Cudowny powiew wiosny! cz.38

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cudowny powiew wiosny! cz.38

Post »

Marysiu
Przeczytałam a wyspie o Twoim upadku, zdenerwowałam się bo zrozumiałam początkowo, że to serducho.
Współczuję Kochana ;:196 Dobrze, że prześwietlenie zrobione i wszystko ok.
Nie ma żarów z czaszką :lol:
Sama nauczyłam się poruszać po ogrodzie spokojnie i z godnością :lol: Zachęcam do tego Z. ,który lata ,jak narwany i często ma wypadki.
Echhhhh...
Teraz się zastanawiam, czy budować skrzynię na warzywa ,czy nie :roll:
Marysiu orliki cudne, przeróżne wariacje kolorów i kształtów.
Piwonia biała z muśniętymi pąsem płatkami - bossska.
Jeszcze o tym rdeście muszę słówko.
Ozdobny jest bardzo ciekawy, ale widać negatywne cechy botanicznego przejął.
Mam uraz do tych roślin, ponieważ w starym ogrodzie miałam 2\3 zarośnięte.
To dziadostwo korzeni się głęboko, jak drzewo, trzeba koparką wykopywać, ręcznie się nie sięgnie.
U Córki znów rdest zarósł cały ogród na nowo. :roll:
Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli ;:3 ;:196
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Marysiu, zdrówka, zdrówka i jeszcze raz zdrówka życzę . Ta biała piwonia jest śliczna, coś mi się zdaje, że muszę
znaleźć miejsce w ogrodzie dla tej ślicznotki. Marysiu ja też miałam pecha, obcinając cyprysika potknęłam sie upadłam
i potrzaskałam cztery literki ;:306 na szczęście skończyło się na antybiotyku i tabletkach rozkurczowych, ale z pracami ogrodowymi
na pewien czas musiałam przystopować. ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam w niedzielny wieczór!

Upał i zaduch zelżał i dzień był dzisiaj przyjemny. Rano podlałam pomidory w tunelu i w gruncie skoro zapowiadali suchą pogodę i rzeczywiście podlewane wieczorem i rano mają skorupkę wokół. Zbieramy już regularnie jagodę kamczacką, kiedyś były placki, dzisiaj pierogi a na co dzień robimy koktajle. Dojrzewają czereśnie, pierwsze truskawki i poziomki.

Tereniu jak już wpadłaś w nasze towarzystwo ogrodowe to przepadłaś ;:306 Pierścienie odgapiłam od Marty, u niej są drugi rok i sprawdziły się, to mam nadzieję że i u mnie Obrazek
Tak kochana! byłam na SORze i mam wszystko prześwietlone i pod kontrolą...dziewczyny mi nie przepuściły ;:4 Dziękuję i ściskam serdecznie Obrazek

Oleńko oj nawyprawiałam ;:4 ale już dobrze.
Wykopuję trochę siewek orlików, szczególnie tych odmianowych bo rozsiały się i zarastają inne kwiatki. Wszystko opisuję i jak przekwitną top coś Ci poślę...gdybyś bliżej mieszkała wyjechałabyś z autem wypchanym po sufit :lol: Białą piwonię miałam jedną i w dodatku kwitła po latach, teraz mam więcej i bardzo się cieszę. Dzisiaj odkryłam jeszcze jedną pustą białą z żółtymi pręcikami. Jak przyszłam z aparatem to już zamknęła buźkę. Mam nadzieję, że pokażesz swoje piwonie bo w takiej kępie na pewno wyglądają cudnie. Dziękuję Olu ...uważam naprawdę i do jakiegoś czasu będzie ok, aż ... :oops: Miłego wieczoru i dobrego tygodnia Obrazek

Beatko jedna piwonie ma ogromne kwiaty i część płatków obrzeżonych czerwonym a druga ma mniejsze kwiaty, ale jest u mnie pierwszy sezon i środek ma czerwono obrzeżony. Obydwie są cudne a jak pachną ;:224
Powojnik muszę zmierzyć bo ma kwiaty na talerzyki ...wręcz wygląda jak z papieru ;:306
Muszę sobie wykukać jak wygląda ta paskuda niszczylistka i też będę ;:124
Beatko ogród bez róż???
Przesyła serdeczności i dziękuję Obrazek

