Moja kolekcja

Zablokowany
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No chyba nie jest tak do końca, bo jednym storczyki pięknie rosną i stale obficie kwitną, a innym jakoś ledwo zipią. Coś jednak z tą ,dobrą ręką' do kwiatów musi być na rzeczy.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Śnieżko, może faktycznie coś w tym jest... :roll:
Ostatnio nie udało mi się wstawić zdjęć matki 2 keiki, dziś "nadrabiam zaległości" ;:33 Widać wyrastający nowy pęd i rozgałęzienie starego pędu - ten na którym keiki obcięłam jako pierwsze. Jak na ;:86 ;:86 wygląda całkiem dobrze ;:198 Na końcu zdjęcie z poprzedniego kwitnienia, jeszcze tej fotki nie pokazywałam ;:131 Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wszystkiego najlepszego z okazji jutrzejszych Mikołajek ;:227 ;:227 ;:227 ;:227 ;:227 ;:227 ;:227 ;:227 A zwłaszcza storczykowych prezentów ;:19 obok poduszki (pod poduszką byłoby niebezpiecznie ;:163).
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

Ola la pięknie się dzieje u Ciebie :). Gratuluję
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Meniu, dziękuję, u Ciebie też się pięknie dzieje i to jest budujące ;:138
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Mamba Śnieżka dobra ręka i nie szkodzenie kwiatom to jedno, ale u mojej mamy w mieszkaniu to chyba są nadzwyczajne warunki, bo mama ma 2 a siostra 1 storczyk i każdy z nich ledwo przekwitł to wypuścił nowe pędy plus kilka odgałęzień z bocznych oczek ;:173 po prostu małe drzewka, dla mnie to jest szok ;:225 podlewają wodą z filtra i od czasu do czasu storczyki dostają nawóz
Mamba pisze:obok poduszki (pod poduszką byłoby niebezpiecznie
u nas jest zwyczaj wkładania prezentów w buciki położone dzień wcześniej na parapecie ;:183 u mnie ani w bucik ani pod poduszkę nie włożył, ale prezencik mikołajkowy jest :heja
Awatar użytkownika
edyseja
200p
200p
Od: 6 gru 2008, o 13:21
Kontakt:

Post »

Mamba pisze:Musze się pochwalić, że jeden z moich storczków wypuszcza aż 3 pędy ;:49 Zapatrzona w 2 pierwsze dopiero po jakmś czasie, zupełnie nieoczekiwanie, zauważyłam trzeci. Pierwszy raz spotyka mnie takie szczęście ;:112 Co ciekawe kupiłam go chyba pod koniec wiosny albo na początku lata za 10 zł ;:31 Takiego samego "konwaliowego" ma Dorela i też nieźle rośnie - przedłuża pęd.
gratulacje! :D

z moich obserwacji wynika, że najchętniej i najobficiej kwitną falki cytrynowe z drobniejszymi kwiatami (oglądałam ich kilka w LM - nie ważne czy mają standardowe kwiaty czy peloric).. mam jednego czteropędowca który na każdym z pędów ma po kilka rozgałęzień - niebawem będzie przypominał miniaturowe drzewo :D

http://swiatorchidei.pl/forum/files/fal ... y1_141.jpg
http://swiatorchidei.pl/forum/files/fal ... wy_310.jpg

jego kwitnienie to wprawdzie nie moja zasługa ale rozgałęzienia pędów wypuścił już u mnie (to stare zdjęcia, w tej chwili rozgałęzień jest więcej - czekam aż rozwinie pąki, wtedy go obfotografuję) :D
Edyta
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu to prawda. Mojej cioci storczyki rosną jak szalone, chociaż nie robi nic nadzwyczajnego.Stoją na północnym parapecie, podlewa je przegotowaną wodą i nawet nie wiem czy zbyt często je nawozi. Pomimo to wciąż wypuszczaj nowe pędy i jednocześnie stare się wydłużają. Zazdroszczę takich kwitnień. Ja staram się, doglądam, podlewam wodą destylowaną, kupuję nawozy i uważam, żeby ich nie przedawkować, a pomimo to nie kwitną tak obficie. U mnie za to chętnie wypuszczają keiki, chociaż wolałabym jednak kwiaty :roll:
Do mnie Mikołaj nie przyszedł, ale jeśli chodzi o storczyki chyba nic bym już nie wcisnęła :cry:

Edysejo Pięknie będzie jak Ci zakwitnie limonkowy, to nic, ze to sklepowe pędy, ważne że u Ciebie się rozgałęziają ;:23
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie :)

A mój Mikołaj szybko kupił i wręczył mi ptasie mleczko, chyba bał się zapytać co bym chciała bo dobrze wiedział co usłyszy, a tak to zawsze można udawać że się nie wpadło czy coś... Ech, może na gwiazdkę się poprawi, łobuz jeden! ;)

Mambo, przepiękne falki, sporo z Twoich trafiło na moją listę marzeń storczykowych :) Zdrówka dla pędów, niech rosną w siłę!
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, widocznie musisz jeszcze raz napisać list do Mikołaja i wyraźnie podkreślić o czym marzysz ;:91 Dziękuję z pochwały i życzenia. Mam nadzieję, że spełnią się Twoje marzenia, czego Ci życzę ;:15
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślałam, że już nic nowego się u mnie nie pojawi, aż do wczoraj, gdy zajrzalam do jednego storczyka i zobaczyłam nowy pędzik ;:49 ;:48
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Życzę wszystkim forumowiczom radosnych Świąt Bożego Narodzenia,
odpoczynku w rodzinnym gronie
oraz pasma sukcesów
i spełnienia najskrytszych marzeń ( zwłaszcza storczykowych :twisted: )
w nadchodzącym Nowym Roku

Obrazek Obrazek
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

Witaj :) własnie nadrobiłem zaległości uciebie w wątku, na prawdę sporo się dzieje :) gratluję i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dawidzie dziękuję. Nie chciałabym dziś narzekać, ale muszę też powiedzieć, że ostatnio kilka pączków u "moich" pędów zwiędło :cry: i nie wiem co im mogło zaszkodzić.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Mambo, nie martw się tymi pączkami...teraz dla nich taki czas niesprzyjający, porządki = przestawianie storczyków z miejsca na miejsce + wietrzenie, no i niższa wilgotność bo sezon grzewczy...ja też się martwię o moje, choć na szczeście (odpukać :!: ) nic nie zapowiada by miały uschnąć...

Życzę jak najmniej zmartwień, a jak najwięcej sukcesów w uprawie i pięknych kwitnień :!:
Oraz tradycyjnie zdrowia, spokoju, chwili zadumy i odpoczynku od codziennych spraw :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, dziękuję za życzenia i jak zwykle miłe słowa ;:6

Pokażę zdjęcia phal. equestris, który ma już 2 maleńkie keiki :D (chyba założę hodowlę :twisted: ) oraz kilku moich maluszków po kąpieli
Obrazek Obrazek

Jakieś 2 tygodnie temu pocieszyłam się nowym storczykiem :D którego dopiero dziś pokazuję :P

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”