Kawon ( arbuz ) - część 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 9

Post »

kupniulaUK Gratuluję zdobycia i uprawy tylu odmian ;:63 . Chociaż nie pojmuję do czego służy Ci taka ilość odmian.
rolnik90 pisze:Dawalibyście kurzańca jednorocznego pod arbuzy ?
Dawałam ,ale jesienią lub na przełomie marzec/kwiecień. Teraz to ostrożnie żeby nie popaliło .
kupniulaUK
200p
200p
Od: 14 lut 2018, o 09:15

Post »

seba1999 pisze:Uprawa na większą skalę ? :)
Telimenka pisze:kupniulaUK Gratuluję zdobycia i uprawy tylu odmian ;:63 . Chociaż nie pojmuję do czego służy Ci taka ilość odmian.
Jest to pierwszy etap doświadczalnej uprawy polowej w Wielkiej Brytanii. Dlatego tak wiele odmian bo równie dobrze większość może paść w ciągu pierwszych kilku tygodni w polu.

Czekam jeszcze na ok 20 kolejnych odmian melonów i arbuzów (głównie arbuzy z Polski). Mam raczej pospolite/popularne odmiany ale też np odmianę która wywodzi się z nasion wykopanych w dzbanuszku glinianym w USA (znalezisko miało kilka setek lat). Mam odmianę któa nazywa się "Collective Farm Woman" ale to akurat melon. Jako że mam doświadczenie w doswiadczalnictwie będę obserwacje zapisywał i na koniec roku może dam jakieś zestawienie jak będą efekty ciekawe ;)
dajnas
50p
50p
Od: 6 cze 2017, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje sadzonki rosario mają bardzo duże liście ze 3 razy większe niż bingo czy to normalne, czy pomylili nasiona?
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czas wyskoczyć z tych kubków, póki się nie wywracają :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

Dziś zrobiłem pierwsze czepienia. Arbuzy miałem dosyć wyrośnięte przez co nie było różnicy grubości w nóżkach.
Obrazek Obrazek Obrazek

Tak je uciąłem, że pasują idealnie.

A to moje zastępcze okazy, po lewej szczepienia testowe, po prawej arbuzy trzymane w mini foliaku.
Obrazek
Piotr
Danivil
100p
100p
Od: 2 cze 2017, o 22:05

Post »

U mnie nasiona Rosario z lidla słabo wykiełkowały. Po 10 dniach od zasiania wykiełkowały jedynie 2. W pozostałych 4 przypadkach lekko odkopałem ziemię w doniczce i w każdej było nasionko z brązowym, jakby zgniłym korzonkiem, więc je powyrzucałem i wsiałem kolejną partię innych nasion. W przypadku złota wolicy wykiełkowało 4/7 nasion. Więc jakby ktoś chciał mieć więcej sadzonek z tych odmian to dobrze jest kupić więcej niż jedno opakowanie.

Po jakim czasie najpóźniej wykiełkowały wam nasionka arbuza? U mnie było to 8 albo 9 dni. Czy możliwe, żeby nasiona wykiełkowały później np: po dwóch tygodniach?
Adrian9
50p
50p
Od: 7 kwie 2018, o 20:43

Post »

U mnie dopiero wykiełkowały 2 arbuzy a wy macie takie krzewy
Awatar użytkownika
Jarzebinka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 cze 2016, o 19:02

Post »

Moje Rosario tez z Lidla, 100% wykiełkowało, wszystkie po 5 dniach :D
Pozdrawiam
Roksana
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Bingo

Obrazek

Sugar Baby
Obrazek

Orangello

Obrazek

Charleston Grey -

Obrazek

Rosario

Obrazek

Złoto Wolicy

Obrazek

Janosik :wit

Obrazek
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

U mnie Złoto Wolicy wykiełkowało w 100%, ociąga się niestety Bingo i Sugar Baby lub Crimson Sweet :roll: Wysiałem je 9 dni temu... wzejdą jeszcze, czy dosiać nowe nasiona??
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

--julian-, wzejdą :)
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

Danivil pisze:U mnie nasiona Rosario z lidla słabo wykiełkowały. Po 10 dniach od zasiania wykiełkowały jedynie 2. W pozostałych 4 przypadkach lekko odkopałem ziemię w doniczce i w każdej było nasionko z brązowym, jakby zgniłym korzonkiem, więc je powyrzucałem i wsiałem kolejną partię innych nasion. W przypadku złota wolicy wykiełkowało 4/7 nasion. Więc jakby ktoś chciał mieć więcej sadzonek z tych odmian to dobrze jest kupić więcej niż jedno opakowanie.

Po jakim czasie najpóźniej wykiełkowały wam nasionka arbuza? U mnie było to 8 albo 9 dni. Czy możliwe, żeby nasiona wykiełkowały później np: po dwóch tygodniach?
Bardzo dobre pytania zadajesz. Ja również o tym myślałem ale.... Wiesz jeżeli zrobić tak jak ja zrobiłem ,czyli wysiałem wszystkie nasiona do jednego pojemnika, to to co miało wykiełkować, to wyskoczyło w ciągu 7-9dni!
I potem koniec! ;:145 Ale wtedy można sobie statystkę robić ile procent na ile wykiełkowało.
Jednak gdy się robi tak jak większość( i ja teraz też tak zrobiłem teraz), czyli jedno nasionko na pojemnik to już jest inna sytuacja. Liczy się nagrzanie każdego pojemnika z osobna, wilgotność każdego z osobna itp.Po prostu każdy pojemnik jest inny i ma inne warunki mimo, iż pozornie są takie same, bo stoją w jednym pomieszczeniu!Nawet jak stoją na jednym parapecie, to są w nich różne warunki. ;:223 Dlatego tak trudno osiągnąć najlepsze rezultaty. Najlepsze by były w grow boxie.Ale nie każdego na to stać no i automatyka kosztuje, bo aby to dobrze działało to musi być termostat, grzałka, higrometr,doświetlanie na zegarze.... Zatem nie jest to takie proste.
Witam, jestem Adam.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fre Go może coś było w ziemi, co zabijało kiełki nim wyszły?
W tym roku nasionka arbuza wyłożyłam na wacik, było ich sporo i kiełkowały jeszcze po 12 dniach. I to takim mały kiełkiem, a gdzie to jeszcze puścić korzeń i przebić się przez ziemię? Tak jak Viola uważam, ze warto dać im więcej czasu, nawet dwa tygodnie.
Agnieszka
Awatar użytkownika
FreGo
Od: 28 sty 2018, o 13:05

Post »

Aguss85Ja osobiście nie wierzę aby taki rozstęp czasu był możliwy, ale też czekam.
Zauważ że skoczogonki też czekają! :;230 Jak tylko wyczują butwienie materii to przystępują do uczty. Zauważyłem, że jak mam dużo skoczogonków na doniczce to mało co potem wschodzi.I niby te "duszki ziemne" nie szkodzą, bo rozkładają martwą tkankę ,ale są one oznaką często że nasz plon właśnie zmienia się w azot i inne pochodne materii.. ;:224 Powiem Wam iZ częstym błędem na którym sam się łapię jest zbyt częste i obfite podlewanie!A najgorzej jak ja podleję a potem przyjdzie żona i też podleje a potem córka i też zadba o roślinki. Wszystko jest ok jak jest to pojemnik z drenażem i otworami, ale jak to są pojemniki bezodpływowe po jogurcie albo śmietanie.... To przy takim nadmiarze wody nam zwyczajnie wszystko zgnije w cieple po tygodniu. ;:223
Witam, jestem Adam.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystkie pojemniki nawet te z odzysku trzeba podziurkować albo naciąć przed posianiem czegoś, tak jak mówisz, takie błotko szybko zabija kiełki ;:224 Tylko rośliny wodne dałyby radę, u reszty korzeń musi oddychać i bez powietrza się dusi.
Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”