Winorośle i winogrona cz. 6

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Winorośle i winogrona cz. 6

Post »

Pokutuje pogląd o nawożeniu winorośli obornikiem i pewnie tak się robiło.

Jednak nie ma takiej potrzeby. Winorośl jest wrażliwa na nadmiar azotu.
Jeśli już to takim dobrze przekompostowanym w celu dostarczenia pewnej ilości próchnicy
i ja dałabym na wiosnę.
Jednak należy być ostrożnym, żeby nie okazało się, że zamiast owoców mamy liście.
Wbrew pozorom najładniejsze grona są na drobnych latoroślach, nie tych wypasionych.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
jurek16a
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 mar 2013, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ABan pisze:Dolistnie to raczej interwencyjnie. Bez nawożenia może być trudno o przyzwoity plon.
Adam jak chcesz mieć duże i ładne grona, to zostaw ich połowę mniej.
Jeżeli chcesz uzupełnić braki w ziemi, to musisz ją zbadać.
per aspera ad astra
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Ziemię badałem i generalnie brakuje w niej azotu i potasu. Rozumiem że z ew. obornik należy dawkować umiarkowanie, ale obornik wydaje się być dobrym, stopniowo uwalnianym źródłem składników odżywczych.
Pozdrawiam
Adam
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Czy ktoś próbował zaprawiać dołki do sadzenia winorośli wermikulitem? Ma on być b. bogatym źródłem minerałów. Może ktoś wie, jak szybko zawartość tych substancji odżywczych się "zużywa", czyli na jak długo jednorazowe zasilenie rośliny odpowiednią porcją tej skały będzie dawało pozytywny efekt?
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zrobiłem krótkie filmiki o uszkodzeniach krzewów i gron na kilku odmianach dwa tygodnie po gradobiciu
https://youtu.be/6KiiieUdl4k
https://youtu.be/V5jMJ6cG9O4
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2017, o 17:56

Post »

Współczuję! Miejmy nadzieję,że przyszły rok będzie lepszy... . I mam nadzieje,że miałeś ubezpieczoną swoją winnice, bo po tym gradzie to wygląda masakrycznie... . :(
swistak
200p
200p
Od: 22 maja 2013, o 20:58

Post »

Witam,u Piotra na Śląsku gradobicie zredukowało plon. u mnie słońce poparzyło część owoców winogron które nie były osłonięte liśćmi.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

almatea pisze: Na tych blogach czytałem o łozach, pnączach, pasierbach, latoroślach i szczerze nie wiem jak to sensownie ogarnąć. Wydawało by się proste, ale nie jest.
Obejrzyj ten film. Mam nadzieję, że pomoże Ci zrozumieć podstawy.

https://youtu.be/uWySz0oG6TY
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
dsk121
500p
500p
Od: 5 sie 2016, o 10:05

Post »

Moje stare winogrono.
W poprzednim sezonie bylo podcięte w ok 60%-70%, obecnie słabo owocowało.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu widać dwa 2 letnie krzaki, były przycinane poprzednim sezonem na 3 oczka.
Obrazek

Dzięki
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Witajcie, proszę o poradę :wit

Dla działce po babci rośnie winorośl, działka zostanie niebawem sprzedana, ale winorośl chciałabym przesadzić do siebie. Ta winorośl ma ponad 20 lat, rodzi duże, różowo-fioletowe, bardzo słodkie owoce. Nie wiem jaka to odmiana, ale to smak mojego dzieciństwa, więc chciałabym tę winorośl przenieść do siebie.

Jak winorośl zniesie taką przeprowadzkę, czy jak przytnę pędy i wykopię duży korzeń, to mi się przyjmie? Czy może powinnam poszukać mniejszych odrostów lub siewek? Mniejsze pewnie lepiej zniosłyby przesadzanie.
Babcia winogrona nie cięła, rośnie na żywioł.
Awatar użytkownika
Aga2
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 11:54

Post »

Ja bym nacięła trzy oczkowych sztobrów i u siebie na działce w miejsce docelowe powsadzała do ziemi nad powierzchnią ziemi zostawiając jeden pąk . Zimą wysypać na to trochę ziemi tak aby nie obtrącić pąka.
Nie przesadzałabym starej winorośli bo ani nowy nabywca ani Ty możecie już nie posmakować winogron . A tak zawsze można przygiąć długą łoze i przysypać ziemią i się ukorzeni za rok .
Sztobry można przechować przez zimę i wiosną próbować ukorzeniać .
Pozdrawia Agnieszka.
Mój ogród
mateos
200p
200p
Od: 12 mar 2016, o 20:40

Post »

Ten poradnik opisuje jak przesadzać stary krzew winorośli.
sajko71
100p
100p
Od: 15 wrz 2013, o 13:42

Post »

Amanita pisze:... winorośl chciałabym przesadzić do siebie. Ta winorośl ma ponad 20 lat...
Znasz powiedzenie: "Starych drzew sie nie przesadza". To jest tak karkołomne zadanie i efekt bardzo niepewny (korzeń będzie ogromny, wielometrowy), że koniecznie po zakończeniu tegorocznej wegetacji pobierz sztobry, czyli dobrze zdrewniałe tegoroczne łozy, przechowaj zakopując w ziemi (chyba że pobierzesz je wiosną). A wiosną spróbuj je ukorzenić, tylko w ten sposób możesz zwiększyć szansę, że jeszcze zasmakujesz tych "smaków z dzieciństwa".
Pozdrawiam wszystkich. - Sławek
Awatar użytkownika
jan_kow
100p
100p
Od: 19 maja 2016, o 11:48

Post »

Zawsze można spróbować przesadzić dojrzały krzew z którym mamy pozytywne skojarzenia z dzieciństwa. Wyrycie czy wykopanie bryły korzeniowej i jej nie uszkodzeniu
pozwoli nam na dobre przyjęcie krzewu w nowym miejscu. Warto więc zadbać o solidne potraktowanie przedmiotu naszego starania.
Przy przesadzaniu dojrzałego krzewu na miejsce docelowe musimy zadbać aby część bryły korzeniowej była jak największa i nie uszkodzona ,natomiast część zewnętrzna czyli powierzchniowa rośliny była skrócona do minimum (kilka oczek)co pozwoli na szybką regeneracje i odtworzeniu się krzewu w nowym środowisku. :D
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2017, o 17:56

Post »

Chyba najlepiej spróbować wszystkich 3 podpowiedzi, w ten sposób zwiększysz szansę na sukces. :wink: Nie mam zbyt dużego doświadczenia w przesadzaniu starych winorośli (przesadzałem tylko parę kilkunastoletnich,ale wszystkie zakończyły się powodzeniem (może miałem farta-popartego wysiłkiem bo bryła korzeniowa była duuuuża). Robiłem to jesienią w okresie gdy roślina nie miała już wcale liści, zdaje się , że już po niewielkich przymrozkach. :) Powodzenia ! :D
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”