Moje roślinki... apus - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Moje roślinki... apus - cz. 2

Post »

Roślinki same w rączki wpadają ;:183 Tym sposobem musisz jeszcze raz iść po pelargonie ;:224
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale fajnie zagospodarowałaś zakątek z białymi koszami. U mnie te doniczkowe słabo sobie radzą. Podsychają bardzo szybko, zrzucają kwiaty, nie wiem czemu tak jest?
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewelinko, powiem Ci, że te białe mnie zaskoczyły, z jednej cebuli wyszło ze 3 kule kwiatowe! Jakbym wiedziała, że to takie cuda, posadziłabym je luźniej, bo ciut za gęsto mają. ale nic to... rozsadzę jesienią.
Ja pęcherznicę mam już kilka lat, ale nie obcinam jej, tylko wycinam stare pędy (te na których łuszczy się już kora), rozrasta się, ale ograniczam ją tym wycinaniem no i odmładzam, bo to jest jednak krótkowieczny krzew.

Krysiu, moja Lavender jest z przodu, a za towarzystwo ma m.in. Jalitah
Póki co drobinka jest, bo późno sadzona i to z gołego korzenia, ale liczę na jej potencjał ;:333

Aniu, dziękuję ;:168 Te kwiatuszki to z rodziny nemezji - sunsatia zwisająca, mam żółte, białe i czerwone. Wszystkie pięknie pachną, najmniej czerwona...
Ja czosnków też dokupię ;:333

Maryniu, ta lilia tylko taka wyrywna...
Bo u reszty jeszcze daleko do kwitnienia.
U mnie późnym popołudniem zaczęło padać, burze poszły bokiem, ale dosyć popadało. Ziemia namoknięta nawet fajnie, bedą chwasty lepiej wychodzić :;230

Lucynko, już chyba tych pelasi nie kupię, bo aż boję się iść na stragany, bo jak znowu coś zwlekę, to gdzie ja to posadzę?
Kosze uwielbiam, planuję dokupić, ale taki bardziej użyteczny, na ziemniaczki... ;:333

Małgosiu, u nas pełno tych pachnących roślinek to sunsatia (z rodziny nemezji), nie są może tak rozchwytywane jak surfinie, ale chyba coraz więcej osób je kupuje.
No to pewnie zwieziesz coś ładnego z tej wyprawy...

Elu, może Biedermeier dostał wody, a potem zmroziło... No szkoda.
U mojej mamy jest jedna piwonia, która nie kwitła już z 8 lat, w tym roku muszę ją przekopać, bo już nawet nie pamiętam jaki kolor mają jej kwiaty. Wcześniej ją zastawiał modrzew, a teraz jaśmin i tak sobie w liściach tylko stoi...

Jadziu
, jeszcze przy wejściu mam taki mały tarasik, są krzesełka i stoliczek. Można wypić kawusię popołudniową i upajać się zapachem... Pelasie, to już chyba w przyszłym roku ;:306

Natalio, one same wpadają nam w ręce, ja wcale nie chciałam tyle kupować ;:306 Ale one takie samotne, smutne... i tak chciały mieć już swój domek ;:306 I jak nie wziąć? No jak?
Nie pójdę... nie pójdę...bo jakbym poszła, to znowu bez pelasi wrócę i gdzie ja posadzę to wszystko upcham?!

Mariola, a może mają za sucho? Ja donicowe podlewam dwa razy dziennie, taras jest od wschodu, słońce do 13 godziny, a na tarasiku przy wejściu (od zachodu) znowu bardzo ciepło popołudniu.
Powiem Ci, że też ta ziemia ze sklepów ma tendencje do szybkiego obsychania, woda przez nią się dosłownie przelewa jak przez piasek (ja mam podstawki).

No i doczekałam się, wystartowały! :tan :heja ;:138

Oh! Wow! Wychodzi na prowadzenie...

Obrazek

Obrazek

Tuż za nią jest Louise Odier....

Obrazek

Obrazek

No i Colette, która pokazuję się z taką gracją... ;:167

Obrazek

Obrazek

I ujawnia się również Westerland, który do tej pory ukrywał się i udawał, że go nie ma...

