Leszczyna (Corylus) - choroby i inne niedomagania

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Awatar użytkownika
ciunaj
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 lip 2006, o 08:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Leszczyna (Corylus) - choroby i inne niedomagania

Post »

Proszę o poradę co może być przyczyną usychania młodych pędów leszczyny.
Trwa to już drugi rok. W pewnym momencie wzrostu u nasady pędu pojawia się zaczernienie, które powoduje stopniowe usychanie pędu lub jego złamanie. Stopień tego zjawiska jest bardzo duży.
Serce mi się kraja jak na nią patrzę i nie mogę pomóc :(
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
a jescze dwa lata temu ..... Obrazek
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Awatar użytkownika
ciunaj
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 lip 2006, o 08:14
Kontakt:

Post »

czytałem ale nic mi tam za bardzo nie pasuje, a jeśli jest to opisane tam zamieranie pędów to jak to zwalczyć :?:
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ciunaj, w pierwszej chwili pomyślałam, że u podstawy tych młodych pędów żeruje jakiś szkodnik, no bo nie jest to mączniak ani szara pleśń, również nie jest to monilioza-a może jednak oprócz owoców atakuje także młode pędy?
W artykule (link Mirka), na samym końcu jest akapit o chorobie (zamieranie pąków i młodych pędów) rodem z południowej Hiszpani , patogen ten został stwierdzony na plantacji w połud- wsch. Polsce. Powoduje czernienie i odstawanie kory i obumieranie pędów, jest wspomniany charakterystyczny objaw; na zaatakowanej korze występują gęste, kremowe krople. Na załączonych fotkach nie zauważyłam takich kropli.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Ano ja też nie, dlatego i wrzuciłem link, aby poobserwować i porównać. Łatwiej na żywo, jak z fotki...
GodfatherPL
200p
200p
Od: 20 kwie 2014, o 18:12

Leszczyna 'Cosford' - coś atakuje liście

Post »

Witam
Mam dwie leszczyny na jednej z nich a konkretnie na leszczynie Cosford widać jakąś rdzę na liściach. Czy to coś groźnego? Jak to zwalczyć? Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
klakier7
200p
200p
Od: 21 cze 2014, o 19:23

Re: cosford leszczyna coś atakuje liście

Post »

Nekrotyczne plamy na brzegach starszych liści i ich zasychanie to objawy niedoboru potasu.Pozdrawiam klakier.
Awatar użytkownika
buum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2015, o 17:43
Kontakt:

Re: Leszczyna 'Cosford' - coś atakuje liście

Post »

O kurcze nie wiedziałem :) miałem to samo. Dzięki ;:215
Moja działka mój raj :) Pozdrawiam Piotrek ;:163
Moja działeczka cz1.
Moja działeczka cz2.
koalak
50p
50p
Od: 11 wrz 2013, o 18:19

Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu choroby orzecha laskowego

Post »

Słuchajcie, pomóżcie proszę. Nie mam już do tego siły. 10 lat temu posadziłem około 30 leszczyn. Z małych drzewek potrafiłem zebrać kilka kg owoców. Od 3 lat pojawia się coś, co niszczy zupełnie owoce. W tamtym roku zebrałem około 0,5 kg orzechów z dorosłych leszczyn. W tym roku orzech jest obfity, ale znów choroba górą. Stosowałem DITHANE i niezależnie w jakim stężeniu i ile razy opryskam, nie pomaga. Skorupa orzecha się zapada i brązowieje, orzechy ścielą się pod drzewami. Choroba kończy swoje dzieło po około 2 tygodniach od pojawienia się pierwszych zainfekowanych owoców.

Poniżej zdjęcia chorych orzechów. Proszę o podanie nazwy tego diabelstwa i jak z tym walczyć. W tym roku pewnie choroba znów będzie tryumfować, ale jak się jej pozbyć w przyszłym roku?

pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Re: Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu choroby orzecha laskowego

Post »

Leszczyna nie ma zbyt wielu chorób, ta wygląda na Monilina Coryli. Oprysków potrzeba ze 3-4, może być również Sadoplon, Topsin, Signum. http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna ... 51551.html . http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1119
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
aga_zgaga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2016, o 12:04

leszczyna Contorta - chore liście

Post »

W zeszłym roku posadziłam małą Contortę, którą kupiłam z litości w markecie. Od początku miała problemy, cała była w jakiejś zwójce i była mocno zasuszona. Zwójkę zlikwidowałam, krzaczek przeżył zimę, kwitł i miał jednego orzeszka. Ale poza tym nie jest lepiej. Liście dostają rudych zasychających plam, słabo rośnie. Teraz wypuścił dwa młode pędy i one są na razie zdrowe. Czy to jet kwestia choroby, niedoborów, czy złego stanowiska? Na wiosnę nawiozłam siarczanem magnezu i polifoską. Gleba miejscowa przepuszczalna, posadzony w ziemię ogrodową. Ale coś mnie podkusiło i podsypałam w dołek trocin z topoli, wydawało się, że są przerobione (2 lata leżenia w pryzmie). Czy to jest przyczyna? Wiem, że liściaste trociny mają składniki osłabiające wzrost innych roślin. Ale te wydawały się przekompostowane. Czy wymienić podłoże, czy pryskać czymś i czym? Uprzejmie proszę o radę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23

Re: Leszczyna (Corylus) - choroby i inne niedomagania

Post »

Leszczyna powinna mieć glebę lekko zasadowa bogatą w wapń jeśli nie podałaś w jakiś sposób wcześniej wapnia to na początek dolomit przemieszaj z glebą ( dostarczy też mikro składniki ) . O chorobach może ktoś inny coś powie . :)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

O,owoców to z niej będzie niewiele. Bardziej jako krzew ozdobny się nadaje. Nowy dobrze Ci doradza, na pewno siarczan się jej nie przysłużył , podłoże powinna mieć bardziej zasadowe.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
aga_zgaga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2016, o 12:04

Post »

No tak, siarczan zakwasza. Nie liczę na owoce, ma być krzewem ozdobnym.
anubis
200p
200p
Od: 2 sty 2012, o 16:06

Orzech laskowy - czarnieje, brązowieje, czym uratować?

Post »

Dobry wieczór
Brakuje mi informacji aby w pełni opisać chorobę i przyczynę.
Trzeba uratować drzewko orzecha laskowego które ma ok 10 lat, z tego co mi przekazano, owoce od pewnego czasu czarnieją, brązowieją.
Teść chce drzewko wyciąć ale szkoda sadzić nowe bo zanim wyda owoce minie ładnych parę lat. Czy są jakieś uniwersalne preparaty ? trudno stwierdzić chorobę bo tak ubogim opisie dla tego pytam o coś 3w1 :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”