. Zastanawiam się tylko, co Ty im robisz, że one u Ciebie tak całymi bukietami rosną
. Zastanawiam się tylko, co Ty im robisz, że one u Ciebie tak całymi bukietami rosną   .
.
 . Zastanawiam się tylko, co Ty im robisz, że one u Ciebie tak całymi bukietami rosną
. Zastanawiam się tylko, co Ty im robisz, że one u Ciebie tak całymi bukietami rosną   .
.

Są super bo część z nich mam od ludzi z tego forum m. in. od Ciebiehen_s pisze:Masz super gymnokalicja ...

Nie mam, aż tak dużo słońca by mogłoby go tak pięknie pomalować. Jak już jest to na moim balkonie pojawia się dopiero około 14-ej. Te najbliżej folii rzeczywiście się przebarwiały a nawet troszkę przypaliły ale ten stoi w środku i raczej nie zmieni koloru.Aileen pisze:Ciekawe czy Twoje Gymnocalycium mucidum będzie się przebarwiać, to jeden z moich ulubionych gatunków, zazwyczaj ma korpusik z odcieniem fioletu.
Aileen pisze:Prześlicznie wyglądają kwiatuszki Gymnocalycium calochlorum ...
tom_ek pisze:Zastanawiam się tylko, co Ty im robisz, że one u Ciebie tak całymi bukietami rosną.
aga_zgaga pisze:szczery podziw dla płodności G.calochlorum
DAK pisze:Nie tylko płodność G. calochlorum, ale i piękny kolor kwiatów
Kaktusik nie jest duży. Rośnie w doniczce 7cm i tak samo jak Was zaskoczyła mnie ilość kwiatów.D-avi-D pisze:Calochlorum należy pochwalić za bukiet ...

). Wszystkie bardzo ładne
 ). Wszystkie bardzo ładne  .
 .
 widać że gymnolom super u Ciebie, a bukiet na calochlorum powala
 widać że gymnolom super u Ciebie, a bukiet na calochlorum powala  

urocze.
  urocze. . Piękne wszystkie rośliny
 . Piękne wszystkie rośliny  , i jak tu wyróżnić tę "naj".
 , i jak tu wyróżnić tę "naj".

Taka mała uwaga: Echinopsis ancistrophora ssp. arachnacantha nie jest wprost synonimem Lobivia arachnacantha var. sulphurea. L.arachnacantha ma opisane 4 odmiany, uznawane czasem tylko 3. Jeśli masz odmianę L.a.v.sulphurea i chcesz używać nomenklatury echinopsisowej z wiodącym gatunkiem E.ancistrophora (notabene badania genetyczne potwierdzają, że ten echinops to właściwie lobivka) to powinieneś stworzyć takie monstrum nazwowe jak Echinopsis ancistrophora ssp. arachnacantha v. sulphurea. Inaczej zacierasz info z jaką odmianą masz do czynienia.PiotrAPD pisze:Echinopsis ancistrophora ssp. arachnacantha (Syn. Lobivia arachnacantha var. sulphurea)