Ogród mojej małej Wiki
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród mojej małej Wiki
Aniu u mnie też deszcz pada codzienne ... i wcześniejsze plany nie do wykonania.
Dziś przerabiałam porzeczki czerwone na sok, owoce mogłyby powisieć ale ptactwo już się zwiedzało i zaczęło konsumować.
Ścięłam część dziurawca i już przerabiam kwiaty na czerwony olej, reszta na susz.
Wspomniałaś o dżemie mieszanym ( maliny+ jabłka) nigdy nie robiłam, możesz dać przepis ?
I jeszcze prośba o zbliżenie kwiatów białego złocienia.
Uwielbiam je i miałam kilka odmian ale "po pewnym kataklizmie " ostał się jeden.
Dziś przerabiałam porzeczki czerwone na sok, owoce mogłyby powisieć ale ptactwo już się zwiedzało i zaczęło konsumować.
Ścięłam część dziurawca i już przerabiam kwiaty na czerwony olej, reszta na susz.
Wspomniałaś o dżemie mieszanym ( maliny+ jabłka) nigdy nie robiłam, możesz dać przepis ?
I jeszcze prośba o zbliżenie kwiatów białego złocienia.
Uwielbiam je i miałam kilka odmian ale "po pewnym kataklizmie " ostał się jeden.
Fajnie ,że mąż wykazał inicjatywę i sam z siebie zrobił ci deski na rabatkę. Ładny ten floksik , takiego jeszcze nie widziałam. 
- hala67

- Od: 1 paź 2011, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu masz piękne rośliny typu variegata. Ja również je lubię. To taki mały przerywnik wśród zieleni
Możesz coś więcej napisać o tej metodzie podlewania borówek? Jakie stężenie kwasu jest zalecane w tym wypadku?TROJA pisze:Iwciu U mnie to konewka jedynie do borówek gdzie dosypuje kwasek...
Pozdrawiam Hala
- TROJA
- 500p

- Od: 6 kwie 2017, o 09:21
Zuziu ja teraz mam okazję podpisać gdzie co rośnie, bo poprzednio jak kupowałam to wsadzałam bez znaczników, dobrze że miałam porobione zdjęcia z nazwami. A liliowce zawsze były moim oczkiem w głowie, dopiero zaczynają kwitnąć, szkoda, że kiedy je kupowałam nie robiłam zdjęć z nazwami... tak jak floksom.
Lenko ja kalafiorów nie sadzę bo nie było z nimi łatwo, tak jak z kapustą pekińską.
Krysiu moje porzeczki jeszcze wiszą na krzaczku i czekają na pełną dojrzałość, ptaki ich nie wypatrzyły. Za to dziś zrobiłam pierwszy sok z malin. Wiesz ja w kuchni większość to na oko robię
tak samo jak ten dżem jabłokowo/malinowy. Jabłka do tego tylko dojrzałe papierówki 60/70% zetrzeć na tarce o dużych oczkach i chwilę dusić (bez wody), przestudzić i dodać maliny, cukier i cos do zagęszczenia (może być też cukier żelujący). Dżem ma smak malinowy i fajną strukturę
Zdjęcie kwiatka dla Ciebie:

Iwciu mąż nawet pojedzie ze mną do szkółki za tydzień na zakupy kwiatowe
Chyba zaczyna doceniać zmieniające się otoczenie koło domu. Już nawet projektuje obudowę do studni
Halu variegatki to taka moja słabość i tu nie ważny gatunek, ale liczy się, że variegatka jak kupuje. Co do borówek to wyczytałam tu na forum o tym podlewaniu z kwaskiem, na konewkę 10l daje dużą czubatą łyżkę. Kupiłam 5kg na allegro i mam nadzieję, że na sezon starczy. Widzę dużą różnice jak rosną w tym roku a jak rosły w zeszłym.
Dziś tylko trochę popieliłam warzywnik, pogoda w kratkę pada i słońce, a do tego zimno i straszny wiatr, więc nie można za dużo zrobić. Na jutro mam plan tylko czy uda mi się zrealizować, zobaczymy. Najgorze, że córka robi się chora a my 16 na wakacje w góry wyjeżdżamy.
Lenko ja kalafiorów nie sadzę bo nie było z nimi łatwo, tak jak z kapustą pekińską.
Krysiu moje porzeczki jeszcze wiszą na krzaczku i czekają na pełną dojrzałość, ptaki ich nie wypatrzyły. Za to dziś zrobiłam pierwszy sok z malin. Wiesz ja w kuchni większość to na oko robię
Zdjęcie kwiatka dla Ciebie:

Iwciu mąż nawet pojedzie ze mną do szkółki za tydzień na zakupy kwiatowe
Halu variegatki to taka moja słabość i tu nie ważny gatunek, ale liczy się, że variegatka jak kupuje. Co do borówek to wyczytałam tu na forum o tym podlewaniu z kwaskiem, na konewkę 10l daje dużą czubatą łyżkę. Kupiłam 5kg na allegro i mam nadzieję, że na sezon starczy. Widzę dużą różnice jak rosną w tym roku a jak rosły w zeszłym.
Dziś tylko trochę popieliłam warzywnik, pogoda w kratkę pada i słońce, a do tego zimno i straszny wiatr, więc nie można za dużo zrobić. Na jutro mam plan tylko czy uda mi się zrealizować, zobaczymy. Najgorze, że córka robi się chora a my 16 na wakacje w góry wyjeżdżamy.
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Babciabenia

- Od: 10 maja 2012, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie, też już floksy zaczynają ,ale i mieczyk jeden wypuścił warkocz,tak wszystko na raz zakwita w tym roku.
- pela11

- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Aniu , może Twój ogród powinien być pod nazwą Variegata bo naprawdę masz dużo tego typu roślin i to jest fajne że nasze ogrody są takie różne .Możemy nawzajem się inspirować i upiększać otoczenie .Masz sporo liliowców a to też moje oczko w głowie bo ciągle coś dokupuję .Ciekawa jestem jak duży jest Twój ogród bo masz też miejsce na warzywka .Bardzo podoba mi się słoneczniczek , będzie śliczny jak zakwitnie .Pozdrawiam i będę zaglądała . 
- TROJA
- 500p

Bożenko ten rok jest mocno pokręcony
Lilie mało wyrosły a juz kwitną, liliowce powinny juz kwitnąć a są w pąkach, mieczyków w tym roku nie mam bo nie miałam ich gdzie posadzić, ale w przyszłym na pewno nadrobię bo będzie miejsce na nowych rabatach.
Elu serdecznie witam w naszym ogrodzie
Mój ogród nie ma ograniczenia, no może 3,87ha gdybym zajęła to wtedy miałabym ograniczenie. Liliowce bardzo powoli w tym roku zakwitają, jeszcze większość w pąkach. Zapraszam jak najczęściej do odwiedzin
Zakwitł kolejny liliowiec, w rzeczywistości wygląda ciekawiej niz na zdjęciu, kwiat bardzo duży jasno żółty

Lawenda variegata zbiera sie do kwitnięcia

To stara rabata z nową obwódką, cała do rozsadzenia bo za gęsto

a ta rabatka dopiero powstaje, tam gdzie doniczki też będą posadzone roślinki

Irys variegata 1

irys variegata 2, ten świeżo po dzieleniu, mam zrobionych z niego kilka sadzonek

Elu serdecznie witam w naszym ogrodzie
Zakwitł kolejny liliowiec, w rzeczywistości wygląda ciekawiej niz na zdjęciu, kwiat bardzo duży jasno żółty

Lawenda variegata zbiera sie do kwitnięcia

To stara rabata z nową obwódką, cała do rozsadzenia bo za gęsto

a ta rabatka dopiero powstaje, tam gdzie doniczki też będą posadzone roślinki

Irys variegata 1

irys variegata 2, ten świeżo po dzieleniu, mam zrobionych z niego kilka sadzonek

Pozdrawiam Ania
- Zuzia111

- Od: 13 paź 2016, o 16:43
Aniu..czy ten irys variegata w przyszłym roku zakwitnie..
Mam dzielonego irysa, nie kwitnie już drugi rok. 
Aniu , a czym zabezpieczałaś deski na obrzeża rabat ? Wielkości pola do działania to ci troszkę zazdroszczę, możesz sadzić co ci tylko do głowy przyjdzie i nic Cię nie ogranicza. 
- Carmelka00

- Od: 25 lut 2015, o 14:22
Bardzo oryginalna ta Lawenda variegata, jestem ciekawa czy kwiaty też ładnie pachną i intensywnie, ja u siebie zauważyłam ,że francuska pachnie słabo za to lekarska intensywnie 
- TROJA
- 500p

