IZA, Dzbany, albo wazy, albo jak mawia mój mąż "wazoniki" wcale nie są wypełnione ziemią !Po prostu w środek wstawiam odpowiedniej wielkości donice z roślinami. A w dnie mają nawiercone otwory celem odprowadzenia nadmiaru spływającej wody. E.chatte pisze:Przepraszam Ewelinko, że nie powiedziałam co do jakich zdjęć mam wątpliwości bo to były tylko 3 czy 4, ale dziękuję, że wszystko opisałaś, bo moze skorzystają na tym inni![]()
Tylko w jednym miejscu pomyliłaś zdjęcia : na zdjęciu które opisałaś jako "portulaka" jest inna roslina, właśnie nie wiem jaka?
Masz nie tylko piękne rosliny, cudne głazy ale też bardzo efektowne dzbany!
Czy one w całości wypełnione sa ziemią? Czy też wkładasz do nich jakieś mniejsze naczynia z ziemią i w nich sadzisz rosliny?
Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ewelino, bardzo bajeczny masz ogród i fajne pomysły.
Powiedz proszę, czy sama to wszystko wymyśliłaś, czy miałaś pomoc fachowca?
Powiedz proszę, czy sama to wszystko wymyśliłaś, czy miałaś pomoc fachowca?
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Ewelino dokładnie.Ewelina pisze:Na mech dobre jest wapno ale jeszcze lepiej wykonać wertykulację trawnika, a potem potraktować go specjalnym nawozem z dodatkiem żelaza. Mech rozwija się bowiem tam, gdzie mało słońca, mokro i kwaśno. No i nie lubi Fe.
PS> Ależ my w grupie jesteśmy mądre !!! Ewelina
Ja najpierw jadę wertykulatorem i następnie areatorem.
Wówczas jest trawnik ponacinany i wyczesany i ma czym oddychać.
W chwilach wolnych mąż przechadza się jeszcze w butach z kolcami,
dla większego napowierzenia.
Nawóz stosuję tylko raz na początku wegetacji.
Później już nie ma potrzeby jak w przypadku mojego trawnika.
Zostaje tylko podlewanie i to bardzo obfite.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Grażynko. Mój ogród " wymyśliłam " sama. Słuchałam pomysłów kilku osób , co i jak by posadzili ale tak do końca nie podobały mi się te ich koncepcje... Ogród mam niedoskonały i cały czas coś w nim zmieniam/ już teraz planuję ,co będzie inaczej w nowym sezonie ! Niedoskonały ale ...mój . I myślę,że tak powinno być. Ogród tworzy się dla siebie i powinien się podobać przede wszystkim właścicielowi . Nie chcę mieć w ogrodzie roślin, za którymi nie przepadam, nie zależy mi by był "modny".Uważam zresztą,że pojęcie mody dla ogrodu jest nieco dziwaczne...Dlatego Fachowców warto słuchać ale tak " jednym uchem ", w tych podstawowych sprawach . 

- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
Ewelinko masz tak niezwykłą kolekcję,że się zastanawiam czy jest jeszcze jakiś gatunek ,którego ty nie posiadasz? 

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Tym razem seria zdjęć, które nazwałam sobie "Ptaki, ślimaki i inne robaki " Ślimaki to moja największa plaga .Co roku podejmuję z nimi beznadziejną i z góry skazaną na porażkę walkę. NIE LUBIĘ ŚLIMAKÓW !!!/a już zwłaszcza nagich/ No,ale te w skorupkach są nawet ładne... Tymczasem wklejam też pajączka, sójkię /lub dzierzbę/. świerszczyka, biedroneczkę
to taki żarcik na zimowe wieczory. Oto nasi bracia najmniejsi :

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Lady-r pisze:Ewelinko masz tak niezwykłą kolekcję,że się zastanawiam czy jest jeszcze jakiś gatunek ,którego ty nie posiadasz?
Są jeszcze miliony gatunków ,których nie posiadam, są i nigdy posiadać ich nie będę ,bo i po co ? To ogród a nie walka o wpis do księgi rekordów ! Tym niemniej w ubiegłym roku pokusiłam się o zliczenie ile czego jest w moim ogrodzie- oto rezultaty :
- iglaki - ok.30 gatunków i odmian / 86 sztuk/
- drzewa i krzewy liściaste - ok.39 /85 sztuk/
- byliny -ok. 64 /136 sztuk/
-pnącza -11 /15 sztuk/
-trawy - 2 / 2 sztuki/

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
A teraz pokażę Wam coś, co wcale nie jest ładne ,ale to kawałek historii mojego ogrodu. Zdjęcia są ze zwykłego aparatu,więc trochę trwało zanim je wyszukałam, zeskanowałam no i teraz mogę wkleić / stąd achronologiczny układ prezentacji/. Na takiej pustej , prawie polnej działce zakładaliśmy ogród. To był istny ugór, zresztą ziemia do dziś jest kiepska/ piach/.

- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
To naprawdę masz cierpliwość ja swoje roślinki umieściłam na Tabazie ,ale gdzie mi do ciebie 

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Mój ogródek cz.1
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Dziękuję za miłe słowa. ale działka ,gdy ją zobaczyłam po raz pierwszy wyglądała naprawdę STRASZNIE !!! I gdyby nie rozłożyste ,choć połamane częściowo sosny oraz b. ładna okolica (niedaleko jest Rezerwat Meteorytów, a z drugiej strony Rezerwat Żurawiniec,także trochę lasu i tereny spacerowe) to chyba zwiałabym stamtąd bardzo szybko. Dziś myślę,że dobrze, że zostałam, bo to już teraz jest ten "mój kawałek " i innego nie chcę . ;:25
Dobranoc Ewelina
Dobranoc Ewelina