Dla zainteresowanych - poprzednia część znajduje się tutaj:
viewtopic.php?f=2&t=96307

i zapowiedź tego, co będzie się tu działo za chwilę

Chętnie zobaczyła bym " szersze" plany ogródka ;)
 Chętnie zobaczyła bym " szersze" plany ogródka ;)

Tyle irysów, teraz liliowce, dalie... Gardaia nie wykształciła się ładnie - strasznie płaski ten pierwszy kwiatek, ale w następnych się zakochasz
  Tyle irysów, teraz liliowce, dalie... Gardaia nie wykształciła się ładnie - strasznie płaski ten pierwszy kwiatek, ale w następnych się zakochasz  

Wszystkie moje próby z taką hortensją nie udały się, więc tylko podziwiam u innych.
 Wszystkie moje próby z taką hortensją nie udały się, więc tylko podziwiam u innych.
 Ale coś tam poza kolekcjami u mnie rośnie więc jeszcze kilka rozmaitości.
 Ale coś tam poza kolekcjami u mnie rośnie więc jeszcze kilka rozmaitości.
 Dziękuję za wizytę
 Dziękuję za wizytę  
  A w tle rosną w siłę dalie, które już zaczęły swój pokaz
 A w tle rosną w siłę dalie, które już zaczęły swój pokaz  

Z ogólnych widoków dość szybko mogę ogarnąć cały ogród i nie ma co pokazywać
 Z ogólnych widoków dość szybko mogę ogarnąć cały ogród i nie ma co pokazywać  

I trochę rozmaitości, czyli wypełniaczy z mojego ogródka.
 I trochę rozmaitości, czyli wypełniaczy z mojego ogródka. 

W obecnej chwili każda nawet najskromniejsza dalia wprawia w zachwyt. Jak będzie ich kwitło kilkaset - będę bardziej krytyczny
 W obecnej chwili każda nawet najskromniejsza dalia wprawia w zachwyt. Jak będzie ich kwitło kilkaset - będę bardziej krytyczny  

Hortensje ogrodowe mam kwitnące na jednorocznych pędach więc nie ma z nimi problemu. W tym roku szaleją. Zaparzona pięknie i długo utrzymują się w wazonie.
 Hortensje ogrodowe mam kwitnące na jednorocznych pędach więc nie ma z nimi problemu. W tym roku szaleją. Zaparzona pięknie i długo utrzymują się w wazonie.

No i widzisz, Ty się zlitowałeś nad jednym maleństwem i jaki efekt, a co dopiero jakbyś zaczął z nimi przygodę. Z Twoją ręką do roślin efekt byłby niesamowity.Florian Silesia pisze:
Małgosiu
Róże to nie moja bajka (wystarczy że w pracy pokłuty jestem przez róże i obieram setki pędów z kolców) ale zlitowałem się nad wyrzuconą różyczką miniaturową. Odwdzięczyła się pięknymi kwiatami:

Trzykrotka (jedna z moich pierwszych bylin) nie rozsiewa się u mnie. Być może sucha byle jaka ziemia nie daje szans siewkom, ale leciwa (około 10 letnia) trzykrotka się trzyma.
 Trzykrotka (jedna z moich pierwszych bylin) nie rozsiewa się u mnie. Być może sucha byle jaka ziemia nie daje szans siewkom, ale leciwa (około 10 letnia) trzykrotka się trzyma.