Kolekcje Floriana cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolekcje Floriana cz.1

Post »

Jadziu, podziwiam Cię za rozmnażanie róż z patyczków. W porównaniu z tym - rozmnażanie liliowców z nasion jest bardzo łatwe. A siewki intrygujące, bo liliowce zapylają się między sobą więc nigdy nie wiadomo, co się z czym skrzyżowało :idea:
Tak, liliowiec cytrynowy już kwitnie a teraz zaczynają inne pachnące odmiany.
Delikatny łososiowy kolor tej odmiany przyciąga wzrok:
Obrazek

kolejna moja siewka. Rodzicem mógł być 'Morocco' lub 'Matt', bo do tych odmian jest podobna:
Obrazek

Ewelinko, dziękuję 8-) Jedni lubią różnorodność gatunków, wszystkiego po trochu i tak też jest ładnie. Moim ogrodem rządzą 4 kolekcje, a reszta roślin to dodatki. Więc teraz królują liliowce, choć skoro wspomniałaś o daliach - one już też się rozkręcają i ładnie kwitną.
Dość jasna odmiana:
Obrazek

tej odmiany nie jestem do końca pewien. A była to moja jedna z pierwszych odmian o takich ciemnych kwiatach:
Obrazek

Marysiu, kosaćce nie były "dla Twojego ducha"? ;:306
Tak, cudowne są wszystkie i żałuję że straciłem najmniejszego w mojej kolekcji - 'Cosmopolitan'. Za to wielkokwiatowych albo o masywnych łodygach nie brakuje! Falbaniastych też przybywa :tan
Obrazek

Odmiana z 1950 roku Krausa. Wtedy jeszcze nie było falbanek ale już powstawały ciekawe odcienie i dodatki:
Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Florianie mam do Ciebie prośbę wstawię u siebie fotkę liliowca którego chciałabym zidentyfikować .Ma grube żółte kwiaty, a pąki na czubku mają zielone muśniecie ..Moze jak zobaczysz to skojarzysz z jakąś odmianą .Patyczki to patyczki w następnym sezonie masz kwiat a tu czekasz 3 lata na niewiadomą .Wiem to taka niby adrenalina co się wykluje :wink:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Florian irysy to dopiero moje nowe zachcianki, owszem maluchy były wcześniej ale liliowce mnie urzekły w latach osiemdziesiątych swoją urodą i trwa to do dzisiaj ;:138
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Cudowną masz kolekcję liliowców! Co jeden, to ładniejszy! I tyle odmian!
Ja już nie posadzę żadnego. Mam upragniona kępę, która pięknie wygląda więc poprzestanę na tych kilku siewkach i kilku odmianach.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja ciągle marzę o Destined to See. I dlatego jeszcze czasem dokupuję. I za każdym razem klops - pomyłka.
Florku czy siałeś kiedykolwiek irysy? Zawiązały mi się w tym roku na jednym nasiona i stoi teraz taka wielka pała, że szkoda ściąć. Może spróbować wysiać? Więc jeśli siałeś to będę wdzięczna za wskazówki.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Florian, dopiero kusiłeś irysami, teraz cudne liliowce pokazujesz!
Cudowny widok! Szkoda tylko, ze kwity liliowców są tak nietrwałe!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, jak będę u Ciebie - przypatrzę się liliowcowi.
Tak, z patyczka róży będzie identyczna róża. Z nasionka liliowca nie wiadomo co wyrośnie. Właśnie zakwitają mi siewki z 2013 i 2014 roku! Natomiast siewki z 2013, kwitnące drugi sezon są jeszcze lepsze, bo osiągnęły pełną dojrzałość. Ten proces jest wciągający, choć wymaga cierpliwości, pracy i miejsca, by te siewki mieć gdzie trzymać i sadzić. Ale efekty nawet przy samozapyleniu, bo tylko takie do tej pory praktykuję - zdumiewające! Uzyskałem już kilka bardzo efektownych i oryginalnych liliowców.
Moja siewka o największych kwiatach i bardzo grubych łodygach:
Obrazek

