Moje skarby
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Wanda

- Od: 29 mar 2008, o 11:44
Śnieżko, on na jednym stary pędzie wypuścił 2 boczne, a na drugim 1 i ten właśnie złamałam, bo rósł całkiem w bok. Wypuścił też całkiem nowy pęd. Szkoda mi, bo szykowało się piękne kwitnienie, a tak będzie mniej.
Agar, postaw ją w najchłodniejszym miejscu. Moja Encyclia stała do października na balkonie, a później w nieogrzewanej mojej sypialni. Teraz, gdy już kwitnie stoi na parapecie w pokoju dziennym, abym ją widziała.
Agar, postaw ją w najchłodniejszym miejscu. Moja Encyclia stała do października na balkonie, a później w nieogrzewanej mojej sypialni. Teraz, gdy już kwitnie stoi na parapecie w pokoju dziennym, abym ją widziała.
- MariaTeresa

- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Wando
piękną masz Encylię, kusząca bardzo...
u mnie 2 katleje wypuściły pączki, jedna z wyprzedaży (miała iść na śmietnik następnego dnia)
u mnie 2 katleje wypuściły pączki, jedna z wyprzedaży (miała iść na śmietnik następnego dnia)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- Agita

- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Witaj Wando, wlasnie zaczynam czytac Twój watek od zera i od razu mam pytanie! 
Na pierwszej stronie przedstawiasz falka z pączkami (post z 29.04, godz 12.48)- na jednym z jego liści widać odbarwienie- co to za odbarwienie? Czy on miał może przędziorka?
Pytam, bo kupiłam ostatnio taką bidulę z przeceny i on też ma taki własnie liść, a od spodu malutkie czerwone kropeczki w tym miejscu (nie można ich zetrzeć, nic się nie rusza, nie ma pajęczynek, ale wiem że przędziorek robi takie czerwone wżery i pojawia się w miejscu jego ataku odbarwienie z wierzchu liścia). Problem w tym że ja nie mogę tego zidentyfikować, nie wiem czy to on, i czy mam izolować kwiatek i zaczynać ostrą walkę przeciw przędziorkom, czy tylko niepotrzebnie tego bidulka umęczę...
Często widywałam takie żółtawe plamy/odbarwienia u falków w sklepach, sama nigdy nie miałam i nie wiem co to jest..?
Może Ty mi Wando pomozesz, albo ktoś inny z czytających, kto zetknął się z przędziorkiem u phalaenopsis. Baaaardzo proooszę...!
Na pierwszej stronie przedstawiasz falka z pączkami (post z 29.04, godz 12.48)- na jednym z jego liści widać odbarwienie- co to za odbarwienie? Czy on miał może przędziorka?
Pytam, bo kupiłam ostatnio taką bidulę z przeceny i on też ma taki własnie liść, a od spodu malutkie czerwone kropeczki w tym miejscu (nie można ich zetrzeć, nic się nie rusza, nie ma pajęczynek, ale wiem że przędziorek robi takie czerwone wżery i pojawia się w miejscu jego ataku odbarwienie z wierzchu liścia). Problem w tym że ja nie mogę tego zidentyfikować, nie wiem czy to on, i czy mam izolować kwiatek i zaczynać ostrą walkę przeciw przędziorkom, czy tylko niepotrzebnie tego bidulka umęczę...
Często widywałam takie żółtawe plamy/odbarwienia u falków w sklepach, sama nigdy nie miałam i nie wiem co to jest..?
Może Ty mi Wando pomozesz, albo ktoś inny z czytających, kto zetknął się z przędziorkiem u phalaenopsis. Baaaardzo proooszę...!
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- Agita

Problem w tym że one są mikroskopijne i ciężko je dostrzec. Ja oglądałam te czerwone kropeczki pod lupą i w mocnym świetle, ale widziałam tylko... kropeczki. Czytałam gdzieś że jak się przyłoży palec to pod wpływem ciepła zaczynają się poruszać- u mnie raczej ruchu nie było.
Izoluję go, choć czasem stawiam bliżej okna, ok 1m od innych storczyków, żeby złapał trochę światła, często zwilżam ten liść wodą z plynem do naczyń- ale wciąż nie wiem czy nie maltretuję tego biednego liścia bez powodu..?
Izoluję go, choć czasem stawiam bliżej okna, ok 1m od innych storczyków, żeby złapał trochę światła, często zwilżam ten liść wodą z plynem do naczyń- ale wciąż nie wiem czy nie maltretuję tego biednego liścia bez powodu..?
Pozdrawiam, Agnieszka
- Wanda

- Od: 29 mar 2008, o 11:44
Agitko, aż wróciłam do tej strony. To jakieś przebarwienie tylko. Akurat ze storczykami nie mam problemu z robactwem, bo stoją na innym oknie i w innym pomieszczeniach, niż reszta kwiatowego towarzystwa. Ale problem z przędziorkami znam, atakowały mi bardzo rośliny balkonowe i cytrusy. Pryskałam Actellic 500 kilka razy. Teraz, gdy włączone ogrzewanie i powietrze bardziej suche, te rośliny, które on najczęściej atakuje często zamgławiam, bo przędziorki nie znoszą wilgoci.
- Agita

Dziewczyny, dzięki za odpowiedzi! 
Renato, przetarłam, tak jakby kilka tych kropeczek zostało na waciku, ale trudno powiedzieć, one są tak mikroskopijne że nawet nie jestem pewna. Ale liść wygląda jak wyglądał.
Wando, a masz jeszcze tego phalaenopsisa i czy on ma jeszcze ten liść? Mogłabyś spojrzeć czy on ma w miejscu tego odbarwienia od spodu takie małe czerwone kropeczki? jeśli tak, i nic się nie dzieje, to była dla mnie dobra wiadomość...
Z góry dzięki!!
Renato, przetarłam, tak jakby kilka tych kropeczek zostało na waciku, ale trudno powiedzieć, one są tak mikroskopijne że nawet nie jestem pewna. Ale liść wygląda jak wyglądał.
Wando, a masz jeszcze tego phalaenopsisa i czy on ma jeszcze ten liść? Mogłabyś spojrzeć czy on ma w miejscu tego odbarwienia od spodu takie małe czerwone kropeczki? jeśli tak, i nic się nie dzieje, to była dla mnie dobra wiadomość...
Pozdrawiam, Agnieszka
- Agita

Felerek tak, jeśli to tylko przebarwienie
Dzięki za odpowiedź, poszperam jeszcze w tematach o przędziorku, żeby go ostatecznie wykluczyć, a Tobie gratuluję dobrej ręki do kwiatków i pięknej kolekcji. I będę dalej czytać Twój wątek. Wczoraj przerwałam pewnie ok 15 strony, ciekawa jestem co dalej będzie z Twoją taccą, ale psst, nie podpowiadaj bo siądzie napięcie! ;)
Pozdrawiam, Agnieszka