Kapusta ozdobna (Brassica oleracea) w ogrodzie
Re: Kapusta ozdobna (Brassica oleracea) w ogrodzie
Moje słabo rosną, bo stoją na poddaszu, gdzie temp. jest niewiele wyższa niż na dworze (a ostatnio u mnie było zimno i miały temp.7-12 stopni). Mam nadzieję, że jak wysadzę do gruntu po Zośce to ruszą - mam je po raz pierwszy i myślę, że mi urosną.
- Carmelka00
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2015, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No ja tez mam pierwszy raz, większość siedzi sobie w tunelu, ale kilka posadziłam z ciekawości do ziemi, i urosły ogromnie w stosunku do tych tunelowych , ale zapowiadają przymrozek teraz więc nie wiem jak z nimi będzie
Moja kapusta z zeszłego roku zakwitła, jedna sztuka się uchowała po tym kwietniowym ataku zimy.
W tle mak wschodni
W tle mak wschodni
Agnieszka
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
Jedna kapusta ozdobna z zeszłego roku przezimowała Najpierw wiosną ściąłem całą nadziemną część i zostawiłem korzeń w ziemi i pięknie odrosła Już zaczyna się zagęszczać, coś na rodzaj główki. Cały czas też kwitnie
To wszystko z jednego korzenia
Mam do Was pytanie Bo tak teraz wymyśliłem, że ładnie takie kapusty wyglądałyby w donicach jesienią, kiedy już nic nie kwitnie Czy teraz mogę jeszcze wysiać kapusty, żeby miały chociaż malutkie główki (nie gęste jak te jadalne kapusty ze sklepu )? Czy to już nie ma w tym roku sensu?? Najwyżej posadzę je trochę gęściej w donicach
Pozdrawiam
To wszystko z jednego korzenia
Mam do Was pytanie Bo tak teraz wymyśliłem, że ładnie takie kapusty wyglądałyby w donicach jesienią, kiedy już nic nie kwitnie Czy teraz mogę jeszcze wysiać kapusty, żeby miały chociaż malutkie główki (nie gęste jak te jadalne kapusty ze sklepu )? Czy to już nie ma w tym roku sensu?? Najwyżej posadzę je trochę gęściej w donicach
Pozdrawiam
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kapusta bardzo szybko wschodzi, ja bym próbowała
-
Dziękuję za odpowiedź
Oczywiście spróbuję i jutro posieję do paletki, a później posadzę w większe doniczki i tak będą rosły do jesieni, kiedy przesadzę je do większych donic
Oczywiście spróbuję i jutro posieję do paletki, a później posadzę w większe doniczki i tak będą rosły do jesieni, kiedy przesadzę je do większych donic
-
Bardzo ładne. Nawet żadna gąsienica Ci się do nich nie dobrała, wyglądają super. Ja w tym roku nie siałam, ale w przyszłym pewnie znów zagości u mnie w ogródku.
-
Były gąsienice, oj były ale musiałem prysnąć na nie bo zostałyby same badyle
A zapytam jeszcze czy to są z tego lipcowego siewu, o którym pisałeś wcześniej?
-
Nie, niestety lipcowy siew nie przetrwał, bo jakoś tak się złożyło, że po wzejściu przyszły upały, a ja wyjechałem nad morze i zasuszyły się, bo były podlewane tylko raz dziennie, a w paletce wszystko szybko schnie Może w przyszłym sezonie poeksperymentuję i zobaczymy co z tego wyniknie. Ogólnie to ten rok jakiś taki szybki i bardzo dynamiczny