Wiejski po przejściach cz.36

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Wiejski po przejściach cz.36

Post »

Witam wieczorem!
Dom coraz bardziej nagrzany, chociaż pod wieczór upał zelżał. Nic nie robię w ogrodzie, bo ziemia wysuszona ubita, a jedynie podlewam to co ostatnio wsadziłam czy przesadziłam. Podlewam oczywiście pomidory, papryki i borówki. Wygłodniałe stada szpaków odstąpiły od zjadania borówek przykrytych firankami, ale codziennie coraz mniej aronii na krzaku. Kwiaty bardzo szybko przekwitają, a niektóre widać że są jakby ugotowane. Niestety znalazłam też parę takich ugotowanych aczkolwiek zielonych pomidorów w tunelu ;:oj

Ewciu szczepienie na podkładce nie jest wcale trudne i warto spróbować, a instrukcji w necie jest sporo. Ja się cieszę, że pierwsze są jabłka na których najbardziej mi zależało. Mam jeszcze 5 drzewek, które może wkrótce pokażą jakimi odmianami są zaszczepione :D To drzewko było najsilniejsze. Floksom obrywam ususzone kwiatki bo tak robiłam rok temu i kwitły powtórnie. Widać że mają kolejne pączki. Liliowce niestety i u mnie kończą kwitnienie ;:131 Ewciu niektóre chryzantemy u mnie kwitną koniec lipca, sierpień.

Julciu ogród jedynie obchodzę z aparatem, czasem poobcinam uschnięte róże i patyki po liliowcach, podleję to i owo i tyle. Za sucho, żeby cokolwiek robić :wink:
Pysznogłówka wygląda bardzo dobrze i widać maleńkie przyrosty...codziennie jej powtarzam że liczę na nią ;:306
Dziękuję! działam w domu i na FO nadrabiam zaległości, bo przecież ja nie muszę nic na już :D

Iwonko bardzo mi miło i zawsze zapraszam ;:180 ;:196

Dorotko kwiatek o którego pytasz i który wzbudził duże zainteresowanie w ostatnich dniach to Deinanthe bifida :D Mam chryzantemy co kwitną zawsze latem ale są i takie co dopiero w listopadzie.

Agnieszko bo ja lubię takie różne nieznane ciekawostki i albo kupuję albo dostaję :D
Cebulki wstyd się przyznać nie próbowałam, a co zebrałam mam na rozmnożenie i pewnie częścią się podzielę :D

Beatko wyjątkowo trawa ładnie rośnie, chociaż od tego dostawcy większość roślin przepadła. Jabłoń to moje dziecko pomijając gatunek jabłek tak traktuję te drzewka własnoręcznie powołane do życia :D
Oj tak! z tego co widzę większość przekwitnie i nadzieja w różach i chryzantemach.

Lucynko u mnie póki co obywa się bez burz, ale zaduch coraz większy a powietrze coraz gęściejsze ;:oj
Ogród marnieje w oczach i coraz więcej kwiatów po dwóch trzech dniach odchodzi. Jakoś mi smutno ;:131 Jabłoń jak czytałaś też mnie cieszy i już jestem ciekawa następnych jabłek!
Dziękuję burzy chyba i tej nocy nie będzie, ale chłodu też. Dobrej nocy Lucynko ;:196

Kasiu nie wiem czy przez upały czy taka jest natura Deinanthe dość szybko przekwita, ale jest ciekawostka. Floksy to mnie się zdaje że popularne są białe i różowe i takich tez trochę mam, ale lubię wszystkie :D

Aniu mnie też kosztele kojarzą się z młodością, bo potem zaczęto likwidować stare sady i jak ktoś miał jabłka to dla siebie, a w sprzedaży ich nie było. Potem na placach pojawiły się kosztele ale jakieś inne. Raz już znalazłam sad z kosztelami i jak pojechałam po zrazy to zastałam sad wycięty w pień i działkę wystawioną na sprzedaż. Na FO kosztelę ma Michał Darmokot i od niego dostałam gałązki....i parę lat temu jabłuszka :D
Ja mam trochę traw, ale niedużo bo one lubią ekspozycję a u mnie nie ma gdzie ich eksponować :oops:

Dzisiaj zakwitły kolejne nowe lilie

Obrazek

Obrazek

mały włos! a przegapiłabym zawilce bo rosną za krzewami

Obrazek

Obrazek

koroneczkowa liatra, lubię te pierwsze kwiatuszki

Obrazek

niektóre róże powtarzają kwitnienie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ta ma poparzone płatki!
Obrazek

fasolnik egipski
Obrazek

dziwaczek nareszcie się zdecydował

Obrazek

moja ulubienica cykoria

Obrazek

na tym etapie przegorzan jest ładny!
Obrazek

dalie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

wczoraj pewna staruszka sprzedawała mieczyki i prawie się ugotowały w bagażniku, ale utopione w wannie z zimną wodą odżyły!

