Ogród mojej małej Wiki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród mojej małej Wiki

Post »

Aniu u mnie też deszcz pada codzienne ... i wcześniejsze plany nie do wykonania.
Dziś przerabiałam porzeczki czerwone na sok, owoce mogłyby powisieć ale ptactwo już się zwiedzało i zaczęło konsumować.
Ścięłam część dziurawca i już przerabiam kwiaty na czerwony olej, reszta na susz.
Wspomniałaś o dżemie mieszanym ( maliny+ jabłka) nigdy nie robiłam, możesz dać przepis ?
I jeszcze prośba o zbliżenie kwiatów białego złocienia.
Uwielbiam je i miałam kilka odmian ale "po pewnym kataklizmie " ostał się jeden.
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Fajnie ,że mąż wykazał inicjatywę i sam z siebie zrobił ci deski na rabatkę. Ładny ten floksik , takiego jeszcze nie widziałam. ;:215
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu masz piękne rośliny typu variegata. Ja również je lubię. To taki mały przerywnik wśród zieleni :D
TROJA pisze:Iwciu U mnie to konewka jedynie do borówek gdzie dosypuje kwasek...
Możesz coś więcej napisać o tej metodzie podlewania borówek? Jakie stężenie kwasu jest zalecane w tym wypadku?
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p
Od: 6 kwie 2017, o 09:21

Post »

Zuziu ja teraz mam okazję podpisać gdzie co rośnie, bo poprzednio jak kupowałam to wsadzałam bez znaczników, dobrze że miałam porobione zdjęcia z nazwami. A liliowce zawsze były moim oczkiem w głowie, dopiero zaczynają kwitnąć, szkoda, że kiedy je kupowałam nie robiłam zdjęć z nazwami... tak jak floksom.

Lenko ja kalafiorów nie sadzę bo nie było z nimi łatwo, tak jak z kapustą pekińską.

Krysiu moje porzeczki jeszcze wiszą na krzaczku i czekają na pełną dojrzałość, ptaki ich nie wypatrzyły. Za to dziś zrobiłam pierwszy sok z malin. Wiesz ja w kuchni większość to na oko robię :wink: tak samo jak ten dżem jabłokowo/malinowy. Jabłka do tego tylko dojrzałe papierówki 60/70% zetrzeć na tarce o dużych oczkach i chwilę dusić (bez wody), przestudzić i dodać maliny, cukier i cos do zagęszczenia (może być też cukier żelujący). Dżem ma smak malinowy i fajną strukturę :wink:
Zdjęcie kwiatka dla Ciebie:
Obrazek

Iwciu mąż nawet pojedzie ze mną do szkółki za tydzień na zakupy kwiatowe ;:138 Chyba zaczyna doceniać zmieniające się otoczenie koło domu. Już nawet projektuje obudowę do studni :wink:

Halu variegatki to taka moja słabość i tu nie ważny gatunek, ale liczy się, że variegatka jak kupuje. Co do borówek to wyczytałam tu na forum o tym podlewaniu z kwaskiem, na konewkę 10l daje dużą czubatą łyżkę. Kupiłam 5kg na allegro i mam nadzieję, że na sezon starczy. Widzę dużą różnice jak rosną w tym roku a jak rosły w zeszłym.

Dziś tylko trochę popieliłam warzywnik, pogoda w kratkę pada i słońce, a do tego zimno i straszny wiatr, więc nie można za dużo zrobić. Na jutro mam plan tylko czy uda mi się zrealizować, zobaczymy. Najgorze, że córka robi się chora a my 16 na wakacje w góry wyjeżdżamy.
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie, też już floksy zaczynają ,ale i mieczyk jeden wypuścił warkocz,tak wszystko na raz zakwita w tym roku.
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Aniu , może Twój ogród powinien być pod nazwą Variegata bo naprawdę masz dużo tego typu roślin i to jest fajne że nasze ogrody są takie różne .Możemy nawzajem się inspirować i upiększać otoczenie .Masz sporo liliowców a to też moje oczko w głowie bo ciągle coś dokupuję .Ciekawa jestem jak duży jest Twój ogród bo masz też miejsce na warzywka .Bardzo podoba mi się słoneczniczek , będzie śliczny jak zakwitnie .Pozdrawiam i będę zaglądała . ;:167
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p

Post »

Bożenko ten rok jest mocno pokręcony :wink: Lilie mało wyrosły a juz kwitną, liliowce powinny juz kwitnąć a są w pąkach, mieczyków w tym roku nie mam bo nie miałam ich gdzie posadzić, ale w przyszłym na pewno nadrobię bo będzie miejsce na nowych rabatach.

