Kolekcje Floriana cz.1
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kolekcje Floriana cz.1
Witaj
. Dawno u Ciebie nie byłam a tutaj festiwal irysów trwa w najlepsze
. Maluchy mnie zauroczyły ale te średnie i wysokie równie piękne
. Kolorystyka szeroka, wedle upodobań , są piękne
. Ostatnio choruję na białe i błękitne iryski
. Na razie podziwiam u innych ale ja też sobie takie sprawię
. Masz rację, że poprzez sadzenie wielu odmian z różnych grup kwitnienie się wydłuża
. Pozdrawiam i słoneczka życzę
.
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No cóż zbyt dużo słońca to u mnie nie ma jeszcze sąsiad te resztki mi zasłania wielgachnymi drzewami
Nawet poranne słonko nie może sie w niektórych miejscach przebić przez konary nie mówiąc juz o korzeniach ,które włażą mi do ogródka
Będe wiec cudne irysy podziwiać w innych ogródkach
- Blueberry

- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Piękna kolekcja - i całkiem niezłe poletko, sądząc po zdjęciu zbiorówki 
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
-
Iwonka1

- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Piękne masz iryski i pięknie umiesz je pokazać. Większość z nich jest naprawdę niezwykła, ale 'Honey Glazed' zupełnie wyjątkowy
. Oniemiałam z zachwytu, co nieczęsto mi się zdarza.
Florianie, do tej pory kojarzyłam Cię z pięknymi daliami, a tu się okazuje, że masz niesamowitą kolekcję irysów
Piękne są, aż mi dech zaparło. Pięknie udało Ci się je pokazać - jak zdjęcia z katalogu 
- Florian Silesia

- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Halinko, kosaćców IB mam wciąż za mało w stosunku do wysokich więc każdy nowy jest dla mnie bardzo ważny i będę się starał zdobyć kolejne. Bardzo dziękuję za nazwę mojego nn. Tak, to ten.
Czas na kosaćce wysokie, bo te zawładnęły moim ogrodem i są najbardziej spektakularne!

Dziękuję Janko! U mnie kwitną na całego od dwóch tygodni i jest to niesamowity spektakl!

Dziękuję Sylwio w imieniu 'Honey Glazed'. Tak, jest obłędny
A skoro za żółtymi nie przepadasz, to może taki dla Ciebie?:

Ewelinko, słońca nie brakuje więc kosaćce kwitną w najlepsze. Mam je z tak wielu gatunków, że kwitnienie trwa 2 miesiące! Tak, to prawdziwy festiwal kwiatów i kolorów! A skoro masz chęć na białe - dla Ciebie jeden z moich białych:

Jadziu, kosaćce to dzieci słońca! Ważne to dla kwiatów ale jeszcze ważniejsze dla kłącz, które zacieniane przez inne rośliny nie rosną tak jak trzeba. Zatem zapraszam do podziwiania!
Ostatnio odwiedziłem hodowcę kosaćców i twórcę wielu odmian, pana Zbigniewa Kilimnika. Jego kolekcja jest obłędna! Mam kilka, które wyszły z jego rąk. Ten z 2012roku:

Blueberry, bardzo dziękuję! Kosaćce nie potrzebują dużo miejsca więc można ich sporo upchnąć. To moje "upychanie"

Iwonka, dziękuję za uznanie dla 'Honey Glazed'! Zakwitł po raz pierwszy i mnie też zachwycił. Staram się, by kosaćce ładnie wyglądały podczas kwitnienia i na zdjęciach i w realu. Non stop obrywam przekwitłe kwiatostany.

Amanito, nie pomyliłaś się - dalie są dla mnie nr1 ale zanim one zawładną ogrodem - hołubię m.in. kosaćce i oddaję im część swojego serca

Czas na kosaćce wysokie, bo te zawładnęły moim ogrodem i są najbardziej spektakularne!

Dziękuję Janko! U mnie kwitną na całego od dwóch tygodni i jest to niesamowity spektakl!

