Wiejski po przejściach cz.36

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiejski po przejściach cz.36

Post »

Marysiu dzień dobry ;:196
Ojeju, co ja widzę! Jakie wspaniałe widoki! Nie zdążyłam wszystkiego przeczytać, ale pooglądałam zdjęcia i przytkało mnie. Ty to się chyba z powołaniem minęłaś :wink: :wink: :wink:
Np to
Obrazek
ma niesamowity klimat ;:138
Nie doczytałam jeszcze wszystkiego, ale jestem ogromnie ciekawa, czy bieguski spisują się w walce ze ślimakami? Bo czytam, ze w pomidorach dalej buszują pełzaki, ale może to wymaga czasu?
Ja też lubię takie sielskie widoczki, pola, lasy, a wiosną kwitnący rzepak. Pod względem roślinności Polska jest przepiękna. Wracając z wakacji doszłam do wniosku gdzieś w trakcie przejazdu przez Alpy, że to znad morza Śródziemnego powinni do nas na wakacje przyjeżdżać i wypoczywać wśród zieleni ;:173
Czekam na zdjęcia z wyjazdu!

ps. Przemyślałam temat na wszystkie możliwe sposoby i postanowiłam posłuchać rad Twoich i Ani i z małych kurczaczków na razie zrezygnowałam.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Marysiu :wit . Fajnie, że odpoczęłaś i wróciłaś do nas z całym zapasem sił ;:215 . Działeczka dała sobie bez Ciebie radę chociaż na pewno tęskniła za swoją gospodynią ;:108 . Świetne nabytki przywiozłaś, będą cudnie zdobić działeczkę ;:333 . Mam nadzieję, że u Ciebie było spokojnie bo na Pomorzu i Dolnym Śląsku nawyrabiało :( . Pozdrawiam i spokojnego weekendu Ci życzę :wit .
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Witaj Marysiu po jak mniemam udanej eskapadzie i jak widzę owocnej ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Marysiu super że nacieszyłaś oczy pięknymi widokami! :)
A powiedz mi jakie wrażenie na Ciebie wywarł Kazimierz?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:33 Tak się cieszę, że wróciliście szczęśliwie, Maryś! ;:196
Upały zapewne też dały się Wam we znaki, ale skarby przywiezione do ogrodu wyglądają zdrowiutko. ;:215
Cisowianka zapewne skutecznie zapobiegła odwodnieniu, ;:108 a to bardzo dobra woda, też nią gasimy pragnienie. ;:63

Teraz czekam na zdjęcia z ogrodu na czele z fotkami posadzonych do gruntu nowych piękności. ;:303 ;:303

Dobrego i spokojnego weekendu życzę. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu fajne miejsca odwiedziłaś :)
Co to za rybkę tam kupiłaś?
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ach ten piękny,, i klimatyczny Kazimierz. Jak ja go lubię. Suuper wyjazd.
A i ciekawe roślinki przytachałaś .Lilia ??Jakaś ładna.I co tam jeszcze było???
Hmm, kiedy my w końcu damy sobie spokój z przywożeniem, zamawianiem, kupowaniem tych noweych roślin ???
Myślisz, że kiedyś to będzie stop?Czy już nigdy nie ? :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!
Nie musiałam podlewać bo zrobili to Ci z góry, to jak nie padało wysprzątałam kurnik główny. Dałam świeżą słomę...świeżą w całym tego słowa znaczeniu, bo rolnik przywiózł mi tyle że zapchałam stryszek, kawałek garażu M na kosiarkę i jeszcze parę kostek nakryte plandeką zostało na zewnątrz. Oczywiście zebrałam zapalone pomidory bo ślimaki wygryzają środki, a szpaki zjadają wlatując przez okno do tunelu...a ja myślałam że one tam na wodę przylatują ;:14

Małgosiu Obrazek deszcz przyjechał ze mną, bo ulewę mieliśmy w Białymstoku, potem już nie ale musiał podczepić się pod podwozie Obrazek i dobrze nie musiałam stać z wężem to mogłam inne pożyteczne rzeczy zrobić. Ciekawa jestem jak u Ciebie dzisiaj na wsi czy lało, czy między kroplami wszystko co zaplanowałaś to zrobiłaś?
W kuchni owszem stałam ale placki z cukinii smażyłam! pycha!
Pomidory częściowo dochodzą na parapetach a dojrzałe zajadamy, bo to pierwsze to stęsknieni jesteśmy!
Do suszenia to chyba jednak kupię bo nie mam odpowiednich zbyt dużo za to jak nie zjedzą inni tych w polu to na przecier będzie i to z 4 roślin, a pomidorów w pip jak mawia moja Aga Obrazek
Pewnie za to Ty jutro odpoczniesz w kuchni :lol:

