Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona

Post »

Jakie wielkie papryki już macie ;:oj
Moje dopiero łebki z ziemi wychylają. ;:223
No, ale czasu nie było na takie pierdoły. :wink:

Podleję im trochę dopalaczy i wystrzelą jak tylko cieplej będzie.
Aniu, trochę zaraziłam się balkonową uprawa warzyw od Ciebie, ale tylko ździebko. ;:306
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona

Post »

Ździebko to zawsze więcej niż nic :wink: Ja się od Ciebie też kilkoma kwestiami zaraziłam, np. bardzo mi się podoba krzyżowanie pomidorów, ale jako , że nie mam wiedzy na ten temat pozostawię tą działkę Tobie, Jarsonowi, Kasencji i Kasi (MORANGO) podglądając z boczku :D i ewentualnie dzielnie walcząc w szeregach wolontariuszy dla ustalenia odmianowych cech ;:172
Te papryki to był raczej eksperyment, wyciągnęłam nasionka prosto ze sklepowych owoców i ciapnęłam w ziemię - no i są sobie. Te siane z listy, też u mnie dopiero wschodzą powoli ;:108
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Aniu- takie papryczki sklepowe czasami dają piękny plon, i mimo że mogą się rozszczepić bo najprawdopodobniej to jakieś efki to czasami takie piękne papryki, ja w tym roku też wysiałam jedną paprykę z biedry, podłużną, taka była słodka, że nie mogłam się oprzeć by jej nie posiać. Aniu bardzo mi miło, że doceniasz i moje starania w tworzeniu krzyżówek, wielka szkoda że nie mam więcej miejsca, wówczas mogła bym robić pełną selekcję, a tak liczę na innych, którzy uprawiają moje krzyżówki i potem dzielą się ze mną swoimi spostrzeżeniami. Ale satysfakcję dają na F1, bo krzyżując np. dwa zółte, zawsze w pierwszym pokoleniu będzie czerwony, i to już daje zadowolenie obserwowanie jakie cechy pomidor przejął od rodziców. Ja w tym roku chcę popróbować trochę krzyżowania wypierającego, trochę większa szkoła jazdy, a na przyszły rok będę próbowała krzyżówek z dzikimi formami z gatunku Lycopersycom tylko tu muszę zdobyć nasiona). Zachęcam zatem Aniu do krzyżowania, dla samej satysfakcji. :)
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Kasiu jestem ciemna w tym temacie jak tabaka w rogu ;:306 ale nie powiem kusi mnie, szczególnie "robienie" Dwarfów. Bardzo bym chciała kilku wysokim odmianom ukraść owoce i umieścić je na tych niskich krępych krzakach.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Z tym może być trochę problemu, szczególnie w pierwszym pokoleniu, bo wysokość roślin pomidora jest cechą dominującą, ale w kolejnych pokoleniach, ;:224 jakieś fajne rozszczepienie, ja to w ogóle jestem ciekawa tych Dwarfów, Kasia mymystery mi polecała, ale to już na next sezon :;230 wypróbuje, jak znajde chwilkę to więcej o Drafach napiszę :) ;:196
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Dostałam zaproszenie na jakąś kurso-konferencję, którą organizuje Centrala Nasienna, będzie na niej spec od krzyżowania z PNOSa. Może uda mi się z nim uciąć sobie małą pogawendkę zobaczymy.

Nie wykiełkowały mi do tej pory 3 odmiany bakłażana, i aż 4 odmiany papryk. Ale nie będę dosiewać ostrych. Słodkie niektóre już są w kubkach, reszta w piątek.

Na 2.03 planuję też pierwsze pomidory. Tylko mini koktajlówki na razie: Tumbling Tom, Perła Sadu i Venus.
11.03 pójdą do ziemi wczesne odmiany i te które nie boją się chłodu, a zaraz po nich 22.03 te które mają najdłuższy okres wegetacji. Dosiewki ewentualne 29.03

Bób który już dawno miał być wysiany, pójdzie do ziemi dopiero w sobotę.
No i wszystkie kapustne :roll: których nie wysiałam w końcu, ze strachu przed tymi mrozami.
Sałaty proszą się o pikowanie ;:173 zaczyna się ruch...
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, a miałaś już Tumbing Toma? Bardzo ładny, ale taki bez smaku, jak dla mnie, choć może nie miał zbyt słonecznej miejscówki i dlatego? Skórka też była dość twarda.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Ja też mam opóźnienie przez tą pogodę :| Bób chciałam już mieć nawet w gruncie, od dwóch lata tak szedł z końcem grudnia na grządki, a póki co wygląda na to, że na dniach mogę go sobie posiać, ale dopiero do pierścieni ;:173
O wy krzyżowcy pomidorowi, przez Was potem odmian jest bez liku i naprawdę nie wiadomo, co wybrać :lol: Nie no żartuję, jakbyś coś miksowała w tym sezonie, to pewnie znajdzie się sporo osób chętnych testowania (np ja :uszy )
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Ja też czekam z bobem i totalnie nie wiem kiedy go posadzę. Chciałabym raczej wprost do gruntu, bo nasza próba kiełkowania skończyła się tak że młoda zafascynowała się fasolkami i ma teraz 2 boby w doniczce. Ale wcale nie są ładne, takie dłuuugie badyle bez liści. Chyba nie tak bób powinien wyglądać...
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Skoanna pisze: Grażynko właśnie miałam Cię zapytać - pomidorka Krym wysoki mam od Ciebie. Ale mam też od Ciebie Krym NN, czym one się różnią?

