Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VII

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VII

Post »

Witam gości :wit
Minęła niedziela ...deszczowa i chłodna jak kilka ostatnich dni ...
Byliśmy spacerkiem pod parasolami na działce po zieleninę i ogórki do obiadu.
Zrobiłam trochę zdjęć, powiązałam poprzewracane tojady i do domu - mokro i nieprzyjemny silny wiatr.

Słońca jak na lekarstwo więc może na powitanie kilka host w słonecznych kolorach :D

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Wracam do zaległych postów
apus pisze:Napisane: Pt 30 cze 2017 06:13
Krysiu, masz cudowną kolekcję bodziszków! A hosty, to kolosy! ;:215
Basiu dziękuję. Niektóre kępy host faktycznie już duże, kupuję je od kilku lat więc te pierwsze zdążyły się rozrosnąć. Ostatnio do kolekcji kupiłam kilka maluszków, mam tez z wymian kilka miniaturek.

Hosta Golden Scepter tez należy do małych, dość dobrze się rozrasta i jest takim jasnym światełkiem na rabacie w pochmurne dni. Rosnąc w towarzystwie odmian o dużych liściach wygląda jak mała słoneczna perełka.
Obrazek

JAKUCH pisze:Napisane: Pt 30 cze 2017 11:33
Krysiu bardzo lubię bodziszki Album śliczny to samo Balerina i himalajski Plenum. Kiedyś kupiłam Balerinę niestety padła.Hosta przeogromnych rozmiarów ;:oj .Niestety nie mam suchych miejsc i to dla mnie bolączka a tam gdzie jest mniej więcej sucho nie ma słońca dlatego zrobiłam skalniak gdzie te wszystkie nielubiące nadmiaru wody ulokowałam .Widzę ,że miejsce przypasowało opuncji wypuściła zdrowe wielkie uszy, bo ma też sporo słońca. Szałwia muszkatołowa też nie lubi zbyt dużo wody dlatego nie bardzo mu u mnie pasuje
Jadziu nie przepadam za bodziszkami bo u mnie sa wyższe niż info podaje i pokładają się szczególnie w czasie kwitnienia ale ... kilka mam niskich w typie bodziszka czerwonego Compactum .Rozrasta się tuż nad ziemia tworząc niziutka gęstą kępkę. W czasie pełni kwitnienia uroczy.
Obrazek

Co do szałwii muszkatolowej to akurat moja ma dość wilgotne stanowisko bo rośnie przy hortensji, która wymaga podlewania i jest jej dobrze.

tu.ja pisze:Napisane: Pt 30 cze 2017 23:58
Krysiu te nowe obrzeża z butelek są rewelacyjne ;:oj Niestety u mnie mało mleka idzie i nawet zmiana producenta nic nie pomoże. Patrzę z podziwem na Twoje bodziszki rosnące w słońcu. Są naprawdę bujne. Swoje sadzę w półcieniu i cieniu - bo słonecznych miejsc mam mało. Wyobraź sobie, że ta hortensja od Ciebie ma pąki kwiatowe.
Co do ścinania kwiatów, to też eksperymentuję. W zeszłym roku odkryłam, że eszolcja świetnie spisuje się w wazonie.
Z hostami nie powinnaś mieć kłopotów, bo masz idealne warunki dla nich.
Izo swoje bodziszki sadzę na słonecznych stanowiskach bo sa niższe. na półcienistych potrafią mieć zbyt wyrośnięte pędy i gorszy pokrój.
Cieszy mnie,że hortensja Invincibelle ma pąki i tak powinno być bo ona jest z podziału kępy.
Moja pozostała część też w pąkach.

Obrazek

H.Dolprim Prim White w ub roku prawie miesiąc wcześniej była w takim stanie rozkwitania jak w tej chwili.
To najwcześniej rozkwitająca bukietówka
Obrazek

H.O. Endless Summer rok temu o tej porze miała pięknie rozwinięte kwiaty a dziś :wink: ale zapowiada się dość obfite kwitnienie a to najwazniejsze
Obrazek

Tej wiosny kupiłam 3 nowe odmiany,to jedna z nich Bobo , szybko się zaadoptowała i ma mnóstwo pąków.
Obrazek

TROJA pisze:Napisane: So 01 lip 2017 09:3
Krysiu hosty kocham za ich liście :wink: Kwiaty zazwyczaj córka szybko zrywa do bukietów, a mi to nie przeszkadza :wink:
Aniu dziś z racji kilkudniowych opadów podsypywałam granulki na ślimaki i od razu zerkałam na pędy kwiatowe u młodych host. Niektórym będę musiała usunąć ale 4 zostawię bo są NN i kwiaty potrzebne do dopełnienia identyfikacji.
Przy okazji tez ścięłam kilka pędów do wazonu dla sąsiadki.
Dla Ciebie przysadzista kępa i ładne grube liście w ciekawej kolorystyce - właśnie rozpoczyna kwitnienie ;:138
Obrazek

Przy tego typu hostach dla kontrastu lubię sadzić zielone. Odmiana Joseph ma ciemnozielone błyszczące liście .
Przy takim kontraście jej lawendowe kwiaty też pięknie się prezentują a pędy ... już widać :D
Obrazek
Obrazek

Locutus pisze:Napisane: So 01 lip 2017 10:08
Niesamowicie pięknie masz zaaranżowany ten ogród.
Można prosić więcej fotek poglądowych? :-D

Pozdrawiam!
LOKI
Jureczku aranżacji uczymy się całe życie i mimo to trafiają się wpadki ale ... od czego mamy szpadel :;230
Postaram się spełnić Twa prośbę.
Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam

2030D pisze:Napisane: N 02 lip 2017 09:05
Krysiu przepiękny ogród te rośliny ...
Witam nową forumowiczkę i zapraszam na kolejne spacery. Chętnie poznam Twoje upodobania i mam nadzieję,że w niedługim czasie założysz własny watek i pokażesz nam swój ogród.

Kasiula17 pisze: Napisane: N 02 lip 2017 09:41
Jejku ja mam tak samo mam zaległe zdjecia z przed 2-3 tygodni ;:222
Szczawiki lubię i co roku coraz większe kępki a ostróżki mi giną jedynie mam stałe 4 rodzaje co chcą rosnąć ;:333
Przepiękne widoczki ;:196
Kasiu juz mi lżej po twej wypowiedzi bo myślałam,że jestem taka .. gapowata i nie nadążam ...
szczawiki bardzo lubię i mam 4 odmiany ale te dwie są niezawodne i bezproblemowe.
Świetnie się komponują do wielu aranżacji. Ostróżek mam kilka kolorów i jeszcze 2 nie rozwinęły kwiatów. W ub sezonie zbierałam z każdego osobno nasiona aby je odnowić i ... gdzieś je zbyt dokładnie wsadziłam na tyle,że do tej pory nie mogę znaleźć a po niedzieli chce posiać kilka bylin bo wielki czas.

kropelka pisze:Napisane: N 02 lip 2017 10:09
Piękny ogród i wspaniałe rośliny! Ale masz fajny staw ;:oj
Mariolko bywam u Ciebie i wiem,że też masz wspaniale urządzony ogród ale dziękuję za miłe słowa.
Woda na działce sprawia, że jest inny mikroklimat dla fauny i flory. Szukając działki chciałam znaleźć taką już z wykopanym małym stawem i ... udało się. Za ogrodzeniem rzeka Drwęca a na działeczce staw ...własne miejsce na ziemi choć nie do końca własne bo to teren naszego Stowarzyszenia Działkowego

Na zakończenie postu może coś na ząb ;:108
Zapraszam i smacznego życzę - były też truskawki i złote porzeczki ale zanim aparat wzięłąm to już z miseczki znikły ... widać smaczne :D

pierwsze 2 ogóreczki na dzisiejszy obiad
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tym tematem kończę i zapraszam na kolejne spacery.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ja w aranżacjach jestem prawdziwym mistrzem... Ileż to już roślin straciłem tylko dlatego, że posadziłem je zbyt blisko prawdziwych terminatorów... A już pewna rabata, którą zrobiłem wiosną zeszłego roku to prawdziwy sukces... Z kilkunastu roślin ostało się kilka... Większość została wykończona przez rutwicę lekarską... :;230

