Ocena stanu

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czy ze storczykiem wszystko w porządku - ocena stanu

Post »

To są właśnie wciornastki. Musisz wejść bardzo szybko z chemią, poszukaj Actellic 500 EC.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Nokomis
50p
50p
Od: 28 mar 2017, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam. Chciałabym się dowiedzieć, czy moje storczyki są już gotowe do przesadzenia, poniżej zdjęcia ;:138

1. Obrazek

2. Obrazek

3. Obrazek

Chciałam też zapytać, co jest powodem tych czarnych plam na kwiatach

Obrazek

Mam też Dendrobium Nobile, ale nie wiem czy jest z nim wszystko w porządku i jak o niego dbać. Proszę o pomoc :)

Obrazek
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wszystko do przesadzenia z tym, że,
1. Prawdopodobnie do większej doniczki o ile wszystkie korzenie będą zerowe tak jak na foto
2. Taka sama doniczka lub rozmiar mniejsza, bo większość korzeni zgnita i one są do usunięcia
3. Większa doniczka

Czarne plamy mogą być efektem choroby grzybicznej lub uszkodzenia mechanicznego. Nie widzę dokładnie. Trzeba też zajrzeć w korzenie rośliny.

Nobile ciężko powiedzieć czy trzeba by przesadzić. Myśle, że jeszcze da radę. O jego uprawie mamy i nas na forum wątek, więc można na spokojnie poczytać.
Nokomis
50p
50p

Post »

Ten kwiat z plamą to właśnie 2 którą dodałam wyżej :( mam to też na innym storczyku, który po przejściach dopiero zakwitł (ten po przejściach korzenie ma w dobrym stanie).

A czy ta dziwna wydzielina która pojawia się czasem na łodygach to coś czym powinnam się martwić? Bo u mnie się pojawia czasem, a czytałam już różne opinie. Raz, że niby to dobry znak a innym razem, że nie... :(
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta wydzielina to gutacja, o ile nie ma szkodników. Przy lepkiej wydzielinie może towarzyszyć atak np wełnowców. Warto więc dokładnie sprawdzić rośliny.
Te czarne plamy to może być infekcja grzybowa, która w wypadku kwiatów może powstać od uszkodzenia mechanicznego albo od spryskiwania wodą.

Wątek o dendrobium znajduje się tutaj:
viewtopic.php?f=29&t=59016
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie tak pomyślałam, że na 90% to kwiat rośliny nr2. Niestety źle to rokuje. Oprócz przesadzenia i usunięcia korzeni chorych zalecam wymoczenie korzeni i część dolnego trzony w roztworze grzybobojczym.

Ten drugi też z taką plamą bym opryskałam przeciwgrzybicznie, zaś porażone kwiatu w obu do usunięcia.

Kropelki to prawdopodobnie gutacja o ile nie masz jakiś robali. Gutacja to nic poważnego.
Nokomis
50p
50p

Post »

Szkodników póki co nie zauważyłam. Jak się zatem pozbyć tej wydzieliny, żeby obniżyć ryzyko pojawienia się nieproszonych gości?

Jeśli chodzi o uszkodzenia... Cóż trudno mi powiedzieć, zdarzyło się, że kwiatki czasem pospadały mi z parapetu, ale to już dosyć dawno :( wodą nigdy nie spryskiwałam kwiatów więc choć jedna rzecz można wyeliminować.

Jak się tego dziadostwa pozbyć? :( i jakiego środka użyć? Może macie coś sprawdzonego, godnego polecenia?

I ewentualną jaka ziemia do przesadzania?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gutacja jest całkowicie nieszkodliwa, jest naturalną wydzieliną i nie przyciąga żadnych szkodników.
Jaka ziemia do przesadzenia :?: :?: :?:
Storczyki sadzisz do podłoża storczykowego ba bazie kory.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Nokomis
50p
50p

Post »

To wiem. Pytałam bardziej o to, czy szczególnie na coś zwrócić uwagę czyli np na składniki, czy to po prostu wszystko jedno byle by była kora.
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja preferuje korę piniową bez żadnych innych dodatków, ewentu z dodatkami seramisu.
Środek to np Topsin do oprysku i moczenia.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja ostatnio kupiłem na allegro korę środziemnorską o różnej frakcji. I tu ważna uwaga, do przesadzenia użyj kory o frakcji zbliżonej do tej w którym dotychczas rósł storczyk. Chodzi oto, żeby przy zmianie podłoża nie doznał szoku. Ja popełniłem błąd i posadziłem swego czasu do zbyt grubej i korzenie dosłownie zaczęły schnąć.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Nokomis
50p
50p

Post »

Podejrzewam, że w tych storczykach wyżej jest kora sosnowa plus torf, ale kompletnie nie znam się na tym.

Jak najlepiej zatem dobrać podłoże podobne do tego, które jest teraz?
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli korzenie będą zdrowe to może być kora Orchiata z odrobiną keramzytu.
Jeśli dużo będzie ubytków a znów te co zostaną nie w pełni dobrej kondycji to ja bym dawała zwykła korę sosnowa. Możesz z worka wybrać najmniejsze kawałki bez pyłu.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja bym z kolei posadził w drobną korę i ew. można dodać jeszcze trochę spagnum, ale sama kora też będzie w porządku.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Nokomis
50p
50p

Post »

Jaki rozmiar kory zatem wybrać? Być może głupie pytanie, ale nie chciałabym po raz kolejny doprowadzić do zniszczenia kwiatów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”