Martusiu u mnie jeszcze wszystko tak utkane że trzeba się wpatrywać żeby dojrzeć ;:306 Może piwonie dotrwają do soboty to orzekniesz specjalistko od piwonii na żywo ;:168 Pogoda jest piękna chociaż nie na grzyby a mogłabyś już coś poszukać. Ty jednak nigdy się nie nudzisz i przerabiasz szczaw. Pozdrawiam Was i pewnie już wracacie ...to szczęśliwej drogi Obrazek

Basiu dziękuję! białe kwiaty mają w sobie COŚ! Dzisiaj odkryłam jeszcze jedną białą! ma pojedyncze płatki ale jak pachnie ;:333 Do miłego Obrazek

Agnieszko
Nie kochana to moja nieuwaga, zawsze szybciej robię niż pomyślę :oops: Czaszka bezpieczna! jedynie oszpecona jestem ciut ;:306 Ja też chodzę, uważam ale widać ten z góry miał inne plany wobec mnie ;:119
Skrzynie są rewelacyjne tylko musimy być odstęp odpowiedni, jak tu zrobiłam za mały i będę jedną przestawić na pewno.
Jak idzie o rdest to wykopać nie mam teraz jak, ale jest pod kontrolą! a może w pewnym momencie przesadzę w pole, a tu roundapem go potraktuję. Tutaj nic do jedzenia nie sadzę.
Wzajemnie pozdrawiam i życzę dobrego tygodnia...oby znaleźli sprawców Obrazek

Wandeczko no to sobie niebezpieczne hobby wybrałyśmy! Bardzo współczuję! pewnie sobie obiłaś kość? Zdrówka życzę ;:168 Piwonie białe są warte grzechu! ja mam bardzo dużo piwonii różnych, ale w większości różowe. Uwielbiam ich zapach, to zapach dzieciństwa sypanych kwiatków ;:333
Pozdrawiam serdecznie Obrazek

No to parę zdjęć
Na początek nowa piwonia, na razie skromna ale jak się rozrośnie pewnie będzie ładniejsza

Cherry Luau

Obrazek

i druga biała od Julci

Obrazek

Pierwszy maczek z siewek

Obrazek

Świdośliwa
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Karczochy nabrały wigoru!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i na koniec odrobina pól

Obrazek

Obrazek

Dziękuję za odwiedziny i życzę dobrego tygodnia ;:4
Awatar użytkownika
violetta
500p
500p
Od: 15 kwie 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie i kolorowo. Wszystkie roślinki bujnie kwitną. Widoki zniewalające.
Z wiosną nadzieje rosną. Wiola
Ogród violetty
ogród violetty cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Odpracowałam kolorowy zawrót głowy w Twoim ogrodzie. :tan Przepięknie już u Ciebie, Maryś! ;:138
Różyczki śliczne, więc ratuj ich pąki przed szkodnikami ;:134 ;:134
Nawet maczek jednoroczny już wystrzelił! :roll: Niesamowite. :shock:

Cieszę się, że uraz nie był groźny, ;:333 jednak nie ma róży bez kolców, więc bądź bardziej ostrożna w swoim ogrodowym królestwie. ;:167 Dobrego, spokojnego tygodnia. ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Marysiu co ja czytam..uraz...dobrze, że wszystko w porządku, uważaj na siebie ;:196
Koktajle z borówki pycha, zazdroszę takiej ilości owoców.
Piwonie śliczne, może za parę lat doczekam się takiej ilości kwiatów ;:167
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Marysiu..wszystko dobre co się dobrze kończy, jednak oby już nigdy więcej...zdrówka. ;:168 . Szaliczek pięknie ukwiecony, podziwiam twoje piwonie a także różyczki. Upały doskwierają, urzęduję na działce zazwyczaj tylko z wężem ;:oj Zaczynam początkiem działki i tak do końca to na początku już sucho. ;:173 . W takie upały nic się nie chce. Pozdrawiam. ;:167
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Maryś co ja czytam...poturbowałaś się....zdarza się nieraz przez nieuwagę, nieraz z pośpiechu bywa też z czystej głupoty jak to się mnie zdarzyło z kręgosłupem do dziś czuję i tak już zostanie.
A teraz o ogrodzie urazy zostawiamy z boku i podziwiam Twoje piwonie, też są dla mnie kwiatami z babcinego ogródka tylko u niej rosły majówki i mam jedną taką, dziwne bo gadam sobie że to z babcinego ogródka ;:306 jak to człowiek sobie nieraz coś wkręcić.
Maryś A jak przetwarzasz borówki...ja mam po raz pierwszy i obficie ich na krzakach.
Pozdrawiam Krysia
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu rozpoznałam te liście u mnie, o które pytałam to szkarłatka dobrze, że pokazałaś zdjęcie.
Masz maczka, a ja tyle nasion wysiałam i kurcze nic nie wykiełkowało, te co jesienią się same wysiały rosną, co ja z sianiem źle robię, nie wiem, wiem że w tym tkwi mój problem ;:124
Jak Twoje pola się zmieniają, teraz zupełnie inne kolorki mają.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,wróciliśmy szczęśliwie ,przywiozłam 4 słoiczki ,na 4 zupki szczawiu duszonego ,ale nazbierać trzeba było bardzo dużo ,tak niknie w duszeniu,ogród oszałamiająco kwitnie ,dzisiaj po południu będę miała gości w ogrodzie ,żeby posiedzieć wśród piwonii,przyjedzie Kondzio ,Andrzej i Alina ,już sie cieszę na moich gości ,bo tak lubię jak sa u mnie goście ,a wszyscy tak bardzo kochają rośliny ,że satysfakcja przebywać z nimi ,jak i z naszą stałą grupą ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Marysiu,

