Młodych róż się nie nawozi Danusiu. Są w nowej ziemi to im zupełnie wystarczy.Danka11 pisze:W Obi róże jeszcze nie przecenione, a niektóre suche jak wiór, nawet austinki za 37 zł.
Za to tegoroczne nabytki z Auchan ładnie sobie radzą.
Trzymam je od początku marca w donicach na tarasie, przetrwały mrozy, niektóre mają już naprawdę dużo młodych listków.
Kwiatów się już nie mogę doczekać, tak mnie kusi, żeby namoczyć zdobyczny obornik koński i je podpędzić.
Tylko się boje jak takie młode korzonki by to zniosły.
Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.2
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Róże z kartoników z Biedronki,Auchan,Castoramy itp. cz.2
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Ja dzisiaj przesadzam róże z Obi. Kupiłam Eden Rose w doniczce jakieś półtorej tygodnia temu, ale nie miałam dla niej większej doniczki, poza tym skoro już miała doniczkę to też mi się nie spieszyło.
Więc tak: doniczka ładna wysoka, a korzenie róży tak przycięte że mało co zostało, po drugie podłoże jakieś dziwne, to chyba te tak zwane trociny. Nic dziwnego że się nie zmieniła odkąd ją kupiłam.
Więc tak: doniczka ładna wysoka, a korzenie róży tak przycięte że mało co zostało, po drugie podłoże jakieś dziwne, to chyba te tak zwane trociny. Nic dziwnego że się nie zmieniła odkąd ją kupiłam.
- majalis2013
- 500p
- Od: 20 mar 2013, o 08:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nelu, niby wiem, ale tęsknię już mocno za kwiatami i trochę mnie kusi, żeby roślinki podpędzić.
Poza tym moje róże są już od 1,5 m-ca w donicach, takie młode już nie są
Podlałam rano baaardzo mocno rozcieńczonym obornikiem, niech się przyzwyczajają.
Poza tym moje róże są już od 1,5 m-ca w donicach, takie młode już nie są

Podlałam rano baaardzo mocno rozcieńczonym obornikiem, niech się przyzwyczajają.
Danka11 ja tez czekam na Twoje kwiaty .dokarmiaj je oby nie były głodne myślę,że nam pokażesz jak zakwitną.
- Nela
- Przyjaciel Forum
Młodej róży dlatego się nie dokarmia by szukając papu zapuszczała na wszystkie strony korzenie. gdy dostanie- będzie szybko rosła i kwitła, ale system korzeniowy się zbyt nie rozbuduje, bo papu pójdzie w liście i kwiaty. Róża się rozleniwi "oddolnie"
czyli- nie dokarmiać, bo najpierw się musi dobrze ukorzenić! Co ci ze słabo ukorzenionej róży? Niektórzy to nawet obrywaja pierwsze pączki, by się róża bardziej wzmocniła i rozrosła zanim wyda siły na kwitnienie. Może cie spotkać zonk- gdy po kwitnieniu róża padnie- bo będzie przesilona...
Nadgorliwość nie jest pozytywem...
A tak tylko dodam,że moja kartonikowa Lavender Blue z Auchana ma już malutkie pączki. Jest w donicy, nie zasilałam- tylko woda...

Nadgorliwość nie jest pozytywem...

A tak tylko dodam,że moja kartonikowa Lavender Blue z Auchana ma już malutkie pączki. Jest w donicy, nie zasilałam- tylko woda...

Nela ja uważam, że róże należy już dokarmiać,aby wypuściły grube pędy .Róża dokarmiona obornikiem ma pełen zestaw makro i mikro elementów, co zapewni jej zdrowotność.
- Nela
- Przyjaciel Forum
Ewuś- możesz tak uważać- każdy robi po swojemu.
Sprzeczać się nie będę.
Mam ponad 300 róż i trochę praktyki... Nigdy nie dokarmiam w pierwszym roku. To tak jak nafaszerować noworodka...
Uwierz- w pierwszym roku nie chodzi o grube pędy. Róża na spektakl potrzebuje 3 lat- czyli trochę- na rozwój i rozrost.
To tylko takie moje luźne uwagi- zrobicie przecież jak chcecie- i o to chodzi- każdy chce i musi przejść sam, bo inaczej nie uwierzy...

To tylko takie moje luźne uwagi- zrobicie przecież jak chcecie- i o to chodzi- każdy chce i musi przejść sam, bo inaczej nie uwierzy...

- Marta+
- 200p
- Od: 4 wrz 2016, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przecież zasada nr 1 ogrodnictwa brzmi: ,,Zdrowe korzenie są podstawą zdrowej rośliny"
Róże nadmiernie dokarmiane, nie tylko w pierwszym roku, są osłabione, dobrobyt idzie w pędy zamiast w korzenie a później zdziwienie i płacz że róża zimy nie przeżyła
To piszę ja
znana na forum ekspertka od mordowania róż
(ignorantka totalna ze mnie, ale nawet ja wiem, że nie dokarmia się różyc w pierwszym roku, nieważne czy to doniczkowe czy ogrodowe).
P.S. Moja castoramowa też zapączkowała, ale oparłam się pokusie i oberwałam żeby nie traciła sił. Na kwiaty przyjdzie czas.

