Moje różne zakątki.... cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje różne zakątki.... cz.2

Post »

Aniu, zdjęcia jak zwykle przeurocze. Widać jak deszcz leje, wszystko uchwycisz ;)
Pięknie wszystko kwitnie. My juz mamy dość deszczu, ale roślinom nie specjalnie to przeszkadza, chyba nawet są zadowolone. Hortensje wspaniale kwitną i mimo, ze słonka brak, to i tak pięknie się przebarwiają!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Aniu ;:168 Powojnik Villa de Lyon ma w sobie coś,co przyciąga wzrok.Mi bardzo podoba się wybarwienie i kształt kwiatuszka.Dopisuję do listy.Latarenki śliczne,też moje chciejstwo ;:108 Dębolistna zbudowała ładny krzaczek.Moje liliowce mają bardzo wysokie łodygi,czy to taka odmiana ?no i oczywiście jeżówki ,sliczne.

"Do wiaderka takiego 8-do 10 l wsypałam 5 garści.Zamieszałam.Przykryłam.Za kilka dni.Zamieszałam i zostawiałam pod przykryciem.Po tygodniu, słoik,taki litrowy, deko mniej tego wlewam do dużej konewki i już podlewałam pod rośliny"
Czy te 5 garści w wiaderku zalewasz wodą ?
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Olu2310 Bardzo cię przepraszam, nie zauważyłam wcześniejszego twojego wpisu. ;:196
No tak myślałam,że aksamitki są nie do ruszenia.Mam je już kilka lat i nigdy niczego nie zauważyłam na nich.Nic nigdy mi ich nie zżerało.
A ślimaki myślałam,że tylko hosty lubią.A to dranie, aksamitki ci zżarły :evil:
Dziękuję za miłe słowa ;:196
U mnie raz mży raz nie mży i tak powtórkowo. :roll:
Babciabenia-Bożenko Dziękuję, dziękuję ;:196 W horkach tak na dobre zakochałam sie dopiero 4, 3 lata temu.I tak co roku jakąś nową dokupuje..
Ja też lubię swój ogród, to takie moje miejsce na ziemi :wink:
kropelka-Mariolu W ten weekend nie mogłam popracować ogrodowo. Tylko obchody.Bo córcię do Warszawy szykowałam. Akurat już pojechała.Zaraz studia się zaczynają.a tak z mieszkaniem się umówiła .To dzisiaj pojechała.Pół godziny temu.I już tęsknie. Ot, mamy. :roll:
Słucham co się dzieje w wiadomościach w Polsce z ta pogodą i wiem , jak mokro macie.Naprawdę współczuję .Co za dziwny wrzesień. ;:133
Hortensję sa cudne.
A wiesz ja ciągle jak przechadzam się po ogrodzie to myślę, co jeszcze mogę wywalić i tak jakąś nową hortensję posadzić. To już bzik , czy jak ;:7

Wrzosy na tarasie :)
Obrazek
Obrazek
Jeżówka Supreme Cantaloupe
Obrazek
Hortensja Dębolistna - piękne duże liście juz się przebarwiają :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
róża Elmshorn
Obrazek
Róża Leonardo da Vinci
Obrazek

Obrazek
Chippendale
Obrazek
Kosmosy i LO zapłakane deszczem
Obrazek
Obrazek
Wciąż brakuje mi kamieni na obłożenie rabaty.Ale korę kupiłam to wyłożę,To będzie ta rabata inaczej wyglądać.
Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Jak pięknie pokazałaś zroszone liście dębolistnej ;:63
Jeszcze różyczki pokazują kwiaty i całkiem ładnie wyglądają :tan
Aniu, ślimaki mają bogatą dietę :;230 U mnie w tym roku np. host zupełnie nie ruszały, za to dalie nader chętnie ;:223
Pozdrawiam słonecznie :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jonatanka-Asiu Witaj! Ale ciebie długo u mnie nie było. ;:196
Powojnik Villa de Lyon to klasyka i naprawdę piękny .Jak obserwuję z roku na rok piękniejszy, ;:108 ;:108
A tak, juz nie wiele roślin mogę zmieścić, to trochę i w dekoracje w końcu pójdę .Latarenki kupiłam tanio, okazjonalnie na OLX.
Niektóre odmiany liliowców mają wysokie łodygi.A jeszcze jak są często podlewane, to tez są wyższe.
Oj tak, jeżówki są piękne :)
Tak to takiego wiaderka 8-10 litrów ( mam takie ale szczegółowo go nie mierzyłam ) Tak,Asiu, 5 garści zalane wodą.
I wszystko tak jest dobrze jak zrobiłaś.Ale już jesień. to radzę tylko raz podlać.
A na wiosnę zacząć więcej.Ja tym nawożeniem już przestałam.Czas na odpoczynek przed zimą.Chyba ,że jednoroczne.
Iwonko1 Dziękuję, ;:196 Różczyki mizernr mam w tym roku.Ale jakie sa to są, kilka tylko kwitnie..
A to ślimaki.!!Nie myślam, nie wiedziałam,ze takie żarłoczne one są,Takie małe niewiniątka. BRR! :twisted: Dobrze,ze ich na Debowym nie mam :wink:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Masz rację, trójsklepka powinna mieć większe kwiatki :) Ale i tak jest urocza...
Ja to chyba swoją musiałam przypadkowo wyplewić... :roll: ;:306
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16

Post »