Pod takim niebem tylko marzyć.....
Pięknie uchwyciłaś tę niebieską chwilę.
Natomiast Twój ogród przypomina mi orkiestrę: zawsze jest muzyka, raz bardziej solowa, raz symfoniczna, ale zawsze gra!

P.S. Proszę nie potykać się w ogrodzie. Należy chodzić z gracją, wymachując wdzięcznie motyczką ;:306
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu właśnie przypomniałaś mi o świdośliwie ;:223 Wiedziałam, że mam sobie ją zaprosić i zapomniałam, ale zapisałam w kajeciku na jesień :wink: W życiu nie jadłam karczochów :oops: i jeszcze paru innych jadalnych roślin ;:173 Piękny kolor ma ta róża https://images81.fotosik.pl/1081/34be4f919ac77975.jpg i jaka zapaczkowana ;:333 Miłego tygodnia ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Marysiu ależ u Ciebie wszystko pięknie kwitnie. Cherry Luau bardzo ciekawa, chyba na nią zachoruję :lol:

Zdjęcia krajobrazowe jak zwykle klimatyczne ;:215

U mnie sucho jak diabli i grzeje jak w lecie, co mnie niestety denerwuje. Tym bardziej, że muszę unikać takiego mocnego słońca i przez to ogranicza mi ono moją aktywność na działce ;:223 No i oczywiście hektolitry wody do podlewania.

Pozdrawiam serdecznie ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu w tym uroczystym dniu Zyczę Ci samych pogodnych dni, radości i zadowolenia na co dzień bez nadmiaru obowiązków, cudownego jak zawsze ogrodu. Oczywiście zdrowia ponad wszystko

Obrazek

Dostrzegłam u Ciebie świdośliwę,napisz proszę o niej kilka słów. Jaka duża rośnie i opisz proszę smak owoców , oraz oczywiście czy warto zaprosić do siebie. Bo wiesz u mnie krucho z miejscem ;:170 Co nie oznacza ,że nie mogę jeszcze mieć , np kosztem :;230 trawnika
Miłego i radosnego dnia z rodzinką ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam serdecznie!
W ogrodzie upał i jedynie pod orzechem można wytrzymać Obrazek Jedyne co robię to rano podlewanie i pod wieczór drugie :wink: Dzisiaj miałam bardzo miłych gości a teraz odpoczywam, żeby wieczorem podlać biedne więdnące rośliny.

Serdecznie Cię witam Violetto dziękuję za miłe słowa i zapraszam ;:180

Lucynko dopiero tego ranka róże wystrzeliły i dobrze, bo ogród powitał jedną w naszych koleżanek i chciał się zaprezentować jak najlepiej Obrazek Robali nie widzę, a podgryzają a tak mogłoby być pięknie to zawsze coś musi zepsuć spektakl ;:224 Maczek to siewka samoistna i kilka albo kwitnie albo tuż, tuż!
Wszędzie jesteśmy narażeni na uraz, ale póki kończy się szczęśliwie to jest ok!
Miłego popołudnia ObrazekObrazek

Kasiu Obrazek Owoce zapowiadają się obficie ale wiesz licho nie śpi burze z gradem też, więc będę się cieszyć po zbiorach Obrazek Szybko się doczekasz piwonii bo dbasz o rośliny i one Cię odwdzięczają Obrazek

