Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu piękne ci wszystko kwitnie i współgra na grządkach jest tak elegancko ;:215 , ale te czosnki są prześliczne ;:173

Obrazek
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Soniu :wit . Człowiek z czasem uczy się wielu rzeczy ;:108 . Na początku chyba każdy z nas sadzi za gęsto ;:306 . Bardzo podobają mi się Twoje rabaty bo sadzisz wszystkiego dużo ;:108 . Ostnice, jeżówki, lawenda i wszystko inne są widoczne z daleka. Mi szkoda miejsca na powielanie roślin i wychodzi istny miks ;:131 . Chyba nie umiem tak jak Ty i nawet nie próbuję ;:131 . Czosnek główkowaty wygląda bardzo ładnie ;:333 . Twoja skarpa z różami i ostnicami prezentuje się niesamowicie ;:215 . Bardzo się cieszę, że dzień miałaś udany U mnie dzisiaj od samego rana lało a teraz dopiero przestało ;:oj . Ogród podlany jest na pewno ;:333 . Pozdrawiam :wit .
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, podziwiam Twoje cudne rabaty, wspaniale Ci wszystko kwitnie. Chopin już ma kwiaty! Moje 2 szt też startowały od korzenia, jedna ma pąki, druga nie... ale miejscówka tej drugiej podła, gdzieś między cieniem tui z żywopłotu, a rozłożystym parasolem szczepionej wierzby...
Powinnam go przesadzić, ale szarpanie się z korzeniami splecionych roślin ;:223
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wczoraj i dziś trochę popadało, ale to zdecydowanie za mało, żeby rośliny głębiej się korzeniące, odczuły. Przesadzałam wczoraj kwitnące jeżówki i ostróżki, :roll: na 30 cm sucha gleba. Białe ostróżki straciły cudne, :wink: tło z amarantowej firletki i nareszcie wyglądają lepiej.

Obrazek

Pierwsze pomidory zaczynają się czerwienić, a pierwsza fasolka była dziś na obiad.

Obrazek

Dorotko piękna hortensja Ci zakwitła, kwiaty czerwienieją, a liście też jesienią kolorowe. Wszystkie miłośniczki hortensji już niecierpliwie oglądają pąki. :)

Obrazek

Dominiko miałam więcej lilii w jednym miejscu, ale musiałam przesadzić, bo się rozmnożyły i wyciągały do światła. Na skarpie i w innych częściach ogrodu kwitnie jeszcze kilkanaście. :) Drobiazgi przy różach, to gipsówka kupiona w B. Jest wyjątkowo ekspansywna, miała kilkanaście pędów, zostawiłam trzy, a i tak zagłusza wszystko wokół. Nie lubię podwiązywania, ale przywiążę do bambusa w poniedziałek, bo łamie czosnki i leży na krzakach róż. Żal mi jednak pozbywać się całych roślin, bo już dwie wyrzuciłam. Świetnie, że jednak masz Chopina, to piękna i w dodatku pachnąca róża.

Obrazek

Aneczko dzięki. ;:196 Upały na szczęście już odeszły i deszcz trochę ożywił ogród. Pozbyłam się kilku ostnic, które tak ładnie na zdjęciach wychodzą. Twojej firletki też zostało tylko 13 sztuk. ;:306 Zawsze możesz niektórym roślinom lubiącym wyższe pH, podsypać dolomitu. Może perowskie dlatego tak słabo sobie radzą. ;:218 U mnie sto siewek rośnie pod najstarszą perowskią, ale co roku daję jej garść popiołu. Karol już zdrowy, dziś u drugiej babci.

Obrazek

Basiu jedni są zachwyceni Chopinem, u innych źle rośnie i potrafi zaszczycić jednym kwiatem. ;:131 Bardzo czekam na biel hortensji, ale ich kwitnienie zwiastuje jesień, a tę już mniej lubię. ;:224

Obrazek

Ewuś ten fragment skarpy wymyśliłam sobie w tonacji bordowej i prawie mi się udaje trzymać tego koloru. Tylko dwie białe hortensje i margerytki pokazują białe kwiaty. :) Czosnków główkowatych mam ze dwieście, lubię je bardzo, choć pokładają się i szybko żółkną im łodygi. Sadzę jednak tak, żeby inne rośliny je podpierały i zasłaniały dół. Tylko na tej rabacie rosną samodzielnie i już niedługo będą wykopane. Przede wszystkim bardzo się zagęściły i mają mniejsze kwiatostany, ale też szpecą po kwitnieniu, nie ma tam roślin, które by je przysłoniły.