Obrazek

A że nie samą różą człowiek żyje, to jeszcze piwonie... ;:306

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

No pięknie... pierwsze róże! ;:63 Zaczyna się różany sezon...wnet oczopląsu :roll: różanego można będzie dostać na forum jak wszyscy zaczną swoje piękności prezentować !
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Brawo dla medalistek Oh! Wow! to rzeczywiście oh wow inne też wnie chcą być gorsze .W osbote skoczę na targ moze bedę tam te sunsatie kupić chociażby z ciekawości a jeśli zapomnę nazwy to sensacja powinna mi utkwić we łbie :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Basiu ;:63 ;:63 ;:63 róże piękne :) zaczyna się robić w ogrodzie jak w kwiaciarni :) ale piwonie w ogóle im nie odbiegają swą urodą! :tan ;:138
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Basiu widzę, że u ciebie też zaczął się festiwal różany ;:215 W rożnych wątkach obserwuję Westerland podoba mi się kolor i podglądam jak rośnie... może w przyszłości zaproszę ją do siebie ;:173
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Basiu super wygląda rodzinka białych czosnków ;:215 Duża ilość to jest to.
Wow bardzo interesująca,kiedyś chciałam ją zamówić,ale ona chyba z pnących?
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31

Post »

Prześliczne róże.
U mnie Westerland jest potężnym krzaczorem i zimował doskonale.
Bardzo lubię tą różę, choć ma jedną wadę, ciężkie kwiaty na wiotkich łodyżkach w pełnym słońcu obwisają.
Ale tak jest tez z wieloma innymi.

Nad 'Oh! Wow!' myślałam na wiosnę, ale w końcu nowa angielka wyparła ją z koszyka. Kto wie, może w przyszły roku dołączy do kolekcji.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Jakie cudne te twoje róże.
Nie wiem czemu te moje jeszcze nie kwitną w tym roku. Zaglądałam do nich już niektóre tuż tuż.
Chyba mnie ćwiczą w cierpliwości ;:173
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Basiu...ale radocha, nareszcie się zaczyna różano, dla mnie Louise Odier prześliczna. ;:215 , choć pozostałe równie piękne. ;:128 Tarasik gustownie ukwiecony, uwielbiam takie widoki. ;:108
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Maryniu, jak to długo człowiek czeka na ten oczopląs, prawda?! A potem przeleci szybko i wspomina się znowu całe rok ;:333

anabuko1 - Aniu, z tego co patrzyłam po ubiegłorocznych zdjęciach, to tak średnio 2 tygodnie jest opóźnienia w kwitnieniu... Doczekasz się! ;:168

Annar13 - Aniu, u mnie Westerlandy (mam dwa) musiałam ciąć do podłogi ;:219 Ładnie rosną, ale chyba potężne nie będą, znowu... Jednego to w ogóle muszę przesadzić, bo ma zbyt wiele cienia.
Ja Oh Wow! kupiłam w ub. roku, chyba tak w afekcie, ale nawet... nawet... chociaż na rabacie na której jest posadziłam dla uspokojenia tych szalonych kolorków białą różyczkę ;:333 Ciekawe jak będą się wspólnie prezentować ;:224

Annes 77 - Aniu, Oh Wow! jest pnącą, u mnie na razie nie widać tego, ale liczę że w tym roku zbuduje ładny krzak. Dosyć dobrze przezimowała, tylko drobne cięcia, taka kosmetyka.
Czosnki białe kwitną po 3 kwiatki z jednej cebulki! ;:oj

Ewuniu, ja mam dwa Westerlandy, ale obydwa kupione jako NN. Szkoda tylko że mi zmarzły... ;:185 Oprócz kolorku mają jeszcze uroczy zapach :)

Mariusz, oj taaaak... lubię ten moment! Kwietny moment... ;:167

Jadziu
, ja nim dotarłam na targ to zawsze zapomniałam jak to się nazywa... ;:306 ;:306 ;:306 No cóż...
Jakbyś spotkała to polecam, to naprawdę super roślinka! ;:333 Może nie wygląda zbyt masywnie na początku, ale ładnie się krzewi i kwitnie do mrozów.

Zuziu, dziękuję ;:168 Louise O. cudo! Ten zapach... czekam co dalej zakwitnie... ;:167

Trzy słoneczka....
Obrazek

Obrazek

....i niebieski potarganiec :;230

Obrazek

Żylistek zmarzł zimą, kwitnie tylko dołem... no bo w sumie góry nie ma ;:306

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ładny ten żylistek ;:215 , ja planowałam go i kilka innych roślin na ten rok, ale się nie złożyło, no cóż innym razem :wit
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Basiu, Kolorowo i pachnąco w twoim ogrodzie, LO i piwonia różowa, mocno pachną, ale zapachu tych malutkich kwiatuszków
nie znam. U mnie na prowadzenie wyszła Hansa następna będzie Alchymist ;:168
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Róże się rozkręcają i kolorowo i zapachowo :tan
Sunsatia - dobrze wiedzieć ;:215
Zablokowany