Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

chatte pisze:Przepraszam Ewelinko, że nie powiedziałam co do jakich zdjęć mam wątpliwości bo to były tylko 3 czy 4, ale dziękuję, że wszystko opisałaś, bo moze skorzystają na tym inni :D
Tylko w jednym miejscu pomyliłaś zdjęcia : na zdjęciu które opisałaś jako "portulaka" jest inna roslina, właśnie nie wiem jaka?

Masz nie tylko piękne rosliny, cudne głazy ale też bardzo efektowne dzbany!
Czy one w całości wypełnione sa ziemią? Czy też wkładasz do nich jakieś mniejsze naczynia z ziemią i w nich sadzisz rosliny?
IZA, Dzbany, albo wazy, albo jak mawia mój mąż "wazoniki" wcale nie są wypełnione ziemią !Po prostu w środek wstawiam odpowiedniej wielkości donice z roślinami. A w dnie mają nawiercone otwory celem odprowadzenia nadmiaru spływającej wody. E.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Na mech dobre jest wapno ale jeszcze lepiej wykonać wertykulację trawnika, a potem potraktować go specjalnym nawozem z dodatkiem żelaza. Mech rozwija się bowiem tam, gdzie mało słońca, mokro i kwaśno. No i nie lubi Fe.

PS> Ależ my w grupie jesteśmy mądre !!! Ewelina
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewelino, bardzo bajeczny masz ogród i fajne pomysły.
Powiedz proszę, czy sama to wszystko wymyśliłaś, czy miałaś pomoc fachowca?
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Ewelina pisze:Na mech dobre jest wapno ale jeszcze lepiej wykonać wertykulację trawnika, a potem potraktować go specjalnym nawozem z dodatkiem żelaza. Mech rozwija się bowiem tam, gdzie mało słońca, mokro i kwaśno. No i nie lubi Fe.

PS> Ależ my w grupie jesteśmy mądre !!! Ewelina
Ewelino dokładnie.
Ja najpierw jadę wertykulatorem i następnie areatorem.
Wówczas jest trawnik ponacinany i wyczesany i ma czym oddychać.
W chwilach wolnych mąż przechadza się jeszcze w butach z kolcami,
dla większego napowierzenia.
Nawóz stosuję tylko raz na początku wegetacji.
Później już nie ma potrzeby jak w przypadku mojego trawnika.
Zostaje tylko podlewanie i to bardzo obfite.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Grażynko. Mój ogród " wymyśliłam " sama. Słuchałam pomysłów kilku osób , co i jak by posadzili ale tak do końca nie podobały mi się te ich koncepcje... Ogród mam niedoskonały i cały czas coś w nim zmieniam/ już teraz planuję ,co będzie inaczej w nowym sezonie ! Niedoskonały ale ...mój . I myślę,że tak powinno być. Ogród tworzy się dla siebie i powinien się podobać przede wszystkim właścicielowi . Nie chcę mieć w ogrodzie roślin, za którymi nie przepadam, nie zależy mi by był "modny".Uważam zresztą,że pojęcie mody dla ogrodu jest nieco dziwaczne...Dlatego Fachowców warto słuchać ale tak " jednym uchem ", w tych podstawowych sprawach . :wink:
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Ewelinko masz tak niezwykłą kolekcję,że się zastanawiam czy jest jeszcze jakiś gatunek ,którego ty nie posiadasz? :lol:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Tym razem seria zdjęć, które nazwałam sobie "Ptaki, ślimaki i inne robaki " Ślimaki to moja największa plaga .Co roku podejmuję z nimi beznadziejną i z góry skazaną na porażkę walkę. NIE LUBIĘ ŚLIMAKÓW !!!/a już zwłaszcza nagich/ No,ale te w skorupkach są nawet ładne... Tymczasem wklejam też pajączka, sójkię /lub dzierzbę/. świerszczyka, biedroneczkę :wink: to taki żarcik na zimowe wieczory. Oto nasi bracia najmniejsi :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Lady-r pisze:Ewelinko masz tak niezwykłą kolekcję,że się zastanawiam czy jest jeszcze jakiś gatunek ,którego ty nie posiadasz? :lol:

Są jeszcze miliony gatunków ,których nie posiadam, są i nigdy posiadać ich nie będę ,bo i po co ? To ogród a nie walka o wpis do księgi rekordów ! Tym niemniej w ubiegłym roku pokusiłam się o zliczenie ile czego jest w moim ogrodzie- oto rezultaty :
- iglaki - ok.30 gatunków i odmian / 86 sztuk/

- drzewa i krzewy liściaste - ok.39 /85 sztuk/

- byliny -ok. 64 /136 sztuk/

-pnącza -11 /15 sztuk/

-trawy - 2 / 2 sztuki/ :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

A teraz pokażę Wam coś, co wcale nie jest ładne ,ale to kawałek historii mojego ogrodu. Zdjęcia są ze zwykłego aparatu,więc trochę trwało zanim je wyszukałam, zeskanowałam no i teraz mogę wkleić / stąd achronologiczny układ prezentacji/. Na takiej pustej , prawie polnej działce zakładaliśmy ogród. To był istny ugór, zresztą ziemia do dziś jest kiepska/ piach/.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

To naprawdę masz cierpliwość ja swoje roślinki umieściłam na Tabazie ,ale gdzie mi do ciebie :lol:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

To może jeszcze parę zdjątek ( jak mówiłam ,mam małego fioła na punkcie fotografowania ), tym razem z pupilem domowników i stróżem ogrodu :wink: w tle .

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33

Post »

Ewelino piękne zdjęcia.
Co się tyczy działki to niejeden chciałby mieć taki kawał ugoru jak Ty go nazwałaś.
Teraz możesz być dumna, że tak pięknie urządziłaś ogród.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Dziękuję za miłe słowa. ale działka ,gdy ją zobaczyłam po raz pierwszy wyglądała naprawdę STRASZNIE !!! I gdyby nie rozłożyste ,choć połamane częściowo sosny oraz b. ładna okolica (niedaleko jest Rezerwat Meteorytów, a z drugiej strony Rezerwat Żurawiniec,także trochę lasu i tereny spacerowe) to chyba zwiałabym stamtąd bardzo szybko. Dziś myślę,że dobrze, że zostałam, bo to już teraz jest ten "mój kawałek " i innego nie chcę . ;:25
Dobranoc Ewelina
dachasia
50p
50p
Od: 5 paź 2006, o 21:44

Post »

Ewelino, czy to jest Golden Retriwer?. Jeśli tak to jest to marzenie moich wnuczek.
Pozdrowienia Nina
conifer
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 paź 2005, o 20:55

Post »

Sosny w Twoim ogródku są po prostu PIĘKNE :)
Królestwo za sosnę! Muszę sobie sprawić kilka dużych sztuk w ogródek, bo się nie mogę doczekać... Nie wiem jak wy, ale mam małego świra na punkcie sosen ;)

Ewelina - absolutnie cudownie to wyszło.
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”