Agnieszko i ja się cieszę, bo tydzień to maksimum na jakie mogę opuścić moje królestwo...tyle mogę odrobić! Zaraz pokażę moje zdobycze. Mam jeszcze ogromne cebule czosnków niebieskiego i białego a poza tym pan powiedział że przyjedzie na Klimeckiego z cebulami Candidum i Złotogłowów, więc chyba po latach znowu tam pojadę :D

Dorotko pewnie posadziłabym bo po obiedzie jakiś czas nie padało, ale nie chciałam dłużej trzymać słomy na zewnątrz i zrobiłam coś innego. Zawsze znajdzie się jakieś inne oczko we floksie albo coś ciekawego Obrazek

Karolino napisałam u Ciebie o moich dokonaniach, ale może róża ruszy tylko pewnie wszystkiemu winny upały. Niby stała doniczka w wodzie ale pewnie za ciepłej :uszy
Sucho było ale dzisiaj podlali z góry za co im bardzo dziękuję!
Dziękuję i Tobie dobrej niedzieli :wit

Alu wiesz jak to jest? człowiek wyposzczony, rozleniwiony, bo nawet na obiady chodziliśmy do knajpek. Musieliśmy się najeść rybek! Wszędzie woziliśmy się autem, bo M narzeka na kręgosłup więc rzuciłam się w wir pracy!
U mnie też zdecydowanie chłodniej i mokrzej Obrazek co wysuszyłam włosy to zmokły Obrazek
Dziękuję i Tobie zdróweczka życzę Obrazek

Julciu Obrazek masz rację w tym klimatem, ale dzisiaj było chłodniej i w Augustowie było parę stopni mniej. W kuchni na razie nie mam co przerabiać, ale za kilka dni pewnie to się zmieni. Tobie również spokojnej niedzieli i odpoczywaj Julciu Obrazek

Agnieszko witaj Kochana ;:167
I u nas jest sporo łąk z roślinnością alpejską. Kiedyś pracując jeździłam ze Studium Ochrony Przyrody i Środowiska na sesje wyjazdowe i tam moi leśnicy opowiadali ciekawe rzeczy językiem dostępnym dla wszystkich, bo słuchacze byli z różnych profesji. W Pieninach jest sporo takich łąk ;:215 Uwielbiałam te wypady i opowieści, ale to były inne czasy!
Biegusy poruszają się w obrębie niewielkiego odcinka ogrodu i coś tam z trawy wyjadają, ale ja im znoszę ślimaki pod nos...no dziób! Obrazek i zjadają, ale dzisiaj ich tyle wyległo że 2 kaczki nie mogły przejeść...dławiły się ;:306 Najwięcej było w tzw polu a tam ich nie puszczam, bo boję się żeby lis ich nie zwąchał :wink:
Zdjęcia będę wstawiać sukcesywnie, bo sporo ich a pewnie więcej w drugim wątku bo tu ogrodowy!
Aguś i na pewno nie pożałujesz decyzji...powodzenia!Obrazek

Ewelinko o tak wybyczyłam się, bo nawet kierowcą nie jestem. Za to od razu rzuciłam się na pracę w ogrodzie i dzisiaj każdy moment jak nie padało wykorzystałam. Zakupy skromne, bo M nie chciał słyszeć o stawaniu przy szkółkach, zresztą w terenie to głównie widziałam iglaki, a to nie moja bajka. Dziękuję i Tobie życzę spokojnego weekendu i zaraz muszę zajrzeć do Ciebie, bo w powiadomieniach Cię nie było Obrazek

Ewuniu jestem już u siebie, a eskapada w sumie była spokojna! najważniejsze że bezpiecznie objechaliśmy kawał Polski! Obrazek

Basiu nacieszyłam oczy, bo jako pasażer oglądałam piękny nasz kraj, żniwa, złociste pola i masę bocianów! ale już się gromadzą i pewnie niedługo odlecą :wink: Kazimierz bardzo mi się podobał, bo ja lubię takie klimaty ;:167