Zuziu otóż to! dziękuję Obrazek Ja podlewam o świcie jak kurnik otwieram ale do południa już wszystko więdnie ;:131 No i te kwiaty tak szybko przekwitają, szkoda! Pozdrawiam i deszczu życzę Obrazek

Krysiu niestety urazy są możliwe wszędzie, a szczególnie jak się pracuje bo może jak leży to mniej ;:306
O jakie borówki pytasz o amerykańskie? Najczęściej zamrażam w woreczkach i w zimie używam do deserów, ciast, a także do pierogów. Kiedyś upychałam w słoiku zasypałam cukrem i pasteryzowałam, było to dobre do lodów i jogurtu. Chyba nie chodzi Ci o jagodę kamczacką? z nią można podobnie postępować Obrazek

Dorotko u mnie chyba też kwitną te wysiane samoistnie, a siane wiosną na razie nie widzę. Wydaje mi się że za późno wysiałam. A Ty moja droga pewnie wyciupałaś jak Cię znam gracujesz grządeczki, żeby były czyściutkie Obrazek
O tak pola nigdy nie są nudne Obrazek

Martusiu Ty szczaw, a ja zebrałam szpinak....naobierałam się sporo a potem we wrzątku zrobiła się niewielka kupka :;230 Ja też dzisiaj miałam gości, za krótko ale mały Wojtuś nie zna się na możliwościach ogrodników :;230 Już cieszę się na kolejne spotkanie, ściskam ;:4

Lisico otóż to do marzenia to ja pierwsza... a tu tyrać trzeba Obrazek Nie mogę sobie odmówić spaceru z aparatem i dzięki temu wiesz jak mi w duszy gra ;:167

p.s. wierz mi że staram się, ale czasem nie wychodzi :uszy

Ewciu mam parę krzaków świdośliwy i powiem szczerze że chyba każda inna odmiana, ale kupowana pod nazwą świdośliwa. Najlepiej smakuje mi taka z dużymi owocami (na zdjęciu) i jest nadzieja że po ogrodzeniu coś z niej będzie, bo na ogół ona była najczęściej zgryzana ;:oj Zarówno gałązki jak i owoce. Mnie bardzo smakuje i powiem Ci że jest lepsza od wielu jagód ...warunek że dojrzeje i nic jej nie zje wcześniej Obrazek Karczochy sieję już wiele lat od początku odkąd mam działki i zjadam mniej lub więcej, bo różnie bywa i plonami.
To róża historyczna Comte de Chambord ;:167 Wzajemnie Ewciu Obrazek

Beatko Ta piwonia z pewnością jest oryginalna, ale czy warta grzechu? nie wiem! kwitnie pierwszy raz i na pewno za rok dwa pokaże co naprawdę sobą reprezentuje Obrazek Ciepła wiosna mi nie przeszkadza, bo ja lubię ciepło ale męczący upał już mniej no i ten brak opadów ;:131 Ale nie mamy wpływu na to i musimy znieść taką wiosnę, gorzej nasze rośliny...tak szybko przekwitają :uszy
Życzę zatem deszczyku spokojnego parodniowego w nocy Obrazek

Julciu pamiętałaś? bardzo dziękuję ;:196 Oby życzenia się spełniły Obrazek
Świdośliwa dla mnie jest pysznym owocem, ja ją jem prosto z krzaka...a co zostanie zbiera mój M i robi wspaniałą świdośliwówkę. Mam kilka krzaczków i jak pisze wyżej jakby różne odmiany, ale nikt nie napisał nic więcej ponad Świdośliwa. Jedne mają owoce większe (ta ze zdjęcia) inne malutkie, ale też smaczne jak są dojrzałe, bo niedojrzałe mają goryczkę. Ta najszlachetniejsza rośnie kompaktowo, ale pewnie dzięki sarnom które ją regularnie pałowały, ogryzały korę i w końcu odgryzały cały pęd z owocami ;:124 Aż do teraz kiedy to mamy ogrodzoną i tą część Obrazek Wydaje mi się że mogłabyś posadzić krzaczek i go przycinać, a może da się prowadzić jak drzewko? Zrobię parę zdjęć to sobie obejrzysz i pomyślisz Obrazek

Dzisiaj był podwójnie miły dzień, jeden z powodów to już odkładana wizyta Amelci z rodzinką

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

jaśmin Stefana

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pelargonia z siewu

Obrazek

Dziękuję za odwiedziny i życzę miłego wieczoru!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”