Sukulenty i kaktusy - pytanie o rozpoznanie

tomekidec
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 paź 2007, o 21:23

Sukulenty i kaktusy - pytanie o rozpoznanie

Post »

Witam, czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak nazywają się te "roślinki" :) (na pierwszym i ostatnim zdj. jest ten sam)
I miałbym jeszcze pytanie o kaktusa na zdj1. Czy to normalne że ma tak pełno małych "bulwek" i bardzo miękkie igły? Kaktus ma już z 15 lat :) Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zdjęcie nr. 2 to wilczomlecz lśniący Tutaj poczytaj co do reszty musisz poczekać na naszych znawców od kaktusów i sukulentów. :D
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Kaktus na pierwszym zdjęciu należy do dawnego rodzaju Aylostera, obecnie Rebutia. Odrosty są rzeczą naturalną dla tych roślin. Natomiast same kaktusy wyglądają na wyciągnięte z braku światła. Obecnie powinny być trzymane w zupełnie suchym podłożu i w zimnym pomieszczeniu (ok.5st.C). Wtedy pięknie zakwitną na wiosnę. Czy aby nie są teraz zmuszane do wzrostu przez podlewanie i wysoką temperaturę? Obecnie przy tak małej ilości światła słonecznego jest to dla nich zabójcze.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

Witajcie :P na pierwszym zdjęciu wydaje mi się że to może być aylostera , rebutia i chyba zajadają go robaczki ,przyjrzyj się dokładnie czy coś po nim nie chodzi ,na trzecim może byc cleistocactus
tomekidec
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Kaktusik był przesadzany z 2 tygodnie temu i tylko trochę ziemi na nim pozostało (niestety przesadziłem go do ziemi dla kaktusów ale zamiast ją pomieszać z kamyczkami to kamyki dałem na dno :(),ale robaczków nie zauważyłem. Czy mogę go jeszcze przenieść do piwnicy?
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Przed wyniesieniem na zimowisko podłoże musi być całkiem suche teraz jest najgorszy okres na przesadzanie kaktusów ponieważ przechodzą okres spoczynku ,jeśli już musimy to zrobić to w suchy substrat,inaczej kaktusik wyciągnie się jeszcze bardziej ,a w najgorszym wypadku zgnije ,ale zaniepokoił mnie ten rdzawy kolorek na nim ,czy dawałeś opryski od robactwa ,i grzybów ,taki kolorek może świadczyć o tym że żerują na nim przędziorki lub czerwony pajączek ,
tomekidec
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Niestety kaktuski nigdy nie były pryskane. Ten rdzawy kolorek jak pamietam utrzymuje się od lata. W lecie wystawiłem kaktusy na balkon i myślałem że to słońce je poparzyło więc schowałem je do środka. Chyba wtedy właśnie nabyły tego koloru :( Co mogę zrobić żeby spokojnie przezimowały? Czy zdjęcia z bliższej odległości bardziej by pomogły?
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

A kiedy ostatnio je podlewałeś
tomekidec
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

ostatnio przy przesadzaniu (ale bardzo lekko) 2 tygodnie temu.
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Myślę że możesz zrobić tak ,wyjąc go z ziemi wysuszyć korzenie ,owinąć gazetą i na zimowanie ,albo zostawić tak jak jest tylko nie podlewać ,na wiosnę wymieszaj ziemię ze żwirkiem i dopiero do takiej mieszanki go posadź ,skoro masz już go tyle lat to postaw go tam gdzie do tej pory zimował ,i aby do wiosny .czy możesz napisać czy ten kaktusik kwitł u Ciebie
tomekidec
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Kwitł dwa lata temu (jak był jeszcze u rodziców - później przeprowadził się do mnie), nestety w ostatnim roku już nie zakwitł :( Do tej pory "zimował" na parapecie ze względu na moją nikłą wiedzę o kaktusach. A można go wynieść do piwnicy w doniczce? Tylko że tam jest duża wilgotność :(
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Lepiej nie wynoś ,może zimować w doniczce pod warunkiem że będzie miał suchutko ,one lubią temperaturę zimowania około 5 stopni ,więc poszukaj u siebie miejsca suchego w miarę widnego ,a najlepiej zostaw go na parapecie ,nie podlewaj, najbliżej okna ,może jeszcze jakieś rozszczelnione ,Na wiosnę odpowiednia mieszanka ziemi i żwirku i na balkon ,powoli przyzwyczajaj do słońca cieniując ,zaczynaj podlewanie od zraszania ,(niektóre rebutie podlewamy dopiero po wyrznięciu się pąków kwiatowych)nie wolno zimować roślin z ziemniakami
tomekidec
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

dzięki wielkie za pomoc :)
tomekidec
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Niestety kaktusik (na zdj.nr 1) nie wytrzymał zmiany. "Bulki" zrobiły się miękkie i po rozerwaniu jednej z nich okazało się że w środku jest brązowa papka :( w każdej kolejnej było to samo. Następnie padł wilczomlecz (jeden z dwóch) a teraz drugi robi się powoli miękki (kolce też :(). Czy mogła im zaszkodzić ziemia do kaktusów? Wsadziłem w nią też trzykrotkę dla testu (jedna doniczka ze zwykłą ziemią, druga z tą do kaktusów). W zwykłej rośnie jak oszalała w tej do kaktusów żadnych nowych pędów (taka jakby wegetacja). Ziemia do kaktusów wyglądała jak mak. Czarna z białymi kropkami. Czy można jeszcze coś zrobić z wilczomleczem? Podlewam go raz na tydzień.
Obrazek

I jeszcze miałbym pytanie o jednego kwiatuszka: aechmea.
Niestety po przekwitnięciu nic nie zrobiłem ze starą rozetą, później zaczęły rosnąć nowe i teraz "potwór" wygląda tak:
Obrazek Obrazek
czy na wiosnę ją rozsadzać? Bo rośnie już tak od ponad roku jednak niestety nie kwitnie :(
Przy zakupie miała piękne grube liście a teraz poszła zamiast w jakość to w ilość :)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Rozety potomne Aechmei sadzimy pojedynczo. Zakwitną po ok 2 latach. Poczytaj w Encyklopedii roślin ( Przema) o Aechmei. :D
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”