Elu serdecznie witam w naszym ogrodzie :wink: Mój ogród nie ma ograniczenia, no może 3,87ha gdybym zajęła to wtedy miałabym ograniczenie. Liliowce bardzo powoli w tym roku zakwitają, jeszcze większość w pąkach. Zapraszam jak najczęściej do odwiedzin :wit

Zakwitł kolejny liliowiec, w rzeczywistości wygląda ciekawiej niz na zdjęciu, kwiat bardzo duży jasno żółty
Obrazek

Lawenda variegata zbiera sie do kwitnięcia
Obrazek

To stara rabata z nową obwódką, cała do rozsadzenia bo za gęsto
Obrazek

a ta rabatka dopiero powstaje, tam gdzie doniczki też będą posadzone roślinki
Obrazek

Irys variegata 1
Obrazek

irys variegata 2, ten świeżo po dzieleniu, mam zrobionych z niego kilka sadzonek
Obrazek
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Aniu..czy ten irys variegata w przyszłym roku zakwitnie.. :roll: Mam dzielonego irysa, nie kwitnie już drugi rok. :wink:
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Aniu , a czym zabezpieczałaś deski na obrzeża rabat ? Wielkości pola do działania to ci troszkę zazdroszczę, możesz sadzić co ci tylko do głowy przyjdzie i nic Cię nie ogranicza. ;:304
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22

Post »

Bardzo oryginalna ta Lawenda variegata, jestem ciekawa czy kwiaty też ładnie pachną i intensywnie, ja u siebie zauważyłam ,że francuska pachnie słabo za to lekarska intensywnie :D
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p

Post »

Zuziu ja wiosną rozsadzałam irysy i część ich zakwitła w tym roku, więc to nie ma znaczenia. Liczy się głębokość sadzenia i miejsce gdzie będzie rosnąć. Ten variegata którego rozsadzałam jest w typie syberyjskiego więc je się trochę głębiej sadzi.

Iwciu deski malowane pokostem lnianym z dodatkiem lazury do drewna dla koloru, trzy razy z każdej strony. Wytrzyma kilka lat :wink: To nie jest tak pięknie z tym zagospodarowaniem terenu, czasami wolałabym mieć małą ogrodzoną działkę, nie trzeba wtedy walczyć z sarnami i zającami.

Lenko zobaczymy jak pachnie, niestety nie mam do czego porównać bo to jedyna moja lawenda :wink:

To kilka z moich host:
Blue Mouse Ears
Obrazek

Invicible
Obrazek

Orange Marmalade
Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Aniu iryski śliczne.Ciekawa jestem na jaki kolor zakwitnie lawenda wariegata.Mam taką samą ale chyba nie zakwitnie u mnie.
Pada u mnie i jest chłodniej. Cieszę się jak dziecko . ;:7 ;:7 :wit
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Przeoczyłam lawendę variegatę...to i taka jest , pierwsze Aniu u ciebie widzę. :shock: . Ciekawe jak zakwitnie... ;:224 Oj dużo masz tych variegatek. ;:128 Hosty bardzo ładne. ;:215
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Bardzo ładnie wyglądają miniaturki host ;:173
Aniu widzę, że na jednej rabacie masz betonowy słup.
Może pomyślisz o jakimś pnączu np. winobluszcz ? Albo pnącze auberta :)
Mam dla Ciebie zdjęcia, wieczorkiem wyślę.
Brak czasu :roll:
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p

Post »

Alu raczej będzie to najzwyklejszy kwiat, ale zobaczymy moźe jednak być coś ładniejszego. Ja juz muszę podlewać bo tak mocno wiatr wysuszył ziemię.

Zuziu jeszcze jakieś variegatki by się znalazły :wink:

Seba słup stoi na nowej rabacie jeszcze do tego podparty wielkim kamieniem. Syn się śmieje, ze jak by tak zabrać ten kamień to pewnie by się przewrócił. Myślałam o pnączu, ale powoli na razie wysadzam na tą rabatę wszystko co mam w doniczkach. Nie jest to co planuje tam mieć ale na razie będzie.

Wczoraj skończyliśmy całą rabatę jest przekopana i dodony obornik. Zostały tylko dwie białe porzeczki, które na jesieni przesadzę w nowe miejsce.

Porównanie wielkości kwiatów liliowców
Obrazek

Obrazek

Zakwitł dzwonek
Obrazek

No i kolejna variegatka aster
Obrazek
Pozdrawiam Ania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”