Sukulenty i kaktusy - pytanie o rozpoznanie

Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

Dolichothele camptotricha kwitnie na biało ,więc jakieś szanse będą na identyfikację
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p
Od: 19 wrz 2008, o 22:23

Post »

Pierwsza roślinka to na pewno Mammillaria, a druga to... Nie wiem co, może Mammillaria, może Parodia, może coś jezcze inego... Notocactus... Kto to wie... Noe wyglada mi to na koumnowca...
kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy :)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie jest to nic z kulistych kaktusów. A już z pewnością nie Parodia czy Mammillaria. Jest to Ameryka Południowa i wygląda na coś z Peru. I to kolumnowe, bo kuliste z Peru (Oroya, Matucana) to nie jest.
Prawie wszystkie kaktusy kolumnowe w młodym wieku są kuliste. A dlatego są tak często w sprzedaży, bo bardzo łatwo i szybko rozmnaża się je z nasion, które dostępne są w bardzo dużych ilościach. W owocach małych kaktusów kulistych jest zazwyczaj kilkadziesiąt małych nasionek. W owocach dużych kaktusów kolumnowych nie raz jest po kilka tysięcy dużych, łatwo kiełkujących i szybko rosnących nasion. Dlatego tak często w handlu sprzedaje się patyki. A one są trudne w młodym wieku do rozpoznania.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

darekcn4 pisze:To sa jakies nietypowe mieszańce... szczerze przez tyle lat hodowli to ie widziałem takich cudaczków :)
Mógłbyś napisać jak długo zajmujesz się hodowlą kaktusów ,bo z twoich postów można wnioskować że dopiero się uczysz , to Mammilaria jak ją nazwałeś cudaczek to pospolita roślina w kolekcji parapetowej aż dziwne że przy tak długim stażu w hodowli nie spotkałeś się z nią
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

To nie jest ta Mammillaria o której myślisz... Basiu.

To nie jest czysta Mammillaria longimamma. To musi być cos z Mammillaria longimamma ssp. coś tam, ale co chyba, że jest to Mammillaria longimamma ssp. longimamma, ale skad takie uciernienie, normalne to nie jest. A Basiu kaktusy już długo znam. Nie wiem czy nie dłużej niż Ty. :) Tylko ja nie czytam ksiązek i polegam na własnych doświadczeniach. Widzisz tą różnicę?
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

darekcn4 pisze:To nie jest ta Mammillaria o której myślisz... Basiu.
A skąd wiesz o której ja myślę :?: :?: jeśli nie jesteś pewien w 100% po prostu nie pisz mam wrażenie że tylko chcesz nabić sobie ilość postów , pokażę Tobie identyczną roślinę mojego taty jak tylko się do niego wybiorę i też kwitnie na biało
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Mammillaria longimamma ma żółte kwiatuszki, ale? Myślałem, że ją masz na myśli...
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

czytaj dokładniej posty
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jejku ile odpowiedzi :shock: Trochę mi głupio, że przeze mnie zaszła dość ostra wymiana zdań :oops:
Wydaje mie się, że suchy kwiatek, który wyciągnęłam z tego drugiego kaktusa był biały, albo kremowy, bo na żółty to nie wygladało...
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Zazwyczaj tak bywa... Tylko po co? Nie lepiej dojść do porozumienia, tylko, że nie lubie jak ktoś mnie obraża... Ale jest oki. Pozdrowionka.
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Masz rację przyjacielu.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Paula15 pisze:Wydaje mie się, że suchy kwiatek, który wyciągnęłam z tego drugiego kaktusa był biały, albo kremowy, bo na żółty to nie wygladało...
Kwiaty kaktusów mają to do siebie, że po przekwitnięciu bardzo szybko tracą swój kolor. I prawie wszystkie suszki kolorowych kaktusowych kwiatków są kremowo-słomkowe.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p

Post »

Po prostu blakna...
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kwiatuszek na pewno nie był z bibuły :) Swoją drogą nie mogę zrozumieć dlaczego sprzedawcy coś takiego robią :?
No to trzeba poczekać aż zakwitnie następny raz i wszystko będzie wiadomo :)
Ciągle mnie męczy ten pierwszy kaktus, ładny jest, ale zaczynam go nie lubić :wink:
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”