Krzaczki Kani (2)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Krzaczki Kani (2)

Post »

Dorotko, już ja tej hortensji nagadałam, już jej widły pokazałam, no i to nieco pomogło, bo zakwitła kwiatami w ilości 57 sztuk (tak, zrobiłam remanent :lol: ). Ale przy tej wielkości krzewu, to jest jednak niewiele. Niestety decyzja o eksmisji utrudniona ze względu na żywotność krzewu, bo rośnie ona ładnie, nie choruje i jednak trochę kwitnie. A kwiaty ma teraz rzeczywiście piękne. Zimą pod okrycie dostanie jakieś termofory albo farelkę, bo już nie wiem co tam wymyśleć.
Aniu ja hortensje ogrodowe bardzo lubię, tak samo jak róże i wrzosy. To piękne kwiaty i najchętniej miałabym ich wiele ale one są o wiele bardziej wymagające niż róże, dlatego są u mnie tylko trzy. Hortensja nie zniesie zaniedbań jeżeli chodzi o podlewanie a ja nie mam możliwości, żeby tego dopilnować jak trzeba, nie rośnie w glinie, a ja taką właśnie mam glebę, nie mam już więcej cienistych miejsc, no i skutki przemarznięcia są bardziej przykre, bo kwiatków niet. O tak, róże to terminatorki w porównaniu z hortensjami ogrodowymi. Namiastką i pocieszką na te niedogodności z ogrodowymi miała być hortensja bukietowa Pinky Winky. Jeszcze nie przepadam za bukietowymi ale kupiłam jedną licząc, że zaszczepi mi się upodobanie do tego typu hortensji i chyba działa! :D .
Jadziu, z chwastami to miałaś rację :lol: . Byliśmy tylko na chwilę ale już zdążyłam się zorientować, że wykorzystały każdą kroplę deszczu, która spadła :lol:

Spadł deszcz dwa tygodnie temu i padało kilka dni. W studni przybyło wody. Prognozy nie przewidują już deszczu w najbliższym czasie. Taki rok.

Zdjęcia nieco przeterminowane, bo sprzed dwóch tygodni, ale niech i po innych roślinach niż róże zostanie ślad.
Na tawułkach było całe mnóstwo pszczół. Nie wiedziałam, że te kwiatostany są dla nich aż tak bardzo atrakcyjne.
Obrazek

Liliowiec
Obrazek

Złocienie, które były pokryte czarną mszycą. Nie pryskałam, bo nie miałam serca, żeby zaszkodzić tym wszystkim bzykulcom, które kręciły się przy kwiatach. No i dziwna sprawa, że po jakimś czasie mszyca po prostu zniknęła sama.
Obrazek

Barberys Bagatelle, który towarzyszy róży Chippendale.
Obrazek

Kwitła jeszcze serduszka
Obrazek

No i na koniec jednak róża :D . Nazywam ją Walentyna, bo to miniaturka z kwiaciarni, którą dostałam w Dniu Zakochanych 14 lutego. Krzew nieźle się wysila, bo kwitł już zimą i teraz latem nieprzerwanie. Ciekawe jak długo ze mną zostanie, bo doświadczenie wskazuje, że miniaturki nie są długowieczne.
Obrazek

Ostatnie upały kierują nas bardziej w stronę morskiej plaży niż na działkę ale nie mam wyrzutów na sumieniu, bo dla dziecka fikanie w wodzie jest o wiele bardziej atrakcyjne niż działkowanie a w upale, to ze mnie i tak pożytku niewiele :lol:
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Kasiu róża walentynka urocza, widać że dostałaś ją ze szczerego serca.
Jak to dobrze, że hortensji odpuściłaś, widły na pewno dały jej do zrozumienia co ją spotka. Ilość kwiatów jest imponująca, ja nawet z 13 pąków byłabym zadowolona ;:306
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu niezmiernie Cię podziwiam za cierpliwość do hortensjo ogrodowych. ;:180 Kwitną cudnie, ale to jednak kapryśne, piękności. ;:108 Wybarwianie hortensji chyba trzeba zaczynać w poprzednim roku, jak zawiązuje pąki. :) Pewnie w przyszłym roku będzie niebieska. ;:108
Bukietowa, to raczej nie Pinki Vinki, ;:218 ona ma mocno czerwone pędy,
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

róze piękne :D
Liliowiec ogrodowy Catherine Woodbury jest piękny.To klasyka.ale ja go lubię ;:108
Ale suuper ten kolorek tawułki.Lubie talkie żaróweczki :)
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, przemowy z widłami stosuję jak już wszystko zawiedzie. Czasami pomaga :lol: .
Soniu, masz rację, pewnie to nie Pinky Winky. Szkoda, bo to taka ładna odmiana. Hmmm...ciekawe zatem jak nazywa się moja? ;:218

Obrazek

Aniu, znasz imię mojego liliowca! :tan I to w dodatku moja imienniczka :wink: .