Lucynko jak się wraca to zawsze napięcie mija i człowiek dziękuje Opatrzności za bezpieczną podróż przede wszystkim! Cisowianka i Buskowianka mi towarzyszyły ale upał nie dał się we znaki, bo wszędzie teraz klimatyzacja, tylko parking ciepły. Dogrzało nam trochę w Kazimierzu wczoraj, bo poprzedni dzień ktoś nam schłodził deszczem nie wiadomo skąd, bo chmury nie było a padały wielkie krople i to dość długo :uszy
Dzisiaj nie wsadziłam kwiatków tylko zadbałam o słomę, bo to było ważniejsze!
Luciu fotki kiepskie, bo rośliny zmaltretowanie najpierw przez skwar a teraz przez intensywny deszcz ;:218
Odpoczywaj i ciesz się działeczką Obrazek

Kasiu rybka jest z drewna a sprzedawała takie różne fajne rzeczy miejscowa artystka, ja wzięłam nie pomalowaną bo będzie wisiała w ogrodzie. Chcę żeby nabrała patyny! Podróż już od jakiegoś czasu planowana i udało się wszystko obejrzeć. Obrazek

Aniu ale trudne pytania zadajesz Obrazek dopóki będę po ogrodzie pomykała dopóty chęć nowości będzie ;:215 Ja wyłapuję rośliny od prywatnych sprzedawców, byli tacy co to ze szkółek przywożą ale to mnie nie interesuje. Kupiłam od Pana co miał lilie cięte i wykopane z bryłą, ale tylko jeden rodzaj. Poza tym miał cebule to też wzięłam i liczę że będzie to co pokazał. Jest to krzyżówka spory kwiat, ale na niewysokiej łodydze. Zobaczymy!
Kazimierz warto zobaczyć jeszcze jesienią jak drzewa wokół zmieniają kolory ;:215

No to teraz co przywiozłam

Lilia jest pełna, pachnie i piękna!

Obrazek

floksa z takim oczkiem jeszcze nie mam, trudno było uchwycić bo deszcz zrobił swoje

Obrazek

to jest rybka

Obrazek

Z każdej podróży przywożę i przywozimy obrazek przedstawiający miejsce gdzie byliśmy i teraz też taki wybraliśmy

Obrazek

U mnie rośliny dzisiaj kiepsko się prezentowały więc tylko dla Agnieszki Pelagii cynia, bo pytała kiedyś czy je mam i parę ogródków z Kazimierza

Cynia z sadzonek targowych taka zwykła.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i zachód słońca nad Wisłą!

Obrazek

Dobrej nocy!
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Znajome widoki,,,
Marysiu, Kazimierz ode mnie jest nie daleko .Już ileś razy byłam tam.
Bardzo ładna i ciekawa ta lililia. Sama taką kupiłabym ;:108 ;:108
Floks też .Sadzisz same floksy, czy wplatasz między roślinami ??
Obrazek śliczny.Świetny wybór. ;:63
I rybka fajniusia.
I widok na Wisłę :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Aniu jadąc po drodze widzieliśmy budujące się drogi więc i do nas Kazimierz się przybliży. Na pewno chętnie jeszcze raz pojechałabym :D W dwóch miejscach mam floksy same, a tak to mam między innymi roślinami. Ostatnio tak posadziłam w kupie liliowce, ale nie jestem zadowolona z tego co zrobiłam ;:131
Lilia wołała kup mnie! ;:306
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Marysiu, podróż widzę bardzo udana. :)
Przywiozłaś mnóstwo wrażeń i pamiątek. To najważniejsze.

Do Kazimierza jeździmy każdego roku, a czasem nawet 2-3 razy.
Omijamy tylko ten czas, kiedy trwa tam festiwal filmowy, bo są niesamowite tłumy.

Nie wiem, czy będę w Krakowie na wystawie. Wszystko zależy od samopoczucia KM.
Jakoś trudno nam się wraca do poprzedniej formy i nie wiemy czy to w ogóle możliwe...
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Piękny ten Kazimierz. ;:333 Też bym chętnie odwiedziła, bo nigdy tam nie byłam. ;:108
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Sliczny zachód słońca, i cudowne wspomnienia.Nawet deszczowe kwiaty poprawiają nastrój .Ja niestety zdjęć ogrodowi nie robię wszystko zmaltretowane przez ulewy i jeszcze kilka dni musi minąć aby odzyskały wigor i rozwinęły świeże pąki.
Miłej niedzieli Marysiu ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu zakupy wspaniałe ;:333 ... lilia piękna, ale dla mnie floks na pierwszym miejscu, potem akwarelka ;:173 Kazimierskie widoczki takie swojskie no i uchwycony przez ciebie zachód ;:3 nad Wisłą ;:215
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Mnie też zauroczył Kazimierz, szczególnie właśnie te ogródeczki i domki... i w ogóle klimat. Polecam (chyba że byliście już) Lanckoronę, też ma sobie to "COŚ" i całkiem blisko nas.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”