Róże u Doroty - mój mały różany raj, sezon 2017/2018

Zablokowany
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże u Doroty - mój mały różany raj, sezon 2017

Post »

Doruś cudne te Twoje panny, co tu dużo gadać. Oglądając ostatnie zdjęcia przeniosłam się na chwilę do ciepłego lata...
Na szczęście ten sezon dopiero pokaże na co go stać, a może być przecież jeszcze lepiej ;:333
Do czerwca już tylko 4 miesiące ;:215
Dziękuję szczególnie za zdjęcia Bathsheeby, ja swoją oglądałam głównie w dużym słońcu i nie dało się sensownego zdjęcia zrobić. Też zastanawiam się, jak ona przezimuje :roll:
Pashmina Twoja to wypasiony krzaczor, przepiękna jest ;:167

Muszę się przyznać, że po nadrobieniu zaległości w przeglądaniu wątków Twojego i Majki nie oparłam się różanym zakupom i popełniłam niewielkie zakupy u P.Kamili ;:124 :;230
Jestem też tak kreatywna, że od razu na poczekaniu wymyśliłam nowe miejsce na kolejną rabatę różaną ;:209
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Dorotko - czy Bathsebę sprowadzałaś z Anglii, czy też u nas ją kupilaś. Ta róża śni mi się po nocach! Pokazujesz też róże z serii Flower Circus - odnoszę wrażenie, że to bardzo udana seria. Kwitną obficie i długo. Ty też masz o nich takie zdanie? Piszesz też, że kupiłaś w A. francuską kremową różę - nie widzę jej, ale moja okazała się Jardinis. Sprawdż czy to czasem nie ona.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Dorotko współczuje. Nasze pupile za krótko są z nami. Też kilka lat temu odeszła nagle moja sunia. Wiem jak to boli. ;:168 ;:168
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

Dorotko,

dobrze, że już ponownie piszesz, odpowiadasz na wpisy. Oczywiście ból pozostaje, ale trzeba się czymś zająć.
Ja poproszę o doradztwo, mam niewielkie doświadczenie z różami. Czy po zakupie róży, jeśli nie ma jeszcze miejsca w gruncie, można wsadzić do donicy, a potem przesadzić? Nie powinno to zaszkodzić? Musimy zrobić miejsce na nowe nasadzenia, a sklep informuje, że wysyłają po 10 marca, obawiam się, że do tego czasu nie uporamy się z tą pracą.
Chciałabym kupić róże, które są łatwe w pielęgnacji, zdrowe, a kwiatki nie przekwitają tak szybko, może przy tym ładnie pachną? Kolory bez róznicy, może tylko nie białe. Mogę prosić o podpowiedź? :D
pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Dorotko, bardzo mi przykro z powodu odejścia Twojego pieska ;:110 To trudne chwile dla opiekuna... ale ponoć najlepszym lekarstwem na te rany jest zaopiekowanie się nowym futrzakiem. Takie podejście i terapię na skołatane nerwy, przetestowali moi znajomi. Było to bardzo dobre posuniecie, jak sie później okazało. uratowali w ich przypadku, kolejnego psiaka ze schroniska.. Ja takich doświadczeń nie mam, niestety miałam dłuższe miesiące, lata przerwy bez psiaka. Ale nigdy sie nie broniłam przed "psem", wiedziałam, że to kiedyś nastąpi i tak się stało. Teraz mam psa i 2 koty, poszłam na całego :;230 :;230
Ale znam doskonale to cierpienie o którym napisalaś...
Dorotko, róże prześliczne ! można naładować akumulatory, w sytuacji co dzieje się za oknem... brrrrr
Dzięki za wspaniałe zdjęcia ;:333
Trzymaj się, będzie dobrze, tylko daj sobie trochę czasu..
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Dorotko :wit . Kochana jak patrzę na Twoje zdjęcia to aż serce mi rośnie , cudnie ;:138 ! Szacunek za takie dzieło ;:180 . Mam nadzieję, że znajdziesz lekki sposób na podlewanie i na pozostałe prace przy różach. Kręgosłup jest bardzo ważny więc mam nadzieje, że już nigdy nie przydarzy Ci się taka sytuacja jak w zeszłym roku ;:196 . Twoje Pashminy czarują bardzo mocno i dzięki Twoim zdjęciom mam jeszcze nadzieję, że moje też takie kiedyś będą ;:173 . Czerwcowe widoki niesamowite ;:138 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Minnie
200p
200p
Od: 11 kwie 2016, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Dorotko,
bardzo mi przykro, że Mango nie ma już z tego Wami.
Tak jak, piszesz, na pewno jest tak jak ludzie, w lepszym miejscu, biega po zielonych łąkach i już nie cierpi. Twoja decyzja choć trudna, była właściwa, zaoszczędzłaś pieskowi cierpienia.

