Jolu moim zdaniem to Jacques Cartier
Identyfikacja róż - część 5
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Identyfikacja róż - część 5
Tara rzeczywiście ta róża jest bardzo podobna . Poczytałam i szkoda, że ona taka chorowita
.
.
- IzabelaS
- 500p

- Od: 15 cze 2010, o 23:21
Ewao4, ta róża wygląda na Rumbę. Moja Rumba zmienia kolor, gdy tylko jej się zachce bywa czerwono- żółta, czerwona, żółta i tęczowa w kropki.
- Annar13
- 1000p

- Od: 4 maja 2012, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję bardzo za potwierdzeniedorotka350 pisze:Aniu, to na pewno jest L. D. BraithwaiteAnnar13 pisze:Kupiona jako czerwona angielka![]()
Czy może być to AUScrim (Braithwaite) ?
Mam dwa krzaczki i są identyczne jak Twoja.
Mam znowu kilka róż do identyfikacji, może komuś coś się nasunie.
Róża wielkokwiatowa ciemnoróżowa
Kwiaty duże, pełne ok. 10-11 cm, wydzielające lekki słodki zapach. Róża ma pokrój krzaczasty, ale dość zwarty. Wysokość krzewu do 150cm.

Kolejna jest róża o białych kwiatach z lekkim odcieniem żółci w środku. Kwiaty duże, pełne ok. 10-11 cm, wydzielające lekki słodki zapach. Róża ma pokrój krzaczasty, ale dość zwarty. Wysokość krzewu to około 90cm.

Róża wielkokwiatowa złocistożółta
Kwiaty duże, pełne ok. 10-11 cm, wydzielające lekki słodki zapach. Róża ma pokrój krzaczasty, ale dość zwarty. Wysokość krzewu do 150cm. Złapała niestety już plamistość

- tara

- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Aniu może to?:
nr 1 - Rosarium Uetersen
nr 2 - Kronprinsesse Mary Castle
nr 3 - Berolina ale tu mam wątpliwości
nr 1 - Rosarium Uetersen
nr 2 - Kronprinsesse Mary Castle
nr 3 - Berolina ale tu mam wątpliwości
- Rzepka

- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Ja również proszę o identyfikację, zaczynam swoją przygodę z różami, wolałabym, żeby nie dublować z nowymi nabytkami, a w dwóch przypadkach już mi się to zdarzyło.
Na początek biała róża, jest u mnie od dawna, prawie pancerna, rośnie do 1,2 m, może byłaby wyższa, ale co roku jest obcinana do miejsca szczepienia, pachnie mocno, kwitnie bardzo obficie przez cały sezon.
Zastanawiam się, czy to nie Chopin, którego sadzonkę zakupiłam w tym sezonie, ale nie raczył był ujawnić swej urody, mikrus okropny, nie ma nawet pączków, więc nie mam z czym porównać.

Druga róża bardzo mi się podoba, wcześniej rosła z pomidorami, teraz dostała lepsze stanowisko, rośnie do 40 cm, pędy ma bardzo wiotkie, nie pachnie, nawet nie wiem, czy powtarza kwitnienie, wcześniej róże nie były moim priorytetem.

Pozdrawiam Irena
Na początek biała róża, jest u mnie od dawna, prawie pancerna, rośnie do 1,2 m, może byłaby wyższa, ale co roku jest obcinana do miejsca szczepienia, pachnie mocno, kwitnie bardzo obficie przez cały sezon.
Zastanawiam się, czy to nie Chopin, którego sadzonkę zakupiłam w tym sezonie, ale nie raczył był ujawnić swej urody, mikrus okropny, nie ma nawet pączków, więc nie mam z czym porównać.

Druga róża bardzo mi się podoba, wcześniej rosła z pomidorami, teraz dostała lepsze stanowisko, rośnie do 40 cm, pędy ma bardzo wiotkie, nie pachnie, nawet nie wiem, czy powtarza kwitnienie, wcześniej róże nie były moim priorytetem.

Pozdrawiam Irena
- nena08

- Od: 8 lut 2012, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przypomina mi raczej 'Baron Giraud de l'Ain' .ewelkacha88 pisze:Witajcie. Mam dwie róże do identyfikacji. Na razie tylko po jednej fotce więc może być ciężko rozpoznać ale postaram się wstawić ich więcej jak kwiaty w całości się otworzą.
Róża z jesiennego sadzenia. Miała być Mrs. John Laing ale zdecydowanie to nie jest ta róża , szkoda.
[url=https://www.fotosik.pl/zdjecie/08d06e7e98f5c151][/ .
- tara

Aniu chyba masz rację to nie Baron Lambein
- ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
nena08 witaj
. Twój typ lepiej pasuje mi do mojej róży, poza tym szkółka od której kupowałam ma ją w ofercie więc prawdopodobnie zamienili sadzonki. Dziękuję
, poczytam o niej
.
No to może jeszcze raz pokażę tą moją żółtą. Kolor ma bardzo ładny taki ciepły nie jest żarówiasta. Nie wiele urosła ale cięłam ją zawsze nisko ( może niepotrzebnie ) , kwiaty pachną są średniej wielkości i mocno wypełnione. Będę pokazywała kolejne zdjęcia . Dzisiaj rano wyglądała tak :

Może to jakaś angielka ??

No to może jeszcze raz pokażę tą moją żółtą. Kolor ma bardzo ładny taki ciepły nie jest żarówiasta. Nie wiele urosła ale cięłam ją zawsze nisko ( może niepotrzebnie ) , kwiaty pachną są średniej wielkości i mocno wypełnione. Będę pokazywała kolejne zdjęcia . Dzisiaj rano wyglądała tak :

Może to jakaś angielka ??

- tara

ewelkacha88 wygląda mi na Candelight lub Golden Celebration
- ewka36jj

- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Taro - Aniu, Ewelkacha - Mam i Candelight i Gildenkę, to nie jest żadna z nich.
Rzepka - wg mnie to nie są liście Chopina
Aniu - żółta róża nr 3 nie jest Beroliną, wątpliwości Ani są słuszne.
Rzepka - wg mnie to nie są liście Chopina
Aniu - żółta róża nr 3 nie jest Beroliną, wątpliwości Ani są słuszne.
- IzabelaS
- 500p

- Od: 15 cze 2010, o 23:21
Też myślałam na początku, że 1. zdjęcie Rzepki to Chopin, ale on ma liście nieco jaśniejsze, i chyba większe. Kwiaty zaś takie same, więc nadal nie jestem pewna.
- Rzepka

- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Dzięki za chęć pomocy, przed chwilą zrobiłam zdjęcie liści mojemu kartonikowo/ biedronkowemu krzaczkowi, który ma być Chopinem, przy okazji zauważyłam pączek

Po drodze cyknęłam jeszcze raz białego nieznajomego, jak przypuszczacie, jeżeli nie Chopin, to co to za odmiana?
Na pewno wart uwagi, pięknie pachnie i obficie kwitnie przez cały sezon, trochę mu się sklejają liście przy dłuższych opadach, ale to jedyna jego wada.

Czy ta różowa rabatówka, to może być jakaś angielska szlachcianka, może ja przez kilka lat hrabinię w koktailówkach chowałam?
Pozdawiam Irena
- Black Rose

- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
- tara

Ewelinko a może to The Piligrim
[/ .