Moja kolekcja
- Mamba
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 cze 2008, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Śnieżko, może faktycznie coś w tym jest... 
Ostatnio nie udało mi się wstawić zdjęć matki 2 keiki, dziś "nadrabiam zaległości"
Widać wyrastający nowy pęd i rozgałęzienie starego pędu - ten na którym keiki obcięłam jako pierwsze. Jak na
wygląda całkiem dobrze
Na końcu zdjęcie z poprzedniego kwitnienia, jeszcze tej fotki nie pokazywałam
Wszystkiego najlepszego z okazji jutrzejszych Mikołajek
A zwłaszcza storczykowych prezentów
obok poduszki (pod poduszką byłoby niebezpiecznie
).
Ostatnio nie udało mi się wstawić zdjęć matki 2 keiki, dziś "nadrabiam zaległości"
Wszystkiego najlepszego z okazji jutrzejszych Mikołajek
Mamba Śnieżka dobra ręka i nie szkodzenie kwiatom to jedno, ale u mojej mamy w mieszkaniu to chyba są nadzwyczajne warunki, bo mama ma 2 a siostra 1 storczyk i każdy z nich ledwo przekwitł to wypuścił nowe pędy plus kilka odgałęzień z bocznych oczek
po prostu małe drzewka, dla mnie to jest szok ;:225 podlewają wodą z filtra i od czasu do czasu storczyki dostają nawóz
u mnie ani w bucik ani pod poduszkę nie włożył, ale prezencik mikołajkowy jest 
u nas jest zwyczaj wkładania prezentów w buciki położone dzień wcześniej na parapecieMamba pisze:obok poduszki (pod poduszką byłoby niebezpiecznie
gratulacje!Mamba pisze:Musze się pochwalić, że jeden z moich storczków wypuszcza aż 3 pędy ;:49 Zapatrzona w 2 pierwsze dopiero po jakmś czasie, zupełnie nieoczekiwanie, zauważyłam trzeci. Pierwszy raz spotyka mnie takie szczęścieCo ciekawe kupiłam go chyba pod koniec wiosny albo na początku lata za 10 zł
Takiego samego "konwaliowego" ma Dorela i też nieźle rośnie - przedłuża pęd.
z moich obserwacji wynika, że najchętniej i najobficiej kwitną falki cytrynowe z drobniejszymi kwiatami (oglądałam ich kilka w LM - nie ważne czy mają standardowe kwiaty czy peloric).. mam jednego czteropędowca który na każdym z pędów ma po kilka rozgałęzień - niebawem będzie przypominał miniaturowe drzewo
http://swiatorchidei.pl/forum/files/fal ... y1_141.jpg
http://swiatorchidei.pl/forum/files/fal ... wy_310.jpg
jego kwitnienie to wprawdzie nie moja zasługa ale rozgałęzienia pędów wypuścił już u mnie (to stare zdjęcia, w tej chwili rozgałęzień jest więcej - czekam aż rozwinie pąki, wtedy go obfotografuję)
Edyta
- Mamba

- Od: 25 cze 2008, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Soniu to prawda. Mojej cioci storczyki rosną jak szalone, chociaż nie robi nic nadzwyczajnego.Stoją na północnym parapecie, podlewa je przegotowaną wodą i nawet nie wiem czy zbyt często je nawozi. Pomimo to wciąż wypuszczaj nowe pędy i jednocześnie stare się wydłużają. Zazdroszczę takich kwitnień. Ja staram się, doglądam, podlewam wodą destylowaną, kupuję nawozy i uważam, żeby ich nie przedawkować, a pomimo to nie kwitną tak obficie. U mnie za to chętnie wypuszczają keiki, chociaż wolałabym jednak kwiaty
Do mnie Mikołaj nie przyszedł, ale jeśli chodzi o storczyki chyba nic bym już nie wcisnęła
Edysejo Pięknie będzie jak Ci zakwitnie limonkowy, to nic, ze to sklepowe pędy, ważne że u Ciebie się rozgałęziają
Do mnie Mikołaj nie przyszedł, ale jeśli chodzi o storczyki chyba nic bym już nie wcisnęła
Edysejo Pięknie będzie jak Ci zakwitnie limonkowy, to nic, ze to sklepowe pędy, ważne że u Ciebie się rozgałęziają

- Agita

- Od: 5 lis 2008, o 15:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie 
A mój Mikołaj szybko kupił i wręczył mi ptasie mleczko, chyba bał się zapytać co bym chciała bo dobrze wiedział co usłyszy, a tak to zawsze można udawać że się nie wpadło czy coś... Ech, może na gwiazdkę się poprawi, łobuz jeden! ;)
Mambo, przepiękne falki, sporo z Twoich trafiło na moją listę marzeń storczykowych
Zdrówka dla pędów, niech rosną w siłę!
A mój Mikołaj szybko kupił i wręczył mi ptasie mleczko, chyba bał się zapytać co bym chciała bo dobrze wiedział co usłyszy, a tak to zawsze można udawać że się nie wpadło czy coś... Ech, może na gwiazdkę się poprawi, łobuz jeden! ;)
Mambo, przepiękne falki, sporo z Twoich trafiło na moją listę marzeń storczykowych
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
-
Orchideomaniak
- 500p

- Od: 19 sie 2008, o 21:59
- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Mambo, nie martw się tymi pączkami...teraz dla nich taki czas niesprzyjający, porządki = przestawianie storczyków z miejsca na miejsce + wietrzenie, no i niższa wilgotność bo sezon grzewczy...ja też się martwię o moje, choć na szczeście (odpukać
) nic nie zapowiada by miały uschnąć...
Życzę jak najmniej zmartwień, a jak najwięcej sukcesów w uprawie i pięknych kwitnień
Oraz tradycyjnie zdrowia, spokoju, chwili zadumy i odpoczynku od codziennych spraw
Życzę jak najmniej zmartwień, a jak najwięcej sukcesów w uprawie i pięknych kwitnień
Oraz tradycyjnie zdrowia, spokoju, chwili zadumy i odpoczynku od codziennych spraw
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki