Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 7

Post »

:wit Witajcie!
Nareszcie doczekałam się deszczu. Jednak żeby nie było za dobrze, to najpierw ze 3 godziny podlewałam działkę, a dopiero po moim tańcu z wężem napłynęły chmury i zaczęło padać. Na szczęście ulewy nie było, tylko taki dobry równy deszczyk sobie kapie.
Niech kapie, tylko mojego czasu szkoda, bo zamiast tańczyć z wężem mogłam zająć się konkretną robotą. A jest co robić, oj jest.

Zakwitła moja pierwsza różyczka.

Obrazek

Znacznik wybył, ale wydaje mi się, że to 'The Fairy'Obrazek

Julio - ha-ha-ha! Córcia powije dziecko, babunia będzie miała zajęcie. ;:303 Słusznie nie wierzysz w to, że będzie łatwiej. ;:108
U mnie pada, a u Ciebie? Zajrzę, to pewnie się dowiem.
Dobre życzenie się spełniło, ;:196 tylko ok. 14:00 deszcz nas wygonił do domu. Ale ponieważ potrzebna woda, to nie narzekam. ;:333

Obrazek

Obrazek

Maryniu - natura dobrze wie, że oprócz działki masz inne obowiązki czy przyjemności, dlatego dopiero po południu - jak mniemam - pozwoliła deszczykowi popadać. ;:218
Miło się działkowało, choć krótko. Dziękuję. ;:196

Obrazek

Obrazek

Basiu [apus] - u mnie też chłodniej, ale nie zimno, no i nareszcie mokro. ;:333

Obrazek

Obrazek

Ewuniu [ewarost] - taki prawdziwy i dobry deszczyk mam dopiero dzisiaj, co mnie ogromnie cieszy. :tan
Wczoraj rzeczywiście słonko tak tajemniczo zachodziło. A piwonie mam rozrośnięte wszystkie, tylko niektóre prawie pąków nie mają. ;:222

Obrazek

Obrazek

Soniu - inkarwilla faktycznie odrodziła się jak Feniks i nawet kwiatek pokazała, a w sobotę nawet pączka nie było widać.
Jeśli młodziutka piwonia ma jeden kwiatek to radocha, ale gdy jednym kwiatuszkiem chwali się kilkunastoletnia, to przykro się robi. :(
Trochę mnie przeceniasz, Soniu. Nie jestem pedantką, tylko lubię grzebać w ziemi. ;:306
Mam nadzieję, że i Twoje roślinki dostały odpowiednią porcję wody z nieba. :!:

Obrazek

Obrazek Anemon też mnie zaskoczył.

Dwa dni nieobecności na działce i naprawdę dużo zmian widać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko The Fairy ma kwiaty bukietowo po kilka sztuk na łodyżce więc to nie ona...
U mnie lunęło ok.13 i 3 razy lekko zagrzmiało, zjechaliśmy przed czasem do domu...Prognozy straszą 2 st. zagrożenia u nas ale jest ładne słoneczko i nie pada... Ulewa trwała ok.10 min,na szczęście nie podlewałam...
Róże u mnie/ niektóre / obgryzła jakaś błąkająca się sarenka..był pozorny spokój z nimi w tym sezonie..za rok ;:oj mamy mieć nowe ogrodzenie...
Orlikowo u Ciebie się zrobiło! ;:333
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne orliki, róża cudna, ale na moje oko to coś innego (chociaż mogę się mylić).
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Lucynko..wspaniale, tyle nowych kwiatków u ciebie zakwitło..pierwsza różyczka i piękne orliki. ;:128 . Najważniejsze że popadało. ;:108 . U mnie z małymi przerwami burza za burzą, oj dopadało. Pod ciężarem wody połamało mi pawilon ogrodowy. Miejmy nadzieję że jutro będzie bez deszczu i ciepło, czego i tobie życzę. ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Maryniu - tak to jest, gdy ma się na działce tzw. szkudniki. ;:145 Znaczniki poroznoszone po całej działce, zdaje się, że żadnej rośliny nie nazwę po imieniu, a niektórych nawet po nazwisku. ;:222
Dziękuję za zwrócenie mi uwagi na nieprawidłową nazwę różyczki. ;:180 Fery czy nie Fery, nieważne. ;:306 Ważne że kwitnie i oczy cieszy. ;:7
Zdaje się, że dzisiaj natura równo nas potraktowała, podlewając rośliny deszczówką. ;:63
Szkoda Twoich różyczek, ;:174 ale - jakby powiedział mój najmłodszy - sarenka też człowiek i chce żyć. ;:112
W tym roku wyjątkowo dużo orlików nawychodziło i wszystkie kwitną, stąd całe poletka tych roślinek. ;:108

Obrazek

Obrazek

Iwonko [Iwona i P.] - dziękuję. ;:180 Raczej się nie mylisz co do różyczki. To samo napisała Marynia, a jeśli dwie osoby mają podobne zdanie, to ono musi być prawdziwe. ;:108

Obrazek

Obrazek

Zuziu111 - widzisz: wystarczy dwa dni przeżyć daleko od działki, by cieszyć oczy wieloma nowymi kwiatkami. ;:333
Wierzę, że już deszcz da Ci spokój. ;:108 Żal połamanego pawilonu. ;:174 Mam nadzieję, że da się naprawić. ;:303
Teraz ciepłe ;:3 bardzo potrzebne, więc życzę Ci jego ciepłych promieni na jutro. ;:196

Obrazek

Obrazek

Kochani, czas ;:19 . Dobrej nocy Wam życzę i wymarzonej pogody na jutro. ;:4

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko wczoraj na działce nie byłam bo chmury się kotłowały myślałam ze zaraz lunie deszcz.
Nic z tego ,padało dopiero w nocy i teraz mam chyba wreszcie mokro.
Ale dziś znów na działkę nie dam rady ;:145 mam obu chłopców na popołudniu i , noclegu, trudno ogród musi sobie poradzić dostał wody z nieba a chwasty wyrwę kiedyś ;:170 Córka już w szpitalu czeka na c.c.
Gorzej w tunelu ale trudno nie przeskoczę.
Miłego dnia ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

U mnie tez deszczowo było i podlało solidnie ;:138
Lucynko cudne widoczki niebieski kolor w kwiatach uwielbiam, widać go z daleka ;:167
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Lucynko u mnie też popadało... dobrze, bo już betonik się robił i roślinki pić chciały... poza tym łatwiej nam będzie powalczyć z chwastami, którym nic nie przeszkadza :roll:
Powiedz mi co to są za kwiatuszki, takie niebieskie?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Lucynko piękną masz kolekcję orlików - te żółte wyglądają jak żonkile ;:oj U mnie też padało i to mocno, najpierw się męczyło cały dzień, potem burza wieczorem i lało całą noc. Nie trzeba dzisiaj podlewać :tan ale za to chwasty będą miały używanie... ;:224
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne iryski, piwonie.
A ten lan niebiesciuchny ,to ???
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Lucynko orlików ilość imponująca pozostałe kwitnienia tez na 6-tkę ... Czy to biały tojad tak stoi dumnie wyprostowany ;:173
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Też ciekawa jestem co to niebieskie???

Miłego dnia!
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Lucynko, piękne kępy orlików Ci porosły ;:63 Chyba bardziej mnie kręcą te pojedyncze, stare odmiany. Pełne też są śliczne, ale kwiatuszki mają dużo drobniejsze. Ostatnio wracając z działki wypatrzyłam w lesie fioletowego orlika. Albo się rozsiała, albo ktoś go wyrzucił. Chyba go przytargam sobie na działeczkę, bo takiego nie mam. Gratuluję pierwszej róży, niech cieszy Twoje oczy ;:108 I u mnie pierwszy heliotrop pokazuje już kwiatek, ale to z tych pozostawionych na balkonie. Te działkowe lekko dostały w kość i dopiero teraz powoli startują. Są sporo mniejsze, niż te balkonowe.
Wreszcie w nocy popadało solidnie, nareszcie ziemia się choć trochę nasączy ;:63
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Lucynko, jakie Ty masz śliczne orliki ;:215 , różyczki już zaczynają, piwonie w pełnym rozkwicie, no pieknie jest ;:138
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Sie porobiło.... ale jak to mówią: "Sam tego chciałeś, Grzegorzu Dyndało". :uszy
Wczoraj całe popołudnie popadywało delikatnie, solidnie nawilżając ziemię i byłam cała happy! Do wieczora, bo właśnie wieczorem przyszła pierwsza burza z potężną ulewą, potem druga i trzecia i lało tak bez opamiętania niemal całą noc.
Ziemia na działce ubita jak klepisko w stodole, niskie roślinki przybite do ziemi jakby walec po nich przejechał, a wysokie położone. Dobrze chociaż, że nie połamane. Cztery godziny spędziłam na działce, więc niewiele mogłam zrobić, a jedynie pomóc podnieść się przytłamszonym roślinkom. Mam nadzieję, że jutro M pozwoli na dłuższe działkowanie, bo niezbędne jest wzruszenie ziemi, by umożliwić jej napowietrzenie.
Mimo wszystko deszczyk dobrze zrobił roślinkom i już widać ożywienie.