W tej odmianie poza szlachetnym głębokim kolorem urzeka mnie krój płatków!
Obrazek

Marysiu, u mnie wcześniej pojawiły się w ogrodzie odmiany kosaćców niż liliowców, ale zbieractwo obydwu gatunków pojawiło się równocześnie czyli 10 lat temu. Tak samo mocno jestem pod wrażeniem liliowców jak i kosaćców!
Ta odmiana choć prosta - ładnie rozświetla liliowcowe szpalery:
Obrazek

Nieco bardziej fantazyjna budowa kwiatu:
Obrazek

Miłko, podziwiam i zazdroszczę stanowczości co do poprzestania na kilku liliowcach. Ja nie mogę się oprzeć żadnej odmianie której jeszcze nie mam ;:223 Już szykuję nowe rabaty dla nich.
Retorycznie zapytam: no i jak tu nie kochać takich cudeniek?
Obrazek

A nasz kolega forumowy - daliomaniak, obdarował mnie takim przepięknym pająkiem! Teraz poszukuję do niego nazwy:
Obrazek

Kasiu, zamów u mnie 'Destined to See' to nie będzie pomyłki :lol: Mam już dwie kępy tego liliowca więc jest z czego dzielić.
Nie siałem nigdy kosaćców więc nie mam żadnego doświadczenia. Podpytam znajomego, który rozmnaża w ten sposób kosaćce.
Największe kępy mam tej odmiany. Choć pospolita - pięknie się prezentuje z kilkunastoma kwiatami codziennie:
Obrazek

Kolejna odmiana pięknie wykrojona i pojawiającym się jasnym brzegu z rewersu płatków:
Obrazek

Kropelko, po kosaćcach to właśnie liliowce królują w moim ogrodzie. Mi ich nietrwałość nie przeszkadza, bo to ich naturalna cecha; jak to się mówi w filozofii - a priori czyli nie podlegająca dyskusji ;:224 Jedne rośliny mają kolce, inne trzeba wykopywać na zimę, jeszcze inne łapią mączniaka lub inną chorobę itp. itd. A kwiaty liliowców kwitną tylko jeden dzień i tak musi być ;:108
Mocna i gęsta falbana tej odmiany:
Obrazek

Nazwy tej odmiany nie znam ale malinowoczerwony kolor bardzo mi odpowiada 8-)
Obrazek
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Florianie, a ten fioletowy pająk, to może Planet Max? Kupiłam podobnego w zeszłym roku, ale jeszcze nie zakwitł.

edit.
Teraz się przyglądam, że chyba jednak nie. Są podobne, ale nie identyczne ;:218
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Oj Florianie ... jeszcze jedna miłość której na imię irysy nie przebrzmiała ... już zaczęła się druga czyli liliowce ... a przecież kilka innych ustawia się w kolejce :D
Świetne zdjęcie - kwiat jakby wychodził na zewnątrz ( czyli przed ekran) https://images84.fotosik.pl/657/59f6adb0a5e003de.jpg
Płatki Buddhy faktycznie fantazyjnie podkręcone. Moje w większości w pąkach i dobrze bo od wielu dni pada a sam wiesz co robi deszcz z kwiatami liliowców.
Pozdrawiam i czekam na kolejne zdjęcia liliowców.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Florianie
Nie jestem taką fanką liliowców, jak kosaćców, ale Twoje robią zawsze na mnie wrażenie. ;:108
Ciekawa jestem, jak Ci wychodzi z tymi siewkami, specjalnie zostawiasz nasienniki :?:
Ta pomarańczowa z malinowym jest cudna, taki mięsisty kwiat, jak owoc egzotyczny :D
Nie wiem czemu, ale ja lubię liliowiec botaniczny - rdzawy.
Może dla tego, że pradziadkowie mieli w ogrodzie, no i pasuje do siedliska.
Zauważyłam, że w sprzyjających warunkach puszcza potężne rozłogi ;:oj
Właśnie czekam na kwitnienie Twoich - moich liliowców :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Portrety liliowców ;:215 - urzekł mnie Buddha ;:108
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominiko, dziękuję za chęć rozpoznania ;:196 Ale to nie 'Planet Max' tylko 'Brown Witch'. Natchnęłaś mnie, by intensywnie zabrać się za poszukiwanie no i znalazłem :heja
Dla Ciebie kolejny pająk z mojej kolekcji:
Obrazek