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu piękne masz funkie. Są takie zdrowe i niepogryzione przez ślimaki. Jestem ciekawa jakie miniaturki Ci przybyły do ogródka.
Moja hortensja 'Bobo' jest na takim samym etapie rozwoju, wreszcie obsypana kwiatami jak należy.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Krysiu porzeczki wyglądają smakowicie, a ogórka z działki chętnie bym skosztował, bo moje dopiero się rozrastają :) hosty pięknie Ci rosną :)
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

W ogrodach tętni życie i rabaty każdego dnia nabierają nowych barw.
Tawułki Arendsa rozpoczęły kwitnienie - kwiatowe wiechy składające się z bardzo drobnych kwiatuszków w różnej kolorystyce ...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

zanim przekwitną tawułki Arendsa swoje przedstawienie rozpoczną tawułki chińskie
- póki co stoją w przedbiegach :D
Obrazek

W zbliżeniu wygląda to tak czyli zapowiada się cudny spektakl
Obrazek

Od dość dawna kwitnie nad stawem Persikaria zmienna , której kwiaty przypominają kwiatostan tawułki ale .... takiej na sterydach ;:306
Szkoda,że tawułki nie kwitną tak długo jak ona
Obrazek

Locutus pisze:Napisane: N 02 lip 2017 11:37
Obawiam się, że u mnie turkucie by długo nie przeżyły... Kamienista gleba, skała macierzysta miejscami na głębokości 30 cm... Jest jakiś powód dla którego ani turkuci ani kretów w mojej okolicy nie ma.
Pozdrawiam!
LOKI
Jurku pewnie masz rację, zwierzęta mają swój instynkt i potrafią wybierać tereny bardziej przyjazne dla siebie.
Wiesz ... chyba wolę walkę ze szkodnikami i swoją dobrą ziemię .

Rozpoczęły kwitnienie cebulowe sadzone pod koniec IV i w V

Galtonia zielona
Obrazek
Obrazek

Eukomis Bicolor
Obrazek

Cantedeskia mix
Obrazek
Obrazek

iwona0042 pisze:Napisane: N 02 lip 2017 18:14
Wiesz Krysiu właśnie uświadomiłam sobie, że ja ostróżek nie mam ;:202 , no jakies przeoczenie, czy co, a wydawało by się, że ja to już wszystko mam ;:306
Iwonko tak czasami bywa ale nikt nie powiedział,że musimy mieć wszystko bo to jest niemożliwe :D
U mnie rosną za wysokie, wiatry zawsze poprzewracają, a ja nie lubię zbyt ostrego wiązania bo to sztucznie wygląda. Luźno przywiązuję ale skutek silnych wiatrów w tym roku spowodował, że ich widok jest mało atrakcyjny.

Myślę, że koleusy posadzone przy Fotergilli dla rozjaśnienia rabaty zdecydowanie są mniej kłopotliwe w uprawie :wink:
Liście krzewu są w tonacji ciemnej zieleni z odcieniem niebieskiego i brak mi tam było konkretnego akcentu kolorystycznego stąd pomysł na dosadzenie kilku sztuk tej samej odmiany czyli Fairway
Obrazek

korzo_m pisze:Napisane: N 02 lip 2017 20:25
Miałam właśnie zapytać o liliowce ode mnie czy już kwitną, a tu widzę jeszcze masz w pąkach.
Ostróżki piękne.
Krysiu wkleiłam w swoim wątku trzmieliny, proszę zobacz.
Dorotko witaj ;:196
Liliowce powoli rozkwitają i jeśli pogoda pozwoli to jutro zrobię zdjęcia i pokażę Ci .
O trzmielinach też będę pamiętać.