Obrazek

póki jeszcze nie skoszone!
Obrazek

Dobrej i spokojnej nocy! :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu, śliczne ilie! ;:333
A moje liatry jeszcze w pąkach... Bardzo je lubię. Póki co podziwiam je u sąsiadki, która ma całe kępy kwitnących. ;:303
U mnie też niektóre róże jeszcze nie przestały kwitnąć, a inne zaczynają powtarzać. ;:63
Fasolnika nie znam, ;:185 a mój jedyny dziwaczek (sam się zasiał) osiągnął na razie wzrost małolata. ;:306
Cykoria i przegorzan - nie moje klimaty, choć w sumie ładne. ;:108
Co innego dalie czy jeżówki, które też bardzo lubię, a Twoje podziwiam. ;:215
Łany zbóż ;:333 - wspomnienie mojego szczęśliwego i beztroskiego dzieciństwa. ;:63 ;:63

Dobrej nocy, Marysiu i choć odrobinę chłodniejszego dnia. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Marysiu u mnie przed oknami jeszcze też nie widać kombajnów, choć zapewne już nie długo, bo ten upał ... Jak mogłas przegapić zawilce... one takie piękne... ja mam taki malutki z jednym kwiatkiem i prawie co wieczór mu się przyglądam :D Jeżówki i motyle to super duet choć najchętniej siadają na tych różowych ;:173 Fajnie że róże powtarzają kwitnienie i dzięki za rade co do floksów.. tez tak zrobię ;:168
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ach jakie te dalie ładne.Swoja urodą rekompensują trud wykopywania ich na zimę i przenoszenia i ponownego sadzenia na wiosnę.
Cykoria ma ciekawy kwiatuszek.Taki inny.
Mieczyki piękne,I takie wysokie . :)
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Posadziłam sporo cebul mieczyków. Po kilku latach przerwy ponowiłam przygodę....ale zakwitły tylko dwie sztuki. Ale za to kolor mają po prostu bossssssski. Moja teściowa je uwielbia i chciałam jej zrobić przyjemność. Ja je też lubię, bo długo stoją w wazonie. W przyszłym roku bardziej się postaram.
U nas też jeszcze zboże na polu. Za mokro, nie żniwują ;:222
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Marysiu, ostatnie zdjęcie wzruszające... takie nostalgiczne i takie widoki, jak kocham. ;:167 Niech mówią, co chcą, ale ja i tak uważam, że nasze wiejskie pejzaże są najcudowniejsze! ;:167
A dziwaczek chyba wszedzie w tym roku później niż zwykle, ale to i może dobrze? Będzie kwitł do mrozów... ;:333
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Maryśko pospacerowałam sobie po pięknym ogrodzie pełnym ciekawych roślin.
Mój przegorzan już robi się brzydki po tych upałach i jutro go przytnę to zakwitnie powtórnie.
Lilie cudne a róże...po prostu pięknie. ;:167
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

U Ciebie sucho i upalnie, u nas codziennie, albo co drugi dzień deszcze. Trochę ciepełka było w wakacje w sumie przez kilka godzin. Ale nie narzekam, nie muszę podlewać, a temperatura oscylująca w okolicy 22 jest bardzo przyjemna i dla mnie i dla roślin. Gorzej mają przyjeżdżający nad morze turyści.
Różyczki u Ciebie już chyba zaczęły drugie kwitnienie?
Lilie czy to te pachnące których zapach roznosi się po całym ogródku?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam w kolejny cieplutki dzień lata!

Upał ciut mniejszy i lekki wiaterek więc postanowiłam skosić trawę, bo wygląda jakby jesień nadchodziła. Czereśnia i wiśnie sąsiadów nasypały mi mnóstwo suszonych liści i jakoś to wygląda ponuro, ale kosiarka wszystko zebrała i na chwilę jest ok! Poza tym uprzątnęłam taki kącik od zielska i pokrzyw, kury zadowolone, rośliny odsłonięte a ja poparzona :;230 Dalej bez opadów chociaż ze trzy razy po 5 kropli spadło ;:oj

Lucynko Ja też lubię liatry i wyjątkowo te białe (z siewu) są udane, różowa w innym miejscu nie tylko się nie rozrasta ale chyba znika. Nasiona fasolnika dała mi Daria i rok temu też miałam, ale nie wyszedł a w tym ładnie rośnie i kwitnie. Pewnie wyda nasiona to może poznasz ;:306 Cykoria zawsze mnie urzekała w naturze a potem jak się okazało to kwiat mojego znaku i próbowałam wiele razy posiać przesadzić aż dostałam od Lidzi i jest ;:333
Miłego wieczoru Luciu ;:196 ;:196

Ewciu zawilce są w takim miejscu że jak aronia za bardzo wybuja a i morwa przycięta mocno rozszalała się i zasłoniły mi kępę i to sporą, ale a porę zobaczyłam na FO i zaczęłam szukać :D Jak miałam pierwsze kwitnienia to też wypatrywałam. Jak nie mam aparatu to motyli pełno a jak idę na polowanie z aparatem to muszę szukać ;:306
Oberwałam floksy ususzone i już pokazują nowe pączki. ;:168

Aniu niewiele mam w tym roku dalii, ale coś jest ;:215 ten rok taki trochę partyzancki :D
Cykoria to zioło, chwast, kwiat polny ...ale mnie urzeka!