Dobrze, że forum troszkę oderwało Cię od smutnych myśli, wspaniałe, urzekające zakątki. Roztaczący się zapach czuć niemal przez ekran.
W tym roku proszę uważaj na kręgosłup, różyczki są tak piękne dzięki Twojej opiece i ciężkiej pracy, ale musisz myśleć też o swoim zdrowiu. Mam nadzieję, że uda się wymyślić jakiś dogodny sposób zasilania różyczek bez uszczerbku na zdrowiu.

Bathsheba przepiękna, cieszę się, że tak cię cieszy :D

Trzymaj się, ściskam mocno ;:4
Pozdrawiam serdecznie, Ania
Bylinowo-różany ogród u Minnie
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Dorotko, mi również bardzo przykro z powodu straty Mango :(

Twój różany ogród to raj dla wszystkich zmysłów. Z zachwytem i tęsknotą za latem obejrzałam wszystko.
Z zachwytem piszesz o Bathshebie i wcale Ci się nie dziwię. Gdyby nie była pnącą, na które już wcale nie mam miejsc, to być może i u mnie by zagościła.
Tak jak Ty Bathshebą, ja zauroczona jestem Desdemoną ;:167 Strasznie zaczęły mnie kręcić właśnie róże o nie całkiem pełnych kwiatach ;:167
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Witajcie! :wit

Dzisiaj wrócę do opisów ubiegłorocznych debiutów, a na wpisy miłych gości odpowiem za kilka dni ;:108

Benjamin Britten - otrzymałam solidną sadzonkę i moim zdaniem to główny klucz do sukcesu. Od początku wystartowała dobrze, ładnie się krzewiąc i szybko przyrastając. Przez cały sezon rosła w donicy, a w sierpniu mocno poszybowała w górę. Kwiaty ma w wiśniowo-malinowo-porzeczkowym kolorze. Dość trudnym zresztą do określenia, ale przez to wyjątkowo oryginalnym. Kuliste, o pięknym, zdecydowanym zapachu, wytrzymują kilka dni. Niezbyt służy im bardzo ostre słońce. Przez cały sezon zdrowa, ładnie powtórzyła kwitnienie, ale na drugi rzut trzeba było trochę poczekać. Trzecie kwitnienie było we wrześniu, ale skromne, zaledwie kilka kwiatów. Zdjęć nie mam za dużo, bo poprzez jej spory wzrost i usytuowanie donicy na podwyższonej rabacie, dość trudno było jej zrobić odpowiednie ujęcia. Kolor też nie do końca wychodzi dobrze i nie każdy aparat jest w stanie sobie z nim poradzić. W rzeczywistości wygląda dużo lepiej niż na zdjęciach. Już po pierwszym sezonie widać, że będzie wysoką różą i w związku z tym posadziłam ją z tyłu rabaty. Jej debiut uważam za udany i z niecierpliwością czekam na kolejny sezon ;:333

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj w towarzystwie Charlesa Austina