Hortensja ogrodowa wymyśla teraz różne kolory.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gdyby tylko tych kwiatków chciała mieć więcej ;:170 .
Moja teoria i wróżba na najbliższą zimę jest taka, że gorące lato rozgrzeje Bałtyk i zima będzie łagodna a to oznacza wiele kwiatów na hortensji w przyszłym roku 8-) . I tej wersji się trzymam, bo mi bardzo pasuje :wink: .

I znowu upał. I znowu zapowiada się susza. Napływa do nas gorące powietrze...ze Skandynawii :shock: . Dobry rok dla róży Eden Rose. Już teraz widzę, że drugie kwitnienie będzie dość obfite a przeważnie nie udawało się jej pokazać tych drugich kwiatów.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Śliczną masz tą hortensję.
Dla mnie też może być taka wersja, ciepła zima to mniej opału :;230
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Strasznie dawno nic nie pisałam u Ciebie :roll: Zaglądałam tylko w przelocie by nie mieć zbyt wielkich zaległości, bo i na FO bywałam ostatnio rzadko. Muszę wspomnieć fantastyczny pomysł na babkę lancetowatą. Bardzo mi się podoba. Pewnie zrobiłby furor na Chelsea Flower Show.
Powiem szczerze, że jestem zachwycona i ciut zaskoczona Twoimi różami. Nie spodziewałam się takich "krzaczorów". Działkę masz ładnie zagospodarowaną, rabaty elegancko obsadzone. Sama nie wiem w czym mogłabym Ci pomóc... Zupełnie nie czuję się na siłach by doradzać. To ja powinnam uczyć się od Ciebie.
Cieszę się, że zamieściłaś zdjęcia z Parku Oliwskiego. Bardzo dawno tam nie byłam. Żałuję...
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu ;:196
bardzo mi się podoba Twoja teoria na temat wpływu rozgrzanego Bałtyku na kwitnienie hortensji
ogrodowej w przyszłym roku. ;:215 ;:215 ;:215
Moje ogrodowe aż tak dorodnie nie kwitną ale coś tam się pojawia w różowo-niebieskiej kolorystyce.
Ta Twoja bukietowa NN jest przepiękna. Lubię takie właśnie kwiaty.
:wit
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu :wit

I ja liczę na spełnienie Twojej przepowiedni. Nie wiem czy będę miała czas dobrze zabezpieczyć rośliny przed zimą...
Hortensja jest tak cudnie pastelowo- lawendowa, że wybaczyłabym jej tę małą ilość kwiatów.
Róże miałaś nadzwyczaj piękne. Jak z drugim kwitnieniem?
Pozdrawiam i przepraszam, za brak systematyczności.. :uszy
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu :wit
Co to jest za hortka u góry ??
Ta zmieniająca kolory to cudna.
I te ogrodowe nie przymarzają ci ??am )
Krzak duży piękny.Moje to mi podmarzają ogrodowe ( dwie tylko mam)
I potem z kwitnieniem jest różnie.w tym roku jedna kwitnie .
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit Kasiu

Cudne masz krzaczorki Hortensji ;:138 ;:138 ta kolorystyka łał... zazdroszczę, u mnie jedna kwitnie tylko jednym kwiatkiem, niebieskim bo mam ziemię sprzyjającą ale warunki pogodowe już nie :(
Tą hortensję bukietową też mam ale nie znam jej nazwy, Pinky Winky jest piękna, u mnie już pokazuje swoje kwiatostany :D odmiana Sunday Fraise też jest godna polecenia już któryś rok jest ze mną i zawsze obficie kwitnie, teraz można nabyć w szkółkach kwitnące, więc nie będzie pomyłki. Róża żółta miniaturka ;:215 Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, cieszyłabym się ciepłą zimą. Tej pory roku nie znoszę i nic mnie do niej nie przekonuje.
Izo, Park Oliwski jest bardzo ładny a cała dzielnica Oliwa, w której jest położony, pięknieje z roku na rok. A moje rabatki, no cóż, chciałabym, żeby były tak udane, jak je opisujesz, ale wcale nie są. Jestem w trakcie przebudowy jednej części. Posadziłam z przodu lawendę i trzy róże Chippendale. Nie mam pomysłu co dalej. Usunęłam też kilka róż i nie mam pomysłu co dalej. Widzę, że w jednym miejscu posadziłam za ciasno, w innym mam duże luki. Przeprowadzki będą na jesieni, bo teraz podczas suszy szkoda ruszać glebę, no i przesadzane rośliny potrzebują wody a u nas suszaaaaa.
Krysiu, moja ogrodowa hortensja nie kwitnie obficie, bo podmarzła ale można powiedzieć, że tworzy sporej wielkości kwiaty. A ta biała hortensja ma już imię - to hortensja Kyushu. Doznałam olśnienia, że taką właśnie odmianę kupiłam. Ja też lubię ten rodzaj kwiatów. W przeciwieństwie do wielu bukietowych wydają się takie koronkowe i lekkie.
Moniko, czytałam u Ciebie jaką jesteś zapracowaną osóbką. Nie przepraszaj za brak systematyczności. Przy takiej ilości zajęć Twoja wizyta jest zaszczytem. Wszystkie znaki na niebie i na krzakach wskazują, że drugie kwitnienie róż będzie miało miejsce. Są róże, które w ogóle nie miały przerwy ? Bonica, Cardinal Hume, The Fairy kwitną bez przerwy. Nawet Eden Rose zawiązała nowe pąki. Służy jej ten upał a susza najwidoczniej nie przeszkadza.
Aniu, bez okrywana na mojej syberyjskiej działce można zapomnieć o kwitnieniu hortensji. Nie znam nazwy odmiany niebieskiej ale pamiętam, że w nazwie ma ?blue?. Bardzo trudno mi ją uchronić przed przemarzaniem dlatego nawet chciałam ją eksmitować z działki, no ale w tym roku zakwitła i kupiła mnie tym swoim pastelowym czarem.
Krysiu, dopiero uczę się hortensji i musiałam poczytać o Sunday Fraise. To miniatura Vanille Fraise. Wygląda ciekawie i biorę ją pod uwagę w jedno takie miejsce po róży.

