Kawon ( arbuz ) - część 8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 8

Post »

U mnie arbuzy rosna nawet ładnie ale przykryłam je białą agrowłokniną, noce zimne, pogoda beznadziejna, kapryśna
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
sky_1989
200p
200p
Od: 20 mar 2017, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie arbuzy jak na razie bardzo ładnie rosną i te pod tunelami i te w gruncie. Krzaki zarażone fuzarium powoli umierają ale owoce zdaza dojrzeć :)
sky_1989
200p
200p

Post »

Pierwszy arbuz gruntowy zjedzony- Złoto Wolicy super dojrzały i smaczny ,ale jak mam porównywać to zagraniczne jedzone wcześniej biją go na głowę:) Chaleston Gray spod Małego tunelu zerwany i czeka na konsumpcję:) Zamowilam też dwie odmiany na następny sezon z Ukrainy żółta i czerwoną bardzo wczesne i bardzo słodkie;) pożyjemy zobaczymy;) tym razem w oryginalnych paczuszkach ciekawe czy odmiany się sprawdza;)
Danivil
100p
100p
Od: 2 cze 2017, o 22:05

Post »

Sky skąd te nasiona zamawiałaś?
sky_1989
200p
200p

Post »

Z eb...pl
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49

Post »

sky_1989

A skąd wiedziałaś, że już można go zjeść? I zebrałaś z niego nasionka na następne wysiewy? Można tak?
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pomyślimy o tym jesienią, założymy osobny wątek w dziale ofert i wszystko obgadamy.
Tu trochę nie za bardzo pasuje, wątek jest odnoście uprawy a nie kupna nasion.
Posty mogą być wrzucone do kosza.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

Danivil pisze:Wokan, Rolnik90 czy jesteście zainteresowani podziałem tej podkładki na 3 osoby? To wyszłoby po 83 nasiona na głowę. Bo też będę chciał szczepić.
Wypadłem na chwile z wątku... O jakie podkładki chodzi bo nie mogę znaleźć info?

Jeżeli chodzi o mnie to będę zamawiał podkładkę Shintoza F1 (250 szt. 60-70 zł). Przy 2 chętnych będzie po 125 nasion, przy trzech po 83 szt.
Trzeba brać poprawkę na procent wschodów.
Ktoś jest zainteresowany? Rolnik90, Danivil? Hanusia? Sky?
Dodatkowo chcę kupić specjalne klipsy do szczepień: Niestety pakowane po 400 szt i mniejszych opakowań nie widziałem.

Dlaczego klipsy? Otóż po moich kiepskich testach widzę, że metoda na jeden liścień dała najlepsze rezultaty - kilka melonów rośnie, mimo zbyt mocnych klipsów.
Metoda japońska kiepsko, prawdopodobnie przez to, że ta moja dynia czy cukinia miały wielką chęć przeżycia i mimo wycięcia stożka wzrostu ciągle puszczały pęd gdzieś z boku dusząc i obrastając niejako zraz. Dodatkowo wydaje mi się, że akurat te podkładki wykazują słabą zdolność do zrastania się ze zrazem.

Co do Fusarium to moje arbuzy tunelowe już nie żyją - wiór. Trzymam jeszcze Crimson - może owoce dojrzeją, Resztę zerwałem - owoce były dojrzałe i smaczne, tyle że przez chorobę nie wyrosły za duże (max 2 kg). Najlepsze są wg mnie Złota Wolicy, które mają bardzo cienką skórkę i można je gryźć aż do tej zewnętrznej skórki.
Powoli padają melony i gruntowe i w namiocie :( Trzymają się gruntowe u sąsiada - tam zero oznak, tam tylko grad i ślimaki wyrządziły szkody. Widać u mnie w ziemi siedzi już to paskudztwo.

Pamiętajcie żeby porażone rośliny palić i nie roznosić ziemi z tych obszarów po całej działce/ogrodzie np na szpadlu, bo to dziadostwo na F. bardzo łatwo w ten sposób się rozprzestrzenia.

