Ja się zastrzegałam ogólnie.aberracje pisze:Nie konkuruje, i nie podejrzewam o to pozostałej dwójki, Marta i Norbert to godni zaufania forumowicze, oboje z ogromnym doświadczeniem na tym polu.
Dziękuję za wskazówki.
Pozdrawiam
Ja się zastrzegałam ogólnie.aberracje pisze:Nie konkuruje, i nie podejrzewam o to pozostałej dwójki, Marta i Norbert to godni zaufania forumowicze, oboje z ogromnym doświadczeniem na tym polu.
Polałaś miód na moje serce, przede wszystkim dlatego, że przed przesadzeniem najbardziejzabkamarta pisze:To jednak przezroczysta doniczka a w niej Phalaenopsisw dodatku w dobrej kondycji, tylko po prostu przekwita.
Nie jestem pewna korzeni na dnie doniczki, bo już na foto mało wyraźnie widać.
Jeśli te na dole też są ok to możesz poczekać z przesadzeniem do końca kwitnienia. Zrób tylko otwory w doniczce, żeby się lepiej wietrzyła jak stosujesz osłonek szklaną. Ja wycinam małe otwory co parę centymetrów "tapeciakiem" lub rozgrzanym gwoździem.
PS podłoże super kupiłaś
Gdzieś czytałam, żeby odciąć powyżej trzeciego oczka, ale na razie nic mi to nie mówi. Masz rację,aberracje pisze:Pęd po przekwitnięciu zostaw, odcina się tylko zasuszone kawałki. Storczki odbijają ze starych pędów, z tzw. uśpionych oczek.