Dziękuję.
onectica napisał(a):
(...) rośliny spore.
Jak duży taki echinopsis musi być, żeby zakwitł?
Nie ma reguły. Pewnie dlatego, że echinopsisy hybr. dorastają do różnych rozmiarów, największe są te mieszane z trichocereusami, średnie z najsilniejszymi genami echinopsisa a małe i bardzo małe np. te których przodkowie zaliczają się do lobivii czy chamaecereusów...
U mnie zakwitły już echinopsisy o średnicy 2cm, są jednak i takie które mają 10cm i nie kwitną.
Jednak większość kwitnie przy średnicy 4-5cm.
aberracje napisał(a):
No jak, ja sie pytam, jak??? W mieszkaniu (calym) mam ponad 20 stopni, w garażu nie mam okien, a na balkonie tyle minusów, ile przywieje (strefa 7). Gdzie ja mam łatwo przechować choćby jedna doniczke? Już myślalam o akwarium na balkonie, ale to tez nie to

Piwnicy niet, strychu niet, ganka niet, i nie dobuduje, bo to nie dom wolnostojacy

Na parapecie przy rozszczelnionym oknie można obniżyć temperaturę o kilka stopni - szczególnie jeśli odgrodzi się rośliny np. folią od reszty pomieszczenia.
Znany to sposób i zacny - na początek na pewno wystarczy! Jak jest 12-14 stopni to większość kaktusów - oczywiście oprócz tych zimolubnych - zimuje dobrze i potem kwitnie.
Jak mawiają: dla chcącego nie ma nic trudnego.