Henryku, Zuzo(dobrze pamiętam emerald, tak ?
) , Jacku, Mieczysławie, Lidio, Grażyno - dziękuję bardzo za pozostawienie śladu , cieszę się że się podoba
Barbaro - trzeba w takim razie znaleźć sposób żeby je nakłonić do pokazania kwiatów , a jak nie to przymusić
Tomku - ciężko mi objąć telefonem całe inspekty i ogólnie zrobić dobre fotki telefonem, ale coś postaram się pokazać

80 km od Krakowa, połowa drogi między Krakowem a Rzeszowem
Ustawienie kaktusów w moich inspektach jest raczej przypadkowe, ot jak mi się w danym sezonie spodoba. Nie ma konkretnych rodzajów przyporządkowanych do danego inspektu, w zasadzie tylko seniorki stoją w starszym inspekcie po lewej stronie, wynika to z dwóch rzeczy:
po pierwsze starszy inspekt jest wyższy i w nowym by się po prostu nie zmieściły, po drugie są wysokie , słońce od rana idzie od prawej strony więc aby nie zasłaniały mniejszych roślinek stoją po stronie lewej.
A więc lewa strona starszego inspektu, w tym roku dominują w nim miseczkowce. Bardzo podoba mi się koncepcja sadzenia kaktusów w misach, takich kaktusów które są w stanie całkiem zarosnąć miseczki, jednak dużym minusem jest to że zajmuje to znacznie więcej miejsca :

Prawa strona starszego inspektu :

Jeszcze zbliżenie na seniorki, bo nie zmieściły się wcześniej :

i widok z boku:
W nowszym inspekcie sytuacja wygląda tak:
lewa strona:

oraz prawa, stoją tutaj sieweczki przykryte siatką :

Jeszcze takie widoki :
Generalnie jak widać jest jeszcze trochę miejsca na rozwijanie kolekcji, planuję to więc sukcesywnie robić
Pokażę jeszcze kilka kwitnień :
Mediolobivia pygmaea v.albidula VS 278a

Mammillaria klissingiana :

Mediolobivia haagei v.orurensis :
Do ''klubu seniora'' dołączyła kolejna wiekowa roślina. Zakupiłem ją w zimie, widziałem w niej ogromny potencjał i nie zawiodłem się

kwitła wcześniej u kogoś, ale ślady były chyba po jakichś 2 może 3 kwiatkach. Rosła w malutkiej doniczce, dużo mniejszej od siebie, lekko zabiedzona. Miałem nadzieję że jak dam jej odpocząć zimą w odpowiednich warunkach to pokaże na co ją stać. Tylko czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi co to za jedna ? Dla zobrazowania rozmiarów rebutia ta rośnie w miseczce chyba 22 cm
Byłbym bardzo wdzięczny gdyby komuś udało się ją zidentyfikować

ufff, ale się rozpisałem, masakra

przyznać się, czy ktoś dobrnął do końca ?

pozdrawiam