Dziękuję Sylwio w imieniu 'Honey Glazed'. Tak, jest obłędny

Ewelinko, słońca nie brakuje więc kosaćce kwitną w najlepsze. Mam je z tak wielu gatunków, że kwitnienie trwa 2 miesiące! Tak, to prawdziwy festiwal kwiatów i kolorów! A skoro masz chęć na białe - dla Ciebie jeden z moich białych:

Jadziu, kosaćce to dzieci słońca! Ważne to dla kwiatów ale jeszcze ważniejsze dla kłącz, które zacieniane przez inne rośliny nie rosną tak jak trzeba. Zatem zapraszam do podziwiania!
Ostatnio odwiedziłem hodowcę kosaćców i twórcę wielu odmian, pana Zbigniewa Kilimnika. Jego kolekcja jest obłędna! Mam kilka, które wyszły z jego rąk. Ten z 2012roku:

Blueberry, bardzo dziękuję! Kosaćce nie potrzebują dużo miejsca więc można ich sporo upchnąć. To moje "upychanie"

Iwonka, dziękuję za uznanie dla 'Honey Glazed'! Zakwitł po raz pierwszy i mnie też zachwycił. Staram się, by kosaćce ładnie wyglądały podczas kwitnienia i na zdjęciach i w realu. Non stop obrywam przekwitłe kwiatostany.

Amanito, nie pomyliłaś się - dalie są dla mnie nr1 ale zanim one zawładną ogrodem - hołubię m.in. kosaćce i oddaję im część swojego serca

-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Pięknie wyglądają posadzone w dużej grupie. A Dusky Dancer i Ukojenie mają u mnie złoto 
- Locutus

- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Śliczne masz kosaćce... Szczególnie ten Dusky Dancer...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Florianie
Jestem od lat pod wrażeniem Twojej kolekcji z rodzaju iris.
Wczoraj zrobiłam spis i wyszło, że większość naszych taksonów jest oczywiście od Ciebie
Cudny ''Dusky Dancer'' i ''Song of Norway''. Biało - prełowy przebija inne elegancją i krojem kwiatu, znam go jedynie z literatury i tam pokazywany jawi się, jako jasnogołębio - perłowy, biały z wyraźnym odcieniem szaro - niebieskim. Taki jest prawda
Możesz napisać jak duży macie z Rodzicami ogród
Bo tak pokazujesz, że końca nie ma
Jestem od lat pod wrażeniem Twojej kolekcji z rodzaju iris.
Wczoraj zrobiłam spis i wyszło, że większość naszych taksonów jest oczywiście od Ciebie
Cudny ''Dusky Dancer'' i ''Song of Norway''. Biało - prełowy przebija inne elegancją i krojem kwiatu, znam go jedynie z literatury i tam pokazywany jawi się, jako jasnogołębio - perłowy, biały z wyraźnym odcieniem szaro - niebieskim. Taki jest prawda
Możesz napisać jak duży macie z Rodzicami ogród
Bo tak pokazujesz, że końca nie ma
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Kiedyś miałam za mokro w ogródku zanim pojawiło się tyle róż i kłącza gniły, a większość była podziurkowana przez jakieś robale.Potem wszystkie posadziłam na rabatki przed domem .Widzę ,ze tam im odpowiada a tylko parę zostawiłam w ogródku Ten jest cudny Song of Norway ten również Dusky Dancer
- Florian Silesia

Małgosiu, rośliny w dużych grupach to piękne plamy kolorystyczne ale mój ogród zbyt mały więc w tym roku będą likwidowane te stare nasadzenia. Czeka dużo nowych kosaćców na rozsadzenie
A skoro spodobał Ci się kosaciec 'Ukojenie', to dla Ciebie kolejny tego samego Twórcy - pana Kilimnika:

Dzięki Loki! Cieszę się, że ta stara odmiana z 1966 roku wciąż cieszy się uznaniem. Nie zakwitły inne czarne w tym roku więc 'Dusky Dancer' dzierży palmę najciemniejszej
Inna stara i dość ciemna odmiana od Cayeux z 1938:

Agnieszko, moja działka ma 13 arów z czego troszkę ponad połowę stanowi ogród. To wystarczająco duży obszar, by umieścić na nim tysiące bylin.
Taki jest w istocie 'Song of Norway'. Nawet nie umiałbym go tak precyzyjnie opisać jak Ty
Niby jednorodny w kolorze ale elegancją niedościgniony! Inny w takim subtelnym kolorze, a do tego słodko pachnący. Nie ma tak pięknej falbany, bo o 38 lat starszy z 1939 roku:

Witaj Jadziu! Widzę, że 'Dusky Dancer' zbiera najwięcej laurów. Cieszę się, bo to oznacza, że stare odmiany nadal są atrakcyjne i mogą konkurować z nowymi. Taki 'Alcazar' - jak dla mnie kwintesencja "irysowatości", a ma już 107 lat (Vilmorin 1910):

albo inny "staruszek" z 1940 roku (Schreiner):

skoro tak mi wyszło alfabetycznie, to jeszcze jeden na literę A klasyczny "staruszek" (1952 rok rejestracji):

