Bratki,choroby i szkodniki cz.1
Re: Bratek (Viola x wittrockiana) Cz.2
Czy bardzo drobna pajęczyna to dzieło pajaczka, który nie zaszkodzi bratkom czy to choroba i powinnam je czymś spryskać?
Ponieważ spotykam się z tym poraz pierwszy (brak wcześniejszych doświadczeń) to wolę zapytać.
Wyglądem przypomina normalną pajeczynke taka rozetke ale bywam panikara więc wolę się upewnić, bo obok stoją inne bratki, niecerpki i groszki - byłoby szkoda
Proszę o pomoc, niestety telefonem nie da rady jej uchwycic
Ponieważ spotykam się z tym poraz pierwszy (brak wcześniejszych doświadczeń) to wolę zapytać.
Wyglądem przypomina normalną pajeczynke taka rozetke ale bywam panikara więc wolę się upewnić, bo obok stoją inne bratki, niecerpki i groszki - byłoby szkoda
Proszę o pomoc, niestety telefonem nie da rady jej uchwycic
Mocno początkująca ogrodniczka
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Jak pajęczyna ma normalny kształt, to jej autorem jest zwykły mięsożerny pająk, tylko że mały (może młody). Przędziorki oplatają spodnią stronę liści i w niczym nie przypomina to sieci łownych pająków...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Dzięki za odpowiedź o przedziorku (miałeś rację zwykły pajaczek)
Mam jeszcze pytanie, bo mam 5 doniczek z bratkami a na tej jednej bratki 'się odbarwily'.
Czy możliwe ze to odbarwienie po podlewaniu po kwiatach w słońcu? Zdarzyło się 2razy :/

A poniżej mój bohater samosiejka z zeszłorocznych bratkow. Rozrasta się spryciula i dobrze mu tam

ps.nie potrafię obrócić zdjęcia, w tej sytuacji obrócić należy monitor
Mam jeszcze pytanie, bo mam 5 doniczek z bratkami a na tej jednej bratki 'się odbarwily'.
Czy możliwe ze to odbarwienie po podlewaniu po kwiatach w słońcu? Zdarzyło się 2razy :/

A poniżej mój bohater samosiejka z zeszłorocznych bratkow. Rozrasta się spryciula i dobrze mu tam

ps.nie potrafię obrócić zdjęcia, w tej sytuacji obrócić należy monitor

Wczoraj posialam swoje nasionka bratkow na działce znajomych. Będzie im tam dobrze.
Czekam teraz na malutenkie listeczki
Czekam teraz na malutenkie listeczki
- Efkakam
- 200p
- Od: 24 lut 2018, o 21:40
Ja swoje już popikowałam, wyszło ich jakieś 60... 

- Dorja
- 500p
- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
Efkakam, to super. Te kwiaty dają efekt albo w kupie albo w kompozycji w pojemniku. Mnie by się tam masa bratków widziała na rabatce 

Katarzyna. Ogród po wiejsku
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55

To mój bohater samosiejka, dzisiaj i po lewej 10 dni temu. Rośnie cały czas i na objętość i na wysokość:).
Za to kupione (sadzonki) powoli już się 'kończą'
No i mam pełno mikro listków:) na przyszły rok
Foxowa - prześliczny ten żółty
- Efkakam
- 200p
A ja jestem wściekła na samą siebie, bo ususzyłam moje Rokoko
Sadzonki były już całkiem spore i szacowałam, że za jakiś miesiąc pojawiłyby się pojedyncze kwiatki. Wyjechałam na weekend i jak wróciłam, to w paletce ziemia była wyschnięta na popiół. Coś tam się uratowało, ale najlepsze okazy wyschły
Dobrze, że podczas pikowania wysadziłam do gruntu najgorsze sadzonki to chociaż one nie ucierpiały i za rok będą ładnie kwitły.

Dobrze, że podczas pikowania wysadziłam do gruntu najgorsze sadzonki to chociaż one nie ucierpiały i za rok będą ładnie kwitły.
- Efkakam
- 200p
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Ładne,wcale nie takie zabiedzone. Kwitnie więc efekt jest.
A u mnie dziwnym trafem się zrobił jakiś śmieszny podział - w doniczce mam wszystko fioletowe i ż?łte,natomiast te co dałam do gruntu wyszły w przewadze białe. Nie wiem jak to się stało.
Og?lnie to myślałam,że będzie trochę łatwiej z nich stworzyć kompozycję,a tu jak jest za gęsto to są za drobne i nie kwitną,za to jak jest ich mało to nie wyglądają tak okazale.
Ale poprawię się w następnym roku. Zebrałam już trochę nasion,bo zauważyłam,że torebki pękają. Oby mi coś z tego wyszło.
I rozumiem,źe te bratki co mam też zostawić,bo na drugi rok też będą?
A u mnie dziwnym trafem się zrobił jakiś śmieszny podział - w doniczce mam wszystko fioletowe i ż?łte,natomiast te co dałam do gruntu wyszły w przewadze białe. Nie wiem jak to się stało.
Og?lnie to myślałam,że będzie trochę łatwiej z nich stworzyć kompozycję,a tu jak jest za gęsto to są za drobne i nie kwitną,za to jak jest ich mało to nie wyglądają tak okazale.
Ale poprawię się w następnym roku. Zebrałam już trochę nasion,bo zauważyłam,że torebki pękają. Oby mi coś z tego wyszło.
I rozumiem,źe te bratki co mam też zostawić,bo na drugi rok też będą?