Zuziu ja wiosną rozsadzałam irysy i część ich zakwitła w tym roku, więc to nie ma znaczenia. Liczy się głębokość sadzenia i miejsce gdzie będzie rosnąć. Ten variegata którego rozsadzałam jest w typie syberyjskiego więc je się trochę głębiej sadzi.
Iwciu deski malowane pokostem lnianym z dodatkiem lazury do drewna dla koloru, trzy razy z każdej strony. Wytrzyma kilka lat
To nie jest tak pięknie z tym zagospodarowaniem terenu, czasami wolałabym mieć małą ogrodzoną działkę, nie trzeba wtedy walczyć z sarnami i zającami.
Lenko zobaczymy jak pachnie, niestety nie mam do czego porównać bo to jedyna moja lawenda
To kilka z moich host:
Blue Mouse Ears

Invicible

Orange Marmalade

Iwciu deski malowane pokostem lnianym z dodatkiem lazury do drewna dla koloru, trzy razy z każdej strony. Wytrzyma kilka lat
Lenko zobaczymy jak pachnie, niestety nie mam do czego porównać bo to jedyna moja lawenda
To kilka z moich host:
Blue Mouse Ears

Invicible

Orange Marmalade

Pozdrawiam Ania
- Biedronka641

- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Aniu iryski śliczne.Ciekawa jestem na jaki kolor zakwitnie lawenda wariegata.Mam taką samą ale chyba nie zakwitnie u mnie.
Pada u mnie i jest chłodniej. Cieszę się jak dziecko .

Pada u mnie i jest chłodniej. Cieszę się jak dziecko .
- Zuzia111

- Od: 13 paź 2016, o 16:43
Przeoczyłam lawendę variegatę...to i taka jest , pierwsze Aniu u ciebie widzę.
. Ciekawe jak zakwitnie...
Oj dużo masz tych variegatek.
Hosty bardzo ładne. 
- seba1999

- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Bardzo ładnie wyglądają miniaturki host
Aniu widzę, że na jednej rabacie masz betonowy słup.
Może pomyślisz o jakimś pnączu np. winobluszcz ? Albo pnącze auberta
Mam dla Ciebie zdjęcia, wieczorkiem wyślę.
Brak czasu
Aniu widzę, że na jednej rabacie masz betonowy słup.
Może pomyślisz o jakimś pnączu np. winobluszcz ? Albo pnącze auberta
Mam dla Ciebie zdjęcia, wieczorkiem wyślę.
Brak czasu
- TROJA
- 500p

Alu raczej będzie to najzwyklejszy kwiat, ale zobaczymy moźe jednak być coś ładniejszego. Ja juz muszę podlewać bo tak mocno wiatr wysuszył ziemię.
Zuziu jeszcze jakieś variegatki by się znalazły
Seba słup stoi na nowej rabacie jeszcze do tego podparty wielkim kamieniem. Syn się śmieje, ze jak by tak zabrać ten kamień to pewnie by się przewrócił. Myślałam o pnączu, ale powoli na razie wysadzam na tą rabatę wszystko co mam w doniczkach. Nie jest to co planuje tam mieć ale na razie będzie.
Wczoraj skończyliśmy całą rabatę jest przekopana i dodony obornik. Zostały tylko dwie białe porzeczki, które na jesieni przesadzę w nowe miejsce.
Porównanie wielkości kwiatów liliowców

Zakwitł dzwonek

No i kolejna variegatka aster

Zuziu jeszcze jakieś variegatki by się znalazły
Seba słup stoi na nowej rabacie jeszcze do tego podparty wielkim kamieniem. Syn się śmieje, ze jak by tak zabrać ten kamień to pewnie by się przewrócił. Myślałam o pnączu, ale powoli na razie wysadzam na tą rabatę wszystko co mam w doniczkach. Nie jest to co planuje tam mieć ale na razie będzie.
Wczoraj skończyliśmy całą rabatę jest przekopana i dodony obornik. Zostały tylko dwie białe porzeczki, które na jesieni przesadzę w nowe miejsce.
Porównanie wielkości kwiatów liliowców

Zakwitł dzwonek

No i kolejna variegatka aster

Pozdrawiam Ania