Tulapa włości

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tulapa włości

Post »

Cudnie gila złapałaś aparatem ;:138 Miałeś też już wiosnę ( jak ja ) no i się skończyła i znowu śnieg, mrozik, zmarnuje mi do końca kwitnące kwiatki. Jedynie Bąbel sie cieszy ze sniegu--szaleje ale nie w kubraczku, bo nie chce ;:306 No to znowu czekamy na wiosnę :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ktoś tu widzę, ma nowy sprzęcik... ;:oj Śliczne zdjęcia Mati. ;:224 Nie powiem, nie pogardziłabym nowym aparatem z obiektywem makro. ;:224
Motylek mnie ujął szczególnie. Taki maleńki, świeżutko urodzony. No cudo! ;:180
Awatar użytkownika
dotii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 07:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Piękne zdjęcia :)
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Tulap.. cwaniaczku jeden. Piękne zdjęcia. Warto było zainwestować w dobrego fotografa. Bo ja nadal jestem dania, że to nie aparat, a fotograf robi udane zdjęcie.
Aż mnie zaciekawiło jak napisałeś, że w tym roku zakupów nie robisz. Myślę sobie.. no nie.. co jak co, ale on? ON NIE ROBI ZAKUPÓW?! I wszystko się wyjaśniło. Nowy aparat ;:215 Spowiadaj się co za sprzęt kupiłeś i koniecznie jakie obiektywy, bo ja szukam czegoś makro do swojej lustrzanki i zdecydować się nie mogę. Ceny mnie wciąż przyprawiają o ból głowy..
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Zdjęcia fajniutkie ;:215
Będę zaglądać :)
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Mateusz jak tam wiosna już się rozwija u Ciebie ? coś na ogrodzie się dzieje? :) Wesołych Świąt :wit
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Już skrobie, już, już, w tygodniu to mi się nie chce! 1 klasa liceum to masakra, od 2 rozszerzam fizykę i informatykę czytaj: 5 h fizyki i 4h informatyki w tygodniu, teraz po jednej i to śmiech na sali. Ale kuć to trzeba na historię, wos, edb, chemię, biologię, geografię, na co to mi??

Na aparat odpowiem zbiorowo :wink:

Maćku, hej :wit No się pojawił motylek, i fajnie! Dzięki, ja za Twoje też ;:215

Joanno,mi do Twoich chociażby jeszcze daleko, fotografia domowa to jakaś czarna magia ;:224
Azalie trzymają się cztery, trzy różowe kwitną. Jedna, najmniejsza różowa, na coś padła, nagle mi zmarniała ;:222

Małgosiu, dziękuję pięknie :oops:

Karolinko, miałem, miałem, śniegu trzy dni temu nasypało a dzisiaj krokusy się pootwierały, co za zamęt ;:oj
Mrozik jak widziałem aż tak u Ciebie nie poszalał, zresztą roślinki mają swoją wiedzę więc na przyszłość zapamiętają :lol:

Aniu, też bym nie pogardził, ale to kosztuje ;:224
No, motylek był cudny, ciekawe czy go jeszcze spotkam?

Dotii, gdzieś ty kobieto znikła z powierzchni ziemi ;:202 Przecież taki ogród masz, i te róże... Wracaj mi ze zdjęciami! :uszy

Sabino, i to święta prawda! No ale telefonem to ciężko zrobić takie zdjęcie, jak się chce :wink: I w sumie każdy obiektyw ma inną plastykę obrazu, cokolwiek to znaczy. W sumie znaczy tyle, że to coś w stylu ,,znajdź swoją drugą połówkę" :lol:

Madziu, dzięki! Ja do Ciebie zaglądam, ale po cichu :lol:

Mariusz, no dzisiaj w końcu dało radę zrobić zdjęcia krokusom, więc jestem :D

Aniu, Sabino & Mariuszu, czaiłem się za lustrzanką jakoś od jesieni, bo aparat co miałem nie dawał rady moim wymaganiom :lol: Na święta sprezentowali mi rodzice Canon 1300D wraz z obiektywem kitowym 18-55mm (czyli jak się obraca pierścieniem to na 18 mm widzi bardzo dużo,do pejzaży, a 55mm to tak np. jak niżej krokusy) o świetle od 3.5 na 18mm do 5.5 na 55mm. Czyli ciemno jak w ***** :;230 Ale, jako obiektyw ,,idę na spacer" jest okej. Albo jak nie chce mi się latać na heliosie z nosem przy ziemi, próbując zobaczyć, czy dobrze już ostrość ustawiłem, by w momencie naciśnięcia spustu migawki wyświetlił się komunikat, że aparat nie wykrywa obiektywu, czytaj-znowu się adapter poluzował.... I wtedy jedno zdjęcia to całą wyprawa :lol:
Więc, miałem 600zł i chciałem coś do makro kupić i portretu. Używany, dobry obiektyw do makro to 1100zł. Poradzono mi, bym kupił jakiś obiektyw stary o gwincie 42mm. Zdecydowałem się na Heliosa 44M i Jupitera 37A. Obydwa to stałe obiektywy,Helios 58mm światło 2, Jupiter 135mm światło 3.5, ale na moim aparacie, który nie ma FF(cokolwiek to znaczy, nie mam 5 tysięcy na body póki co ) dają jakieś 80 i nie wiem ile :P
Do nich musiałem dokupić adapter, czyli taki mały pierścionek, bo one mają mniejszy gwint niż teraźniejsze obiektywy. A że obydwa te obiektywy to konstrukcja szkło+metal, to są cieżkie i mi ciut latają. Aha, dodatkowo-helios ostrość łapie od 0.5 metra-o zgrozo!! , kit od 20cm (do ogródka na leniwca w sam raz) a Jupiter.. No cóż... On jest do łapania ptaków bo ostrzy od 1.2m.
No i żeby móc robić makro, zestaw 3 pierścieni makro. Je się przyczepia między adapter a obiektyw, im większy odstęp tym mniejsza głębia ostrości, od mniejszej odległości ostrzy obiektyw i mniejsze pole widzenia. Ostatnie zdjęcie motylka było na heliosie na pierścieniach ,ale nie wiem na ilu. W każdym razie był centymetr chyba od motyla :lol:
Ale to wymaga mega dużo cierpliwości bez statywu, bo się weźmie oddech i po ostrości. Dodatkowo jest ciemno, przysłonę trzeba mocno zamknąć więc bez lampy to ciężka sprawa o makro 1:1, poza tym jakość wiele do życzenia pozostawia.
Tyle z mojej strony :lol: Mam nadzieję po 18 kupić sobie 135 mm macro, jakiś tzw. spacerowy i stałkę jasną 50mm, potrzebna mi też lampa i blendy..

Dobra, zdjęcia z dziś!!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Mateuszu przywędrowałem tu z mojego wątku i zostaję oczywiście na dłuuużej :D Robisz piękne zdjęcia, nadają się na okładki książek lub na foto-tapetę ;:138 ;:215 A te wiosenne zdjęcia są cudowne, widać w nich tyle słońca i wiosny ;:3 One tak poprawiają humor ;:224 ;:131 Czekam na kolejne zdjęcia :wink:
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych.... oczywiście ;:306
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42

Post »

A tam, ja ostatnio nie mam w ogóle czasu i zdjęcia robię byle jak. :( Co mnie smuci, bo uwielbiam ładne zdjęcia.

A Twoje są prześliczne. Mimo kłopotów z przekładaniem obiektywów (fajne zakupy tak w ogóle :wink: ) radzisz sobie śpiewająco i ogromnie mi się podoba każde jedno zdjęcie, które zrobisz. Masz oko, masz wyczucie.

Tak naprawdę największe zmartwienie z tym przekładaniem to to, aby nie powlatywały jakieś pyłki do body. Mi właśnie coś na matrycy usiadło, muszę oddać aparat do czyszczenia (sama się boję to robić).
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Mati :wit . Genialne fotki, oczy mi wyszły i kopara opadła ;:oj . Cudne !! Uuu rozszerzona fizyka ?? To na jaki Ty profil poszedłeś ?? Dla mnie fizyka zawsze była czarną magią :;230 . Wiem tylko, że są trzy stany skupienia i co to jest grawitacja :wink: . Liceum to już nie przelewki ale przywykniesz :lol: . Lustrzanki zazdroszczę bo i ja się do jakiejś przymierzałam ale póki co na planach stanęło :;230 . Może kiedyś . Pozdrawiam i słonecznych dni życzę :wit .
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Julianie, jakie to dziwne, że wszyscy tak wychwalają moje zdjęcia, a ja-o mój Boże, wstyd pokazać :;230
Dzięki, dzięki ,rozgość się :wink:

Joanno, czas jak czas, jak nie ma weny to dopiero jest nieźle :lol: Zjedź niżej to się dowiesz ;:224
To przekładanie da się przeżyć, tylko jest zabawy z manualnymi, najgorzej ostrość złapać ;:108
Czyszczenie matrycy to nie koniec świata, gruszką przedmuchać, wtedy delikatnie pędzelkiem. Gorzej jak plama, to też chyba bym się bał.
I dziękuję za pochwały, dużo dla mnie znaczą ;:196

Ewelino, spokojnie, ogrodnik bez oczu to raczej ciężka sprawa ;:224 Dzięki ;:168
Ja jestem na profilu politechnicznym, czyli w 1 klasie rozszerzona matma a od 2 sami wybieramy. W sumie mam tą fizykę, bo inaczej bym nie mógł wziać informatyki ,takie drzewko rozszerzeń jest. No, mogłem geografię, ale.. ja i ona... nieee :;230
Lustrzanka to w sumie nie wiem, czy Tobie by odpowiadała. Za tą cenę byś miała bardzo dobry kompakt. A tak to jeszcze obiektyw do zbliżeń itd.. A w kompakcie masz zazwyczaj ostrzenie od 5cm albo bliżej.

Ocieplenie było, aż 12 stopni dzisiaj. Od 12 do 17 sprzątałem w ogrodzie, przywiozłem 5 taczek włąsnego kompostu, wczoraj przesadziłem róże. Dziś jeszcze posiałem na dwór lwie paszcze i godecje, do domu werbenę patagońską i ubiorkolistną cz..... cośtam :lol: Czubajkę! W połowie kwietnia jeszcze wilec Heavenly Blue (maaaaaaaamm goooooo!! I zamierzam wszystkie 32 nasionka wyhodować i się nimi obsadzić bo to miłość głęboka i mocno romantyczna :;230 ) I podstrzygłem choinkę jedną od dołu :twisted:

To są zdjęcia z wczoraj.
Z obiektywu kitowego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To z Jupitera (135mm) Czyli kucam na brzegu rabaty i nie muszę wykonywać piruetów między tulipanami ;:215

Obrazek

A to z dzisiaj. Uwaga-nie chciało mi się lecieć po aparat, miałem od ziemi ręce ale telefon był w kieszeni (nawet ptaków nie było to wtedy sobie muzyczkę włączę) I proszę, oto, taka herezja, mając lustrzankę i 2 aparaty podaję Wam zdjęcia ze smartfona :;230 P.S. Mam też taką najzwyczajnieszją, niebieską nokię ;:172

Obrazek

Macierzanka dominuje mi ogródek, ewoluowała w formę półpnącą ;:306

Obrazek

Ciemiernik coś planuje! A myślałem, że tylko mu liście 2 ostałe znikną i po nim.

Obrazek

Posiane!

Obrazek

Botaniczne tulipany w blokach startowych!

Obrazek

Mój, z nasionka, wyhodowany, RABARABARBUSZEK! :;230

Obrazek

Niech mi się ukaże osoba która to zrobiła ;:306

Obrazek

I krokusiki

Obrazek

Obrazek

A potem musiałem polecieć po aparat. Tradycją jest para żurawi. Ale żeby 6 na raz i jakieś w oddali no to szok ;:oj 2 zdążyły odlecieć. Ogólnie to jakieś 100m od ogródka były i zdjęcie dało się Jupiterem zrobić, no ale jak ja mogłem nie podbiec z zaskoczenia ;:224
Z jakichś 20 maksymalnie metrów. Kliknijcie by powiększyć.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Brawo za żurawie!
A co tam ciekawego posiałeś?
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Mati, jak miło wiedzieć, że jesteś w dobrym nastroju. Wioooosnaaaaaa!
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Tulap, piszesz o Rutewce? ,ze też byś chciał? Szkoda 20 zł na przesyłkę , a ile rutewka kosztuje ? Ja za swoją płacę 25 zł . osobno przesyłka -35 zł , ale zamówiłam jeszcze inne rośliny, bo dla samej rutewki też byłoby szkoda :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Ale dałeś mi po oczach tymi pięknymi krokusami ;:oj Widzę, że sianie się zaczęło, więc teraz jakoś to poleci, że zaraz będzie lato ;:173 ;:3 i czas zbiorów :D A żurawie to naprawdę ciekawe ptaki - takie mało płochliwe ;:215 U mnie w lutym 2 chodziły po polu ;:108
Pozdrawiam ;:3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”