Idzie zima ...cz.37

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Idzie zima ...cz.37

Post »

Te kiełeczki wystające z ziemi działają na mnie jak najlepszy antydepresant :lol: Chodzę po ogrodzie i szukam tych mikrusków i cieszę się z każdego, z każdym zamieniam kilka słów. Czuć wiosnę Marysiu, czuję nowe siły. :wit
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu wiosna :tan
Wszystko się garnie do słońca.
Topnieją resztki śniegu pod lasem,kury szczęśliwe szukają robaczków na wybiegu :lol:no wiosna :heja
U mnie wręcz upał,wycinając suchulce rozebrałam się do sweterka i jeszcze byłam spocona,rozsądek nie pozwolił się bardziej rozebrać .
Szkoda tylko ze popracować mogę zrywami, teraz mnie zakwasy męczą.
Córkę mam codzienne, ogród na razie rzadko więc całkiem inaczej niż Ty, Rozumiem twoją radość ze spotkania z córką,ogród jutro ;:108
Spokojnego wieczoru ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wszyscy się cieszą z wiosny, kwiaty, kury i my też. ;:50 Kiełeczki wróżą bardzo dobrze. ;:108 U Ciebie ziemia ciężka, to będzie dłużej rozmarzać, ale za to kwiatki będą dłużej kwitnąć.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Marysiu - kroskusy bardzo mnie ucieszyły, ślicznie wychylają się z trawy. Wreszcie zobaczyłam je w pełnej krasie.
Ale ich fotek nie mam i chyba długo nie będzie :oops:
A woda w gruncie już prawie spoko - bo dzisiaj się tylko dwa razy lekko poślizgnęłam w ogrodzie na błotku ;:306
I z góry dziękuję za nasiona maków. ;:196
Pogodnego tygodnia!
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Maryś, taki sprinter-krokusik to chyba najukochańszy kwiatek w sezonie i zbiera najwięcej zachwyconych spojrzeń :D Też mi takie rozkwitły przed domem, dziś przy nich oczyszczałam rabaty z suszków i nie mogłam się oprzeć, by ciągle patrzeć jak się pięknie w słonku pootwierały. A słońce dziś dawało! Znieśliśmy resztę piasku do woliery i M. przypadkiem wypuścił białą kurkę-szoguna. Nie dała się mu złapać, poszła grzebać pod różami. Dzięki temu, że została na zewnątrz, miałam najlepszą pomocniczkę świata przy sadzeniu drzewek, kopałam sobie dołek, ona grzebała w wykopanej ziemi i wybierała pędraki ;:138 Na koniec grzecznie wróciła ze mną do woliery. Szkoda, że nie kojarzę tych białych, która jest która, wszystkie są dla mnie identyczne, bo ta dzisiejsza też by już dostałą imię :lol:
Zdjęcie wschodu epickie, całe niebo z łuną.
Buziaki ;:196
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam w nowym tygodniu!

Dzień ciepły ale chmury zdominowały słońce i trochę szaro. Wczorajszy dzień był ciepły i słoneczny, ale zachód nie wróżył pięknej pogody na dzisiaj. Jednak śpiew ptaków i ciepła aura zatrzymały mnie już rano na półtorej godziny w ogrodzie. Ciągle coś wycinam, przycinam ale ścięte suche byliny leża na ścieżce i pomagają w brnięciu w błocie.
Muszę koniecznie podjechać do tartaku po patyki do usztywnienia kilku drzewek i winorośli.

Basiu w prognozach widzę, że to ostanie ciepłe dni, potem wraca zimna wiosna, a nawet widzę przymrozki. Chociaż wczoraj w Meteoprognozie czytałam, że nie jest to pewne i oby to była prawda.
Hortensje przytnę dzisiaj ale mam dylemat jak wysoko je ciąć i dlatego do tej pory tego nie zrobiłam. Gdzieś słyszałam, że wyżej cięte nie pokładają się w lecie, ale ja widzę że moje rok temu nie rozkrzewiły się za bardzo i nie wiem czy niskie cięcie rozkrzewia?
Na pewno słońce już pobudziło rośliny ;:3

Lisico masz rację, ale czytając Twoje słowa miałam deja vu ...ja już to czytałam i moja detektywistyczna natura zaczęła szukać...