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Dorotko, przepiękny jest Benjamin Britten ;:oj Ależ on ma kolor ! Piękne kwiaty, cudna róża ;:333
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dałaś po oczach tymi różanymi widoczkami. Ale aż mi oddechu zabrakło przy opowieści o wyczynie Twojego teścia. Nie zachowałbym spokoju w takiej sytuacji. Kiedyś moja teściowa miała zapędy racjonalizatorskie w moim ogrodzie, ale szybko jej to wyperswadowałam. (Chciała wyrzucić różaneczniki bo nie kwitną - a była jesień ;:223 )
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko Kochana ;:167 Obiecywałyśmy sobie uaktywnić się na forum... Ty jak widzę nie próżnujesz, a ja tym czasem w głębokim lesie :oops: Z wielkim żalem przeczytałam Twój smutny wpis o tęczowym moście. Cóż powiedzieć w takich chwilach? Słowa są miałkie... i jakoś tak mało wyraziście oddają uczucia :? Współczuję Ci całym sercem, tym bardziej, że z własnego doświadczenia wiem co przeżywasz. Ja byłam w tej samej sytuacji 3 lata temu, kiedy pożegnałam się z moją najukochańszą psicą ;:145 Do tej pory nie zdecydowałam się na innego psa, chociaż wiele osób mi to perswaduje. Zaparłam się, bo po pierwsze nie chcę drugi raz przez to przechodzić (mam na myśli rozstanie) a po drugie szukanie "zamiennika" wydaje mi się uwłaczające i nie w porządku. Może kiedyś... Czas leczy rany - nie do końca, ale zawsze...
Życzę Ci właśnie takiego ukojenia i poczucia, że BYŁO WARTO, choćby dla takich chwil, jak mokry nos pod kolanem ;:108
Wiosna niby za pasem, a tymczasem mrozy siarczyste. Tak liczyłam na to, że ta zima przejdzie łagodnie :( Nic z tego, jak widać ;:223 Zastanawiam się ile róż mi wypadnie, ile skończy z jednym badylkiem ;:219 A skoro przewiduję takie opcje, to i zaopatrzyć się trzeba w rezerwy :;230 Coś tam "skubnęłam" we Flori - bez szału :roll: Niektóre odmiany kupiłam po raz drugi, bo poprzednie odmówiły współpracy :evil:
A jak u Ciebie? Plany na nowy sezon?
Ja martwię się trochę, bo pościągałam do ogrodzia co się dało i powoli zaczyna mi brakować odmian tzw. "must have". Zauważyłam to najbardziej w przypadku lilii. Obleciałam wszystkie sklepy internetowe i skończyłam z miną skwaszoną, jak po zjedzeniu beczki kapusty ;:222 Normalnie nie ma co kupić i czym sobie zapełnić tę wielgachną dziurę w doznaniach? ;:306 Dziura w doznaniach jest wprost proporcjonalna do braku braków finansowych ;:306 Jednak zdecydowanie wolę na odwrót :;230
Szukając wytrwale odkryłam nowy sklep z cebulami i Ci przynajmniej zabłysnęli kilkoma odmianami, jakich nie miałam do tej pory. No, zobaczymy...
Ściskam Cię mocno ;:196
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Dorotko - masz rację, że kluczem do sukcesu jest dobra sadzonka. Dlatego tak ważne jest, byśmy otwarcie na naszym forum mówili o tym, gdzie warto a gdzie nie warto kupować rośliny, nie tylko róże. Zupełnie nie wiem, dlaczego uczestnicy forum nie używają pełnych nazw szkółek,nie mówię o reklamie, ale o rzetelnej informacji.
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotko , piękne wspominki , jeszcze troszkę i ruszymy nareszcie do ogrodów .Oczywiście nie posłuchałam własnego rozsądku i domówiłam drugą Boscobel ;:223 .W tym sezonie szczególnie będę obserwowała swoje angielki , dam im dobrze papu i zobaczę czy da to jakiś efekt .Spokojnego tygodnia ;:168
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

Widzę mnostwo pięknych różyczek w twoim ogrodzie. Proszę o podpowiedź, jak je pielęgnować, by nie dostały choroby.
Mam na razie 9 róż, a już dokupiłam kolejne. Na opakowaniach z nawozem widzę, że można podsypać już w marcu. Oczywiste, że jeszcze nie w mrozach. A kiedy zastosować jakiś oprysk profilaktyczny? Będę wdzięczna za podpowiedź :D .

:wit
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”