Obie lubimy hosty więc kilka dla Ciebie
Obrazek

Ten kolorek urzekł mnie i dlatego posadziłam ją pod starą jabłonią bo często tamtędy przechodzę
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na dziś tyle - dobrej nocy życzę i odpoczynku w nadchodzący weekend.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ta stara odmiana Fragrant Bouquet zachwyciła mnie ponownie. Nie dziwię się, że chciałaś mieć ją blisko, Jeszcze niedawno kupowałam nowości hostowe, trochę odsuwając w cień te stare i popularne. Jednak znowu zaczynam je doceniać i dostrzegać w nich piękno. ;:167
Z przyjemnością obejrzałam także różnorodne tawułki.
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p
Od: 6 kwie 2017, o 09:21

Post »

Krysiu piękny pokaz dały trawuły :wink: A co do host to nie ma brzydkich, mogą być jedynie zaniedbane. Ja właśnie w drodze na hostowe zakupy :wink:
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Piękne tawułki ,moje w tamtym roku marniały więc ich przesadziłam do doniczek a teraz znowu na rabaty . Trochę popaduje i nie ma tych zapowiadanych upałów to w tym roku wszystko pięknie kwitnie ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Krysiu, podziwiam Twoje tawułki. ;:138
Ja swoje jesienią podzieliłam i w tym roku są znacznie mniejsze i mają też mniej kwiatów.
Galtonie już u mnie przekwitły, a eukomisy kwitną na raty, jeden już po, drugi zaczyna.
Piękne i zdrowe masz wszystkie hosty, ;:215 a na porzeczki to ja do Ciebie polecę, bo moim gołębie zeżarły wszystkie kwiatki i owoców nie ma. ;:222 Gołębi zresztą też nie ma. ;:223
Cudnie kwitnie Twoja działeczka. ;:63 ;:63 ;:63
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Krysiu masz piękne zdrowe hosty, aż miło popatrzeć. Moje tego roku mają liście podziurkowane od gradu.
Tawułki też ładnie wyglądają, nie ma to jak dostęp do wody od razu widać , ze na brak jej nie cierpią.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Krysiu, ale podoba mi się sposób prowadzenia pęcherznicy
Żałuję, że swoją tak nie prowadziłam. Teraz to szeroki olbrzymi krzaczor
Bardzo lubię Twoje rabaty hostowe
Super wygląda ta pod jabłonką
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam gości i zapraszam na kolejny spacer :wit

W ogrodach rozkwitają lilie, liliowce i wiele bylin ale w naszych stronach deszczowe dni nie pozwalają cieszyć się kolorami. Z drugiej strony deszcz wyręcza nas z podlewania bo miejscami było już sucho.
Jedna z rabat gdzie teraz pierwsze skrzypce grają liliowce.

Obrazek

Na tej rabacie rosną odmiany: "Słowik" - " Night Embers" "Moonlit Masquerade" - "Lacy Doily "
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Locutus pisze:Napisane: Cz 06 lip 2017 22:18
Ja w aranżacjach jestem prawdziwym mistrzem... Ileż to już roślin straciłem tylko dlatego, że posadziłem je zbyt blisko prawdziwych terminatorów... A już pewna rabata, którą zrobiłem wiosną zeszłego roku to prawdziwy sukces... Z kilkunastu roślin ostało się kilka... Większość została wykończona przez rutwicę lekarską... :;230
Pozdrawiam!
LOKI
Jureczku całe życie uczymy się na błędach ...
No tak ? skoro wprosiła się do Ciebie rutwica lekarska to inne roślinki nie miały szans ;:185 ;:185 ;:185
W ziołolecznictwie ta roślinka jest ceniona szczególnie przez cukrzyków i matki karmiące, gdy nieproszona zasiedla nasz ogród to staje się uciążliwym chwastem.
Na wtorek zaplanowałam sobie zaraz po wejściu na działkę oprysk pomidorków i ogórków ekologiczną miksturą. Potem wszystkie hortensje i inne kwasolubne miały dostać "mądrą mieszankę" bo na 3 krzewach zauważyłam początki chlorozy.
W połowie opryskiwania już poczułam pierwsze krople deszczu a potem naciągnęły ciemne chmury i ... 1,5 godziny mojej pracy diabli wzięli ... ;:145 ( czytaj - spłynęło z kroplami deszczu)