Obrazek

Dziękuję, że sprowadzasz mnie na ziemię, ale ja nie widzę nic złego w takich słowach, a nawet wydaje mi się, że tym pisaniem oswajam się ze starością, która przecież jest nieunikniona. Jest taki etap w życiu od którego czujesz, że każdy następny dzień to już nie to co było i nie nazywanie tego po imieniu nic nie zmieni. Poczekaj jeszcze trochę i będziesz wiedziała o czym piszę ;:168
Ja czuję, że moja energia coraz mniej przekłada się na czyny Obrazek

Julianie wiosna to cudowna pora roku...wszyscy się nią cieszą! Dzisiaj posłuchałam śpiewu ptaków, a jeszcze tydzień nieśmiało czasem kwiliła sikorka. Przyleciały szpaki i kosy, a te robią najwięcej harmideru w ogrodzie ;:224 Pozdrawiam :wit

Dorotko to mamy obrazki z tej samej stajni Obrazek Moje są u mnie trzeci sezon i w poprzednich bywało różnie, bo w drugą wiosnę prawie wcale nie było ich widać, teraz są już chyba porządnie ukorzenione, bo mają najwięcej listków ;:333

Lucynko ja raczej sobotę spędzałam rodzinnie, a niedziela była normalna też rodzinna, bo z M Obrazek
Ogród przy domu to był kolejny etap zachłanności na prace w ogrodzie i sposób na emeryturę, bo póki pracowałam to jedynie dla rozrywki grzebałam w ziemi w weekend, ale owocki, kwiatek i pomidorki w nim zawsze były ;:218
Ty wynosisz na balkon roślinki, a ja uchylam okno i wietrzą się bo z górnej szklarenki nie byłoby sensu wędrować w roślinami. Robię to dopiero w kwietniu wynosząc do tunelu.
Miłego tygodnia Lucynko i niech nieprzychylne prognozy się nie spełnią ;:4 ;:196

Małgosiu ja to nazywam wręcz wydrapywanie nowych kiełków, bo najpierw obrywam liście ususzone i inne leżące pozostałości po zimie, a dopiero potem podziwiam i robię fotkę Obrazek Ja też czuję, że wiosna we mnie włazi ;:168

Julciu tak, tak wiem inne priorytety, ale i inny tryb życia Obrazek Ja też jak mieszkałam z dziećmi to uciekałam po pracy na działkę, żeby się odstresować chociaż na godzinę dwie, a nie miałam blisko, bo Kraków rozległy. Śpiew ptaków pomagał przemyśleć wiele spraw i dotlenić się po wielu godzinach siedzenia w pomieszczeniach. Wtedy doceniłam co to ogródek.
Z rozbieraniem się to jestem ostrożna, bo nie raz przepłaciłam to katarem, na szczęście u mnie umiarkowane ciepło Obrazek
Dobrego tygodnia ;:196

Marysiu Wiosna - cieplejszy wieje wiatr,
Wiosna - znów nam ubyło lat,
Wiosna, wiosna w koło, rozkwitły bzy.
Śpiewa skowronek nad nami,
Drzewa strzeliły pąkami,
Wszystko kwitnie w koło, i ja, i Ty
i jak jej tu nie kochać ;:306 W sumie z tymi kwiatkami na to samo wychodzi Obrazek

Bea dlaczego nie będzie długo zdjęć? nawet się nie obejrzysz jak zobaczysz w trawie kolorowe plamki Obrazek
Już przygotowałam, tylko poczekam na okazję wyjazdu na pocztę.
Miłego tygodnia ;:196

Agnieszko zawsze się znajdzie taki co zbierze większość zachwytów Obrazek
Wylicytowałam sobie na all... taką ruchomą siatkę wysoką chyba na 1,30 m, a długą na 25 m z wbijanymi do grunty takimi szpikulcami i będę z nią wędrować po terenie wypuszczając kurki. Tylko czekam aż ziemia głębiej rozmarznie, żeby wbić solidnie szpikulce. Wtedy nie pójdą w szkodę, a będą grzebać na większej powierzchni. Wcześniej jak wypuściłam to pędem szły rozgrzebywać korę pod borówkami.
Jak z odmładzaniem stada? będziesz coś dokupywać? Ja dalej nie zamówiłam klujnika ani jaj, ale chyba w tym tygodniu wreszcie to zrobię Obrazek Buziaczki ;:196

Jako że dzisiaj słonko mnie nie powitało to pokażę wczorajszy wspaniały Turnerowski zachód Obrazek

Obrazek

a rok temu o tej porze było już tak!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wiosennego tygodnia!
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryś, M. mnie ciągle zniechęca do zakurczaczenia naszego stadka. Trochę ma racji, kurki są młode, jakoś się dogadują, zdrowe i jajek mamy o wiele za wiele. Może faktycznie wprowadzanie już teraz kolejnych kurek nie ma sensu. Mimo że to logiczne, co mi mówi, to kilka razy w miesiącu oglądam sobie oferty jaj lęgowych, inne kurki, bażanty, przepiórki, kaczusie... :wink: Wszystkie "składniki" inkubatora leżą w szufladzie i czekają na moją decyzję.
Przydałby mi się taki płotek, bo moje jak wyjdą to też lecą w te pędy rozgrzebywać korę :;230 Pokażesz jak już go rozłożysz? :D
Agnieszka
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aguś już od dwóch dni się szykuję i może dzisiaj rozłożę, bo wypuszczać je będę podczas mojej pracy w ogrodzie. Mam uraz kiedyś chodziły luzem po ogrodzie i jedna upolował myszołów, zjadł częściowo ;:124 U nas jest bardzo dużo myszołowów, codziennie je słyszę. Już kiedyś polowałam na taka siatkę i była nawet dłuższa na 50 m ale mnie przelicytowali, teraz poszłam na całość i mam!
Masz rację jak jajeczek aż nadto to do dwóch lat można na tych kurkach bazować, potem to idzie na żywioł ;:oj
Oglądam na Printerest rożne kurkowe rozwiązania i nakręcam się :;230
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też mam kilka takich stron gdzie się napatrzę i potem wszystko chcę, chcę, i chcę :lol: Teraz chciałabym zrobić im huśtawkę i Krzysiu się śmieje, ze następna będzie karuzela :;230
Ale te huśtawki to całkiem niegłupie są.
Obrazek
I jeszcze szukam fajnych pomysłów na tzw. kurzy traktor, wtedy chyba już nie ma strachu o polujące ptaki. Gdybyśmy w końcu mieli kurczaczki, to mogłyby pochodzić po trawie z dala od szogunów, bo szoguny jak dziobią to nie żartują :;230
Agnieszka
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aguś moje mają w wolierze krzewy i drzewa (jabłonki) często na nich siedzą, wyłażą wysoko. Na jabłonce pnie się winorośl, którą skutecznie objadają! Tramwaj jest świetny szczególnie do odchwaszczania ścieżek, ale na razie musi mi to wystarczyć :D Na Printereście są różniste tramwaje ;:131 ale musiałabym mieć pomoc, wykonawcę na pół etatu :;230 Młodzi zrobili mi kiedyś taką osiatkowaną wolierkę przenośną i jak miałam kurczaczki to tam z kwika urzędowały. Niestety stroi na zewnątrz i siatka się zestarzała, ale mam z poprzedniej woliery to zszywaczem okryję nową. Na stare kury jest o tyle nieprzydatna, że trzeba je tam wsadzać ręcznie ;:218
Po porannych wyczynach bolą mnie wszystkie członki ;:306
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu jak przeczytałam: Po porannych wyczynach bolą mnie wszystkie członki ;:306 to się uśmiechnęłam ;:oj mamy podobnie.
Obrazki mają u mnie ładne nakrapiane liście, a czy one zakwitły. Chyba wiele roślin mamy od Marty.
Z ciekawością czytam o kurkach, nie ma jak własne jajka, a ciasto kolor ma zupełnie inny niż po sklepowych, domowy makaron wyśmienity, tak mogłabym długo wymieniać zalety :D
Teraz wyszło słoneczko, zagląda mi do okna ;:3 oby jutrzejszy dzień nam sprzyjał.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Marysiu, niskie cięcie wzmacnia hortensje. Nie bój się i tnij nisko. Niektóre z natury są wiotkie i wtedy nic im nie pomoże. Ale zostawianie długich pędów jest błędem ;:108 Zawsze tnę maksymalnie nad drugim oczkiem, a jeżeli odległość pomiędzy węzłami jest duża, to i nad pierwszym.
Wiosna u Ciebie już jak się patrzy ;:63 Jak już coś drgnęło w ogrodzie, to teraz zmiany powinny być widoczne z dnia na dzień. Ja dalej zbroję się w cierpliwość ;:131, no ale cóż, skoro taki mamy klimat ;:131 Ale przynajmniej członki mnie nie bolą ;:306
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Marysiu ;:65 ;:65 ;:65 za Twoim wątkiem, aż mnie nogi rozbolały :;230 , tyle się u Ciebie dzieje ;:215

Takie swojskie kurki, a jajeczka od nich - normalnie pychota.
Widzę, że i do Ciebie pomału wkrada się wiosna, ani się obejrzysz, jak się zadomowi na dobre w Twoim ogrodzie.

Kolejne klimatyczne zdjęcie nieba ;:333
Życzę zdrówka, ;:3 i ciepełka na rozpoczynający się tydzień
Pozdrawiam ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu widzę ,że już wiele z nas garnie się do ogrodowania,ale trzeba uważać bo pogoda zdradliwa i można sobie zaszkodzić .Ja dzisiaj poczyniłam pierwsze prace działkowe,przycięłam jabłonkę i winogron,który jeśli odbije to będę się cieszyć bo fajny miałam z niego kącik ,ale jest tak mokro że nie miałam odwagi wejść na gołą ziemie i chodząć po trawie wyciskałam wodę ,długo jeszcze nic nie zrobię.Jutro planuje wysiać pomidorki i pociąć trzcine dla murarek,widać ,że wiosna już się powoli budzi.Pozdrawiam Cię serdecznie ''staruszko' ;:306 'i zdróweczka ;:168
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,każde wejście do Twojego ogrodu to wielka przyjemność i przygoda z roślinkami ,kurkami i niebem ,mówisz,że chcesz wysiadywać jajeczka :uszy ,ja też bym chciała tylko nie mam stajenki,ale może to się kiedyś zmieni,tak fajnie jest teraz na polu cieplutko i słonecznie a tu zapowiadają zimę w weekend ,mam dość juz tej zimy,pozdrawiamObrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”