Aniu ogród masz dopieszczony a zaniedbujesz grzybobranie,skończy się wnet ,bo przymrozki zapowiadają! ;:65 do lasu!
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Aniu wysyłam Ci na pw gdzie kupiłam barbulę. Ona wytrzymuje 5 strefę.
Też lubię trójsklpeki, właśnie zaczynają koncertować. A to, że mają takie maleńkie kwiaty to może rekompensują nam tym, że od razu zakwita ich więcej.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Aniu, u Ciebie jeszcze piękne lato w ogrodzie ;:138 ;:138 i nawet jesienne wrzosy na tarasie tego nie zmienią. ;:185
A ponieważ prognozy zapowiadają słoneczne i cieplejsze dni, Twoje letnie klimaty jeszcze długo będą cieszyły. :tan

Pamiętam jeszcze, jak szykowałam do wyjazdu moich studenciaków. ;:108 Było zawsze dużo szumu, bieganiny i moich łez wylewanych po kątach. ;:98 Teraz już nie ma tego całego galimatiasu, ;:185 ale gdy przyjeżdżają czy ci bliżsi przychodzą, nigdy z pustymi rękoma ich nie wypuszczam z domu. ;:7 Przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka. ;:306

Dobrego tygodnia życzę. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ha ha nie chodzi mi o wycinanie tylko trawnik masz jak w maju! i to mnie zaskoczyło. U mnie jedynie koniczyna jak to w jesieni a mlecz pojedynczy czasem. Hortensje coraz bardziej dojrzałe, ale takie są najładniejsze!
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

[ apus-Basiu Dawno już taka myśl miałam,że trójsklepka tak piękna.a taki nieadekwatny nieduży kwiatek do tej urody.
Tak, trzeba blisko podchodzić,aby to jej piękno dostrzec. :)
Babciabenia-Bożenko Dziękuję za miłe słowa.Tak to bywa,że nie było i nie ma czasu na to grzybobranie.Musiałam pichcić przez weekend i pobyć z córką.Wczoraj popołudniu wyjechała do Warszawy.Czasami iine rzeczy, tj, rodzinne ważniejsze niż te grzyby.A teraz na tygodniu praca.I b bywa, trudno..Będzie bez grzybów.
Beaby-Beatko Zaraz odczytam wiadomość.Dzięki.
Ja jestem w 6 A.Ale czasami u mnie bywa i 5B. U mnie od razu wszystkie kwiatuszki trójsklepki nie rozkwitają.Raczej stopniowo.
Ale ja lubię i tak,:)
plocczanka-Lucynko Już lata nie ma.Ale zieleni kolorków jeszcze jest.A ma byc i cieplej.Jak na razie słonko wychodzi i chowa się , poranek jeszcze jakiś dżdżysty i pochmurny był.
Ach, to wiesz, jak to jest z tymi studencikami i szykowaniem.Ja teraz mam jedną studentkę, córcię.I wiesz, jak to mam chcę dać dużo i różne rzeczy.
Ja pewnie też tak będę robić, jak będą przyjeżdżać to zawsze coś też będę dawać.Pamiętam moja mama też mi kiedyś dużo dawała.:D
Maska-Marysiu To zależy z której strony ogrody ten trawnik się widzi.Z jednej jest ładny, z drugiej jakieś chwaściki się na siały.Z innej mniszki.Z innej koniczynka też.
Także już nie jest taki suuper.Ale jak razie brak czasu na jego oczyszczanie z ziela i tp.
Horki to już cały wrzesień są piękne. ;:167

Obrazek
Clematis Jan Paweł II - w tym roku zakwitł wcześniej dwoma kwiatkami.A teraz namyślił się na więcej
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Inne powojniki już zapomniały o kwitnieniu
Obrazek

Obrazek
marcinki
Obrazek
jeżówki
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Aniu jak przetrwały jeżówki Echinacea ?
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jonatanka-Asiu W 90 % jeżówki mi przezimowały dobrez.Tylko dwie pełne zółte gdzieś mi wcięło.
Ale w tym roku nie wszystkie pięknie kwitły.Jedne więcej i pięknie.
A sporo też mizernie, pojedynczo może i za sąłba też mam ziemię.
Dlatego na drugi rok, muszę zmienić plan podlewania nawozem( obornikiem granulowanym ) . :)
A co u ciebie tak cieniutko na wątku ??
Przecież ogród żyje :D

Hibiscus Midnight Marvel
Obrazek
Obrazek
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Aniu, ale śliczny ten bordowy hibiskus ;:333
I u mnie wypadają te ładniejsze jeżówki. Tylko te pospolite sobie rosną bez zastrzeżeń...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Aniu, jeszcze ciągle zapoznaję się z Twoim wątkiem. Podobają mi się Twoje formowane iglaki. Oczywiście hortensje też ;:oj Ale jeszcze muszę napisać, że Twój dom jest przepiękny, w takim sama chętnie bym zamieszkała. I ten taras czy też weranda ;:167

Aniu, popatrzyłam sobie do Twojego wątku sprzedażowego i mam kilka pytań. Rabatę z hostami masz obramowaną palikami brzozowymi. One są naturalne? Kiedyś coś takiego gdzieś w sklepie widziałam, ale to dawno i nawet działki nie miałam wtedy. Czy te paliki się sprawdzają u Ciebie? No i czy masz jakiś sposób tajemny na ślimaki? Twoje hosty są piękne, nie ma dziur powygryzanych. Bardzo dorodne rośliny :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”