Cześć!
Na wstępie chciałabym się przywitać cieplutko w ten jesienny deszczowy wieczór

Na to forum sprowadziło mnie poszukiwanie informacji o grudniku. Od wielu lat hoduję takiego starego stażem, jeszcze starej "generacji" o różowych kwiatach, które z roku na rok coraz mniej pamiętam, gdyż już daaawno roślina mi nie zakwitła i już parę razy otarła się o decyzję wyrzucenia na śmieci, szczególnie, że kompletnie o nią nie dbałam z braku czasu. W domu jest za ciepło (poddasze), oraz wiecznie jasno (południowe okno), a ja kompletnie zapomniałam o potrzebach grudnika, choć całe dzieciństwo miałam jakiegoś przy sobie. Ostatecznie, jako że mam miękkie serce i szkoda mi choćby kawałka rośliny wyrzucić, postanowiłam dać i grudnikowi i sobie ostatnią szansę i zrobić co się da, aby roślina odzyskała i pokazała swoją największą urodę

A jest na czym pokazywać, bo w szerokości ma już 105cm!
Jak tylko zobaczyłam Wasze cudeńka na zdjęciach, zwariowałam na punkcie grudnika ponownie, a do tego Wasze kompozycje kolorystyczne uznałam za mój cel - chciałabym połączyć kilka roślin w jednej doniczce i tutaj mam do Was pytanie, a nawet kilka, jeśli można?
1. Czy to prawda, że grudniki nowoczesne, modyfikowane, rosną znacznie wolniej od starszych odmian, że ich celem jest zdobić w formie miniaturki? Podobno również dość szybko padają?
2. Czy z upływem czasu zmieniają kolory, np. z różowego na biały, itp.?
3. Czy po połączeniu kilku kolorów w 1 doniczce z czasem wszystkie będą kwitły na ten sam kolor? Spotkałam się z taką uwagą. Planuję co najmniej kilkuletnie (7-9 lat) życie rośliny, zanim odmłodzę sadzonki.
4. Jak gęsto można posadzić grudnika w ok. 12-14cm doniczce, aby był zdrowy, a jednocześnie aby uzyskać bujną roślinę (jak np. u Andrzeja)? Ile odnóżek w doniczce, albo raczej co ile cm sadzonka? Niestety, nie znalazłam tego info nigdzie w sieci...
5. Czy roślina może kwitnąć słabiej lub mocniej wraz z wiekiem? Co ile lat warto ją odmładzać?
6. Skąd brać szczepki, jeśli nie ma w sklepach (zdecydowanie wolę samą 2-3 członową część, niż całą roślinę ze sklepu)?
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pomoc, a tymczasem wracam do pożerania oczami Waszych cudnych zdjęć!
Pkt. 7 usunięto - to nie jest sekcja handlowa/mod.