A skoro spodobał Ci się kosaciec 'Ukojenie', to dla Ciebie kolejny tego samego Twórcy - pana Kilimnika:

Dzięki Loki! Cieszę się, że ta stara odmiana z 1966 roku wciąż cieszy się uznaniem. Nie zakwitły inne czarne w tym roku więc 'Dusky Dancer' dzierży palmę najciemniejszej
Inna stara i dość ciemna odmiana od Cayeux z 1938:

Agnieszko, moja działka ma 13 arów z czego troszkę ponad połowę stanowi ogród. To wystarczająco duży obszar, by umieścić na nim tysiące bylin.
Taki jest w istocie 'Song of Norway'. Nawet nie umiałbym go tak precyzyjnie opisać jak Ty

Witaj Jadziu! Widzę, że 'Dusky Dancer' zbiera najwięcej laurów. Cieszę się, bo to oznacza, że stare odmiany nadal są atrakcyjne i mogą konkurować z nowymi. Taki 'Alcazar' - jak dla mnie kwintesencja "irysowatości", a ma już 107 lat (Vilmorin 1910):

albo inny "staruszek" z 1940 roku (Schreiner):

skoro tak mi wyszło alfabetycznie, to jeszcze jeden na literę A klasyczny "staruszek" (1952 rok rejestracji):

- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Cudna kolekcja irysków.
Masz ich na prawdę dużo a co jeden to ładniejszy.
Mimo iż gustuję w fioletach i błękitach trudno by mi było wybrać tego naj.
Każdy ma coś w sobie i każdy jest urodziwy z samego kształtu.
Masz ich na prawdę dużo a co jeden to ładniejszy.
Mimo iż gustuję w fioletach i błękitach trudno by mi było wybrać tego naj.
Każdy ma coś w sobie i każdy jest urodziwy z samego kształtu.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj
. 2 miesiące to sporo jak dla irysów
. Trzeba mieć umiejętność i wiedzę żeby to tak skomponować by kwitnienie było non stop, szacun
. Wszystkie są przepiękne a biały przeuroczy
. Dziękuję za taki piękny portrecik i pozdrawiam
.
- Florian Silesia

Dziękuję Grażynko! Ja też miałbym problem z wyborem tego naj. Uwielbiam kontrastowo je zestawiać i wtedy wyglądają jeszcze piękniej!
A skoro lubisz fiolety - wybrałem w takim kolorze dla Ciebie:

kolejna, nowsza odmiana też w połowie jest fioletowa:

i powrót do "staruszków"; odmiana z 1949 roku z mocnym fioletem dolnych płatków:

Ewelinko, jest wiele gatunków kosaćców, a ja je lubię wszystkie! Cebulowe kwitną już w marcu, a od końca kwietnia kłączowe i tak to trwa aż do trzeciej dekady czerwca, kiedy kwitną kosaćce błotne. Chcąc nie chcąc, kwitną długo ale kulminacja następuje w maju. W tym roku jednak kwitnie tylko połowa z mojej kolekcji więc ten okres już się powoli kończy. Jeszcze kilka pokażę.
Plikata - słowo magiczne dla kosaćców. A co ono oznacza - zobaczcie na poniższych zdjęciach. Uwielbiam kosaćce z plikatą!
Schreiner 1993:

Schreiner 1949:

Gibson 1961:

Schreiner 1964:

A skoro lubisz fiolety - wybrałem w takim kolorze dla Ciebie:

kolejna, nowsza odmiana też w połowie jest fioletowa:

i powrót do "staruszków"; odmiana z 1949 roku z mocnym fioletem dolnych płatków:

Ewelinko, jest wiele gatunków kosaćców, a ja je lubię wszystkie! Cebulowe kwitną już w marcu, a od końca kwietnia kłączowe i tak to trwa aż do trzeciej dekady czerwca, kiedy kwitną kosaćce błotne. Chcąc nie chcąc, kwitną długo ale kulminacja następuje w maju. W tym roku jednak kwitnie tylko połowa z mojej kolekcji więc ten okres już się powoli kończy. Jeszcze kilka pokażę.
Plikata - słowo magiczne dla kosaćców. A co ono oznacza - zobaczcie na poniższych zdjęciach. Uwielbiam kosaćce z plikatą!
Schreiner 1993:

Schreiner 1949:

Gibson 1961:

Schreiner 1964:

- anida

- Od: 26 sie 2015, o 21:28
Jak zachowują się liście po przekwitnięciu kwiatów, są wciąż zielone, czy trzeba je przycinać?
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.