Troszkę zdjęć. Najpierw liliowce.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lawenda odmiany Grosso przyciąga pszczoły w ogromnej ilości i z tego powodu nie mam serca jej ciąć. Według angielskiej szkoły lawendę się tnie z wykorzystaniem ósemek ? ósmego dnia, ósmego miesiąca na osiem cali.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Róża Cardinal Hume właściwie nie miała przerwy w kwitnieniu, bo nie wiem czy przerwą można nazwać jeden tydzień bez kwiatów. Ta młoda róża już kupiła sobie moje względy.
Obrazek

Niespodziewanie pojawiła się biała, pachnąca lilia. Zakwitła jednym kwiatkiem.
Obrazek

Lobelia nie rośnie już w kępkach. Utworzyła teraz niebieskie dywaniki.

Obrazek

Obrazek

Dalia pomponowa Franz Kafka. Jednak nie jest moją ulubienicą. Kwiaty ma niewielkie za to dużo liści. Na przyszły sezon poszukam dalii piękniejszych.
Obrazek

Żurawki. Nie znam ich nazw.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bratki jeszcze zdobią
Obrazek

Jeżówki
Obrazek

Po cięciu i oprysku przeciwgrzybowemu berberys aurea regeneruje się nieco.

Obrazek

Hortensja, której zarzucałam brak niebieskiego przebarwienia. Okazuje się, że żądałam od niej niemożliwego. Ten rodzaj hortensji nie przebarwi się na blue nawet w kwaśnym podłożu.
Obrazek

Obrazek

Hortensja Kyushu ma koronkowe, lekkie kwiaty.

Obrazek

Obrazek

Hortensja pasuje do moich roboczych butków :wink: .

Obrazek
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Kasiu a mnie ta dalia bardzo się podoba, kwiaty piękne fioletowe pompony.
Lubię liliowce u nas już dawno po kwitnieniu, to samo z lawendą moja już ścięta, a Ty nadal cieszysz się ich kwiatami.
To zdjęcie super https://images89.fotosik.pl/7/be1d551e6003bb2a.jpg masz takie czyściutkie gumiaczki jakby to była dekoracja, a Ty piszesz że to robocze ;:306
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, no i widzisz jak to prawdę mówią, że ludzie zwracają uwagę na buty :lol: . To ja tu obiad przypalam, rodzinę zaniedbuję, kanapę wygniatam siedząc i mozolnie wstawiając zdjęcia kwiatów letnich a tu Dorotka mi pisze "fajne masz buty" :;230 . No ja się załamię! :;230 . A tak naprawdę to ja je do zdjęcia opłukałam ;:170 :lol: i to wodą pitną, jaką przywozimy w butlach. Ale one nie były za bardzo brudne, bo u nas tylko suchy pył, który wystarczy zdmuchnąć. Życzcie mi deszczu kochani, to może spadnie choć kilka kropel ;:180 .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Duo piękności w twoim ogrodzie .
Liliowce, lilie, dalie, dzwoneczki, jeżówki, bratki.... piękne, ;:167
Hortensje bajeczne.Te ogrodowe to zjawiskowe.
Moei ja o swoje ogrodowe bardziej muszę zadbać :D
Lawenda Grosso przyciąga nie tylko owady.Ou od niej trudno oderwać ;:108
żurawki ładnie wyglądają.Po kilka sztuk takich samych odmian sadzisz ??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”