Siedzieliśmy pod strzechą przy ;:136 i snuliśmy plany na resztę sezonu.
Przy okazji zrobiłam kilka ujęć spod strzechy

tuż przed deszczem i kolejne już z deszczem przy silnym zachmurzeniu
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Moje widoczki spod strzechy kończą się na rabacie pod kaliną
Pod nią rośnie taki misz/masz, pod siatką ogrodzeniową przechowalnia (wykopane doniczki z wiosennymi cebulami), wciąż nie mam na to miejsce pomysłu.
Zarys kształtów rabat i ścieżki wytycza nisko prowadzona trzmielina ale część pędów[/i] wymsknęła się spod nożyc i poszła po starym pniu śliwy , ogólnie całość czeka na pomysł i ... wolne moce przerobowe :D
Obrazek

hala67 pisze:Napisane: Cz 06 lip 2017 22:2
Krysiu piękne masz funkie. Są takie zdrowe i niepogryzione przez ślimaki. Jestem ciekawa jakie miniaturki Ci przybyły do ogródka.
Moja hortensja 'Bobo' jest na takim samym etapie rozwoju, wreszcie obsypana kwiatami jak należy.
Halinko w tym sezonie nic z host nie dokupiłam.
Najpierw zaplanowałam identyfikację kilku NN-enek i teraz dopiero zbieram się do złożenia zamówienia na 3 - 5 odmian - głównie małe i mini.
Hortensję Bobo mam pierwszy sezon i sama jestem ciekawa jak będzie wyglądać. Mam sporo odmian o zróżnicowanym kształcie kwiatów i terminie rozkwitania. Jeśli chcę dokupić kolejna odmianę to szperam za czymś bardzo odmiennym aby nie powtarzać tego co już rośnie i jest prawie identyczne z prozaicznej przyczyny - zaczyna brakować miejsca. Robiłam wiosną zmiany na alejce hortensjowej bo miały za ciasno i z krzewami wykopanymi musiałam się mocno nagimnastykować aby mądrze wybrać stanowisko. Póki co jedna strona za mną bo to ciężka praca, druga czeka na kolejną wiosnę.
Kilka odmian już kwitnie i muszę je pokazać ale teraz dla Ciebie inne liściaste aby nie było,że tylko hosty :D
Obrazek
Obrazek

i na koniec dla Ciebie moja ulubienica fuksja Deutsche Perle
Obrazek

maniolek pisze: Napisane: Pt 07 lip 2017 23:33
Krysiu porzeczki wyglądają smakowicie, a ogórka z działki chętnie bym skosztował, bo moje dopiero się rozrastają :) hosty pięknie Ci rosną :)
Mariusz porzeczki lubimy bardzo i mam czerwone, czarne i złote. Jutro w planach zrywanie czarnej porzeczki ale prognozy nie sa zbyt optymistyczne bo czarne chmury ciągną nad nasze okolice.

Wiem,że i Ty sadzisz hosty więc oboje je lubimy
Dla Ciebie
Obrazek
Obrazek

Na tym zakończę życząc wszystkim dobrej nocy i idę na zasłużony ;:19
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p
Od: 6 kwie 2017, o 09:21

Post »

Krysiu piękne widoczki :wink: a trawa jaka zadbana, taka soczyście zielona. U mnie też pada, nie trzeba chociaż podlewać, ale deszcz przerwał mi prace i nie mogłam sadzić nowych nabytków.
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Pięknie ci się wspina ta trzmielina a ma po czym i ładnie wygląda ten zakątek . Też mam taką trzmielinę posadzoną na razie przy tui i rośnie sobie już kilkanaście lat U mnie też popadało i wreszcie dalie dostały sporo wody i zaczną wcześniej kwitnąć . Po liliowcach kolej na nie i floksy ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Krysiu Twój ogród pełen uroku. Na czym wspinają się ogórki, widzę jakąś zieloną siatkę, nie wiem czy dobrze rozpoznają.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”