Szałwia muszkatołowa.
Obrazek

Obrazek

Miałam duży krzaczek dyptamu. Poparzył mnie jeden raz, ale bardzo dotkliwie, więc go wyrzuciłam w całości. W całości?
Okazało się, że jednak coś zostało, coś co dzisiaj wygląda tak:

Obrazek Czyha na mnie, zaraza jedna!

Julio - chętnie bym się z Tobą zamieniła, ;:131 gdybym miała wnuczęta...
Jesteś szczęściarą, więc ciesz się wnukami, ;:63 a działka nie ucieknie, poczeka.
W tunelu też nic się nie stanie, może troszeczkę spowolnieje rozrost mieszkających w nim roślin.
Najważniejsza teraz córcia i nowy mały-wielki Człowiek, który z pomocą ludzką i Boską szczęśliwie pojawi się na tym świecie. ;:333
Trzymaj się, kochana i uwierz mi: wszystko będzie dobrze i w domku, i na działeczce. ;:167 ;:196

Obrazek

Kasiu [Kasiula17] - ja też bardzo lubię niebieskie kwiatuszki. Teraz nie ma problemu, jest sporo rozmaitych roślin kwitnących tym kolorem, ale dawniej bardzo trudno było o takie barwy w ogrodzie. ;:108

Obrazek

Basiu [apus] - bij, zabij, nie wiem, co to za roślina. ;:185
Jesienią dostałam sadzonkę od sąsiadki, która też od kogoś dostała i obie jesteśmy pod tym względem ciemne jak tabaka w rogu. ;:7

Obrazek Moja ulubiona i najstarsza piwonia zakwitła jednym jedynym kwiatkiem.

Natalko - w tym roku orliki u mnie oszalały. Takich ilości nigdy nie miałam, mimo że zawsze się wysiewały. Sama jestem zszokowana tą ilością, ale niech tam. Lubię je. ;:333
To miałaś noc podobną do mojej. Jeśli szkód nie ma, to burza wcale nie jest niepożądana, bo rozluźnia ziemię w jej głębi.

Obrazek Nachyłek pełnokwiatowy.

Ewuniu [ewarost] - orliki to, jak już pisałam, szaleju się pewnie najadły i rozhulały się w tym roku wyjątkowo. ;:303
Ta biało kwitnąca roślina, ta dumna, to dziewanna ogrodowa. Kwitną jeszcze: różowa i fioletowa.
Natomiast nie wiem, jakimi kolorami zakwitną te, które jeszcze się przygotowują do spektaklu.

Obrazek

Danusiu [danuta z] - niestety, nie zaspokoję Twojej ciekawości. ;:174
Sama chciałabym wiedzieć.

Obrazek Wiciokrzew pomorski lada moment rozwinie pączki.

Iwonko1 - no porosły te orliki aż za mocno, zajmują mnóstwo miejsca, ale nie mam serca ograniczyć ich ilości, bo ładne są.
Mnie też bardziej podobają się pojedyncze. Wbrew pozorom mają większe kwiaty z daleka widoczne. ;:215
Dziękuję w imieniu róży. Dzisiaj zakwitła druga, a kilka już ma pękające pąki. Może jutro....
Heliotropy pokazują pierwsze maleńkie jeszcze kwiatki, a dalie z nasion, które zawsze kwitły przed heliotropami, w tym roku się ociągają.
Wydaje się, że teraz już wszystkie ogrody i działki dostały wodę z nieba, co mnie bardzo cieszy, bo rośliny przyśpieszą i będzie co oglądać nie tylko na własnych rabatach. ;:303

Obrazek - To już chyba ostatnie orliki zakwitły.

Iwonko [00..] - orlików ci u mnie jak mrówków.
Jednak piwonie leniwe, nie wszystkie popisały się wielością kwiecia. :oops:

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”