Rolnik90 - jak tam Polyversum w tej fazie, działa? Choroba przystopowała?
sky_1989
200p
200p

Post »

Harwi Arbuz miał ponad 30 dni od zapylenia i jak lekko nacisnelam to bardzo chrupnal:) nasionek nie zbieralam bo Złoto Wolicy jest łatwo dostępne, ale oczywiście można pozbierać. Najlepiej jak Arbuz jest Zapylony przez Ciebie kwiatkiem męskim tej samej odmiany wtedy masz pewność że urośnie to samo co zjadlas:)
Wokan ja ńie będę szczepić jak na razie. Na 70 krzaków tylko 3 chorują i to nie tak bardzo także na razie sadze jak zwykle:)

-- 19 lip 2017, o 11:22 --

Seba Cream of Saska piękne ;:oj i widać, że to ta odmiana;)
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

wokan pisze:eżeli chodzi o mnie to będę zamawiał podkładkę Shintoza F1 (250 szt. 60-70 zł). Przy 2 chętnych będzie po 125 nasion, przy trzech po 83 szt.
Trzeba brać poprawkę na procent wschodów.
Ktoś jest zainteresowany? Rolnik90, Danivil? Hanusia? Sky?
Jeśli chodzi o podkładki, brałbym na 100%, dla mnie najbardziej odpowiedni podział to na 3 osoby.
wokan pisze:Dodatkowo chcę kupić specjalne klipsy do szczepień
Klipsy również mogły by się przydać, tu nawet można by było podzielić na 4 osoby.

Ja mam pytanie, czy nikt by nie chciał zamówić polyversum, jakąś większą paczkę do podziału ???
Bo odnośnie jego, choroby na pewno nie powstrzymał na krzakach które już były zarażone. Czy spowolnił moim zdaniem tak. Uważam tak, bo arbuzy które były sadzone w starym miejscu, zachorowały później i praktycznie za 2 dni będzie po nich wiór. to już 10 dzień od wystąpienia jej a krzaki wyglądają tak, zdjęcia robione przy wysokiej temperaturze.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ostatnie dwa rzędy nie są wcale ruszone przez fuzarioze, tylko jak długo.... jeśli nie zachorują dalej będzie pewne, że polywersum działa.

Obrazek

Te owoce co mam największe, zostały zapylone około 20 czerwca, jak dotrwają jeszcze tydzień, można ja myślę zrywać.
Piotr
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

Rolnik90 Po zdjęciach widzę, że potwierdzają się moje obserwacje, że najbardziej podatne na Fuzariozę jest Złoto Wolicy. U mnie od niego się zaczęło.
Ja zerwałem Złoto Wolicy po chyba 34 dniach od zapylenia i było dojrzałe, więc nie czekaj dłużej jak nie musisz.

Na nasionka ciekawych odmian arbuzów się piszę :)
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie w tamtym roku na pewno rosario pierwsze zachorowało. Chyba też nie będę czekał do 40 dni, bo z tego co pamiętam po tym czasie były lekko przejrzałe w środku.

I ja również się piszę na nasionka. :)
Piotr
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23

Post »

wokan Właśnie miałem to napisać :D , a żeby było smutniej to sadziłem w miejsce po Złoto Wolicym Sugar Baby i jeszcze innego i rosną zdrowo . Coś w tym jest :roll:
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sky_1989 Pytanie kieruje głównie do Ciebie, bo miałaś najwięcej odmian.
Które u Ciebie odmiany są w czesne, średnio wczesne, średnio późne, późne a przy tym słodkie jak np rosario czy wolica ?
Chciałbym posadzić w przyszłym roku około 30 krzaczków, i żebym miał je od początku do końca lata.
Piotr
Awatar użytkownika
elaos
500p
500p
Od: 10 kwie 2016, o 17:03

Post »

Tak, tak, dobre pytanie ;:138 . Przyłączam się. Przy okazji może podobne typy z melonami, jakie warto uprawiać i jakie odmiany, żeby zbierać przez dłuzszy okres. Na razie mam zapisane Junior, Emir, Bosman, Honeydew, Delice de la Table jako melony polecane.
Pozdrawiam-Ela

Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”