Pytanie nie jest do mnie, ale ja dawałam na akcję NN Krym już jakiś czas temu.
Nie wiem czy wobec tego funkcjonuje jakiś inny jeszcze NN Krym :? w każdym razie mój to pomidor karłowy, malinowy,
o okrągłych pomidorach, dużych, twardych, ale niesamowicie smacznych, rozpływających się w ustach.

Króciutki opis viewtopic.php?p=5371029#p5371029
I tu o nim krótka wzmianka viewtopic.php?p=4166996#p4166996
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Anida miałam. W zasadzie mam co roku. Fakt nie tryska może wybitnym smakiem. U mnie zarówno żółta jak i czerwona wersja były po prostu pomidorowe. Wolę słodsze, ale Tumbling Tom jest super kompaktowy i dosłownie obsypany owocami, a jak zapewni mu się dojrzewanie w pełnym słońcu to nawet nawet te maluchy są. Za przemawia też bezproblemowość nawozowa i ładny wygląd przez cały sezon. Venus czy Perła Sadu już niestety tak nie mają. Owoce smaczniejsze, krzaki plenne, ale nie dociągają u mnie do końca sezonu w przyzwoitym wyglądzie, a ja mam fisia estetycznego, u mnie warzywnik musi wyglądać nie tylko smakować ;:306
Aguś raczej na razie ciekawość mną kieruje niż jakiś konkretny plan. Nie mam pojęcia o krzyżowaniu pomidorów, ani też wielkich ambicji w tym temacie, ale mam kilka takich pomidorów, które bardzo chętnie bym pożeniła. Może kiedyś...
Dzisiaj zaczynam moczenie bobu, kurczaki, jak tak dalej pójdzie to mszyca go zje jak tylko puści listki ;:131 Posadzę w doniczkach torfowych bo nie mam pierścieni i "niech się dzieje wola nieba"... Mam jeszcze od Ciebie dwie torebki białego, i dokupiłam Karmazyna, jest przepyszny.
Maju no jakoś wybitnie urodny nie jest, ale fakt sadzony do gruntu jest jednak bardziej krępy, no i przede wszystkim zahartowany, ale ja boję się przy późnym siewie inwazji mszyc. W zeszłym roku udało mi się idealnie wstrzelić. Siany do gruntu ( czyli do skrzyni i donic, które od razu stały na tarasie) na początku marca:
Obrazek
a potem w czasie kwietniowego ataku zimy:

Obrazek
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Jolu dziękuję. Pomogłaś mi rozwiązać pewną zagadkę :) Otóż siałam w zeszłym roku tegoż właśnie NN Krym wydawało mi się że od Grażynki i wyszedł mi dokładnie taki piękny malinowy pomidor o owocach jak wielkie gładkie kule. Byłam przekonana, że coś pomieszałam w tyvkach i że to jest Stara Babcina Malinówka,choć ta kulistość nie do końca mi pasowała. Spodziewałam się pomidora bardziej podobnego do Czernomora, myślałam, że będzie ciemny ;:306 . Nawet zebrałam z niego nasiona i napisałam na nich Stara Babcina Malinówka??? Muszę szybciutko to zmienić za pamięci. Nie był zbyt wysoki, do donicy jak najbardziej i bardzo smaczny.
Obrazek
Jedna zagadka rozwiązana. Nie wiem natomiast co to za pomidor opisany na dilerce jako Krym wysoki. Nie siałam go w takim razie do tej pory, i zastanawiałam się czy to ten sam pomidor czy zupełnie inny. Podejrzewam, że się nie dowiem póki go nie wysieję ;:224
aha, Grażynka napisała że
Wysoki, mocne łodygi, smaczny, u mnie zostaje.

Grażynko malinowy, czy ciemny?
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Aniu, to nic skomplikowanego z tym krzyżowaniem, tylko się tak wydaje.
Gdybyś była kiedyś zainteresowana to nie ma problemu.....
i będziesz prawdziwym specem w tej dziedzinie. Mi też jeden spec z fo wytłumaczył
kiedyś na przykładzie motylków ;:113 :;230
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Też chętnie spróbuję, może coś ciekawego wyrośnie ?
Megagron jest dobrym "towarem" do krzyżowania :D :D
inga_beta
200p
200p
Od: 15 maja 2014, o 08:24

Post »

Skoanna
Zaczełam czytać Twój wątek od początku, a Ty tam ciągle się borykasz z przędziorkiem. Ciekawa jestem czy udało Ci się z nim poradzić ?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”