Obrazek

Ewelinko o jakim mixie mówisz. ;:124 Masz takie piękne obwódki z różnych roślin, a w środku rabaty musi być kolorowo. Zresztą, jak będziesz zagospodarowywać drugą działkę, możesz poszaleć z ilością roślin. ;:108 Różom deszcze nie zaszkodziły, trochę ożywiła się zieleń. Jak się w końcu wybierzesz, to czosnek główkowaty poczeka na Ciebie. :wink:

Obrazek

Mariolko miło, że Ci się podoba. ;:180 Ja ciągle mam mieszane uczucia sadząc i przesadzając stale rośliny. ;:224 W sobotę zaczęłam od jednej ostróżki, a potem jeżówka, a w końcu uznałam, że jeszcze kilka musi zmienić miejsce. Powstrzymałam się, bo to jednak środek lata, a M co chwila pyta, to gdzie kolejny dołek wykopać? ;:306 Róż chyba bym się nie podjęła przesadzać ponownie. W ubiegłym roku jedną wykopywałam spod traw, plątanina korzeni masakryczna, choć róża tylko dwa lata tam rosła. ;:202 Pewnie Chopinowi byłoby lepiej na słońcu, u mnie na patelni rośnie.

Obrazek

Kolejne Majesty w gruncie pokazują kłosy.

Obrazek

Juki mają swoje pięć minut.

Obrazek

Powojniki też jeszcze parę kwiatów pokazują.

Obrazek

Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu, a u mnie suszy w tym roku nie ma. Mam tak zaplanowaną dostawę darmowego podlewania, że nie muszę się gimnastykować z podlewaniem. Takie czasy nadeszły, że sama w to nie wierzę. Ale coś za coś. Mała ilość ciepłych, słonecznych dni upośledza dojrzewanie ciepłolubnych warzyw. Moje pomidorki maleńkie, a niektóre tylko mają kwiatki zaledwie. Za to różom taka angielska aura się podoba. No nie dogodzisz wszystkim :wink:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu chyba jednak deszcz większości roślin lepiej służy niż podlewanie. ;:108 Tylko pomidorom może zaszkodzić. Niestety nie mamy wpływu na aurę i tylko możemy ponarzekać. :wink: U nas od pięciu tygodni pierwszy większy deszcz.
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Te białe ostróżki są cudne :tan
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga mam jeszcze trzy, ale młode, dopiero pąki pokazały. :) Te ze zdjęcia kupiłam już dorodne kwitnące sadzonki. ;:215
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Super są :D
Pięknie pasują do reszty.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga na tej rabacie niewiele się dzieje, bo to miejsce po warzywniku. Posadziłam tam kolejne trzy hortensje, :roll: trochę jednorocznych i kilka traw w towarzystwie werbeny patagońskiej. Tej u mnie nie brakuje. ;:306 .
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu Majesty w gruncie robi wrażenie. ;:oj Ależ Ci ona cudowna! ;:224 Tak samo biała ostróżka. Masz wiele cudownych perełek. ;:180
Siewek werbeny mam i ja. Na kilogramy. Muszę popielić w tygodniu. :roll:
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Teraz to już kompletnie nie wiem co robić z tym Chopinem ;:218 lawenda pięknie ci już kwitnie ;:215
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Powiem szczerze, że coraz bardziej podobają mi się biele :D
Choć fiolety są równie piękne, róże też.
Róże kwitną na całego, jednak przymrozki im nie zaszkodziły :uszy
Ostróżki białe piękne ;:173
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Białe ostróżki są cudne ;:167 Nie są ąż tak wysokie, więc można sadzić je bliżej. Ja mam jedną białą i na pewno dokupię kolejne, tylko zrobię to po urlopie ;:224
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Soniu, pozwól, że odpowiem Małgosi . Jak to nie wiesz, co zrobić z Chopinem - zostawić go!
Soniu - ale mi narobiłaś apetytu na pomidorki. Moja córcia jest alergikiem, zawswze po pomidorach ( kupionych w sklepie) ma wypryski na ciele. Ostatnio zastanawiała sie, czy alergenem jest rzeczywiście pomidor czy też coś, czym jest pryskany. Powiedziała mi, że nigdy jeszcze nie jadła pomidorów z ogródka, no bo ja ich nie hoduję! Powiem szczerze, że zrobiło mi się głupio.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”