Bukszpany Lemonki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Bukszpany Lemonki

Post »

Izuś muszę zacząć od piwonii, bo ten długi rząd to takie piękny widok dla mnie, jak one Ci wszystkie rozkwitną, to wejdziesz na działkę i padniesz od słodkiego zapachu :D Ja piwonie wiążę jak najpóźniej, a potem jak najszybciej po kwitnieniu rozwiązuję, są potem bardzo "rozwichrzone" ale mi to nie przeszkadza i zauważyłam, że nie łapią tak szarej pleśni. Ale kępa tak się rozrosła, że chyba muszę z niej już coś wyciąć i rozsadzić.
Na balkonie też jest pięknie i kwitnie Ci tych kwiatków mnóstwo. Jak to zrobiłaś, że już Ci kwitnie heliotrop? :shock: Ja wysiałam w styczniu, ale się jegomość jakoś nie spieszy, na podpuchę pokazał tydzień temu pączki i basta, czekaj sobie :lol:
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Agnieszko, sama jestem ciekawa piwonii. Muszę nauczyć się różnych rzeczy jeszcze, np. wiązania piwonii :) Na balkonie mam w większości już kupione rozsady. Wysiewałam tylko pomidory, papryki i sałatę. Z tym heliotropem to ja nie wiem co zrobić bo przekwita a nowych pąków nie widać. Nie wiem czy on tylko liście będzie miał?
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo, przekwitnięte kwiatki heliotropu wycinaj, zawiąże nowe pąki.
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Super. Dziś je właśnie oderwałam. Dzięki :)
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne roślinki na balkonie masz Izo. Brakuje tylko maciejki żeby pachniała wieczorem. :wink:
Nie siejesz maciejki na balkonie?
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu, miło Cię widzieć :) Nawet myślałam żeby wysiać i na balkonie i na działce. Jednak zrezygnowałam bo kilka razy mi nie wyszło. Maciejka jakaś powyciągana z kilkoma marnymi kwiatkami mi wschodziła.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja sieję maciejkę co roku, bo ona samoobsługowa jest, a potem się ją tylko wyrwie.
To co, ze się wyciąga, nic nie szkodzi......zawsze pachnie.
W tym roku wysialam w cieniu i jeszcze nie wzeszła, to dopiero będzie powyciągana, muszę dokupić jeszcze. Ona może piękna nie jest, za to ten zapach... ;:173
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

Maciejka, właśnie, zapomniałam na śmierć, koniecznie trzeba wysiać. U mnie za słodkie "smrodki" odpowiedzialna jest smagliczka, którą sieję gdzie popadnie, ale maciejka też nie brzydko zapodaje. Moje heliotropy są mikrusowate, gdzie tam im do kwitnienia ;:306
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Całkiem zapomniałam o maciejce....szkoda, że wcześniej nie przypomniałyście kobiety ;:306
Teraz to już chyba nie warto siać bo za późno.
Izka jestem w połowie cięcia bukszpanów a Ty jak jesteś daleko. :wink:
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu, a ja myślę, że na maciejkę nie jest jeszcze za późno i zamierzam dosiać, choć siałam już 2 razy.
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Izuś, ja nawet nie próbowałam siać maciejki ;:124 ,może na nowej działce nadrobię
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak miło Was widzieć :)

Elu, Aniu, Elizabetko, Moniko, Iwciu ;:196 :wit

Namowiłyście mnie. Wysieję maciejkę na balkonie :) Może dziś uda mi się kupić.
Przepraszam, że się nie odzywam od jakiegoś czasu ani tu ani w innych wątkach. Nie wyrabiam czasowo. Praca i remont w domu. Działka tylko z doskoku i w sumie nic nowego na niej. Mam wrażenie, że nie potrafię o nią zadbać. Może to z braku czasu i obecności młynka w głowie. Doszłam jedynie do wniosku, że muszę jakoś przearanżować moją jedyną rabatę. Nie mam jeszcze pomysłu, ale teraz jest za duża. Jakoś muszę ją podzielić.

Pogoda ładna. Słońce i deszcz. :)

Elizabetko, już cięłam chyba dwa miesiące temu. Nie wiem kiedy znów mogę.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo bardzo dobrze znam to uczucie niedopieszczonej działki. Jeszcze w tym sezonie mnie dopada jak przeglądam inne wątki. Ja mam teraz koniec roku i na głowie wiele spraw związanych z pracą. Nie ma nawet kiedy cieszyć się tą działką. Dobrze, że truskawki są później, bo w zeszłym roku nawet nie miałam czasu ich oberwać. A przecież maj i czerwiec to najpiękniejsze miesiące w ogrodzie. Walczę więc dzielnie by się tym nacieszyć pomimo przeciwności.

Remont mówisz? Co remontujecie? Pokaż rabatę, może coś podpowiemy. Pogodę taka też lubię, wczoraj podlało baaaardzo solidnie, a dziś słoneczko.
Pozdrawiam Cię :)
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Izuniu mam nadzieję, że praca i remont dadzą ci możliwość wyrwania się na chwilę na dzaiłkę i pokażesz nam Twój obłędny szpaler piwonii. ;:65
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, dziękuję :) Ja niestety tylko raz w tygodniu mam ostatnio okazję tam pójść i to na krótko. Dobrze, że truskawki Ci nie przepadną. Remontujemy kuchnię i pokój dziecka. Koszmar ile roboty i pyłu przy tym. W sumie całe mieszkanie zapylone jest. :?

Aniu, część piwonii juz przekwitła. Niestety widziałam je tylko raz :( W niedzielę nacieszyłam oczy i nos białymi piwoniami, ślicznie pachną. Kilka krzaczków jeszcze miało pąki, może w tym tygodniu uda się choć jedno zdjęcie zrobić. Mam na telefonie te białe i chyba czerwone też. Poszukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”