Moja kolekcja
- Agnieszka_73
- 200p

- Od: 16 paź 2008, o 21:17
- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mambo
to ja się zapisuję na listę oczekujących na takiego equestris'owego maluszka
A nowy nabytek cud miód
śliczniutki i poprawiający humor zdecydowanie 
A nowy nabytek cud miód
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Anusska
- 1000p

- Od: 10 paź 2008, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jedyne co mi przychodzi na myśl to landrynka...
Nowy nabytek musi być słodki
A pachnie może przypadkiem? Bo tak mi jakoś na takiego wygląda...
Ale żeby maluszki się na mnie nie obraziły (za to że nic o nich nie napisałam :P ) i dobrze rosły, to powiem że też są równie ładne i słodkie. Szczególnie fajnie muszą wyglądać keiki - i one małe i storczyk malutki 
P.S. Chyba znowu masz bliźniaczki...
P.S. Chyba znowu masz bliźniaczki...
- Mamba
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 cze 2008, o 21:25
Dziękuję Wam, bardzo miło mi i storczykom
Agnieszko, o storczykarni pewnie większość z nas myśli i nieśmiało marzy
Dewuko Equestris miał dużo kwiatów, ale nie wszystkie wyrosły u mnie, bo kupiłam go na majowej wystawie jako dorosłą roślinę. Ale i tak cieszył mnie długo kwiatami
Asiu, storczyki są z reguły ( zwłaszcza dla takich maniaków jak my
) słodkie i "wiedzą" jak poprawić nam humor
Aniu, nowy faktycznie pachnie delikatnie, czym też mnie zaskoczył
Jak go "wyczułaś"
Keiki ( owszem bliźniaczki
) rzeczywiście słodziutko wyglądają, są niesamowicie małe. Nie spodziewałam się, że będą w aż takich maleńkim rozmiarze 
Agnieszko, o storczykarni pewnie większość z nas myśli i nieśmiało marzy
Dewuko Equestris miał dużo kwiatów, ale nie wszystkie wyrosły u mnie, bo kupiłam go na majowej wystawie jako dorosłą roślinę. Ale i tak cieszył mnie długo kwiatami
Asiu, storczyki są z reguły ( zwłaszcza dla takich maniaków jak my
Aniu, nowy faktycznie pachnie delikatnie, czym też mnie zaskoczył
Keiki ( owszem bliźniaczki Anussko :P
Oj....tak niewiele jest falenopsisów pachnących w tej ogromnej grupie ,ze mozna powiedzieć szkoda.....Ale bywają.I znam upodobania do zbiorów takowych.
Można powiedzieć *nic za nic* nie ma w przyrodzie i świeie ,więc ich kwiaty jakościa nadrabiają .
Mało mają konkurencji w ilośći ,kolorze, wielkośći i trwałość kwiatów
Tak oceniam
.
A jak się zdarzy pachnący w kolekcji , to ... jest wspaniałym bonusikiem..
Mamba :P
Ten Phalaenopsis equestris z wystawy wyjątkowo OOOOgromniasty się wydaje =* okaz*.Jak na oznaczony to zaskakujące są dla mnie rozmiary.Widać coś pomogło naturze :P lub zdjęcie nie oddaje realnej wielkości.Podaj wymiary /dla mojej ciekawości/ ,niestety nie widziałam na wystawie,nie byłam ,a ciekawi mnie bo przy moim najmniejszym na swiecie Phal.eq.LAI to jest jak monstrum.
Ciekawość mnie zjada. :
i tyle.
Pozdrawiam JOVANKA
Oj....tak niewiele jest falenopsisów pachnących w tej ogromnej grupie ,ze mozna powiedzieć szkoda.....Ale bywają.I znam upodobania do zbiorów takowych.
Można powiedzieć *nic za nic* nie ma w przyrodzie i świeie ,więc ich kwiaty jakościa nadrabiają .
Mało mają konkurencji w ilośći ,kolorze, wielkośći i trwałość kwiatów
Tak oceniam
A jak się zdarzy pachnący w kolekcji , to ... jest wspaniałym bonusikiem..
Mamba :P
Ten Phalaenopsis equestris z wystawy wyjątkowo OOOOgromniasty się wydaje =* okaz*.Jak na oznaczony to zaskakujące są dla mnie rozmiary.Widać coś pomogło naturze :P lub zdjęcie nie oddaje realnej wielkości.Podaj wymiary /dla mojej ciekawości/ ,niestety nie widziałam na wystawie,nie byłam ,a ciekawi mnie bo przy moim najmniejszym na swiecie Phal.eq.LAI to jest jak monstrum.
Ciekawość mnie zjada. :
Pozdrawiam JOVANKA
- Mamba

