Dawałam ,ale jesienią lub na przełomie marzec/kwiecień. Teraz to ostrożnie żeby nie popaliło .rolnik90 pisze:Dawalibyście kurzańca jednorocznego pod arbuzy ?
Kawon ( arbuz ) - część 9
Re: Kawon ( arbuz ) - część 9
kupniulaUK Gratuluję zdobycia i uprawy tylu odmian
. Chociaż nie pojmuję do czego służy Ci taka ilość odmian.
-
kupniulaUK
- 200p

- Od: 14 lut 2018, o 09:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
seba1999 pisze:Uprawa na większą skalę ?
Jest to pierwszy etap doświadczalnej uprawy polowej w Wielkiej Brytanii. Dlatego tak wiele odmian bo równie dobrze większość może paść w ciągu pierwszych kilku tygodni w polu.Telimenka pisze:kupniulaUK Gratuluję zdobycia i uprawy tylu odmian. Chociaż nie pojmuję do czego służy Ci taka ilość odmian.
Czekam jeszcze na ok 20 kolejnych odmian melonów i arbuzów (głównie arbuzy z Polski). Mam raczej pospolite/popularne odmiany ale też np odmianę która wywodzi się z nasion wykopanych w dzbanuszku glinianym w USA (znalezisko miało kilka setek lat). Mam odmianę któa nazywa się "Collective Farm Woman" ale to akurat melon. Jako że mam doświadczenie w doswiadczalnictwie będę obserwacje zapisywał i na koniec roku może dam jakieś zestawienie jak będą efekty ciekawe ;)
Moje sadzonki rosario mają bardzo duże liście ze 3 razy większe niż bingo czy to normalne, czy pomylili nasiona?
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
-
rolnik90

- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziś zrobiłem pierwsze czepienia. Arbuzy miałem dosyć wyrośnięte przez co nie było różnicy grubości w nóżkach.

Tak je uciąłem, że pasują idealnie.
A to moje zastępcze okazy, po lewej szczepienia testowe, po prawej arbuzy trzymane w mini foliaku.

Tak je uciąłem, że pasują idealnie.
A to moje zastępcze okazy, po lewej szczepienia testowe, po prawej arbuzy trzymane w mini foliaku.
Piotr
U mnie nasiona Rosario z lidla słabo wykiełkowały. Po 10 dniach od zasiania wykiełkowały jedynie 2. W pozostałych 4 przypadkach lekko odkopałem ziemię w doniczce i w każdej było nasionko z brązowym, jakby zgniłym korzonkiem, więc je powyrzucałem i wsiałem kolejną partię innych nasion. W przypadku złota wolicy wykiełkowało 4/7 nasion. Więc jakby ktoś chciał mieć więcej sadzonek z tych odmian to dobrze jest kupić więcej niż jedno opakowanie.
Po jakim czasie najpóźniej wykiełkowały wam nasionka arbuza? U mnie było to 8 albo 9 dni. Czy możliwe, żeby nasiona wykiełkowały później np: po dwóch tygodniach?
Po jakim czasie najpóźniej wykiełkowały wam nasionka arbuza? U mnie było to 8 albo 9 dni. Czy możliwe, żeby nasiona wykiełkowały później np: po dwóch tygodniach?
U mnie dopiero wykiełkowały 2 arbuzy a wy macie takie krzewy
- Jarzebinka
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 20 cze 2016, o 19:02
Moje Rosario tez z Lidla, 100% wykiełkowało, wszystkie po 5 dniach 
Pozdrawiam
Roksana
Roksana
-
--julian--

- Od: 3 gru 2017, o 14:02
U mnie Złoto Wolicy wykiełkowało w 100%, ociąga się niestety Bingo i Sugar Baby lub Crimson Sweet
Wysiałem je 9 dni temu... wzejdą jeszcze, czy dosiać nowe nasiona??
- FreGo
- Przyjaciel Forum - silver

- Od: 28 sty 2018, o 13:05
Bardzo dobre pytania zadajesz. Ja również o tym myślałem ale.... Wiesz jeżeli zrobić tak jak ja zrobiłem ,czyli wysiałem wszystkie nasiona do jednego pojemnika, to to co miało wykiełkować, to wyskoczyło w ciągu 7-9dni!Danivil pisze:U mnie nasiona Rosario z lidla słabo wykiełkowały. Po 10 dniach od zasiania wykiełkowały jedynie 2. W pozostałych 4 przypadkach lekko odkopałem ziemię w doniczce i w każdej było nasionko z brązowym, jakby zgniłym korzonkiem, więc je powyrzucałem i wsiałem kolejną partię innych nasion. W przypadku złota wolicy wykiełkowało 4/7 nasion. Więc jakby ktoś chciał mieć więcej sadzonek z tych odmian to dobrze jest kupić więcej niż jedno opakowanie.
I potem koniec!
Jednak gdy się robi tak jak większość( i ja teraz też tak zrobiłem teraz), czyli jedno nasionko na pojemnik to już jest inna sytuacja. Liczy się nagrzanie każdego pojemnika z osobna, wilgotność każdego z osobna itp.Po prostu każdy pojemnik jest inny i ma inne warunki mimo, iż pozornie są takie same, bo stoją w jednym pomieszczeniu!Nawet jak stoją na jednym parapecie, to są w nich różne warunki.
Witam, jestem Adam.
- Aguss85

Fre Go może coś było w ziemi, co zabijało kiełki nim wyszły?
W tym roku nasionka arbuza wyłożyłam na wacik, było ich sporo i kiełkowały jeszcze po 12 dniach. I to takim mały kiełkiem, a gdzie to jeszcze puścić korzeń i przebić się przez ziemię? Tak jak Viola uważam, ze warto dać im więcej czasu, nawet dwa tygodnie.
W tym roku nasionka arbuza wyłożyłam na wacik, było ich sporo i kiełkowały jeszcze po 12 dniach. I to takim mały kiełkiem, a gdzie to jeszcze puścić korzeń i przebić się przez ziemię? Tak jak Viola uważam, ze warto dać im więcej czasu, nawet dwa tygodnie.
Agnieszka
Agnieszka
- FreGo
- Przyjaciel Forum - silver

- Od: 28 sty 2018, o 13:05
Aguss85Ja osobiście nie wierzę aby taki rozstęp czasu był możliwy, ale też czekam.
Zauważ że skoczogonki też czekają!
Jak tylko wyczują butwienie materii to przystępują do uczty. Zauważyłem, że jak mam dużo skoczogonków na doniczce to mało co potem wschodzi.I niby te "duszki ziemne" nie szkodzą, bo rozkładają martwą tkankę ,ale są one oznaką często że nasz plon właśnie zmienia się w azot i inne pochodne materii..
Powiem Wam iZ częstym błędem na którym sam się łapię jest zbyt częste i obfite podlewanie!A najgorzej jak ja podleję a potem przyjdzie żona i też podleje a potem córka i też zadba o roślinki. Wszystko jest ok jak jest to pojemnik z drenażem i otworami, ale jak to są pojemniki bezodpływowe po jogurcie albo śmietanie.... To przy takim nadmiarze wody nam zwyczajnie wszystko zgnije w cieple po tygodniu. 
Zauważ że skoczogonki też czekają!
Witam, jestem Adam.
- Aguss85

Wszystkie pojemniki nawet te z odzysku trzeba podziurkować albo naciąć przed posianiem czegoś, tak jak mówisz, takie błotko szybko zabija kiełki
Tylko rośliny wodne dałyby radę, u reszty korzeń musi oddychać i bez powietrza się dusi.
Agnieszka
Agnieszka