziałek 23 - to przed strajkami! I co? Spakowane, bilety gotowe, 6.25 odlot, a o 18-tej sms - lot odwołany! I to tylko Rzeszów, bo Kraków podobno leciał!
Pięknie kwitną tygrysówki, chryzantema śliczna!
A chwast na Twoim trawniku to podejrzewam, że jest to gwiazdnica pospolita, u nas zwana miękosią.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

marta64 mnie nic nie zdziwi, moja siostrzenica dwa tygodnie temu utknęła na lotnisku w Bułgarii. Byli już po odprawie grupa 170 osób, żadnych informacji, mieli wylecieć ok godz 15, wylecieli dopiero na drugi dzień przed południem. Małe dzieci, bez jedzenia, picia, dopiero po awanturze dostali po bułce. Spali na lotnisku, nikt nimi się nie zainteresował. Nie było głośno o tym w mediach bo przyćmił ich brak lotu z Barcelony i Grecji. W zeszłym tygodniu również inni turyści utknęli na lotnisku w Warnie. Loty nie obsługiwała linia, która ogłosiła strajk.
Chwast na trawniku to nie gwiazdnica, to trawa tylko zapomniałam nazwy, potrafi rozsiać się bardzo zagłuszając inna trawę.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dorotko śliczne masz hortensje, lubię je oglądać u Was ale jakoś nie kusi mnie mieć ich kilka bo u mnie nie mają dużo miejsca w słońcu, a nie oddam go dla nich wyrywając kwiatki :D
Krzeszowice parę lat temu przeszły remont, jednak wkurza mnie to że plac zagospodarowany, a parkingów nie ma i straż miejska goni nas z wszystkich miejsc ;:14
Zwierząt to i ja już nie widziałam chociaż jeżdżę myślę od 4 - 5 lat. Były i są króliki i drób no i gołąbki i gołębiarze! Na prawdziwym targu to byłam raz w Skale chyba 10 lat temu i tam były nawet konie w sprzedaży. Najbardziej pamiętam handlarza wikliny ale innego niż wszędzie. Miał własne oryginalne wyroby :D
Ja myślałam że jedziesz po rutewkę Delevaya? a Ty chyba masz rutewkę orlikolistną? i Iwonka pewnie też?
Ja miałam różową i biała, ale biała zginęła po 2 latach. Jak masz nasiona to wysiej od razu, bo tylko świeże kiełkują jako tako!
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to mogę powiedzieć, że miałam szczęście! W sumie na lotnisku można żyć, byleby mieć pieniądze! Ale z małymi dziećmi to już nieciekawie! Najbardziej boję się sytuacj, która przydarzyła się mojej córce: po odprawie wsiedli do samolotu i postawili ich na płycie na trzy godz.Bez możliwości skorzystania z toalety! Muszę jeszcze dopytać jak tam było z małymi dziećmi!
Jak latam 11 lat, pierwszy raz miałam taki przypadek! To mnie zawalają się tylko osobiste sprawy, a ludzie związani pracą? Teraz nikt nie respektuje pieczątki z PKS że autobus nie jechał, jak kiedyś! Ale nic to! Szkoda się nakręcać, w końcu nikt mi nie broni latać sobie własnym samolotem :;230
Bardziej mnie boli to co zostało z pięknych angielskich rabat po niespotykanej suszy! Tam nawet drzewa usychają! O angielskich trawnikach można zapomnieć! Nawet nie chciało się z domu wychodzić, bo nie było na co patrzeć! To u nas jest pięknie!
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Hortensje to raj dla oczu ;:215
Tygrysówka ślina.Ja jakoś jej nigdy nie sadłami.Ona te jest do wykopywania ??
Ładne chryzantemki .I jakie wczesne ;:333
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Post »

Dorotko,ślicznie kwitną twoje hortensje.
To zdecydowanie dla mnie krzewy kwitnące nr 1
Pomidorki jak marzenie ;:138
Pozdrawiam i gratuluję wygranej ;:136
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spotkała mnie dziś wielka niespodzianka, dziękuję wszystkim którzy na mnie głosowali, Marysi za zgłoszenie mojej osoby ;:196 Teraz mam problem, zastanawiam się który opryskiwacz dla mnie będzie najlepszy, który wybrać :roll: Może mi podpowiecie.

Marysiu dobrze podziwiaj hortensje do woli, Ty masz inne kwiaty które nas zachwycają, a wiele z nich na moich piaskach nie ma racji bytu.
Będąc raz na jarmarku doznałam szoku, idzie facet prowadzi dwie kozy, staje koło mercedesa ( starszy model, ale było to ponad 20 lat temu, więc fura na topie) otwiera tylne drzwi i usadza kozy na siedzeniu. Dobrze, że mnie mąż odciągnął, bo ze śmiechu nie mogłam się ruszyć.
Sprzedawano na jarmarku wszelkie zwierzęta, świnie, krowy, konie, teraz nie wolno. Wszystko się zmienia, dziś tam jedziemy po warzywa, ciuchy, meble. Szkoda bo klimat kolorowych jarmarków na dobre zanika.
Też myślałam o innej rutewce, tylko taka była, ale ja tę inną dorwę.

marta64 moja rodzinka była już po odprawie bez bagaży, małe dzieci bliźniaki nie mające 5 lat. W końcu znaleźli miejsca do spania w ogródku do zabaw McDonalds, przeżyli, złożyli grupową reklamację. I tu miłe zaskoczenie, mówiono że rozpatrzenie może trwać do 3 lat, a dostali zwrot po niecałych dwóch tygodniach, tygodniowe wczasy 4 osobowej rodzinki w Złotych Piaskach kosztowały 800zł, także złe wspomnienia poszły precz.
Właśnie Anglia, Irlandia zaskoczona wysokimi temperaturami, toż tam deszcz pada w poprzek, a tu taki szok.

Aniu tego roku hortensje przechodzą szczyt formy ;:215 , jeszcze im deszczyku potrzeba do szczęścia.
Tygrysówkę się wykopuje, cebulki nie zimują. To zeszłoroczny zakup biedronkowy mojej mamy.
Chryzantemy żółte mam najwcześniejsze w tym sezonie zbyt wyrywne.

Magda nie pamiętasz dzięki komu mam pierwszą hortensję, to Ty mi ją kupiłaś, nadal jest niezidentyfikowana, duży krzew, wyrosła bardzo, jak na nią patrzę to Cię wspominam.
Pomidorki mam pyszne, coraz więcej gości mnie odwiedza, cel wiadomy ;:306 dzielę się póki są ładne, tak za tydzień zabiorę się za ich przetwarzanie.
Dziękuję za oddany głos ;:168 żeś Ty wypatrzyła, ja długo żyłam w nieświadomości.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Post »

Dorotko doskonale pamiętam :)
Moja w zeszłym roku przeszła maksymalne cięcie na trzy oczka od dołu.Bardzo drobne zrobiły jej się kwiaty.Dzięki temu cięciu ją odmłodziłam.
A co do oddanego głosu,to cała przyjemność po mojej stronie :wit
Popatrz ile to już lat na forum...?
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zasłoikowałam się na całego, nie mam czasu na nic na etapie jabłka, gruszki, śliwki, a wkoło mnóstwo garów.
Tegoroczny urodzaj mnie wykańcza :;230
Pozdrawiam Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”