Jovanko, equestris na zdjęciu faktycznie wygląda na ogromnego i chyba jest dość duży. Co prawda niewiele okazji miałam do obejrzenia tych kwiatów na żywo i trudno mi ocenić czy faktycznie jest wyjątkowo duży. Chętnie zaspokoję Twoją ciekawość.
Zmierzyłam jego liście: najstarszy, który już więdnie ma dł. 9,5 cm, a najmłodszy, już wyrośnięty, ma 19,5cm. Szerokość wszystkich liści to 4cm. Wysokość rośliny nad podłożem do miejsca w którym pęd zaczyna się pochylać w dół, to ok. 25cm. Posadzony jest w donicze o średnicy 9cm. Kwiaty teraz nie kwitną, ale gdy kwitły na moje oko mogły mieć szerokość ok 2cm. Jest to kwiatek hodowli Orchidsklepiku. Dla porównania zrobiłam kilka zdjęć z innymi phalaenopsis. Phal. equestris to ten w liliowej osłonce.

Przy okazji robienia zdjęć moja córka znalazła takiego potwora
który został usunięty "po wielu torturach"

Przy okazji robienia zdjęć moja córka znalazła takiego potwora

- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Mambo, współczuję Ci obecności ,,potwora,, jestem właśnie po ich inwazji, pojawiło się kilka na jednym Phal, szybciutko go odseparowałam i usunęłam paskudztwo, ale niestety co jakis czas znajduję kolejnego, na różnych storczykach, kupiłam nawet preparat chemiczny, ale na razie się powstrzymuję z pryskaniem, ba boję się chemii w domu. Jak jakąś paskudę znajdę to usuwam fizycznie, ale boję się czy się nie pojawi duża ilość, na razie panuję nad sytuacją 
- Mamba

Dusiu, phal. equestris ma z natury malutkie kwiaty i nie sądzę, żebyś znalazła okaz z większymi. Ale ma to swój urok. W połaczeniu z wyższymi phalaenoopsis o dużych kwiatach tworzy ładną kompozycję i nie zajmuje dużo miejsca 
Agness, przyzwyczaiłam się już do niemal ciągłej obecności wełnowców i do stałej walki z nimi. Już nie robią na mnie takiego wrażenia jak na początku. Jeśli tylko na jakimś kwiatku zobaczę takiego drania kilkukrotnie, używam chemii tj. Provado i to jest skuteczny środek na te wstrętne uparciuchy. Kwiatka wynoszę na klatkę schodową i tam szybciutko i bezpiecznie spryskuję.
Agness, przyzwyczaiłam się już do niemal ciągłej obecności wełnowców i do stałej walki z nimi. Już nie robią na mnie takiego wrażenia jak na początku. Jeśli tylko na jakimś kwiatku zobaczę takiego drania kilkukrotnie, używam chemii tj. Provado i to jest skuteczny środek na te wstrętne uparciuchy. Kwiatka wynoszę na klatkę schodową i tam szybciutko i bezpiecznie spryskuję.
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
nie wiem, czy wszystkie equestris są takie same, widziałam je tylko 2 razy, ale 1 chyba nie miał całkiem maleńkich kwiatów, a ten drugi miał bardzo małe, a ja wolę większe kwiaty, nie lubię mniejszych niż 3 cm. może być jakiś mieszaniec equestris, żeby tylko wyglądał jak equestris, ale miał trochę większe kwiaty od niego.Dusiu, phal. equestris ma z natury malutkie kwiaty i nie sądzę, żebyś znalazła okaz z większymi. Ale ma to swój urok. W połaczeniu z wyższymi phalaenoopsis o dużych kwiatach tworzy ładną kompozycję i nie zajmuje dużo miejsca
-
volcowitch
- ZBANOWANY
- Od: 8 lip 2008, o 13:03