Małgosiu rok temu miałam prześliczne mieczyki, bo dostałam dużo cebul od Agnieszki Pelagii i posadziłam je w tym roku a oprócz tego dostałam gratis od Starkla, tylko że sadziłam po powrocie w czerwcu i zakwitną pewnie za miesiąc :? Zrobiłam dzisiaj zdjęcia pierwszy kombajnom i głupia....wykasowałam nim zgrałam ;:223 ;:223

Basiu i ja kocham widok pól czego dowodem są często wstawiane zdjęcia ;:167 Lubię też góry i inne widoki ale taki jakoś najbardziej swojski i co raz wygląda inaczej! Cóż dziwaczek to dziwaczek ;:306

Elżbietko widać u Ciebie wcześniejsza wegetacja to i wcześniej przekwita, ale u mnie coś bardzo się rozrastają i nie wiem czy niektóre nie dostaną znowu eksmisji ;:124 Lilie powoli kończą ale róże będą z nami aż do końca :wink:

Alicjo jako wczasująca miałam takie temperatury nad morzem i nie narzekałam :D tłumy nad morzem świadczą o tym, że towarzystwo czuje się tam dobrze! Róże niektóre kwitną bez przerwy a niektóre rzeczywiście powtarzają kwitnienie. Lilie mam i takie i takie, te pachnące szczególnie umilają spacer po ogrodzie :D

Jak już wspomniałam zdjęcia kombajnów poszły w kosmos, ale jest parę zdjęć z ogrodu!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pani w ogrodzie a koty w domu!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego wieczoru!
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Maska pisze: na tym etapie przegorzan jest ładny!
Obrazek
Pięknie prezentuje się przegorzan w takiej większej grupie. ;:167 Drewniany płotek w tle dodaje uroku tej kompozycji. ;:173
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Biało-czarna kicia wyraźnie protestuje, chce do Panci na dwór :;230
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Oj, nie podoba się kiciulkom odizolowanie od swobody, Marysiu, nie podoba! ;:185
Kto to widział, żeby taki nowicjusz sobie używał kosztem starych bywalców.... :oops:
Skoro cykoria ma taki związek z Tobą, to oczywiście musi być obecna w Twoim ogrodzie ;:63 i to nie byle gdzie, a w eksponowanym miejscu. ;:108

Dobrej nocy. ;:196
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Marysiu :wit
Przeglądałam dziś wieści z Szaliczka i jestem zauroczona zdjęciami chmur. Fantastyczne ujęcia i nastroje ;:138 Znów miałam do nadrobienia ponad 10 stron ale nie mogę opuścić żadnego z Twoich zdjęć ;:108
Ogród fantastyczny a ja jak zwykle najczęściej/najdłużej zatrzymuję się na różach. Ciekawa jestem, jak poradzą sobie z drugim kwitnieniem po takim afrykańskim tygodniu. Ja kończąc urlop wyczyściłam wszystkie przekwitnięte kwiaty (nawet na pnących) i widziałam, że młodych przyrostów multum. No i nowe pąki już się pojawiły na najbardziej wyczekiwanych.
Pomidory masz już gotowane? No to mniej pracy przy przetworach skoro już rozmiękczone ;:306
A pokażesz przy okazji Twoje pomidorasy, papryki i inne warzywa? ;:180
Szpaków u mnie tez ogrom ale borówki udało mi się obronić. W zamian musiałam podzielić się malinami czerwonymi i czarnymi. No cóż, równowaga w przyrodzie musi być ;:306
Maska pisze: a to dla Małgosi Margo_margo
trawa hakonechloa macra aureola

Obrazek
Jak Ty to robisz, że zapamiętujesz co i komu się podoba ;:173

Ściskam Cię na weekend ;:168 ale nie za mocno, bo gorąc :wink:
Od niedzieli ma się już uspokoić temperatura to i praca będzie lżej szła ;:215
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Marysiu jaki Ci wszystkie roślinki pieknie kwitną .
Widziałam fasolnik ,M też miała posiać ,ale nie zdążył mamy ten chiński i już go jedliśmy .Smakuje jak oslodzana fasolka ,ale do sosu może być :wink:
Piekny masz płotek ;:333
Kiciusie bardzo przystojne ;:167
Pozdrawiam Alicja
asikowo
100p
100p
Od: 10 kwie 2016, o 18:22

Post »

Dzień dobry Marysiu! Niebo pochmurne ale deszczu z tych chmur raczej nie będzie ;:145 Za to u Ciebie w ogrodzie piękne kolory:) Koroneczkowa liatra taka inna-ładniejsza. Zawilce wchodzą już za ogrodzenie:) Ja też kocham cykorię -ziołowy chwast. Kolor kwiatów ma piękny. Znasz nazwę tej róży żółto-czerwonej?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”