Dziękuję wszystkim odwiedzającym, w imieniu swoim i kaktusów a zwłaszcza siewek

Mam nadzieję, że w tym roku lepiej przetrwają okres zimowy. Jeśli pójdzie dobrze to może jeszcze skuszę się na jakieś wysiewy, ale takie mini
hen_s pisze:...Gymnocalycium vatteri La Pablacion COR JPR 105 / 252. Patrz na niego i dawaj fotki to zobaczymy jak dalej będzie wyglądało.
Ok. będziemy obserwować co z niego wyrośnie

To jedyna strona, na której mogłam obejrzeć jak wygląda ten gatunek
http://www.kaktus-mila.cz/img/pictures/ ... ri-iii.jpg
nic innego niestety nie udało mi się wyszukać, stamtąd też pochodzi moja roślinka.
hen_s pisze:A jedyna w tym towarzystwie lobivia (Lobivia famatimensis KP 71) to już mi naprawdę szkoda, że u mnie nie rośnie.

Ona całkiem fajnie sobie radzi, do dzisiaj stoi w tunelu foliowym i widać, że te warunki jej odpowiadają

byłoby całkiem fajnie gdyby chciała pozostać ze mną na dłużej
onectica pisze:...Będziesz zimować na parapecie, czy juz samodzielnie na zimowisku?
Te, które stoją pod lampą zostaną tam na zimę, te z foliaka, jako bardziej zahartowane powędrują pewnie na zimowisko
Czas na parę fotek. Najpierw zaległe, z końcówki września. Ostatnie kwiatuszki, najbardziej wytrwałe okazały się właśnie te trzy gymnole.
Gymnocalycium altagraciense P 119
Gymnocalycium baldianum
Gymnocalycium mihanovichii
Fotki październikowe, z ostatnich trzech dni
Gymnocalycium anisitsii STO 986 - tylko lekko uchylone pąki, i to by było na tyle, ten kaktusik to ostatni u mnie kwitnący, dzisiaj zamyka sezon
Jeśli prognozy się sprawdzą, to do końca października kaktusy postoją jeszcze w foliaku.
Dawno nie pokazywany Melocactus conoideus ma się całkiem dobrze
Gymnocalycium wagnerianum, niepodobne do gymno
Gymnocalycium saglionis
I drugie, nieco młodsze
Gymnocalycium delaetii
Gymnocalycium monvilei ssp. Brachia
Gymnocalycium sp. Marajes
Trochę zieleninki
Echeveria - jeden sezon w foliaku i nastąpiła metamorfoza
15.12.2016 r.
wczoraj
4.09.2016 r.
obecnie
Piaranthus pilansii - 18.01.2017 r.
dzisiaj
Mammillaria magnifica - wiosna 2015, kupiłam ją jesienią 2014 r.
Aktualna fotka - może w przyszłym sezonie zakwitnie
Pozdrawiam