Wiejski po przejściach cz.36

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejski po przejściach cz.36

Post »

Ależ cudne te ostatnie zdjęcia krajobrazowe i chmurzaste ;:215
Dzisiaj na spokojnie mogłam sobie obejrzeć wszystkie zdjęcia, więc aż miło się przegląda takie wątki jak Twój.
Od kiedy mam polować na szczepki tej cudnej białej pelargonii? Bo już się takie pojawiają co korcą by uszczknąć, ale pewnie jeszcze jest na to za wcześnie.
Miłego weekendu! ;:3
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witaj Marysiu ale kolorowo u ciebie kwitną ci floksy które ja bardzo lubię bo są duże kępy i wyrazisty kolor a zapach obłędny . U mnie zapach floksów miesza się z zapachem lilii orientalnych. Sąsiedzi twierdzą że nie muszą używać odświeżacza powietrza
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bea a ja swoją pelargonię zaniedbałam i kwitnie, ale jedna nie odmładzana roślina ;:oj Jak bym zrobiła sadzonki miałabym więcej bogato kwitnących ślicznotek! :? Coś jestem chyba zmęczona wszystkim, bo z siłami marnie. Zrobiłam dzisiaj trochę pracy, bo irysy schły i czekały na posadzenie ;:223 Dziękuję za miłe słowa pod adresem zdjęć i Tobie życzę dobrego odpoczynku ;:196

Halinko floksy i lilie i u mnie pachną wspaniale! a powiem Ci szczerze że odświeżaczy nie lubię, zawsze powoduję u mnie niepowołane reakcje, a te nasze ślicznoty ogrodowe mogę wąchać bez ograniczeń ;:306
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Niebo znowu zjawiskowo ujęłaś Marysiu ;:63 ;:63
Dalie pięknie zaczynają.Ja ich dużo nie mam.Ale trochę jest.Za pewne, gdzyby nie tzrba było ich wykopywać, to wszyscy sadziliby ich więcej.
Róże, śliczne pokazałaś, Same damy, ćudne ;:108 ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Marysiu, ja też bardzo lubię robić zdjęcia roślinom, gdy słońce się obniża o zachodzie, wtedy jest bardzo ładne światło. Co do tajemniczego ogrodu: trochę już się stęskniłam za Twoim ogrodem. Polubiłam nasze spotkania i wyczekuję kolejnych. ;:65

Powiem Ci, że ja też w górach widziałam tylko te dziewięćsiły bezłodygowe. A może masz jakiś inny gatunek? ;:218
Ale, ale - chyba już powoli alpinarium zakładasz, bo udało Ci się wyhodować i dziewięćsił i szarotki! ;:138

Kurczę, taki mały pajączek, a tak zaatakował pszczołę. Brrr! Aż się wzdrygnęłam na ten widok. No, ale pająki też potrzebne dla równowagi. (U nas też są takie pajączki i wiele innych, u Ciebie pewnie tak samo - jak to w ogrodach bez chemii. :wink: )
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Marysiu, jesteś mistrzynią w pokazywaniu nieba.
Tak mało mamy czasu, aby podnieść do góry głowę...

Mam takiego samego floksa plamistego, jak Twój. Jeszcze mały, ale mam nadzieję, że się rozrośnie.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Marysiu te zdjęcia pejzażowe mistrzostwo!

Piękna kompozycja, florystyczna! ;:167
Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu czerwony floks bajeczny ;:215 Lilijki znam pięknie roznoszą swój zapach.
Chmury z ostatniego zdjęcia przerażające, czyżby zapowiadały obfity ulewny deszcz.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Maska pisze:

Obrazek
!
Zdjęcie przecudnej urody. ;:138 ;:215

Marysiu, Ty posadziłaś dziewięćsiła na skalniaku? On u mnie ma już z 80cm średnicy i z 15 kwiatów. I niestety, ale nie ma rozet przy ziemi, tylko na 20-30cm łodygach. ;:134 Kupiłam go jako bezłodygowy i też wprawił mnie tymi łodygami w zdumienie. Wstawię aktualną fotkę w moim wątku.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Marysiu, pochodziłam po szaliczki i ile ciekawych roślin zobaczyłam ;:oj
Niebieski kwiat wygląda jak mak, co to za cudo?
Czarny mak prześliczny ;:108 będziesz może zbierała nasionka? bo bym była chętna.
A na stronie 17 zaraz pod fotką maku prześlicznie na różowo coś kwitnie, co to jest?
Prześliczne pysznogłówki masz i tak się zastanawiam, gdzie się moje podziały? Mogły przez zimę zginąć?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam w niedzielę wieczorem! o 21 robi się już ciemno, ale wieczór jeszcze ciepły. lipiec się kończy i połowa lata za nami :wink:

Aniu ja w tym roku mam klęskę daliową, połowa dalii nie wystartowała (glina widać za ciężka), dalie jednoroczne zniknęły podczas mojej nieobecności i martwi mnie to że za miesiąc ogród będzie smutny ;:131 Jedyna nadzieja w różach, że drugie kwitnienie będzie obfite :wink: Dzisiaj niebo było tylko błękitne :D

Dario spotkamy się mam nadzieję już niedługo jak Cię nie poniesie za ocean, ale jakby były plany akurat na te dni to wsiadaj w autobus i przyjeżdżaj ;:180 W słońcu kwiaty wyglądają pięknie ale dla oka nie dla aparatu. Mam dziewięćsiły od Marysi Motyczki i dopiero u niej jest gigant...takich w górach to ja nie pamiętam a kupowała go jako bezłodygowy ;:306 (zobacz tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=784 )
No może nie alpinarium :?: ale przy tarasie mam dwa nowe skalniaki, a trzeci starszy i pomieszczą trochę podobnych roślin! W przyrodzie tak jest wszyscy muszą żyć, a pszczółka może była słabsza?

Marysiu rozrośnie się floks na pewno, ładnie przyrasta.
Na niebo ja mam zawsze czas patrzeć, zresztą mam taką przestrzeń, że samo rzuca się w oczy! Jakbym siedziała jedynie wśród kwiatów i drzew pewnie zdjęć byłoby mniej, a ja ciągle chodzę w tzw pole ;:65

Basiu dziękuję ;:168 a kompozycje samoistne są najciekawsze. Miałam drugą wielką gipsówkę i po zimie przepadła, ta mniejsza jest ale boję się że też kiedyś zniknie. Niestety nie wysiewa się u mnie ;:131

Dorotko floksa możesz dostać (zapisz) bo jest go trochę, ale zobaczysz czy aparat nie zafałszował koloru.
Przez parę dni wiał przyjemny wiatr i przemieszczał chmury, były też opady ale spokojne, burze przeszły bokami.

Marysiu powiem nieskromnie :oops: zdjęcie też mi się spodobało...zresztą nieudanych zdjęć nie wstawiam :D No to będzie bonanza z tym ostem :;230 a tak chciałam dziewięćsiła :;230

Ewuniu jak miło że mnie odwiedzasz, bo rzadkim gościem na FO jesteś ;:168
Niebieski kwiat to chyba zawilec, dostałam jako gratis worek zawilców od Starkla ale one są jednoroczne.
Z maków czarnych i lawendowych makówki dojrzewają i nasiona będą! Kwiatki różowe o które pytasz to tawuła crispa, a mam ja z patyczka od Michała Darmokota. Jest niska, kompaktowa i ładnie kwitnie! Pysznogłówki niestety znikają tzn te co mam jakoś się trzymają, ale inne kolory odeszły po roku czy dwóch latach ;:222

Parę dzisiejszych zdjęć

Taki ciekawy kwiatek Deinanthe

Obrazek

Obrazek

Liliowiec Kwanso variegata

Obrazek

Obrazek

parę nowych różyczek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sebastian Kneipp ciągle mnie zachwyca, po krótkim wiosennym, cięciu!

Obrazek

Czarcikęsik Kluka

Obrazek

i jeszcze cebula piętrowa egipska

Obrazek

i takie tam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

piękne niebo, ale nudne ;:306
Obrazek

Dziękuję za uwagę i życzę dobrej nocy!
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Marysiu!
To zdjęcie naparstnicy z nadlatującą pszczołą skojarzyło mi się z atakiem na WTC ;:oj. Aż mnie dreszcz obleciał!
Czegóż tam w tym Twoim szaliczku nie ma... ;:224. Niezły katalog roślin zielnych i krzewów mógłby powstać. Próbowałaś kiedyś je policzyć? Pewnie nie, bo i po co... Grunt, że Cię cieszą. Ale że ciągle jakieś nasiona wysiewasz i nowe rośliny przygarniasz - tego już moim małym rozumkiem nie ogarniam ;:218.

;:136 Jagi
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu U ciebie jak w ogrodzie botanicznym ... można wiele zobaczyć ciekawych i mało znanych roślinek... dobrze, że je pokazujesz pojedynczo, bo w pięknych zdjęciach buszu ciężko je wypatrzyć ;:173 . Taką Deinanthe widzę po raz pierwszy :)
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

przepiękny floks przed naparstnicą :)
Róze też pięknej urody.
I oczywiście twoje perspektywy nieba z łanami pola.Prześlicznie ujęte ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Marysiu, już oficjalnie wiem, że nie wylatuję, więc będę na spotkaniu u Ciebie! :tan
I bardzo dobrze się stało również z tego względu, że gdybym wyleciała to drugi rok z rzędu nie załapałabym się na swoje pomidory (w tamtym roku przez zarazę nie dotrwały do września). A w tym mam wielką nadzieję, że będzie z nimi dobrze i że sobie zjem co nieco.
Widziałam u Marysi Motyczki tego kolczastego stwora. ;:oj
Muszę się przyjrzeć przy najbliższej okazji tym skalnikom przy tarasie, bo ten najstarszy to znam i zawsze podziwiam, bo bardzo mi się podoba. ;:108
Liliowca variegata to pierwszy raz na oczy widzę. ;:oj Nie wiedziałam, że takie są.
Cebula egipska jest bardzo fajna. Do tej pory znałam ją tylko z książki, a teraz wreszcie widzę ją u Ciebie.
'Sebastian Kneipp' to od dawna jedna z moich ulubionych róż w Twoim ogrodzie i lubię sobie patrzeć na jej zdjęcia.
Bardzo ładnie wyszedł czarcikęsik ? taki skromny, a taki wdzięczny.
A zdjęcie z naparstnicą i pszczołą wywołało u mnie uśmiech. Na szczęście nie miałam zupełnie takiego skojarzenia jak Jagi. Za to bardzo spodobała mi ta się pszczoła w locie. :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”