Filipie, ona stała gdzieś na skraju; do tego jak byliście, to jeszcze nie kwitła, i jak to niekwitnąca rebucja - nie rzucała się w oczy
Balkonowce, parapetowce i ogrodowce - tom_ek
- tom_ek
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 sie 2015, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Balkonowce, parapetowce i ogrodowce - tom_ek
Piotrze, dzięki 
Filipie, ona stała gdzieś na skraju; do tego jak byliście, to jeszcze nie kwitła, i jak to niekwitnąca rebucja - nie rzucała się w oczy
.
-
Klucha 64
- 100p

- Od: 26 lut 2018, o 20:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Inspekt to potęga
kaktuchy uwielbiają słońce widać to po wspaniałych cierniach
BRAWO 
- DAK

- Od: 16 lip 2008, o 19:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Skąd ty bierzesz takie cudne egzemplarze? Każdy to rarytas.
- tom_ek

Waldku, dzięki, to samo o Twoich inspektowcach mogę powiedzieć
Danusiu - większość tego, co u mnie ciekawe, mam od kolegi; prawdziwy skarb taki kolega
Te z wysiewów własnych muszą na zdjęcia jeszcze trochę poczekać.
Kasiu - rzeczywiście, jak na niego ponownie spojrzałem, to mi taką owadzią głowę przypomina
Dziś wątek kwiatowy.
Coś mi na balkonie zakwitło (zdjęcie wieczorne, kwiat już się zamykał) - Neochilenia ścięta z podkładki w ubiegłym roku:

Byłem dziś rano u kaktusów, ale że było pochmurno i lekko padało, nie udało mi się rebucji przyłapać otwartej, szkoda, bo byłoby co oglądać:
Coś zaczyna pokazywać M. albilanata, po raz pierwszy, od kiedy ją mam (3. sezon), widać jej także inspekt służy; mam nadzieję, że jeszcze się rozkręci:
U niektórych już kwitły E. pulchellus, u mnie - jak się pogoda poprawi, zrobi to może jeszcze dzisiaj:

Danusiu - większość tego, co u mnie ciekawe, mam od kolegi; prawdziwy skarb taki kolega
Kasiu - rzeczywiście, jak na niego ponownie spojrzałem, to mi taką owadzią głowę przypomina
Dziś wątek kwiatowy.
Coś mi na balkonie zakwitło (zdjęcie wieczorne, kwiat już się zamykał) - Neochilenia ścięta z podkładki w ubiegłym roku:
Byłem dziś rano u kaktusów, ale że było pochmurno i lekko padało, nie udało mi się rebucji przyłapać otwartej, szkoda, bo byłoby co oglądać:
Coś zaczyna pokazywać M. albilanata, po raz pierwszy, od kiedy ją mam (3. sezon), widać jej także inspekt służy; mam nadzieję, że jeszcze się rozkręci:
U niektórych już kwitły E. pulchellus, u mnie - jak się pogoda poprawi, zrobi to może jeszcze dzisiaj:
Bardzo mi się podoba Neochilenia, a bialutka z czerwonymi pączkami rebucja jest wręcz urocza
.
-
cactus habitat
- 200p

- Od: 25 cze 2017, o 11:39
Pięknie wyglądają. Czy to może jest kaktus określany mianem "Acanthocephala haselbergii" np. u Lodego ?tom_ek pisze: [...] nie udało mi się rebucji przyłapać otwartej, szkoda, bo byłoby co oglądać:
Pąki E. pulcherus mają wspaniały kolor i świetnie się komponują kolorystycznie z resztą kaktusów ze zdjęcia
Pozdrawiam,
Sławek
Sławek
- tom_ek

Basiu, Sławku - dzięki.
Sławku, raczej nie - kwiatki wyrastają z boku pędu, nie ze szczytu, są też trochę inne. Roślinę kupiłem bez nazwy, ale na moje oko to Rebutia albipilosa.
Sławku, raczej nie - kwiatki wyrastają z boku pędu, nie ze szczytu, są też trochę inne. Roślinę kupiłem bez nazwy, ale na moje oko to Rebutia albipilosa.
Co za różnorodność, każdy znajdzie coś dla siebie
Pokazałeś co jest najładniejsze w kaktusach i co je wyróżnia wśród roślin - niesamowite ciernie, za to lubię kaktusy
E. pulchellus niezłe armaty wytworzył, koniecznie pokaż jak się otworzą
Pokazałeś co jest najładniejsze w kaktusach i co je wyróżnia wśród roślin - niesamowite ciernie, za to lubię kaktusy
E. pulchellus niezłe armaty wytworzył, koniecznie pokaż jak się otworzą
- DAK

- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Wszystkie zasługują na pochwałę - każdy ma inne walory, więc trudno o ustawianie co bardziej zrobiło wrażenie. Neochilenia ma bardzo duży kwiat, a do tego jaki piękny. Kwiaty Echinocereusa pewnie przykryją korpus, czekamy na efekt.
- PiotrAPD

- Od: 28 kwie 2015, o 01:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mnie wpadł w oczy E. pulchellus
Świtna fotka 
- tom_ek

Dzięki. Nie wiem, czy uda mi się przyłapać pulchellusa otwartego, bo u kaktusów będę dopiero w czwartek. Mam nadzieję, że się uda, bo pąki wypuścił większe niż rok czy dwa lata temu. Ale też przyznam się, że widok pąków tego kaktusa robi na mnie większe wrażenie, niż samych kwiatków.
Szanse na złapanie pulchellusa są, sprawdziłam u siebie daty na fotkach - mój kwitł trzy dni, a było słonecznie i ciepło. Twoje pąki są dużo większe, więc widok musi być niesamowity
.
- tom_ek

Tak, wiem, u mnie też przez parę dni się otwierał, a pochmurne dni przedłużały jego bytowanie, ale kaktusy to kapryśne i niekiedy płochliwe są 
- tom_ek

Czołem, na początek pokażę parę roślin z balkonu i parapetu.
Zakwitły wszystkie prócz jednej haworsje:

Siewki z ubiegłego roku:

Niestety E. pulchellus już zamknął kwiatki, gdy go ponownie odwiedziłem, podobnie jak jedno Acanthocalycium...
... za to inne Acanthocalycia, Lobivie haematantha oraz parę innych zrobiło mi niespodziankę:

Po raz pierwszy zakwitnie mi Sedum burrito

I na koniec Copiapoa coquimbana v. wagenknechti

Zakwitły wszystkie prócz jednej haworsje:
Siewki z ubiegłego roku:
Niestety E. pulchellus już zamknął kwiatki, gdy go ponownie odwiedziłem, podobnie jak jedno Acanthocalycium...
... za to inne Acanthocalycia, Lobivie haematantha oraz parę innych zrobiło mi niespodziankę:
Po raz pierwszy zakwitnie mi Sedum burrito
I na koniec Copiapoa coquimbana v. wagenknechti