Róże nadmiernie dokarmiane, nie tylko w pierwszym roku, są osłabione, dobrobyt idzie w pędy zamiast w korzenie a później zdziwienie i płacz że róża zimy nie przeżyła

P.S. Moja castoramowa też zapączkowała, ale oparłam się pokusie i oberwałam żeby nie traciła sił. Na kwiaty przyjdzie czas.
- Nela
- Przyjaciel Forum
Przeczytałam jeszcze raz co napisałyśmy- teraz myslę, że pisałas chyba ogólnie o różach- o ich nawożeniu. ja pisałam o nowych, tegorocznych nasadzeniach.Ewa54 pisze:Nela ja uważam, że róże należy już dokarmiać,aby wypuściły grube pędy .Róża dokarmiona obornikiem ma pełen zestaw makro i mikro elementów, co zapewni jej zdrowotność.
Oczywiście od drugiego roku dokarmiamy już róże. Ale tez nie przesadzać- przenawożona również słabnie zamiast się wzmocnić.
Coś mi zjada posty, spróbuję jeszcze raz.
Róże kartonikowe są u mnie kwiatami tarasowymi. Mają pięknie kwitnąć i pachnieć, taki zamiennik pelargonii.
Do ziemi ich nie wsadzę, bo już nie mam miejsca, jesienią oddam komuś i na wiosnę kupię nowe.
W ogrodzie też mam ponad 150 róż, te traktuję trochę inaczej, ale też dokarmiam.
Stosuję głównie nawozy naturalne- obornik, mączkę kostną, gnojówkę z pokrzyw.
Rośliny karmię, ale nie przekarmiam, wyglądają na zadowolone.
Mam róże od kilku lat (ponad 5 na pewno), czasem coś wypadnie, ale bardzo rzadko, te oddane znajomym też ładnie rosną.
Róże kartonikowe są u mnie kwiatami tarasowymi. Mają pięknie kwitnąć i pachnieć, taki zamiennik pelargonii.
Do ziemi ich nie wsadzę, bo już nie mam miejsca, jesienią oddam komuś i na wiosnę kupię nowe.
W ogrodzie też mam ponad 150 róż, te traktuję trochę inaczej, ale też dokarmiam.
Stosuję głównie nawozy naturalne- obornik, mączkę kostną, gnojówkę z pokrzyw.
Rośliny karmię, ale nie przekarmiam, wyglądają na zadowolone.
Mam róże od kilku lat (ponad 5 na pewno), czasem coś wypadnie, ale bardzo rzadko, te oddane znajomym też ładnie rosną.
- meluzyna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
Danka, w jak dużych donicach trzymasz róże na tarasie?
W dużych, 40 na 35 cm i większych. Fajne są z kółkami i podwójnym dnem z Ikei.
W jednej mam na ogół 2 krzaczki, dół uzupełniam jakimiś jednorocznymi, czasem lawendą.
Mam duży taras, ponad 60m2.
W jednej mam na ogół 2 krzaczki, dół uzupełniam jakimiś jednorocznymi, czasem lawendą.
Mam duży taras, ponad 60m2.
- meluzyna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
Dzięki, jak często je podlewasz? Mam trzy róże od kilku lat i zastanawiam się czy wszystkie już zaczynają wybijać pączki? O ile moja Augusta ma już miejscami piękne malutkie listki, to zarówno Bonica, jak i Fairy "stoją" w miejscu i nic nie widać żeby ruszyły. Nie pamiętam, kiedy zaczynały w ubiegłym roku:)
Podlewam w zależności od pogody i róży, największą pijawką był chyba Graham Thomas, w upalne dni podlewałam solidnie nawet 2 razy dziennie.
Fajne są doniczki z podwójnym dnem i kółkami - mam częściowo zadaszony taras, w zbyt upalne, wietrzne lub deszczowe dni chowam kwiaty pod dach.
Ja w tym roku nie mam raczej strat po zimie, wszystkie róże mają już młode listki, najlepiej rozwinięte są oczywiście te marketowe, ale one zaczęły wegetację już w sklepie.
Nie ez znaczenia jest pewnie to, że mieszkam w najcieplejszej części Polski.
Fajne są doniczki z podwójnym dnem i kółkami - mam częściowo zadaszony taras, w zbyt upalne, wietrzne lub deszczowe dni chowam kwiaty pod dach.
Ja w tym roku nie mam raczej strat po zimie, wszystkie róże mają już młode listki, najlepiej rozwinięte są oczywiście te marketowe, ale one zaczęły wegetację już w sklepie.
Nie ez znaczenia jest pewnie to, że mieszkam w najcieplejszej części Polski.