Witam po dłuższej przerwie.
Olu - Bufo-bufo jak odchodziłam wieczorem, to pszczółka najwyraźniej spała w orliku, ale rano już jej tam nie było.
Jolu - JolantaG witam Cię serdecznie i dziękuję. Ten irys, to chyba jakiś mutant. Najpierw pomyślałam, że to dwa kwiaty rozkwitły się jednocześnie, ale łodyga była jedna. Kwiat miał 6 dolnych płatków i 6 bródek.
Saruma bardzo ciekawa, ale jest niestety przysmakiem ślimaków.
Ewuniu - ewarost bardzo dziękuję w imieniu irysów i orlików. Rośliny prześcigają się w kwitnieniu, nie wiadomo co najpierw podziwiać.
Lucynko - płocczanka narzekasz na brak czasu, a ja już od dawna nie wyrabiam się na zakrętach. Ostatnio nawet działka musiała pójść w odstawkę, o forum nie wspomnę.
Dziękuję za pochwały irysów, orlików i innych kwitnących. Masz rację, że zniszczone przez mróz rośliny zakwitną w przyszłym sezonie, tylko czy ja tego doczekam.
Tereniu - TerDob to bardzo smutne, że nieudana tegoroczna wiosna zniszczyła Twoje cudne rośliny. Tyle ciężkiej pracy poszło na marne. Mam nadzieję, że chociaż część roślin ucieszy Twoje oczy kwitnieniem.
Dziękuję bardzo w imieniu irysów i orlików oraz odwzajemniam życzenia.
Florianie - Florian Silesia tak, te śliczne maleństwa potrafią skraść serce. Żałuję, że nie mogłam śledzić przez cały czas ich kwitnienia i nie wszystkie rozpoznane odmiany zdążyłam oznaczyć.
Jurku - Locutus ten uwielbiany ogród tak zarósł, że mnie już spoza roślin ozdobnych i chwastów nie widać, a niskie rarytasy już dawno przekwitły. Dobrze, że nadszedł czas kwitnienia irysów wysokich, bo ich kolory górują nad wszechobecną zielenią.
Małgosiu - clem3 posiadam spis wszystkich roślin i staram się dość skrupulatnie nanosić tam wszelkie zmiany. Przez te wszystkie lata nazbierałam ich trochę, ale wiele osób na forum ma znacznie większe zbiory roślin, a więc nie mam się czym chwalić.
Czekałam dość długo na kwitnienie 'Synergy', ale było warto go zobaczyć.
Marysiu - delosperma tak się złożyło, że w tym sezonie zakwitło około 75% irysów. Uważam, że jak na moje warunki działkowe, to bardzo dużo.
A dlaczegóż to uprawiasz arizemę z nasion, przecież mogłam w zeszłym roku obdarować Cię sadzonką i w tym sezonie podziwiałabyś już kwiaty.
Marusiu - Amalia dziękuje za miłe słowa. Rośliny, które polubiłam staram się kolekcjonować, nie zawsze mi to wychodzi, ale z irysami SDB udało się dzięki wydatnej pomocy kilku osób z naszego forum, a szczególnie Marysi - mar33, od której dostałam najwięcej, najpiękniejszych odmian.
Irysowo
piwonia chińska 'Whitley Major'
piwonia majowa

piwonia nn
czosnek obliquum yellow
lilia pumila
lilak Meyera Palibin
storczyk stoplamek
Udane polowanie