pierwsza siewka, która zakwitła w tym roku :tan :
Obrazek

Dziękuję Krysiu. Liliowce mają duże, wyraziste kwiaty więc aparat nawet taki prosty jak mój dobrze sobie radzi z ostrością i głębią.
U mnie szybko zaczęły kwitnąć więc pewnie i szybciej skończą, kiedy Ty będziesz się jeszcze cieszyć kwiatami. Choć mam też sporo późnych odmian, które zakwitną w II połowie lipca.
Dla Ciebie piękna polska odmiana, której nie może zabraknąć!
Obrazek

kolejna piękność czekająca na nazwanie ;:173
Obrazek

Agnieszko, liliowce ładnie następują po kosaćcach więc nie są dla siebie konkurencją i to pozwala mi kochać je tak samo ;:173 Gorzej mają się kwiaty, które kwitną w tym samym czasie co moje kolekcjonerskie, bo są w cieniu i nawet ich nie pokazuję np. płomyki wiechowate lub z nich rezygnuję np. lilie.
Liliowiec rdzawy pozostał w miejscach trudnodostępnych i przeszedł do sąsiada, co ostatnio odkryłem. Tak, ma długie pędy i jest niezniszczalny - przeszedł przez żywopłot. Ale z rabat dostał już dawno eksmisję.
Skoro lubisz stare odmiany, to dla Ciebie takowe:
Obrazek

Sass 1951
Obrazek

Dziękuję Lodziu. Ja też jestem pod wrażeniem 'Buddhy' i w tym roku po raz pierwszy mogę podziwiać go w pełni ;:180
Jeden z niewielu moich evergreenów. Piękne ale delikatniejsze:
Obrazek

nn-ka czekająca na nazwanie ;:65
Obrazek
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Te nn-ki mają taką kolorystykę, jaką bardzo lubię ;:31
Szkoda, że nie pokazujesz innych kwiatów, bo floksy też masz cudne.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Bo on jak zacznie jedno, to nie przestanie, póki nie skończy! Ja tak o dalie kiedyś się nie mogłam doprosić, a on ta to, że przyjdzie ich kolej! ;:306
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Kasiu, nn-ki są piękne i to odmiany ale nie wszyscy przywiązują wagę do nazw i dostałem je właśnie bez nich. Czasem udaje się zmienić ich status na "nazwane" ;:173
Płomyki piękne ale muszą ustąpić pierwszeństwa liliowcom. A że dalie już napierają - prawdopodobnie płomyki nie zostaną pokazane.
Ta odmiana zachwyca nie tylko wielkimi kwiatami ale żółtymi pąkami jak żadna inna!:
Obrazek

Delikatnie przenikają dwa kolory tej odmiany. Jej atutem jest dodatkowo krótkie łodygi:
Obrazek

Miłko, dokładnie tak; teraz jest czas liliowców i wszystko inne jest w ich cieniu. Dalie na szczęście mogę pokazywać w wątkach tematycznych. Już całkiem ładnie kwitną ale wracam do liliowców ;:173
Różne owady też lubią te kwiaty :wink: :
Obrazek

i znów przenikające się kolory ale jakże inny kwiat!:
Obrazek

w tym roku ta odmiana posadzona w lekkim cieniu pięknie się wybarwiła:
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”