Sukulenty i kaktusy - pytanie o rozpoznanie
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie jest to nic z kulistych kaktusów. A już z pewnością nie Parodia czy Mammillaria. Jest to Ameryka Południowa i wygląda na coś z Peru. I to kolumnowe, bo kuliste z Peru (Oroya, Matucana) to nie jest.
Prawie wszystkie kaktusy kolumnowe w młodym wieku są kuliste. A dlatego są tak często w sprzedaży, bo bardzo łatwo i szybko rozmnaża się je z nasion, które dostępne są w bardzo dużych ilościach. W owocach małych kaktusów kulistych jest zazwyczaj kilkadziesiąt małych nasionek. W owocach dużych kaktusów kolumnowych nie raz jest po kilka tysięcy dużych, łatwo kiełkujących i szybko rosnących nasion. Dlatego tak często w handlu sprzedaje się patyki. A one są trudne w młodym wieku do rozpoznania.
Prawie wszystkie kaktusy kolumnowe w młodym wieku są kuliste. A dlatego są tak często w sprzedaży, bo bardzo łatwo i szybko rozmnaża się je z nasion, które dostępne są w bardzo dużych ilościach. W owocach małych kaktusów kulistych jest zazwyczaj kilkadziesiąt małych nasionek. W owocach dużych kaktusów kolumnowych nie raz jest po kilka tysięcy dużych, łatwo kiełkujących i szybko rosnących nasion. Dlatego tak często w handlu sprzedaje się patyki. A one są trudne w młodym wieku do rozpoznania.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Mógłbyś napisać jak długo zajmujesz się hodowlą kaktusów ,bo z twoich postów można wnioskować że dopiero się uczysz , to Mammilaria jak ją nazwałeś cudaczek to pospolita roślina w kolekcji parapetowej aż dziwne że przy tak długim stażu w hodowli nie spotkałeś się z niądarekcn4 pisze:To sa jakies nietypowe mieszańce... szczerze przez tyle lat hodowli to ie widziałem takich cudaczków
To nie jest ta Mammillaria o której myślisz... Basiu.
To nie jest czysta Mammillaria longimamma. To musi być cos z Mammillaria longimamma ssp. coś tam, ale co chyba, że jest to Mammillaria longimamma ssp. longimamma, ale skad takie uciernienie, normalne to nie jest. A Basiu kaktusy już długo znam. Nie wiem czy nie dłużej niż Ty.
Tylko ja nie czytam ksiązek i polegam na własnych doświadczeniach. Widzisz tą różnicę?
To nie jest czysta Mammillaria longimamma. To musi być cos z Mammillaria longimamma ssp. coś tam, ale co chyba, że jest to Mammillaria longimamma ssp. longimamma, ale skad takie uciernienie, normalne to nie jest. A Basiu kaktusy już długo znam. Nie wiem czy nie dłużej niż Ty.

kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy 

A skąd wiesz o której ja myślędarekcn4 pisze:To nie jest ta Mammillaria o której myślisz... Basiu.

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kwiaty kaktusów mają to do siebie, że po przekwitnięciu bardzo szybko tracą swój kolor. I prawie wszystkie suszki kolorowych kaktusowych kwiatków są kremowo-słomkowe.Paula15 pisze:Wydaje mie się, że suchy kwiatek, który wyciągnęłam z tego drugiego kaktusa był biały, albo kremowy, bo na żółty to nie wygladało...
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek